W tym roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia postanowiłam obdarować bliskich ręcznie robionymi tabliczkami czekolady. Bardzo lubię takie samodzielnie przygotowane słodkie prezenty.
Czekoladowe tabliczki ozdobiłam domowymi pierniczkami dzięki temu czekolada pachnie i smakuje przyprawą korzenną. Zdecydowałam się przygotować trzy rodzaje czekolad – wybrałam czekoladę deserową, mleczną i karmelową firmy Callebaut. Moim faworytem zdecydowanie jest ta ostatnia. Dodatkowo tabliczki udekorowałam świątecznymi posypkami – wykorzystałam cudowne mieszanki od Słodki Bufet.
Czekolady zaskakują swoim wyglądem z obu stron. Po jednej stronie znajdują się pierniczki i kolorowe posypki, a po drugiej stronie tabliczki mają piękny i oryginalny kształt, który zawdzięczają formie w jakiej zostały przygotowane.
Jak przygotować tabliczki czekolady ze świąteczną dekoracją?
Potrzebne narzędzia*:
- forma do tabliczek czekolady
- mikrofalówka (opcjonalnie można ją zastąpić kąpielą wodną)
- plastikowa miska do mikrofalówki
- szpatułka silikonowa lub łyżka
- termometr cukierniczy przyda się przy temperowaniu czekolady, ale i bez niego temperowanie może się udać
- pudełka na czekoladę
- woreczki foliowe na czekoladę
- czekolada (korzystałam z czekolady ciemnej, mlecznej i karmelowej firmy Callebaut)
- kolorowe posypki (użyłam świątecznych mieszanek od Słodki Bufet)
- małe pierniczki (przygotowałam pierniczki z przepisu Malwiny Franczak, do ich wycięcia użyłam małych wykrawaczy od Ekoforemki)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Temperowanie czekolady
Po co temperować czekoladę?
Doskonale wiesz jak wygląda temperowana czekolada. Tabliczki dostępne w sklepach są wykonane z temperowanej czekolady. Dzięki temu procesowi czekolada:
- zachowuje swój kształt
- nie deformuje się pod wpływem temperatury
- ma ładny połysk
- nie pokrywa się brzydkim nalotem
- nie rozpuszcza się w palcach
- przyjemnie rozpływa się w ustach
- wydaje charakterystyczny dźwięk podczas łamania
Przy temperowaniu korzystam z mikrofalówki. Jeśli jej nie posiadasz to zastąp ją kąpielą wodną (na garnek z gotującą się wodą postaw miskę z czekoladą i pozwól jej się rozpuścić często mieszając).
Czas, który czekolada powinna spędzić w mikrofalówce zależy od konkretnego modelu mikrofalówki oraz ilości czekolady jaką chcesz zatemperować. Gdyby czekolada topiła się wolniej – przedłuż czas, gdy zobaczysz, że topienie postępuje szybciej – skróć go.
Wykorzystałam czekoladę w dropsach. Jeżeli korzystasz z czekolady w tabliczkach to najpierw posiekaj ją w kawałki o podobnej wielkości.
Temperowałam czekoladę metodą przez zasiewanie. Jest to dość łatwy i szybki sposób na zatemperowanie czekolady. Równie prostą metodę temperowania znajdziesz we wpisie
Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady?
Tabliczki czekolady ze świąteczną dekoracją – opis wykonania krok po kroku
Składniki:
- Do przygotowania jednej tabliczki zużyłam około 90 g czekolady. Forma ma 3 otwory dlatego za jednym razem temperowałam 300 g czekolady tak aby powstały 3 tabliczki.
- mini pierniczki do dekoracji
- świąteczne posypki
Temperowanie czekolady – metoda przez zasiewanie
1. 2/3 czekolady wsyp do miski, która nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce pozostałe 1/3 czekolady odłóż na bok.
2. Włóż miskę z czekoladą do mikrofalówki na 45 sekund, moc 400W. Następnie dokładnie przemieszaj.
3. Włóż miskę ponownie do mikrofalówki na 15 sekund następnie wymieszaj czekoladę.
4. Włóż miskę na kolejne 15 sekund i wymieszaj czekoladę. Jeśli ostatnie pastylki czekolady rozpuszczą się podczas mieszania to nie musisz już podgrzewać czekolady, jeśli nie – włóż miskę jeszcze na 5 sekund do mikrofalówki i znów przemieszaj aż cała czekolada się rozpuści. Na tym etapie czekolada powinna mieć 42-45 °C.
5. Do rozpuszczonej czekolady dodawaj stopniowo pozostałą czekoladę za każdym razem dokładnie mieszając. Czekolada jest zatemperowana gdy dodawane kawałki przestaną się rozpuszczać. Jej temperatura powinna wynosić 31-32ºC w przypadku czekolady gorzkiej lub deserowej i 29ºC dla czekolady mlecznej i białej.
6. Sprawdź czy czekolada rzeczywiście się zatemperowała. Zanurz koniec noża lub szpatułkę w czekoladzie i odłóż na 3-5 minut. Jeśli po tym czasie czekolada zastygła to znaczy, że została prawidłowo zatemperowana. Roztemperowana czekolada, nie zastygnie w takim czasie, będzie nadal mokra w dotyku.
Formowanie i dekorowanie czekolad
Jaką formę wybrać?
Użyłam formy do tabliczek czekolady firmy Silikomart. Forma wykonana jest z tritanu – to nowoczesne tworzywo sztuczne, odporne na uderzenia i wolne od bisfenolu (BPA free). Czekolada wykonana w takiej formie ma idealnie gładką i błyszczącą powierzchnię – co trudno osiągnąć używając form silikonowych. Dodatkowo bardzo łatwo wyjąć z niej gotową czekoladę.
1. Zatemperowaną czekoladę wylej do formy i rozprowadź po całości za pomocą łyżeczki lub delikatnie przechylając formę na boki. Następnie uderz kilka razy formą o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
2. Nie zwlekaj z dekoracją. Zanim czekolada zastygnie ułóż na niej pierniczki i kolorową posypkę.
3. Odstaw w temperaturze pokojowej do czasu aż czekolada się skrystalizuje (stężeje). Czekolada będzie gotowa, gdy po odwróceniu formy i delikatnym ostukaniu sama z niej wypadnie.
4. Gotową czekoladę możesz zapakować w ozdobne pudełko i podarować bliskim.
Czym udekorować czekoladę?
Takie ozdobne czekolady możesz przygotować również na inne okazje – Walentynki, Dzień Babci i Dziadka, Dzień Matki, Dzień Ojca, Dzień Nauczyciela. Do ozdobienia czekolady możesz wykorzystać:
- pierniczki
- ciasteczka
- precelki
- kolorowe posypki
- bakalie tj. orzechy, suszone owoce
- liofilizowane owoce
- suszone, jadalne kwiaty
Pierniczki i ciasteczka potrzebne do dekoracji powinny być niewielkich rozmiarów – około 2,5 – 3,5 cm. Takie małe wykrawacze kupiłam w sklepie Ekoforemki.
Tabliczki czekolady ze świąteczną dekoracją
Zachęcam Cię do samodzielnego przygotowania prezentów dla bliskich. Takie ozdobne czekolady będą idealnym rozwiązaniem.
Wszystkiego słodkiego
Magda
Zostaw komentarz
Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.
_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Waiting patiently for you to come home and fuck me! https://bit.ly/3UIKI2R
Waiting patiently for you to come home and fuck me! https://bit.ly/3UIKI2R