fbpx

Magdalenki – francuskie ciasteczka w kształcie muszelek

Magdalenki – byłam bardzo ciekawa tych uroczych ciasteczek w kształcie muszelek. Moje imię zobowiązuje, więc w końcu je zrobiłam. 😉 Upiekłam magdalenki w dwóch smakach: cytrynowo-migdałowe w czekoladzie ruby oraz kakaowo-migdałowe w deserowej czekoladzie. Przygotowanie tych ciasteczek nie jest skomplikowane, a oryginalny kształt uzyskałam dzięki specjalnej formie.

Magdalenki to malutkie, maślane biszkopciki. Poniższe przepisy są przepisami podstawowymi, można je modyfikować, dzięki różnym dodatkom np. do cytrynowych następnym razem dodam liofilizowane maliny, a kakaowe spróbuję nadziać kremem orzechowo-czekoladowym. Magdalenki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, najbardziej smakowały mi, gdy były jeszcze ciepłe. 😉

Cytrynowo - migdałowe magdalenki w czekoladzie ruby

Jak przygotować magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do zrobienia magdalenek - waga kuchenna, miska, forma silikonowa do magdalenek, blaszka, mikser, szpatułka silikonowa, jednorazowy worek cukierniczy

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek – opis przygotowania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz około 30 małych ciasteczek

Cytrynowo – migdałowe magdalenki – przepis

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 55 g drobnego cukru
  • 27 g mąki migdałowej
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • skórka otarta z jednej cytryny

Kakaowo – migdałowe magdalenki – przepis:

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 55 g drobnego cukru
  • 27 g mąki migdałowej
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao

Sposób przygotowania kakaowych i cytrynowych magdalenek jest taki sam. Suche składniki dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Na końcu dodajemy roztopione masło.

1. Masło rozpuść w rondelku, potem zwiększ płomień i poczekaj aż się zbrązowi – nie pozwól mu się przypalić.

palone masło

2. Natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie przelej masło do miseczki, zostawiając w rondelku zanieczyszczenia. Ostudź masło do temperatury pokojowej.

palone masło

3. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową i skórkę z cytryny. Odstaw na bok.

suche składniki do ciasta na magdalenki

4. Ubij całe jajka z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to około 5 minut.

ubijanie jajek z cukrem

5. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj sypkie składniki. Wymieszaj silikonową szpatułką do połączenia.

przygotowanie ciasta na magdalenki

przygotowanie ciasta na magdalenki

6. Powoli wlej ostudzone masło i bardzo delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw masę do lodówki by odpoczywała przez 2 godziny.

mieszanie ciasta z roztopionym masłem

7. Nałóż ciasto do form na magdalenki (formy ustaw wcześniej na dużej płaskiej blaszce). Jeżeli korzystasz z metalowej formy lekko natłuść i wysyp mąką otwory, jeżeli masz formę silikonową nie musisz tego robić.

magdalenki - forma silikonowa z otworami w kształcie muszelek

8. Magdalenki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 8-9 minut aż wierzch ciasteczek zarumieni się i będzie uginał się pod dotykiem.

magdalenki - forma silikonowa z otworami w kształcie muszelek

9. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce. Magdalenki bez problemu wychodzą z silikonowej formy – wystarczy delikatnie odgiąć formę a ciasteczka same wyskakują.

cytrynowe magdalenki

cytrynowe i kakaowe magdalenki

Dekorowanie magdalenek czekoladą

Składniki:

  • 130 g czekolady

Do cytrynowych magdalenek użyłam czekolady ruby, natomiast to kakaowych czekolady deserowej.

Przygotuj formę

Zanim zatemperujesz czekoladę dobrze umyj i wysusz formę. Umytą formę najlepiej włożyć do rozgrzanego piekarnika na kilka minut aż wszystkie krople wody wyparują – dzięki temu forma szybko wysycha i nie pozostają na niej zacieki. Pamiętaj żeby wystudzić formę zanim wlejesz do niej czekoladę.

 

1. Zatemperuj czekoladę podgrzewając ją stopniowo w mikrofalówce – dokładny opis tej techniki znajdziesz we wpisie

Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady? 

2. Wypełnij otwory niewielką ilością czekolady (około 1 łyżeczka) tak jak na zdjęciu poniżej – nie musisz rozprowadzać czekolady po całej powierzchni. Możesz użyć łyżeczki, jednak o wiele łatwiej, szybciej i precyzyjniej będzie jeżeli przelejesz najpierw czekoladę do rękawa cukierniczego.

cytrynowe magdalenki w czekoladzie ruby

3. Następnie do otworów wypełnionych czekoladą włóż magdalenki i delikatnie dociśnij aż zobaczysz po bokach czekoladę. Pozostaw magdalenki w formie na kilka godzin aż czekolada całkowicie stwardnieje.

cytrynowe magdalenki w czekoladzie ruby4. Po tym czasie odegnij delikatnie formę a ciasteczka bez problemu wyskoczą.

Magdalenki - francuskie ciasteczka w kształcie muszelek Cytrynowo - migdałowe magdalenki w czekoladzie ruby Kakaowo-migdałowe magdalenki w deserowej czekoladzie Kakaowo-migdałowe magdalenki w deserowej czekoladzie Kakaowo-migdałowe magdalenki w deserowej czekoladzie

Magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek

Najbardziej smakowały mi cytrynowe magdalenki w czekoladzie ruby, natomiast moja córka zajadała się kakaowymi w deserowej czekoladzie. A Ty które przetestujesz jako pierwsze?

Wszystkiego słodkiego!
Magda(lenka)

 

Przepis na magdalenki pochodzi z książki “Desery” Gordon Ramsay, wyd. Bellona

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

 

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!