Deser z okazji Halloween nie musi być straszny. Najlepszym na to przykładem są urocze monoporcje dynie, które swoim kształtem idealnie wpasują się w klimat tego święta. Są też fantastycznym jesiennym deserem – znajdziesz w nich dużo czekolady i orzechów oraz przepyszny mus karmelowy.
Wbrew pozorom jest to dość łatwy w przygotowaniu deser. Składa się w prawdzie z kilku elementów, ale żaden z nich nie powinien sprawić Ci kłopotu. Niektóre z nich możesz przygotować wcześniej.
Z kilkudniowym (a nawet kilku tygodniowym) wyprzedzeniem przygotujesz:
- musowe dynie (przechowuj w zamrażarce, wyciągnij dopiero tuż przed zamszowaniem)
- pralinę orzechową (przechowuj w temperaturze pokojowej)
- paluszki w czekoladzie (trzymaj w suchym miejscu)
Brownie upiecz najlepiej dzień wcześniej. Natomiast zamszowaniem i składaniem deseru zajmij się kilka godzin przed podaniem (mus potrzebuje czasu aby się rozmrozić).
Jak przygotować monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie praliną orzechową?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma silikonowa z 6 otworami w kształcie dyń – większa (o pojemność to 6 x 85 ml) lub mniejsza (o pojemności 6 x 30 ml)
- pomarańczowy zamsz w sprayu – korzystałam z zamszu firmy Modecor
- mata silikonowa (możesz zastąpić papierem do pieczenia)
- blaszka do pieczenia o wymiarach 28 cm x 19 cm lub prostokątny, regulowany rant + podkładka pod rant
- papier do pieczenia
- okrągły wykrawacz o średnicy 8 cm lub 6,5 cm (korzystam z takiego zestawu wykrawaczy)
- jednorazowy rękaw cukierniczy
- malakser lub urządzenie typu Thermomix
- silikonowa szpatułka, rózga kuchenna
- waga kuchenna
- mikser, blender
- garnek, miska, sitko, nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 6 monoporcji
Dostępne są dwa rodzaje form o tym kształcie – duża o pojemności 6 x 85 ml i mniejsza o pojemności 6 x 30 ml. Poniżej przedstawiam proporcje na deser w każdej z tych form.
Ja użyłam tej większej i deser wyszedł na tyle duży, że nie każdy dał radę go zjeść. W małej formie deser będzie o wiele mniejszy – powinien się sprawdzić na przyjęciach, gdzie małe słodkości cieszą się popularnością.
Mus karmelowy – przepis
Proporcje na większą formę 6×85 ml:
- 160 g czekolady karmelowej Callebaut
- 310 g śmietany kremówki 30% (podzielonej na 70 g i 240 g)
- 4 g żelatyny (1 łyżeczka)
- 20 g zimnej wody
Proporcje na mniejszą formę 6×30 ml:
- 55 g czekolady karmelowej Callebaut
- 110 g śmietany kremówki 30% (podzielonej na 30 g i 80 g)
- 1 g żelatyny (1/4 łyżeczki)
- 5 g wody
1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
3. Mniejszą część śmietanki podgrzej prawie do wrzenia i zdejmij z palnika. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
4. Jeszcze ciepłą śmietankę z żelatyną połącz z czekoladą za pomocą blendera do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
5. W osobnym naczyniu ubij pozostałą śmietankę na 3/4, czyli powinna być gęsta ale nie sztywna.
6. Do masy czekoladowej dodaj jedną łyżkę ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj do połączenia. Powstały mus będzie dość rzadki.
7. Formę z otworami w kształcie dyń ustaw na sztywnej podkładce i wypełnij jej otwory musem karmelowym. Wstaw do zamrażarki na około 12 godzin.
Brownie – przepis
Proporcje na większe monoporcje, forma 28×19 cm:
- 180 g masła
- 300 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g drobno posiekanych orzechów pekan
Proporcje na mniejsze monoporcje, forma 22×16 cm:
- 120 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 66 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobno posiekanych orzechów pekan
1. W garnuszku roztop masło i zdejmij z palnika.
2. Do gorącego masła dodaj posiekaną lub połamaną w kostki czekoladę i odstaw na 2 minuty.
3. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej i przestudź do temperatury pokojowej.
4. W misce wymieszaj rózgą kuchenną jajka z cukrem. Nie ubijaj.
5. Dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj tylko do połączenia.
6. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszaj do połączenia.
7. Dodaj drobno posiekane orzechy pekan.
8. Ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do rantu cukierniczego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz bez termoobiegu przez około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą jednak nie powinno być na nim surowego ciasta.
9. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź. Przed wykrawaniem krążków możesz włożyć ciasto na godzinę do lodówki. Wykrój 6 krążków o średnicy 8 cm (lub 6,5cm). Brownie z tego przepisu ma wysokość około 2 cm. Docięłam każdy krążek na wysokość 1,5 cm – dzięki temu deser wygląda bardziej estetycznie.
Pralina orzechowa – przepis
- 100 g cukru
- 100 g orzechów pekan
Z podanych proporcji przygotujesz więcej praliny niż potrzeba jednak przygotowanie karmelu z mniejszej ilości cukru niż 100 g może być kłopotliwe.
1. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier się zbryli, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.
2. Dodaj pekany i wymieszaj tak, aby karmel oblepił orzechy. Zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
3. Orzechy zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku będą przypominały piasek ale z czasem osiągną konsystencję pasty, a po dłuższym mieleniu pralina stanie się płynna.
4. Wystudzoną pralinę przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Tył rękawa zawiąż gumką recepturką aby pralina nie wypłynęła. Pralinę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie “ogonków”:
- paluszki
- kilka kostek czekolady deserowej
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Następnie maczaj w niej solone paluszki. Odstaw na matę silikonową aż czekolada stwardnieje. Długość ogonków dopasuj do wielkości deserów.
Monoporcje dynie – składanie deseru
1. Zamrożone monoporcje musowe wyjmij z formy – delikatnie odchyl krawędzie i wypchnij deser. Na początek wyjmij tylko trzy “dynie”, a resztę włóż z powrotem do zamrażarki. Łatwiej będzie pokryć zamszem tylko trzy monoporcje na raz, niż sześć.
2. “Dynie” ułóż na paterze obrotowej (możesz ją zabezpieczyć folią lub położyć na niej matę silikonową) i spryskaj zamszem. Aby warstwa zamszu była cienka i równomierna musisz jedną ręką obracać paterę, a drugą pryskać i ciągle poruszać sprayem prawo-lewo lub góra-dół. Nakładaj zamsz z odległości około 20cm.
Uwaga! Podczas zamszowania wszystko wokół również zostanie spryskane. Dlatego przygotuj sobie w tym celu duży karton, wewnątrz którego będziesz nakładała zamsz. Możesz też wstawić paterę do zmywarki. 😉
3. Musy przełóż na krążki z brownie za pomocą szpatułki lub noża. Środek dyni wypełnij praliną orzechową.
4. Do środka wciśnij ogonki z paluszków pokrytych czekoladą. Tak przygotowane monoporcje dynie włóż do lodówki na kilka godzin – w tym czasie mus się rozmrozi.
Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową
Zakochałam się w tych monoporcjach. Pięknie wyglądają i cudownie smakują.
Wszystkiego smacznego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!