Uwielbiam toppery! Są taką kropką nad “i”. Zwieńczeniem tortu i jednocześnie piękną ozdobą. Muszę przyznać, że mam sporo kupnych topperów i ciągle dokupuję nowe. 😉 Mimo to lubię wykonywać toppery własnoręcznie, gdy tylko mam na to czas. Zdarzają się projekty, do których żaden gotowy topper nie pasuje i pozostaje tylko praca własna. Tak było z tortem “pin-up girl”. Tutaj aż się prosiło o topper w kształcie “chmurki” z odpowiednim deseniem. A jak go najłatwiej zrobić? Wykorzystując wydruk cukrowy!
Przy tego typu projektach warto choć w minimalnym stopniu znać jakiś program graficzny, to wiele ułatwia. Niestety, mimo ogromu internetu, nie da się tam znaleźć wszystkiego.
Podczas projektowaniu mojego toppera najpierw znalazłam w Google tło w kropeczki i chmurkę, a później nałożyłam jedno na drugie w programie graficznym. Na koniec pozostało już tylko znalezienie odpowiedniej czcionki (szukaj w Google pod “pin up font”) i umieszczenie jej na projekcie. To również można zrobić w dowolnym programie graficznym. Jeśli jesteś w tej kwestii początkująca to polecam serwis Canva.com. Jest prosty w obsłudze i posiada wiele darmowych grafik.
Podoba Ci się mój topper z wydrukiem cukrowym?
To świetnie się składa bo chętnie się nim z Tobą podzielę. 🙂 Poniżej umieszczę dwie wersje chmurki – jedną niższą odpowiednią dla napisów w jednej linijce, drugą wyższą, gdybyś chciała dodać napisy w dwóch linijkach. Aby je pobrać naciśnij na obrazie prawym przyciskiem myszy i wybierz “zapisz obraz jako….”. Teraz pozostaje Ci już tylko dodanie tekstu. Podpowiem Ci, że moja czcionka nazywa się “painter”. Jeśli mój wzór nie do końca Ci odpowiada lub nie pasuje do Twojego projektu to już wiesz jak stworzyć własny. Powodzenia!
Mam wzór i co dalej?
Swój projekt, wraz z określeniem potrzebnych wymiarów, prześlij osobie, która wykonuje wydruki na masie cukrowej (tzw. wydruk cukrowy). Dalej czeka na Ciebie już sama przyjemność pracy z masą cukrową. 🙂
Jak przygotować topper z wydrukiem cukrowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- wydruk cukrowy (najlepsze drukuje Paweł Koń)
- masa cukrowa (użyłam Saracino)
- CMC w proszku (sprawia, że masa szybciej twardnieje, kupisz go w każdym sklepie cukierniczym)
- klej cukrowy (szukaj w sklepie cukierniczym)
- ostry nóż lub skalpel
- wałek do masy cukrowej (może być zwykły, jednak te do masy cukrowej mają pierścienie, które ułatwiają równe rozwałkowanie masy)
- narzędzia do masy cukrowej, aby odrysować wzór (znajdziesz go w podstawowym zestawie narzędzi)
- mata samogojąca do wycinania elementów
- mata silikonowa do wałkowania masy cukrowej
- pędzelek do nałożenia kleju cukrowego
- patyczek do szaszłyków i drucik florystyczny (nie koniecznie)
Szczegółowo wszystkie podstawowe narzędzia do pracy z masą cukrową opisuję w tym wpisie.
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania toppera z wydrukiem cukrowym – krok po kroku
1. Do masy cukrowej dodaj szczyptę CMC, żeby masa zastygła szybciej.
2. Dokładnie zagnieć masę z CMC. Oderwij potrzebny kawałek, a resztę schowaj do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego aby nie wyschła.
3. Rozwałkuj masę na odpowiednią grubość. Zwróć uwagę żeby masa nie była zbyt cienka. W środek toppera będziesz wkładała patyczek, więc masa musi być wystarczająco gruba, aby nie wystawał.
4. Ułóż wydruk cukrowy na rozwałkowanej masie i przygotuj nożyk.
5. Nożykiem wytnij kształt z wydruku cukrowego starając się nie przecinać folii pod nim, jednocześnie naciskając na tyle mocno aby na masie cukrowej odbić wzór.
6. Po wyznaczonych liniach wytnij kształt z masy cukrowej.
7. Oderwij niepotrzebną część wydruku cukrowego.
8. Ułóż wydruk na masie cukrowej i sprawdź czy ma odpowiedni kształt. W razie potrzeby odetnij wystające fragmenty.
9. Rozwałkuj kolejną porcję masy cukrowej i ułóż na niej wycięty poprzednio kształt.
10. Wytnij drugi taki sam kształt z masy cukrowej.
11. Na jednym z elementów ułóż patyczek i drucik. Odciśnij je lekko. Drucik nie jest koniecznością, ja zwykle panikuję, że coś popęka, dlatego go umieszczam. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu żeby wysuszyć elementy to spokojnie możesz zrezygnować z drutu.
12. Ułóż drugą część masy i dociśnij równomiernie, najłatwiej zrobić to przyciskając czymś płaskim, np. książką lub narzędziem do wygładzania masy.
13. Zdejmij górną część i pozostaw elementy do wyschnięcia. Gdy przeschną z jednej strony warto je delikatnie odwrócić. Wysychanie może zająć kilka godzin lub kilka dni, wszystko zależy od masy, temperatury, wilgotności i ilości dodanego CMC.
14. Gdy masa wyschnie posmarują ją niewielką ilością kleju cukrowego.
15. Ułóż na niej patyczek i drucik (jeśli go używasz) i sklej obie części.
16. Posmaruj wierzch złożonego toppera klejem cukrowym. 17. Delikatnie przenieś wydruk na masę cukrową i lekko dociśnij.
18. Pozwól topperowi wyschnąć i gotowe!
Czy można inaczej wykonać topper z wydrukiem cukrowym?
Alternatywna metoda polega na wycięciu z grubo rozwałkowanej masy cukrowej tylko jednego kształtu. Patyczek wbija się w masę od razu, bez czekania na wyschnięcie. Nie przepadam za tym sposobem, ponieważ grubsza masa dłużej schnie, a przy wbijaniu wykałaczki często deformuje się wcześniej wycięty kształt. Widziałam jeszcze inne podejście do tematu. W grubo rozwałkowaną masę wbijasz patyk, a dopiero potem wycinasz kształt. Nigdy jej nie testowałam, ale brzmi sensownie. 🙂 Jeszcze jedna uwaga odnośnie wycinania kształtu w masie. Możesz najpierw nakleić wycięty wydruk na masie, a dopiero później docinać masę. Ja tak nie robię bo boję się, że uszkodzę wydruk cukrowy, ale na pewno jest to szybsza metoda.
Topper z wydrukiem cukrowym (na masie cukrowej)
Prawda, że to było proste? 🙂
Aneta
—————————————————— Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
One Reply to “Jak zrobić topper z wydrukiem cukrowym?”
Comments are closed.