Deser w kształcie choinki – przepis na idealny sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to nie była miłość od pierwszego wejrzenia. Pierwsze podejście skończyło się w śmietniku. Uznałam, że to zupełnie nie mój smak i nie rozumiem fenomenu tego wypieku. Jednak potem miałam okazję jeść przepyszny serniczek od Baking Soda i przepadłam!

Metodą prób i błędów powstał kremowy i aksamitny sernik pistacjowy na spodzie z ciasteczek oreo z polewą z białej czekolady. Jest idealny.

Żeby nie był to zwyczajny serniczek (w sensie wyglądu, bo w smaku na pewno nie jest zwykły) stworzyłam z niego proste choinki. Patyczki do lodów udają pień drzewka, czekolada to łańcuchy, a posypki – bombki. Łatwy w przygotowaniu i efektowny deser na świąteczny stół.

Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy

Skorzystałam z przepisu na sernik pistacjowy z bloga Po Prostu Pycha. Ta masa serowa okazała się najbliższa ideałowi. W przepisie wprowadziłam kilka zmian.

Jaką pastę pistacjową wybrać do sernika?

Do tego przepisu użyłam pasty marki Deseo – ma głęboki, pistacjowy smak i idealnie gładką konsystencję. Słyszałam jednak wiele dobrego o pastach Pi-Nuts i Krukam. Jeśli będę miała okazję je ze sobą porównać to dodam tutaj informację która wygrywa. 🙂

Najważniejsze żeby w składzie pasty było 100 % prażonych pistacji, bez dodatku soli ani innych składników. Możesz też samodzielnie zmielić pistacje w malakserze lub termomixie.

W serniku użyłam 200 g pasty pistacjowej i ta ilość jest dla mnie idealna. Są przepisy, w których zaleca się dodanie aż 400 g pasty – szczerze mówiąc dla mnie taki deser byłby niejadalny. Jeśli jesteś wielką fanką pistacji to spróbuj zwiększyć ilość do 300-400 g.

Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowyJak przygotować idealny sernik pistacjowy w kształcie choinek?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

sernik pistacjowy - narzędzia: tortownica, papier do pieczenia, patyczki do lodów, foremka silikonowa gwiazdka, posypki jadanle, barwnik jadalny, rękaw cukierniczy

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Idealny sernik pistacjowy – przepis i opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz sernik o średnicy 24 cm, z którego wykroisz 12-16 porcji.

Przygotowanie spodu z ciasteczek oreo

Użyłam ciasteczek oreo, ponieważ najlepiej komponowały się z masą serową. Testowałam również spód z herbatników i ciastek digestive, ale żaden z nich nie był tak smaczny. Jeśli nie chcesz używać ciasteczek oreo (co rozumiem bo ich skład nie jest idealny) to polecam inne kruche kakaowe ciasteczka.

Składniki:

  • 350 g ciastek oreo lub neo
  • 90 g masła

1. Z ciasteczek usuń nadzienie. Ciemną część rozdrobnij blenderem lub malakserem. Jasną możesz zjeść – nie będzie potrzebna.

przygotowanie spodu do sernika 2. Masło rozpuść w garnuszki na małym ogniu lub w mikrofalówce. Wymieszaj ciasteczka z masłem. przygotowanie spodu do sernika3. Masę ciasteczkową wsyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wyrównaj.
przygotowanie spodu do sernika4. Tortownicę umieść w lodówce na min. 30 minut.
przygotowanie spodu do sernika

Przygotowanie pistacjowej masy sernikowej

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu zmielonego min. 2 razy (możesz użyć zmielonego twarogu, ja użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 g masła z temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

1. Śmietankę podgrzej na małym ogniu prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną czekoladę i odstaw na 2 minuty.podgrzanie śmietanki w garnuszku2. Wymieszaj śmietankę z czekoladą do rozpuszczenia. Dodaj pastę pistacjową i wymieszaj.
przygotowanie masy serowej na sernik pistacjowy3. Jajka, twaróg i cukry wymieszaj tylko do połączenia (najlepiej użyj płaskiego mieszadła).
przygotowanie masy serowej na sernik pistacjowy4. Dodaj masę pistacjową, miękkie masło i skrobię. Wymieszaj tylko do połączenia.
przygotowanie masy serowej na sernik pistacjowy5. Masę wylej na schłodzony spód.
składanie sernika6. Piecz w temperaturze 150°C przez 50-60 minut. Najlepiej w kąpieli wodnej – formę szczelnie owiń folią spożywczą i umieść wewnątrz większego naczynia wypełnionego wrzącą wodą i w ten sposób piecz. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opaski, która obniży temperaturę blaszki i sprawi, że sernik będzie idealnie prosty.
pieczenie sernika pistacjowego, tortownica7. Pozostaw sernik na 30 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wystudź na blacie.
upieczony sernik pistacjowy, tortownica

 

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Składniki:

1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj pokrojoną czekoladę i barwnik. Odczekaj 2 minuty i wymieszaj.

przygotowanie polewy z białek czekolady2. Polewę wylej na sernik pistacjowy i wyrównaj.
polewanie sernika pistacjowego polewą czekoladową3. Sernik umieść w lodówce na min. 12 godzin.
polewanie sernika pistacjowego polewą czekoladową

Sernik potrzebuje czasu żeby nabrać  odpowiedniej konsystencji.

Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy – dekoracja w kształcie choinki

Składniki:

  • kilka kostek białej czekolady
  • posypki, dekoracje z masy cukrowej

1. Pokrój sernik na 12-16 kawałków.

krojenie sernika pistacjowego2. W bok sernika wbij patyczek, który będzie imitował pień choinki. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i przełóż ją do rękawa cukierniczego.
Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy - dekoracja

3. Udekoruj czekoladą sernik.Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy - dekoracja

4. Od razu umieść ozdoby, które przykleją się do czekolady.Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy

Czy to cakesicles? Można je przenosić trzymając za patyczki?

Patyczki służą tutaj wyłącznie jako dekoracja (imitują pień choinki). Co prawda da się przenieść schłodzony serniczek trzymając za patyk, ale gdy tylko zacznie się ocieplać to masa staje się na tyle miękka, że spada z patyczka.

Jeśli chcesz przygotować cakesicles to musisz zamrozić kawałki sernika razem z patyczkami, a potem zanurzać w czekoladzie (tak jak tutaj). W ten sposób ustabilizujesz nieco patyczek, jednak i tak sernik może spadać, gdy deser się ogrzeje. Po prostu tego typu masa serowa jest zbyt delikatna do cakesicles.

Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy

Dekoracje

Choinki możesz udekorować posypkami (polecamy te marki Słodki Bufet) czy samodzielnie wykonanymi ozdobami z masy cukrowej. Ja zastosowałam obie techniki. Gwiazdki przygotowałam z masy cukrowej (korzystając z takiej formy silikonowej) pomalowanej złotym barwnikiem. “Bombki” to duże kuleczki wybrane z posypek Słodki Bufet.

Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy Deser w kształcie choinki - przepis na idealny sernik pistacjowy

Deser w kształcie choinki – przepis na idealny sernik pistacjowy

Kolejny raz mam dla Ciebie szybki i prosty pomysł na pyszny deser. Mam nadzieję, że Ci się spodoba i spróbujesz samodzielnie przygotować taki sernik pistacjowy.

Smacznego!
Aneta

Skorzystałam z przepisu na sernik pistacjowy z bloga Po Prostu Pycha. W przepisie wprowadziłam kilka zmian.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *