Lemon curd to kwaśny krem cytrynowy, który może być bazą doskonałych deserów. Wystarczy, że połączysz go ze słodkimi dodatkami, a Twoje kubki smakowe znajdą się w niebie. 🙂
Właśnie dlatego tartaletki cytrynowe to deser doskonały. Łączą w sobie kruche ciasto, kwaśny lemon curd, słodkie ganache z białej czekolady oraz delikatną jak chmurka bezę włoską.
Sprawdzałam jak smakuje to ciastko w różnych konfiguracjach:
- ciasto kruche + lemon curd + beza włoska
- ciasto kruche + ganache z białej czekolady + lemon curd
- ciasto kruche + ganache z białej czekolady + lemon curd + beza włoska
Trudno wybrać, która z tych opcji jest najsmaczniejsza. Mi smakowała bardziej 1, a Magdzie 2. Jednak zgodnie stwierdziłyśmy, że 3 to doskonały kompromis. 😉
W poniższym przepisie przedstawiłam wszystkie elementy, więc sama możesz zdecydować którą wersję tartaletek wykonasz. Jestem przekonana co do jednego – każda z nich będzie pyszna. 🙂
Przepis roku 2023
Tartaletki zwyciężyły w plebiscycie Słodkie Oskary, zdobywając tytuł “Przepis roku 2023”!
Jak przygotować tartaletki cytrynowe z lemon curd, białą czekoladą i bezą włoską?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- podłużne, perforowane obręcze do kruchych spodów
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- blaszka do pieczenia
- termometr cukierniczy
- wielorazowe lub jednorazowe rękawy cukierniczy
- tylka 1a z okrągłą końcówką
- waga kuchenna
- papier do pieczenia lub dwie maty silikonowe
- mikser
- kratka do studzenia
- garnek, miska
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki cytrynowe z lemon curd, białą czekoladą i bezą włoską – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz 8 tartaletek.
Harmonogram przygotowania tartaletek cytrynowych:
Pracę nad tartaletkami cytrynowymi warto rozłożyć na 2 dni. Część składowych można długo przechowywać, więc możesz je przygotować z wyprzedzeniem.
Dzień 1
- Upiecz kruche korpusy (możesz je przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku nawet 7 dni)
- Przygotuj lemon curd (możesz go przechowywać w lodówce nawet 14 dni)
- Przygotuj ganache z białej czekolady (musi się schłodzić przez min. 8 godzin)
Dzień 2
- Ubij ganache
- Napełnij tartaletki ganache i lemon curdem
- Przygotuj bezę i wyszprycuj na ciastka
Kruche spody (sable) – przepis
Z podanych proporcji wyjdzie 8 – 10 tartaletek. Zrobiłam 8, a z pozostałego ciasta wycięłam małe ciasteczka.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta
1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.
Wylepianie rantów
1. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
3. Większą część ciasta podziel na paski nieco szersze niż wysokość rantów. Ważne aby paski były proste, więc użyj długiej linijki lub listwy. Oba rozwałkowane ciasta umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
4. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy. Nadmiar odetnij i sklej końce paska.
5. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant. Jeśli ciasto jest już miękkie to odetnij je dopiero po schłodzeniu, dzięki temu brzegi będą równe.
6. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij spody mini tart. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.
Jeśli ciasto nieco wystaje ponad rant to ponownie odetnij nożem wystającą część.
7. Widelcem nakłuj ciasto, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Pieczenie tartaletek
1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15-20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Korpusy wystudź na kratce.
Lemon curd
Składniki:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 40 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
1. Całe jajka, żółtka i cukier umieść w garnku i wymieszaj rózgą kuchenną.
2. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny.
3. Ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.
4. Przelej do wyparzonego słoiczka i schłodź w lodówce. Ja przygotowuję lemon curd co najmniej dzień wcześniej – po schłodzeniu gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.
Ganache z białej czekolady – przepis
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp pokrojoną czekoladę i odczekaj minutę żeby wyrównały się temperatury. Później wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Schłódź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
2. Schłodzony ganache ubijaj przez chwilę do uzyskania gęstej konsystencji i przełóż do rękawa cukierniczego. Przechowuj w lodówce do czasu składania deseru.
Beza włoska – przepis
Składniki:
- 60 g białek (z 2 jaj)
- 120 g cukru (podzielonego na porcje 100g i 20g)
- 30 g wody
1. Do garnuszka wsyp 100 g cukru i wlej wodę. Podgrzewaj do temperatury 121-124°C.
2. Gdy syrop osiągnie 100°C do misy miksera wlej białka i zacznij ubijać pianę. Kiedy białka lekko się spienią dodaj 20 g cukru i ubijaj do momentu aż syrop cukrowy będzie gotowy.
3. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej syrop cukrowy do ubitych białek.
4. Zwiększ obroty miksera i ubijaj bezę przez kilkanaście minut, aż się ostudzi.
5. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
Bezy używaj natychmiast po przygotowaniu, wtedy ładnie się szprycuje.
Tartaletki cytrynowe – składanie deseru
1. Do korpusów tartaletek nałóż ubite ganache z białej czekolady.
2. Na wierzch wyłóż lemon curd.
3. Na koniec wyszprycuj świeżo przygotowaną bezę włoską. Bezę możesz przypalić palnikiem cukierniczym.
Tartaletki najlepiej podawać od razu. Można je przechowywać w lodówce 1-2 dni jednak z czasem ciasto zmięknie od nadzienia.
Tartaletki cytrynowe z lemon curd, białą czekoladą i bezą włoską
Klasyka w pięknym wydaniu. Po prostu musisz spróbować. 🙂
Smacznego!
Aneta
Przepis na najlepszy lemon curd pod słońcem pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!