Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Najlepsze pomysły przychodzą niespodziewanie i tak właśnie było z tym deserem. Pewnego dnia robiłam coś zupełnie niezwiązanego z cukiernictwem, gdy nagle pomyślałam sobie, że forma na geometryczne półkule, którą mam już od jakiegoś czasu, wygląda dokładnie jak skorupa żółwia. A że zbliża się Dzień Dziecka to musiałam wypróbować ten pomysł i tak powstały te urocze monoporcje żółwie.

Jest to deser dedykowany dzieciom dlatego nie kombinowałam z polewą lustrzaną czy zamszem, nie chciałam też używać barwników spożywczych. Rozważałam różne opcje smakowe, ostatecznie padło na sprawdzone połączenie kokosa i mlecznej czekolady. Taki wybór smaków okazał się strzałem w dziesiątkę bo nasze małe testerki zajadały się tak, że aż uszy im się trzęsły. Starsi degustatorzy też byli zachwyceni, szczególnie musem kokosowym. Bardzo polecam Wam dodatek pasty kokosowej – jej niewielka ilość sprawia, że mus jest bajecznie kokosowy.

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Jak przygotować monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

monoporcje żółwie -potrzebne narzędzia: regulowany rant cukierniczy, forma silikonowa na geometryczne półkule, forma silikonowa kulki, forma silikonowa na podłużne żeli, walek do masy cukrowej, wykrawaczka, masa cukrowa biała i czarna, mieszadła miksera

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcje żółwie – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 6 monoporcji żółwi

Biszkopt kakaowy – przepis

Składniki:

  • 2 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
  • 65 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao

składniki na biszkopt kakaowy: jajka (białka i żółtka oddzielnie), cukier, mąka pszenna, kakao

1. Mąkę i kakao przesiej i odstaw na bok.

przygotowanie biszkoptu kakaowego

2. Białko ubij na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.

przygotowanie biszkoptu - ubijanie białek z cukrem

3. Dodaj żółtka jedno po drugim i ubij.

przygotowanie biszkoptu - dodawanie żółtek

4. Masę jajeczną wymieszaj delikatnie z mąką i kakao.

przygotowanie biszkoptu - łączenie masy jajecznej z mąką i kakao

5. Ciasto przelej do rantu lub tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.

biszkopt kakaowy, rant cukierniczy, podkładka pod rant

6. Okrągłym wykrawaczem o średnicy 5 cm (rozmiar musi pasować do otworu w formie silikonowej) wytnij 6 krążków.

wycinanie oręgów w biszkopcie

Mus z mlecznej czekolady – przepis

Składniki:

  • 100 ml mleka 3,2%
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 8 g żelatyny

składniki na mus czekoladowy - namelaka: czekoalda mleczna, żelatyna, mleko, śmietana kremówka 30%

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Do garnuszka wlej mleko i podgrzewaj prawie do wrzenia.

przygotowanie musu czekoladowego

3. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

przygotowanie musu czekoladowego

4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia, ale nie pozwól masie stężeć.

przygotowanie musu czekoladowego

5. W osobnym naczyniu ubij na półsztywno schłodzoną śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany do musu czekoladowego

6. Ubitą śmietanę dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj do połączenia.

przygotowanie musu czekoladowego

7. Formę silikonową w kształcie geometrycznych półkul ustaw na twardej podkładce (używam podkładki korkowej). Następnie wypełnij otwory do 3/4 wysokości.

skałdanie monoporcji - mus czekoladowy w formie silikonowej

8. W każdy otwór włóż biszkoptowy krążek (przed włożeniem biszkopty możesz posmarować grubą warstwą dżemu lub konfitury – ja użyłam dżemu wiśniowego)  i lekko dociśnij. Nadmiar musu zbierz łyżeczką. Tak przygotowane monoporcje włóż do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc.

monoporcje żółwie - składanie monoporcji: mus czekoladowy w formie silikonowej

9. Mrożenie jest konieczne ponieważ zamrożone monoporcje łatwo wyjąć z formy, nie uszkadzając ich.

monoporcje żółwie - wyciąganie zamrożonych monoporcji z formy silikonowej

Mus kokosowy – przepis

Składniki:

  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 90 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 6 g żelatyny

składniki na mus kokosowy - namelaka: biała czekolada, mleko, śmietana kremówka 30%, pasta kokosowa, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Mleko i pastę kokosową podgrzej prawie do wrzenia. Wymieszaj aby pasta połączyła się z mlekiem.

przygotowanie musu kokosowego

3. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

przygotowanie musu czekoladowego

4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do przestudzenia, ale nie pozwól masie stężeć.

przygotowanie musu kokosowego

5. W osobnym naczyniu ubij na półsztywno śmietanę kremówkę i dodaj ją do przestudzonego musu czekoladowego.

przygotowanie musu kokosowego

6. Formę silikonową z otworami w kształcie kul ustaw na twardej podstawce. Otwory napełnij musem kokosowym. Następnie wstaw do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc.

mus kokosowy w formie silikonowej z otworami w ksztłcie kulek

Nogi żółwia wykonasz przekrawając okrągłe musy na ćwiartki lub możesz wykorzystać taką podłużną formę.

mus kokosowy w podłużnej formie silikonoewej

W każdym z tych przypadków efekt będzie trochę inny. Zerknij na poniższe zdjęcia.

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Oczy z masy cukrowej – tutorial

1. Białą masę cukrową rozwałkuj na grubość około 1 mm.

wałkowanie masy cukrowej, wałek do masy cukrowej, mata samogojąca

2. Za pomocą tylki z okrągłym otworem lub wykrawacza do masy cukrowej wytnij koła o średnicy około 1,3 cm.

wycinanie oczu z masy cukrowej, mata samogojąca, wałek do masy cukrowej, tylka 1a

3. Z czarnej masy cukrowej uformuj małe kuleczki i ułóż je na kółkach z masy cukrowej.

oczy z masy cukrowej

4. Następnie delikatnie rozpłaszcz je palcem.

oczy z masy cukrowej

5. Oczy ułóż na formie silikonowej w kształcie kulek i pozostaw do wysuszenia (najlepiej przygotuj je dzień wcześniej). Dzięki temu oczy będą przylegały równo do okrągłej głowy żółwia.

oczy zmasy cukrowej, formowanie na formie silikonowej

Monoporcje żółwie – złożenie deseru

Zamrożone musy czekoladowe i kokosowe wyjmij z formy i ułóż na talerzu.

Do wykonania jednego żółwia potrzebujesz musu czekoladowego w kształcie geometrycznej półkuli oraz dwóch kul kokosowych – jednej w całości (to będzie głowa) i jednej przekrojonej na ćwiartki (zrobisz z nich płetwy). Dodatkowo z resztek kokosowego musu możesz wyciąć malutki trójkąt, który będzie imitował ogon żółwia.

Głowę, płetwy i ogonek ułóż wokół czekoladowej skorupy. Tak uformowanego żółwia włóż do lodówki na kilka godzin aby musy się rozmroziły.

Tuż przed podaniem umocuj na głowie oczy z masy cukrowej. Nie rób tego wcześniej ponieważ masa cukrowa się roztopi.

W jaki sposób podać monoporcje żółwie?

Przygotuj turkusową galaretkę (u mnie była to galaretka gruszkowa z odrobiną niebieskiego i turkusowego barwnika spożywczego w proszku) i wylej ją na talerz. Natomiast z pokruszonych herbatników zrób plażę. Dodatkowo możesz wykonać ozdoby z masy cukrowej tj. muszle, rozgwiazdy, kraba, koralowce (pamiętaj, że na galaretce takie ozdoby roztopią się, chyba że zabezpieczysz je czekoladą lub lakierem spożywczym).

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka

Bardzo lubię takie kreatywne wykorzystanie form silikonowych. Gwarantuję Ci efekt WOW i uśmiech na twarzy Twojego dziecka.

Wszystkiego słodkiego!
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

One Reply to “Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *