Znasz torty w stylu “pin-up girl”? Kobitki z opaskami we włosach, kropeczki i komiksowe chmurki. Wyglądają świeżo, nowocześnie i trochę zabawnie.
jak zrobić taki tort?
Można wszystko namalować na masie cukrowej, później wyciąć i przykleić na tort. Inną metodą jest malowanie po torcie masłem kakaowym. Brzmi super, ale nie każdy potrafi malować. 😉 W moim wydaniu nawet kot nie wygląda jak kot, nie mówiąc już o ludzkich twarzach. Tutaj z pomocą przychodzi technologia.
Spis treści
Wydruk na masie cukrowej czy opłatek
W każdej cukierni spotkasz torty z personalizowanymi opłatkami na wierzchu. Świnka Peppa, kucyki Pony czy Fortnite? Nie ma problemu. Na cieniutkim opłatku można wydrukować wszystko. Niestety, gdy położysz taki wydruk na torcie efekt może nie być zadowalający. Kolory nie są nasycone, a na dodatek powierzchnia opłatka lubi się marszczyć.
Na szczęście istnieje doskonała alternatywa – wydruk na masie cukrowej. Jest grubszy niż opłatek i dzięki temu kolory są żywe, nie zmieniają się po położeniu na tort. Nie ma też ryzyka, że masa się pomarszczy. Możesz go umieścić na górze tortu lub podkleić cienką warstwą masy cukrowej i przykleić z boku. Jedyne na co musisz uważać to rodzaj kremu, którym obłożysz tort. Pamiętaj, że masa cukrowa doskonale sprawdza się na ganache czy kremach maślanych, jednak śmietana może ją rozpuścić.
Oba rodzaje wydruków są wrażliwe na wilgoć i wtedy stają się bardzo delikatne. Gdy położysz je na tort to już ich nie dotykaj! Ja próbowałam przenieść jeden z elementów, który był na torcie kilka minut – skończyło się smugą w miejscu dotknięcia.
Jak pracować z wydrukiem na masie cukrowej?
Bardzo prosto. 🙂 Wycinasz z wydruku cukrowego potrzebny kształt. Taki sam kształt wycinasz z rozwałkowanej cienko masy cukrowej, przyklejasz jedno do drugiego i GOTOWE!
Opisuję jak pracować z wydrukiem, który umieścisz na boku tortu. O topperze piszę w innym wpisie (TUTAJ), bo ten i tak będzie bardzo długi. 😉
Potrzebne narzędzia*:
- wydruki na masie cukrowej (najlepsze drukuje Paweł Koń)
- masa cukrowa (użyłam Saracino) w kolorze wydruku lub tynku na torcie
- CMC w proszku (sprawia, że masa szybciej twardnieje, kupisz go w każdym sklepie cukierniczym)
- klej cukrowy (szukaj w sklepie cukierniczym)
- ostry nóż lub skalpel
- wałek do masy cukrowej (może być zwykły, jednak te do masy cukrowej mają pierścienie, które ułatwiają równe rozwałkowanie masy)
- narzędzia do masy cukrowej, aby odrysować wzór (znajdziesz go w podstawowym zestawie narzędzi)
- mata samogojąca do wycinania elementów
- mata silikonowa do wałkowania masy cukrowej
- pędzelek do nałożenia kleju cukrowego
- czerwony barwnik i okrągła tylka, np. nr 1 (jeśli chcesz dodać pasek w kropki lub kokardę 3D)
Szczegółowo wszystkie podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową opisuję w tym wpisie.
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania ozdoby z wydruku na masie cukrowej krok po kroku
Wycinanie wydruku
2. Delikatnie podnieś i oderwij niepotrzebne fragmenty masy.
Docinanie masy cukrowej
1. Masę cukrową wymieszaj ze szczyptą CMC i cienko rozwałkuj. U mnie był to 1mm, bo na taką grubość wałkuje wałek z założonym mniejszym separatorem. Uważam, że grubsza warstwa masy nie jest potrzebna.
2. Przełóż masę na matę do cięcia (nie tnij na macie silikonowej, żeby jej nie uszkodzić) i narzędziem z ostrą końcówką rysuj wzdłuż linii wydruku.
3. Tak powstały rysunek wytnij nożykiem. Na zdjęciu nie widać konturów zbyt wyraźnie, ale musisz mi uwierzyć – przy dobrym oświetleniu nie ma z tym problemu. 🙂
Resztki masy cukrowej od razu schowaj do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego, aby nie wyschła.
4. Ułóż wydruk na masie i sprawdź czy do siebie pasują. Odetnij fragmenty wystające z pod wydruku.
Przyklejanie wydruku
1. Posmaruj masę cienką warstwą kleju cukrowego. Delikatnie oderwij folię z wydruku i ułóż go na masie cukrowej.
Tworzenie paska w kropki (opcjonalnie)
1. Jeśli chcesz dołożyć do wydruku pasek w kropki lub kokardę, która da efekt głębi, to na macie silikonowej przygotuj trochę masy cukrowej.
2. Wykałaczką nałóż niewielką ilość barwnika i zagnieć masę. Używam barwnika w żelu bo dla mnie są najwygodniejsze. Ten czerwony to Wilton, ale mam też barwniki Food Colors, które sprawdzają się równie dobrze. Masę możesz też zabarwić barwnikiem w proszku.
3. Jeśli kolor nie jest odpowiedni to ponownie dodaj barwnik.
4. Rozwałkuj czerwoną masę oraz odrobinę białej.
5. Z białej masy wytnij maleńkie kropki. Najłatwiej to zrobić tylką z małą okrągłą końcówką (np. nr 1).
6. Ułóż kropki na czerwonej masie i rozwałkuj.
7. Z Masy w kropki wytnij pasek odpowiedniej grubości i przyklej do wydruku klejem cukrowym.
Tak przygotowaną ozdobę pozostaw do wyschnięcia zabezpieczając ją przed zabrudzeniem, najlepiej w kartoniku. Po wyschnięciu przyklej wydruk do tortu, w razie potrzeby smarując go wcześniej niewielka ilością tynku. Jeśli zależy Ci na tym, aby wydruk w całości przylegał do tortu, a nie odstawał jak u mnie, to nie susz go przed położeniem. W takiej sytuacji musisz zabezpieczyć go przed wysychaniem chowając go do szczelnego worka.
Ozdoby tego typu możesz przygotować wcześniej. Można je przechowywać długo, tak naprawdę ogranicza Cię tylko termin ważności masy cukrowej, kleju, CMC, wydruku i barwnika. Zazwyczaj jest to min. kilka miesięcy. 😉
Dodatkowe wskazówki
Wydruki na masie cukrowej, które nie będą wystawały poza obrys tortu można przyklejać bezpośrednio na tort (bez podklejania masą cukrową). Jednak wtedy warto zwrócić uwagę na jakość wydruku. Jeśli jest bardzo cienki to dla pewności lepiej, mimo wszystko, położyć go na masie cukrowej. Ogólnie – zawsze bezpieczniej wydruk pokleić, bo jest nieco odizolowany od tortu.
Czasem zdarza się, że wydruk przykleja się do folii, a próby oklejenia kończą się zniszczeniem. Jest na to prosta rada – owiń wydruk szczelnie folią i włóż na kilka minut do zamrażarki. Przymrożona masa cukrowa odklei się bez problemu.
Jeszcze jedna uwaga odnośnie wycinania kształtu w masie. Możesz najpierw nakleić wycięty wydruk na masie, a dopiero później docinać masę. Ja tak nie robię bo boję się, że uszkodzę wydruk (zwłaszcza przy tak szczegółowych wydrukach), ale na pewno jest to szybsza metoda.
Kilka słów o narzędziach
Prawda jest taka, że dasz radę zrobić taką ozdobę używając drewnianego wałka, noża kuchennego i wykałaczki, a zamiast na macie wszystko możesz zrobić na kuchennym blacie. Niestety mogą na tym ucierpieć twoje nerwy. 😉
Przeczytaj wpis na temat narzędzi, z których korzystam i sama oceń co musisz mieć a bez czego się obejdziesz. Jeśli chcesz częściej pracować z masą cukrową to uważam, że wszystkie z tych narzędzi będą Ci potrzebne i warto je kupić.
Niewielka inwestycja – wielka różnica
Jeśli przeczytałaś wpis o narzędziach to wiesz już, że ceny nie zwalą Cię z nóg. 🙂 Cały zestaw to niecałe 100zł, a posłuży Ci długo. Uwierz mi – Twoje nerwy i czas są warte więcej niż 100 zł. 😉
Jak pracować z wydrukiem na masie cukrowej? Tort pin-up girl
Wpis jest dość długi, bo starałam się dokładnie opisać cały proces przygotowania. Mam nadzieję, że Cię nie zanudziłam. 🙂
Powodzenia!
Aneta
—————————————————— Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!