W tym roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia postanowiłam obdarować bliskich ręcznie robionymi tabliczkami czekolady. Bardzo lubię takie samodzielnie przygotowane słodkie prezenty.
Czekoladowe tabliczki ozdobiłam domowymi pierniczkami dzięki temu czekolada pachnie i smakuje przyprawą korzenną. Zdecydowałam się przygotować trzy rodzaje czekolad – wybrałam czekoladę deserową, mleczną i karmelową firmy Callebaut. Moim faworytem zdecydowanie jest ta ostatnia. Dodatkowo tabliczki udekorowałam świątecznymi posypkami – wykorzystałam cudowne mieszanki od Słodki Bufet.
Czekolady zaskakują swoim wyglądem z obu stron. Po jednej stronie znajdują się pierniczki i kolorowe posypki, a po drugiej stronie tabliczki mają piękny i oryginalny kształt, który zawdzięczają formie w jakiej zostały przygotowane.
Jak przygotować tabliczki czekolady ze świąteczną dekoracją?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma do tabliczek czekolady
- mikrofalówka (opcjonalnie można ją zastąpić kąpielą wodną)
- plastikowa miska do mikrofalówki
- szpatułka silikonowa lub łyżka
- termometr cukierniczy przyda się przy temperowaniu czekolady, ale i bez niego temperowanie może się udać
- pudełka na czekoladę
- woreczki foliowe na czekoladę
- czekolada (korzystałam z czekolady ciemnej, mlecznej i karmelowej firmy Callebaut)
- kolorowe posypki (użyłam świątecznych mieszanek od Słodki Bufet)
- małe pierniczki (przygotowałam pierniczki z przepisu Malwiny Franczak, do ich wycięcia użyłam małych wykrawaczy od Ekoforemki)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Temperowanie czekolady
Po co temperować czekoladę?
Doskonale wiesz jak wygląda temperowana czekolada. Tabliczki dostępne w sklepach są wykonane z temperowanej czekolady. Dzięki temu procesowi czekolada:
- zachowuje swój kształt
- nie deformuje się pod wpływem temperatury
- ma ładny połysk
- nie pokrywa się brzydkim nalotem
- nie rozpuszcza się w palcach
- przyjemnie rozpływa się w ustach
- wydaje charakterystyczny dźwięk podczas łamania
Przy temperowaniu korzystam z mikrofalówki. Jeśli jej nie posiadasz to zastąp ją kąpielą wodną (na garnek z gotującą się wodą postaw miskę z czekoladą i pozwól jej się rozpuścić często mieszając).
Czas, który czekolada powinna spędzić w mikrofalówce zależy od konkretnego modelu mikrofalówki oraz ilości czekolady jaką chcesz zatemperować. Gdyby czekolada topiła się wolniej – przedłuż czas, gdy zobaczysz, że topienie postępuje szybciej – skróć go.
Wykorzystałam czekoladę w dropsach. Jeżeli korzystasz z czekolady w tabliczkach to najpierw posiekaj ją w kawałki o podobnej wielkości.
Temperowałam czekoladę metodą przez zasiewanie. Jest to dość łatwy i szybki sposób na zatemperowanie czekolady. Równie prostą metodę temperowania znajdziesz we wpisie
Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady?
Tabliczki czekolady ze świąteczną dekoracją – opis wykonania krok po kroku
Składniki:
- Do przygotowania jednej tabliczki zużyłam około 90 g czekolady. Forma ma 3 otwory dlatego za jednym razem temperowałam 300 g czekolady tak aby powstały 3 tabliczki.
- mini pierniczki do dekoracji
- świąteczne posypki
Temperowanie czekolady – metoda przez zasiewanie
1. 2/3 czekolady wsyp do miski, która nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce pozostałe 1/3 czekolady odłóż na bok.
2. Włóż miskę z czekoladą do mikrofalówki na 45 sekund, moc 400W. Następnie dokładnie przemieszaj.
3. Włóż miskę ponownie do mikrofalówki na 15 sekund następnie wymieszaj czekoladę.
4. Włóż miskę na kolejne 15 sekund i wymieszaj czekoladę. Jeśli ostatnie pastylki czekolady rozpuszczą się podczas mieszania to nie musisz już podgrzewać czekolady, jeśli nie – włóż miskę jeszcze na 5 sekund do mikrofalówki i znów przemieszaj aż cała czekolada się rozpuści. Na tym etapie czekolada powinna mieć 42-45 °C.
5. Do rozpuszczonej czekolady dodawaj stopniowo pozostałą czekoladę za każdym razem dokładnie mieszając. Czekolada jest zatemperowana gdy dodawane kawałki przestaną się rozpuszczać. Jej temperatura powinna wynosić 31-32ºC w przypadku czekolady gorzkiej lub deserowej i 29ºC dla czekolady mlecznej i białej.
6. Sprawdź czy czekolada rzeczywiście się zatemperowała. Zanurz koniec noża lub szpatułkę w czekoladzie i odłóż na 3-5 minut. Jeśli po tym czasie czekolada zastygła to znaczy, że została prawidłowo zatemperowana. Roztemperowana czekolada, nie zastygnie w takim czasie, będzie nadal mokra w dotyku.
Formowanie i dekorowanie czekolad
Jaką formę wybrać?
Użyłam formy do tabliczek czekolady firmy Silikomart. Forma wykonana jest z tritanu – to nowoczesne tworzywo sztuczne, odporne na uderzenia i wolne od bisfenolu (BPA free). Czekolada wykonana w takiej formie ma idealnie gładką i błyszczącą powierzchnię – co trudno osiągnąć używając form silikonowych. Dodatkowo bardzo łatwo wyjąć z niej gotową czekoladę.
1. Zatemperowaną czekoladę wylej do formy i rozprowadź po całości za pomocą łyżeczki lub delikatnie przechylając formę na boki. Następnie uderz kilka razy formą o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
2. Nie zwlekaj z dekoracją. Zanim czekolada zastygnie ułóż na niej pierniczki i kolorową posypkę.
3. Odstaw w temperaturze pokojowej do czasu aż czekolada się skrystalizuje (stężeje). Czekolada będzie gotowa, gdy po odwróceniu formy i delikatnym ostukaniu sama z niej wypadnie.
4. Gotową czekoladę możesz zapakować w ozdobne pudełko i podarować bliskim.
Czym udekorować czekoladę?
Takie ozdobne czekolady możesz przygotować również na inne okazje – Walentynki, Dzień Babci i Dziadka, Dzień Matki, Dzień Ojca, Dzień Nauczyciela. Do ozdobienia czekolady możesz wykorzystać:
- pierniczki
- ciasteczka
- precelki
- kolorowe posypki
- bakalie tj. orzechy, suszone owoce
- liofilizowane owoce
- suszone, jadalne kwiaty
Pierniczki i ciasteczka potrzebne do dekoracji powinny być niewielkich rozmiarów – około 2,5 – 3,5 cm. Takie małe wykrawacze kupiłam w sklepie Ekoforemki.
Tabliczki czekolady ze świąteczną dekoracją
Zachęcam Cię do samodzielnego przygotowania prezentów dla bliskich. Takie ozdobne czekolady będą idealnym rozwiązaniem.
Wszystkiego słodkiego
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!