Biskwity przypominają mi letnie dni z mojego dzieciństwa, gdy babcia zabierała mnie i mojego brata do pobliskiej cukierni. Tam zwykle wybieraliśmy biskwity i zawsze zachwycaliśmy się tym prostym deserem.
Bo omleciki to właśnie takie mocno dziecięce smaki. Biszkopciki nadziane bitą śmietaną i owocami. Proste i delikatne połączenie, które dzieci bardzo lubią.
Postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis i stworzyłam biskwity misie. Zamiast klasycznego biszkoptu użyłam ciasta z dodatkiem mleka i oleju, które jest mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotowałam dwie wersje – jasną i ciemną. Nie jestem w stanie Ci powiedzieć, która z nich jest lepsza, bo po wielu degustacjach wynik jest mocno wyrównany. Z pewnością warto spróbować obu. Są zaskakująco smaczne. 🙂
Jasne ciasto wypełniłam kremem waniliowym, a ciemne – kakaowym. Do obu powkładałam owoce (w tej roli najlepiej sprawdziły się truskawki) i na koniec przykleiłam ozdoby z czekolady. Tak powstały urocze biskwity misie.
Jak przygotować biskwity misie czyli waniliowe i kakaowe omleciki?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- okrągły wykrawacz o średnicy 10 cm (korzystam z takiego zestawu okrągłych wykrawaczy)
- blaszka lub podkładka pod rant
- dowolna ozdobna tylka cukiernicza
- rękawy cukiernicze jednorazowe lub wielorazowe (użyłam wielorazowego do ciasta i kremu, a jednorazowych do ozdób z czekolady)
- maty silikonowe
- mikser
- papier do pieczenia
- miseczka/pojemnik do użytku w mikrofalówce
- szpatułka silikonowa
- trzepaczka, sitko
- ołówek
- wykałaczka
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Biskwity misie – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu otrzymasz 6 biskwitów o średnicy 10 cm (jasnych lub ciemnych).
Biskwity misie – przepis na ciasto
Składniki (na 6 omlecików):
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g cukru (podzielonego na dwie porcje – 20 g i 30 g)
- 40 g mleka
- 20 g oleju
- 50 g mąki (do wersji kakaowej użyj 40 g mąki i 10 g kakao)
- szczypta soli
1. Żółtka wymieszaj dokładnie z 20 g cukru, mlekiem i olejem.
2. Do masy przesiej mąkę (jeśli przygotowujesz wersję kakaową to użyj mąki połączonej z kakao) i wymieszaj szpatułką.
3. W misie miksera umieść białka. Ubijaj przez chwilę do wyraźnego spienienia.
4. Dodawaj stopniowo cukier (30 g) i ubijaj do momentu rozpuszczenia całego cukru. Możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami.
5. Ubite białka dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
6. Masę przełóż do worka cukierniczego. Na końcu umieść gumkę (to zapobiegnie wypływaniu ciasta górą podczas wyciskania).
Jeśli używasz wielorazowego worka, który ma już dziurę na końcu to możesz zawiązać go gumką recepturką, aby ciasto nie wypływało podczas napełniania worka.
7. Na blaszce do pieczenia umieść papier do pieczenia z narysowanymi ołówkiem okręgami o średnicy 10 cm. Okręgi odrysuj od okrągłego wykrawacza lub szklanki.
Na zdjęciu widzisz, że miałam narysowane dwa okręgi (9,5 cm oraz 10 cm), ale to dlatego, że to mój uniwersalny szablon, którego używam do wielu wypieków. 🙂
8. Na papierze do pieczenia umieść matę silikonową. Okręgi narysowane na papierze do pieczenia powinny być widoczne.
9. Wyszprycuj okręgi z ciasta, a pozostałą część wyciśnij w wolnych miejscach (później wytniesz z nich uszy dla misiów). Postaraj się zachować większe odstępy niż na poniższym zdjęciu, aby ciasto nie zetknęło się ze sobą podczas pieczenia.
10. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piecz przez ok 9 minut (najlepiej z termoobiegiem).
11. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika zdejmuj omleciki z maty silikonowej i zginaj na pół. Bardzo ważne jest żeby działać szybko – tylko wtedy ciasto bez problemu odejdzie od maty i nie będzie pękało podczas składania. Możesz umieścić biskwity na prowizorycznym “stojaku” stworzonym z wytłoczki po jajkach i maty silikonowej. Dzięki temu nie będą się zamykały. Ciasto (szczególnie w jasnej wersji) od góry jest klejące i podczas składania lubi się sklejać.
Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Mata silikonowa czy papier do pieczenia?
Próbowałam pieczenia na papierze do pieczenia i nie polecam tej opcji. Papier (nawet porządnie rozciągnięty i przypięty tortownicą) marszczy się i faluje pod ciastem. Efekt jest taki, że powierzchnia omlecików jest nierówna i ma wgłębienia.
Na macie silikonowej ten problem nie występuje.
Zwykły biszkopt vs ciasto z dodatkiem mleka i oleju
Zwykle biskwity przygotowuje się z ciasta biszkoptowego, jednak ja z niego nie skorzystałam, ponieważ jest ono bardziej klejące. Bardzo trudno wykonać z niego omleciki, które będą ładnie wyglądały po ozdobieniu.
Ciasto, którego użyłam jest bardziej elastyczne i nie pęka tak łatwo jak biszkoptowe. Od spodu omleciki nie są klejące, więc nie trzeba ich posypywać cukrem pudrem. W smaku ciasto jest delikatne, z pewnością nie gorsze niż biszkopt (a moim zdaniem nawet smaczniejsze).
Biskwity misie – wykonanie ozdób z czekolady
Składniki:
- 2-3 kostki białej czekolady
- 2-3 kostki ciemnej czekolady
1. Białą czekoladę pokrój na małe kawałki i podgrzej interwałowo w mikrofalówce. To znaczy podgrzewaj przez kilka-kilkanaście sekund, wyciągaj, mieszaj i ponownie wkładaj do kuchenki. Jeśli nie masz mikrofalówki to delikatnie podgrzej czekoladę w kąpieli wodnej.
Dokładniej cały proces opisałam w tym wpisie:
2. Płynną czekoladę przełóż do worka cukierniczego. Żeby ułatwić sobie to zadanie nałóż worek na kubek i wlej czekoladę do środka.
3. Rękaw zabezpiecz gumką żeby czekolada nie wypływała.
4. Odetnij końcówkę worka i szprycuj kształty na matę silikonową. Potrzebujesz kółek na buźki i półokrągłych kształtów na uszy.
5. Po wyszprycowaniu elementy czekoladowe mogą być trochę nierówne. Żeby stały się gładkie złap za brzeg maty i delikatnie “wachluj” nią. Możesz też położyć matę na deskę do krojenia i kilka razy uderzyć deską o blat.
6. Czekoladowe elementy pozostaw na kilka-kilkanaście minut aż zaczną zastygać.
7. W czasie gdy biała czekolada tężeje, zajmij się podgrzaniem deserowej. Zrób to w taki sam sposób jak z białą.
8. Czekoladę umieść w rękawie cukierniczym i wyszprycuj na matę kształt uszu oraz kropki, które będą oczami misiów. Na kółkach z białej czekolady stwórz kształt pyszczka.
Ozdoby pozostaw na godzinę aby zastygły (możesz włożyć je do lodówki).
Biskwity misie – przygotowanie uszu
1. Z ciasta wytnij kółka. Użyj do tego celu dowolnej tylki lub wykrawacza. Jeśli ciasto nie chce wyjść z tylki to wypchnij je wykałaczką.
2. Kostkę czekolady roztop jak poprzednio (lub użyj tej, która pozostała Ci po poprzednim etapie).
Jeśli korzystasz z czekolady, która pozostała w rękawie cukierniczym to musisz ją podgrzać. W tym celu zagotuj wodę i wlej na chwilę do niewielkiej miski. Po chwili wylej wodę, wytrzyj miskę do sucha i włóż tam rękaw. Czekolada powinna się rozpuścić, ale jeśli nie jest jeszcze wystarczająco płynna to ogrzej miskę jeszcze raz i ponownie włóż do niej rękaw.
3. Na kółko z ciasta wyciśnij niewielką ilość czekolady, ułóż na niej element z czekolady i delikatnie dociśnij. Elementy z ciemnej czekolady umieszczaj na jasnym cieście, a te z białej czekolady – na ciemnym.
Biskwity misie – przepis na krem waniliowy i kakaowy:
Przygotowanie obu kremów wygląda dokładnie tak samo. Do jasnego kremu koniecznie użyj ziarenek wanilii, ponieważ one nadają mu niepowtarzalny smak. Do ciemnego potrzebne będzie mascarpone czekoladowe Galbani, które kupisz w dużych marketach.
Składniki na krem waniliowy:
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 50 g mascarpone
- 15 g cukru pudru
- ziarenka wydrążone z 1/3 laski wanilii
Składniki na krem kakaowy:
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 50 g czekoladowe mascarpone
- 7 g cukru pudru
1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij do powstania sztywnego kremu. Nie mieszaj zbyt długo żeby nie przebić kremu.
Biskwity misie – ozdabianie deseru
Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną tylką ozdobną. Do omlecików powkładaj owoce (jeśli ich używasz) i wyszprycuj krem. W krem wetknij przygotowane uszy. Oczy i buzię misiów przytwierdź przy pomocy czekolady (dokładnie tak jak podczas przygotowywania uszu).
Po złożeniu przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Biskwity misie czyli waniliowe i kakaowe omleciki
Obawiałam się, że będzie to tak zwyczajny deser, że niedługo nie będę o nim pamiętała. Bardzo się myliłam. 🙂 Te proste deserki świetnie smakują i zachwycają wyglądem. Z pewnością będą gościły u mnie częściej. Może Ty też się skusisz? 🙂
Dobrego dnia!
Aneta
Inspiracją do stworzenia tego deseru były omleciki @sa.ki1603 zamieszczone w tym poście na Instagramie.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!