fbpx

Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Najlepsze pomysły przychodzą niespodziewanie i tak właśnie było z tym deserem. Pewnego dnia robiłam coś zupełnie niezwiązanego z cukiernictwem, gdy nagle pomyślałam sobie, że forma na geometryczne półkule, którą mam już od jakiegoś czasu, wygląda dokładnie jak skorupa żółwia. A że zbliża się Dzień Dziecka to musiałam wypróbować ten pomysł i tak powstały te urocze monoporcje żółwie.

Jest to deser dedykowany dzieciom dlatego nie kombinowałam z polewą lustrzaną czy zamszem, nie chciałam też używać barwników spożywczych. Rozważałam różne opcje smakowe, ostatecznie padło na sprawdzone połączenie kokosa i mlecznej czekolady. Taki wybór smaków okazał się strzałem w dziesiątkę bo nasze małe testerki zajadały się tak, że aż uszy im się trzęsły. Starsi degustatorzy też byli zachwyceni, szczególnie musem kokosowym. Bardzo polecam Wam dodatek pasty kokosowej – jej niewielka ilość sprawia, że mus jest bajecznie kokosowy.

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Jak przygotować monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

monoporcje żółwie -potrzebne narzędzia: regulowany rant cukierniczy, forma silikonowa na geometryczne półkule, forma silikonowa kulki, forma silikonowa na podłużne żeli, walek do masy cukrowej, wykrawaczka, masa cukrowa biała i czarna, mieszadła miksera

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

 

Monoporcje żółwie – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 6 monoporcji żółwi

Biszkopt kakaowy – przepis

Składniki:

  • 2 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
  • 65 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao

składniki na biszkopt kakaowy: jajka (białka i żółtka oddzielnie), cukier, mąka pszenna, kakao

1. Mąkę i kakao przesiej i odstaw na bok.

przygotowanie biszkoptu kakaowego

2. Białko ubij na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.

przygotowanie biszkoptu - ubijanie białek z cukrem

3. Dodaj żółtka jedno po drugim i ubij.

przygotowanie biszkoptu - dodawanie żółtek

4. Masę jajeczną wymieszaj delikatnie z mąką i kakao.

przygotowanie biszkoptu - łączenie masy jajecznej z mąką i kakao

5. Ciasto przelej do rantu lub tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.

biszkopt kakaowy, rant cukierniczy, podkładka pod rant

6. Okrągłym wykrawaczem o średnicy 5 cm (rozmiar musi pasować do otworu w formie silikonowej) wytnij 6 krążków.

wycinanie oręgów w biszkopcie

Mus z mlecznej czekolady – przepis

Składniki:

  • 100 ml mleka 3,2%
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 8 g żelatyny

składniki na mus czekoladowy - namelaka: czekoalda mleczna, żelatyna, mleko, śmietana kremówka 30%

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Do garnuszka wlej mleko i podgrzewaj prawie do wrzenia.

przygotowanie musu czekoladowego

3. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

przygotowanie musu czekoladowego

4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia, ale nie pozwól masie stężeć.

przygotowanie musu czekoladowego

5. W osobnym naczyniu ubij na półsztywno schłodzoną śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany do musu czekoladowego

6. Ubitą śmietanę dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj do połączenia.

przygotowanie musu czekoladowego

7. Formę silikonową w kształcie geometrycznych półkul ustaw na twardej podkładce (używam podkładki korkowej). Następnie wypełnij otwory do 3/4 wysokości.

skałdanie monoporcji - mus czekoladowy w formie silikonowej

8. W każdy otwór włóż biszkoptowy krążek (przed włożeniem biszkopty możesz posmarować grubą warstwą dżemu lub konfitury – ja użyłam dżemu wiśniowego)  i lekko dociśnij. Nadmiar musu zbierz łyżeczką. Tak przygotowane monoporcje włóż do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc.

monoporcje żółwie - składanie monoporcji: mus czekoladowy w formie silikonowej

9. Mrożenie jest konieczne ponieważ zamrożone monoporcje łatwo wyjąć z formy, nie uszkadzając ich.

monoporcje żółwie - wyciąganie zamrożonych monoporcji z formy silikonowej

Mus kokosowy – przepis

Składniki:

  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 90 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 6 g żelatyny

składniki na mus kokosowy - namelaka: biała czekolada, mleko, śmietana kremówka 30%, pasta kokosowa, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Mleko i pastę kokosową podgrzej prawie do wrzenia. Wymieszaj aby pasta połączyła się z mlekiem.

przygotowanie musu kokosowego

3. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

przygotowanie musu czekoladowego

4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do przestudzenia, ale nie pozwól masie stężeć.

przygotowanie musu kokosowego

5. W osobnym naczyniu ubij na półsztywno śmietanę kremówkę i dodaj ją do przestudzonego musu czekoladowego.

przygotowanie musu kokosowego

6. Formę silikonową z otworami w kształcie kul ustaw na twardej podstawce. Otwory napełnij musem kokosowym. Następnie wstaw do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc.

mus kokosowy w formie silikonowej z otworami w ksztłcie kulek

Nogi żółwia wykonasz przekrawając okrągłe musy na ćwiartki lub możesz wykorzystać taką podłużną formę.

mus kokosowy w podłużnej formie silikonoewej

W każdym z tych przypadków efekt będzie trochę inny. Zerknij na poniższe zdjęcia.

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Oczy z masy cukrowej – tutorial

1. Białą masę cukrową rozwałkuj na grubość około 1 mm.

wałkowanie masy cukrowej, wałek do masy cukrowej, mata samogojąca

2. Za pomocą tylki z okrągłym otworem lub wykrawacza do masy cukrowej wytnij koła o średnicy około 1,3 cm.

wycinanie oczu z masy cukrowej, mata samogojąca, wałek do masy cukrowej, tylka 1a

3. Z czarnej masy cukrowej uformuj małe kuleczki i ułóż je na kółkach z masy cukrowej.

oczy z masy cukrowej

4. Następnie delikatnie rozpłaszcz je palcem.

oczy z masy cukrowej

5. Oczy ułóż na formie silikonowej w kształcie kulek i pozostaw do wysuszenia (najlepiej przygotuj je dzień wcześniej). Dzięki temu oczy będą przylegały równo do okrągłej głowy żółwia.

oczy zmasy cukrowej, formowanie na formie silikonowej

Monoporcje żółwie – złożenie deseru

Zamrożone musy czekoladowe i kokosowe wyjmij z formy i ułóż na talerzu.

Do wykonania jednego żółwia potrzebujesz musu czekoladowego w kształcie geometrycznej półkuli oraz dwóch kul kokosowych – jednej w całości (to będzie głowa) i jednej przekrojonej na ćwiartki (zrobisz z nich płetwy). Dodatkowo z resztek kokosowego musu możesz wyciąć malutki trójkąt, który będzie imitował ogon żółwia.

Głowę, płetwy i ogonek ułóż wokół czekoladowej skorupy. Tak uformowanego żółwia włóż do lodówki na kilka godzin aby musy się rozmroziły.

Tuż przed podaniem umocuj na głowie oczy z masy cukrowej. Nie rób tego wcześniej ponieważ masa cukrowa się roztopi.

W jaki sposób podać monoporcje żółwie?

Przygotuj turkusową galaretkę (u mnie była to galaretka gruszkowa z odrobiną niebieskiego i turkusowego barwnika spożywczego w proszku) i wylej ją na talerz. Natomiast z pokruszonych herbatników zrób plażę. Dodatkowo możesz wykonać ozdoby z masy cukrowej tj. muszle, rozgwiazdy, kraba, koralowce (pamiętaj, że na galaretce takie ozdoby roztopią się, chyba że zabezpieczysz je czekoladą lub lakierem spożywczym).

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Bardzo lubię takie kreatywne wykorzystanie form silikonowych. Gwarantuję Ci efekt WOW i uśmiech na twarzy Twojego dziecka.

Wszystkiego słodkiego!
Magda

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

2 Replies to “Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *