Tarta wieniec świąteczny to motyw który od jakiegoś czasu chodził mi po głowie, ale nie wiedziałam jak się za niego zabrać. Jak upiec ciasto w takim kształcie? Jakie nadzienie wybrać? Czym udekorować? W głowie miałam same pytania, ale żadnych odpowiedzi.
W końca zapytałam na Instagram Stories o ulubione smaki naszych czytelniczek i wyłoniłam zwycięzców – piernik i powidła śliwkowe. Dorzuciłam do tego krem cynamonowy i elementy układanki wskoczyły na swoje miejsca.
Przygotowanie ciasta kruchego w kształcie wieńca okazało się niezbyt trudne, a pomysł na dekoracje gwiezdne podpatrzyłam u Agnieszki Krenc i Małgosi Nagat (z ich cudnego kursu lukrowania – zajrzyjcie koniecznie). Co prawda mnie dopadło lenistwo, więc zamiast lukru użyłam masy cukrowej, ale pomyślcie jak cudnie wyglądałyby tutaj lukrowane ciasteczka!
Jak przygotować tartę wieniec świąteczny z kremem cynamonowym i powidłami śliwkowymi?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- perforowana obręcz do kruchych spodów o średnicy 8 cm (użyłam takiej, ale tutaj lepiej sprawdzi się metalowy)
- perforowany rant do tarty o średnicy 18 cm
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- wykrawacze (u mnie gwiazdki)
- blaszka do pieczenia
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy (opcjonalnie)
- waga kuchenna
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- szpatułka cukiernicza
- masa cukrowa (opcjonalnie)
- złoty barwnik w proszku + spirytus (opcjonalnie)
- pędzelek (opcjonalnie)
- mikser
- nóż, łyżeczka
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tarta wieniec świąteczny – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz tartę na ok. 6 porcji.
Kruche piernikowe spody (sable) – przepis
Moje ciasto ma delikatnie piernikowy smak. Jeśli oczekujesz intensywniejszego aromatu to dodaj więcej przyprawy (3-4 łyżeczki).
Składniki:
- 215 g mąki pszennej
- 35 g mąki migdałowej
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 95 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1 jajko M
1. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz jajka i zagnieć do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Potem dodaj jajko i dalej zgniataj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
3. Ciasto rozwałkuj na macie silikonowej na grubość około 3-4 mm. Gdyby ciasto przyklejało się do wałka to przykryj je drugą matą silikonową i wałkuj dalej.
4. Żeby ciasto było jednakowej grubości użyj listew dystansowych. Włóż ciasto z matą do zamrażarki na 10 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki.
5. Przy pomocy ringu perforowanego wytnij koło.
6. Wewnątrz wytnij mniejsze koło używając małego rantu.
7. Ciasto przełóż na matę perforowaną i ułóż ranty perforowane. Przełóż na 10 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki.
8. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i również schłódź.
9. Ze schłodzonego ciasta wytnij 2 paski szersze niż wysokość rantu perforowanego.
10. Pierwszy pasek umieść wewnątrz rantu i delikatnie dociśnij.
11. To samo zrób z drugim paskiem.
12. Na łączeniach odetnij niepotrzebne ciasto i sklej oba paski dociskając je delikatnie palcem.
13. Z ciasta wytnij pasek dokładnie takiej szerokości jaka zmieści się pod mniejszy rancik (u mnie było to 1,3 cm) i umieść ciasto na rancie lekko dociskając.
14. Odetnij niepotrzebne ciasto i połącz końce. Schłódź całość.
15. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające ponad rant.
16. Tak przygotowaną tartę nakłuj widelcem i umieść w lodówce do czasu pieczenia.
17. Z pozostałego ciasta wykrawaj gwiazdki lub dowolne inne kształty.
18. Duże elementy umieść na blaszce razem z tartą a małe piecz osobno, Małe ciasteczka dopieką się szybciej (potrzebują 10-15 minut w piekarniku).
19. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C przez 17-22 minuty.
20. Zdejmij ranty perforowane delikatnie unosząc je do góry. Jeśli wewnętrzny rant nie będzie chciał wyjść to przejedź nożem między rantem a ciastem.
Upiecz pozostałe ciasteczka.
Rant do pieczenia – jaki wybrać i jak go użyć?
Zwykle używam plastikowych rantów perforowanych (takich jakie widzisz na zdjęciach), ale w przypadku tej tarty bardzo przydałby mi się mały rancik metalowy. Takie metalowe ranty nie mają tego szerokiego kołnierza co ułatwiłoby wylepienie formy ciastem oraz wyjmowanie po pieczeniu.
Próbowałam pieczenia tarty wkładając ten mały plastikowy rant od spodu (tak, że kołnierz był na dole, pod ciastem). Wylepianie tarty było łatwiejsze, ale bardzo trudno było wyjąć foremkę z upieczonego ciasta.
Prosty krem cynamonowy – przepis
Ilość kremu jest odpowiednia do wypełnienia tarty i wyrównania. Jeśli chcesz aby krem był również ponad brzegiem ciasta (np. chcesz go ładnie wyszprycować) to przygotuj podwójną ilość kremu.
Składniki:
- 65 g śmietanki 30%
- 65 g mascarpone
- 10 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Wszystkie składniki zmiksuj do otrzymania gęstego kremu. Nie mieszaj zbyt długo aby nie przebić śmietanki.
Tarta wieniec – składanie
Składniki:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych (ok. 1/2 słoiczka)
- krem cynamonowy
- ciasteczka do dekoracji
1. Łyżeczką (lub rękawem cukierniczym) wyłóż powidła śliwkowe na ciasto.
2. Na górę wyszprycuj krem cynamonowy. Możesz go po prostu wyłożyć łyżką.
3. Szpatułką wyrównaj powierzchnię kremu.
4. Dowolnie udekoruj.
Tarta wieniec – przygotowanie dekoracji
Ciasteczka możesz udekorować lukrem królewskim, zwykłym lukrem na wodzie i cukrze, czekoladą… Ja wybrałam masę cukrową, ponieważ była najszybszą i najczystszą opcją. 😉
1. Masę cukrową rozwałkuj cienko. Jeśli jest klejąca to odstaw ją na kilka minut żeby trochę podeschła.
2. Wykrawaczami wytnij potrzebne kształty.
3. Ciasteczka posmaruj wodą, ułóż na nich masę cukrową i lekko dociśnij. Odłóż na godzinę do wyschnięcia.
Później możesz je pomalować barwnikiem pudrowym rozmieszanym ze spirytusem.
Tarta wieniec świąteczny – krem cynamonowy i powidła śliwkowe
To moja prosta i efektowna propozycja na świąteczny deser. A co Ty proponujesz?
Wesołych Świąt!
Aneta
Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!