Paris Brest, jak sama nazwa wskazuje, to francuski wynalazek. Deser ten powstał na pamiątkę wyścigu rowerowego na trasie Paris – Brest, natomiast jego kształt ma przypominać koło rowerowe. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciasta parzonego oraz kremu pralinowego. Obecnie deser ten występuje w przeróżnych kształtach i  kombinacjach smakowych.

paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym

Moje Paris Brest przygotowałam na najprostszym cieście parzonym składającym się tylko z czterech składników: wody, masła, mąki i jajek. Lubię ten przepis i w odróżnieniu do ciasta ptysiowego na mleku, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Natomiast nadzienie to przepyszny krem maślano-budyniowy o smaku orzechów laskowych i czekolady. Do jego powstania wykorzystałam orzechowo-czekoladowy aromat w kremie firmy Saracino. I choć bardzo sceptycznie podchodzę do takich produktów, to ten bardzo przypadł mi do gustu.

Jak przygotować Paris Brest z kremem czekoladowo-orzechowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu

narzędzia potrzebne do przygotowania paris brest: waga kuchenna, mikser, rękaw cukierniczy, tylka z gwiazdką, silikonowa mata perforowana, drewniana łyżka

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Opis wykonania Paris Brest z kremem czekoladowo-orzechowym krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz Paris Brest na około 6 – 8 porcji

Ciasto parzone:

Składniki:

  • 55 g masła
  • 175 ml wody
  • 90 g mąki
  • 2 jajka (około 100 g)
  • 15 g płatków migdałowych do posypania

składniki potrzebne do przygotowania ciasta parzonego: mąka pszenna, masło, woda, jaja

Przygotowanie ciasta parzonego

1. W garnku podgrzej wodę z masłem, aż masło się roztopi a woda zagotuje. przygotowanie ciasta parzonego

2. Garnek zdejmij z ognia i wsyp całą mąkę. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką do połączenia się składników. przygotowanie ciasta parzonego

3. Garnek z ciastem ustaw ponownie na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj aż ciasto stanie się gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek naczynia.  przygotowanie ciasta parzonego

4. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i pozostaw na około 10 minut do wystudzenia. Aby przyspieszyć ten proces możesz rozprowadzić ciasto po ściankach misy.  przygotowanie ciasta parzonego

5.  Jajka roztrzep widelcem w osobnej misce. Gdy ciasto przestygnie zacznij miksować i stopniowo dodawać jajka. przygotowanie ciasta parzonego

Możliwe, że nie będziesz musiała dodawać całego jajka. Ciasto powinno być gładkie i gęste – rozciągnięte pomiędzy dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który delikatnie opada. Zbyt rzadkie ciasto spowoduje, że wypiek nie urośnie.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Możesz również użyć tylki z okrągłą końcówką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni w cieście.  ciasto parzone w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylką

Formowanie i pieczenie ciasta

1. Na macie zaznacz okrąg o średnicy 20 cm – brzegi rantu cukierniczego obtocz w mące, następnie taki rant upuść z bardzo niewielkiej odległości na matę odbijając ślad okręgu. Jeżeli korzystasz z papieru do pieczenia okręg narysuj ołówkiem.  zaznaczanie okręgu na silikonowej macie perforowanej

2. Wyszprycuj wałek o średnicy 20 cm. Kolejny wałek wyszprycuj po wewnętrznej stronie tak aby przylegał do pierwszego. Ostatni wałek  wyciśnij na górze w miejscu łączenia poprzednich dwóch.  szprycowanie ciasta parzonego na matę perforowaną

3. Ciasto posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem. Od razu po włożeniu obniż temperaturę do 180°C i piecz przez około 35 – 40 minut. W moim piekarniku tryb góra-dół nie sprawdza się i ciasto parzone nie rośnie tak jak powinno. paris brest przed pieczeniem4. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku na dodatkowe 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź.

paris brest

Krem czekoladowo – orzechowy

Składniki:

składniki potrzebne do przygotowania kremu budyniowego o smaku orzechowo-czekoladowym: mleko, żółtka jaj, cukier, mąka pszenan, mąka ziemniaczana, masło, aromat czekoladowo-orzechowy

1. W misie utrzyj żółtka z cukrem aż masa zbieleje i zgęstnieje.  przygtowanie kremu budyniowego (creme patissiere)

2. Masę jajeczną zmiksuj z mąką pszenną i ziemniaczaną, następnie odstaw na bok.   przygotowanie kremu budyniowego (creme patissiere)

3. W garnku zagotuj mleko i 20 g masła.  przygotowanie kremu budyniowego (creme patissiere)

4. Do masy jajecznej stopniowo wlewaj gorące mleko, energicznie mieszając.  przygotowanie kremu budyniowego (creme patissiere)

5. Przelej wszystko z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 minuty.  przygotowanie kremu budyniowego (creme patissiere)

6. Zdejmij z ognia i do gorącego budyniu dodaj aromat orzechowo-czekoladowy. Wymieszaj do połączenia. Jeżeli zamiast aromatu, chcesz wykorzystać nutellę, to dodaj ją do kremu dopiero podczas ucierania z masłem. przygotowanie kremu budyniowego (creme patissiere) o smaku czekoladowo-orzechowym

7. Przełóż budyń do miski i przykryj folią spożywczą, w taki sposób aby dotykała kremu. Dzięki temu nie utworzy się kożuch. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (ja robię dzień wcześniej i zostawiam na noc w lodówce).*  chłodzenie kremu budyniowego (creme patissiere) o smaku czekoladowo-orzechowym

8. Schłodzony budyń ubij aż stanie się gładki i puszysty. Pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco się ogrzał – zbyt duża różnica temperatur pomiędzy masłem a budyniem może spowodować że masa zwarzy się podczas miksowania.

ubijanie kremu budyniowego (creme patissiere)

9. Miękkie masło (150 g) utrzyj na jasną i puszystą masę. ucieranie masła do kremu maślano-budyniowego

10. Do ubitego masła stopniowo dodawaj budyń czekoladowo-orzechowy cały czas ucierając. krem budyniowy o smaku orzechowo-czekoladowym

* Chłodzenie, a następnie ubijanie masy budyniowej nie jest konieczne. Wystarczy, że wystudzisz ją do temperatury pokojowej i dodasz do utartego masła. Jednak tak przygotowany krem będzie znacznie cięższy i mniej puszysty.

Co zrobić gdy masa maślano-budyniowa zwarzy się podczas mieszania?

Mi się to przytrafiło, ale bardzo szybko udało mi się opanować problem. Zwarzoną masę możesz uratować na dwa sposoby:

  1. Misę z kremem ustaw nad kąpielą wodną i ubijaj do czasu aż krem stanie się gładki.
  2. W osobnym naczyniu ubij odrobinę masła (około 50 g). Następnie cały czas mieszając, dodawaj stopniowo zwarzoną masę.

Składanie deseru

1. Ostrym nożem przekrój wzdłuż okręg z ciasta parzonego.

paris brest

2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Następnie wyszprycuj go na dolną część ciasta w formie zawijasów.

paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym

3. Przykryj górną częścią ciasta a następnie oprósz cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym

paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym

paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym paris brest z kremem czekoladowo-orzechowym

Paris Brest z kremem czekoladowo-orzechowym

Jeżeli masz ochotę na prawdziwą ucztę dla podniebienia to ten przepis jest dla Ciebie. Przeniesienie się do francuskiej kawiarni jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

Bon appétit
Magda

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *