Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową

Deser z okazji Halloween nie musi być straszny. Najlepszym na to przykładem są urocze monoporcje dynie, które swoim kształtem idealnie wpasują się w klimat tego święta. Są też fantastycznym jesiennym deserem – znajdziesz w nich dużo czekolady i orzechów oraz przepyszny mus karmelowy.

Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową

Wbrew pozorom jest to dość łatwy w przygotowaniu deser. Składa się w prawdzie z kilku elementów, ale żaden z nich nie powinien sprawić Ci kłopotu. Niektóre z nich możesz przygotować wcześniej.

Z kilkudniowym (a nawet kilku tygodniowym) wyprzedzeniem przygotujesz:

  • musowe dynie (przechowuj w zamrażarce, wyciągnij dopiero tuż przed zamszowaniem)
  • pralinę orzechową (przechowuj w temperaturze pokojowej)
  • paluszki w czekoladzie (trzymaj w suchym miejscu)

Brownie upiecz najlepiej dzień wcześniej. Natomiast zamszowaniem i składaniem deseru zajmij się kilka godzin przed podaniem (mus potrzebuje czasu aby się rozmrozić).

Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową

Jak przygotować monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie  praliną orzechową?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Monoporcje dynie - potrzebne narzędzia: blaszka, silikonowa forma w kształcie dyń, blender / malakser, waga kuchenna, mata silikonowa, jednorazowy rękaw cukierniczy, pomarańczowy zamsz jadalny w sprayu, szpatuła silikonowa, rózga kuchenna, okragły wykrawacz

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 6 monoporcji

Dostępne są dwa rodzaje form o tym kształcie – duża o pojemności 6 x 85 ml i mniejsza o pojemności 6 x 30 ml. Poniżej przedstawiam proporcje na deser w każdej z tych form.

Ja użyłam tej większej i deser wyszedł na tyle duży, że nie każdy dał radę go zjeść. W małej formie deser będzie o wiele mniejszy – powinien się sprawdzić na przyjęciach, gdzie małe słodkości cieszą się popularnością.

Mus karmelowy – przepis

Proporcje na większą formę 6×85 ml:

Proporcje na mniejszą formę 6×30 ml:

1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 15 minut do napęcznienia.

żelatyna

2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

czekolada karmelowa Callebaut

prygotowanie musu karmelowego - czekolada karmelowa

3. Mniejszą część śmietanki podgrzej prawie do wrzenia i zdejmij z palnika. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

przygotowanie musu karmelowego

4.  Jeszcze ciepłą śmietankę z żelatyną połącz z czekoladą za pomocą blendera do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

przygotowanie musu karmelowego

przygotowanie musu karmelowego

5. W osobnym naczyniu ubij pozostałą śmietankę na 3/4, czyli powinna być gęsta ale nie sztywna.

przygotowanie musu karmelowego - ubijanie śmietany

6. Do masy czekoladowej dodaj jedną łyżkę ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj do połączenia. Powstały mus będzie dość rzadki.

przygotowanie musu karmelowego

7. Formę z otworami w kształcie dyń ustaw na sztywnej podkładce i wypełnij jej otwory musem karmelowym. Wstaw do zamrażarki na około 12 godzin.

mus karmelowy, forma silikonowa na monoporcje

Brownie – przepis

Proporcje na większe monoporcje, forma 28×19 cm:

  • 180 g masła
  • 300 g czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g drobno posiekanych orzechów pekan

Proporcje na mniejsze monoporcje, forma 22×16 cm:

  • 120 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 66 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobno posiekanych orzechów pekan

1. W garnuszku roztop masło i zdejmij z palnika.

przygotowanie brownie

2. Do gorącego masła dodaj posiekaną lub połamaną w kostki czekoladę i odstaw na 2 minuty.

przygotowanie brownie

3. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej i przestudź do temperatury pokojowej.

przygotowanie brownie

4. W misce wymieszaj rózgą kuchenną jajka z cukrem. Nie ubijaj.

przygotowanie brownie

5. Dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj tylko do połączenia.

przygotowanie brownie

6. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszaj do połączenia.

przygotowanie brownie

7. Dodaj drobno posiekane orzechy pekan.

przygotowanie brownie z orzechami pekan

8. Ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do rantu cukierniczego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz bez termoobiegu przez około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą jednak nie powinno być na nim surowego ciasta.

brownie z orzechami pekan

9. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź. Przed wykrawaniem krążków możesz włożyć ciasto na godzinę do lodówki. Wykrój 6 krążków o średnicy 8 cm (lub 6,5cm). Brownie z tego przepisu ma wysokość około 2 cm. Docięłam każdy krążek na wysokość 1,5 cm – dzięki temu deser wygląda bardziej estetycznie.

brownie z orzechami pekan

Pralina orzechowa – przepis

  • 100 g cukru
  • 100 g orzechów pekan

Z podanych proporcji przygotujesz więcej praliny niż potrzeba jednak przygotowanie karmelu z mniejszej ilości cukru niż 100 g może być kłopotliwe.

1. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier się zbryli, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.

karmel

2. Dodaj pekany i wymieszaj tak, aby karmel oblepił orzechy. Zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

przygotowanie praliny z orzechów pekan

3. Orzechy zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku będą przypominały piasek ale z czasem osiągną konsystencję pasty, a po dłuższym mieleniu pralina stanie się płynna.

pralina z orzechów pekan

4. Wystudzoną pralinę przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Tył rękawa zawiąż gumką recepturką aby pralina nie wypłynęła. Pralinę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.

pralina z orzechów pekan

Przygotowanie “ogonków”:

  • paluszki
  • kilka kostek czekolady deserowej

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Następnie maczaj w niej solone paluszki. Odstaw na matę silikonową aż czekolada stwardnieje. Długość ogonków dopasuj do wielkości deserów.

paluszki solone w czekoladzie

Monoporcje dynie – składanie deseru

1. Zamrożone monoporcje musowe wyjmij z formy – delikatnie odchyl krawędzie i wypchnij deser. Na początek wyjmij tylko trzy “dynie”, a resztę włóż z powrotem do zamrażarki. Łatwiej będzie pokryć zamszem tylko trzy monoporcje na raz, niż sześć.

mus karmelowy, forma silikonowa na monoporcje

2. “Dynie” ułóż na paterze obrotowej (możesz ją zabezpieczyć folią lub położyć na niej matę silikonową) i spryskaj zamszem. Aby warstwa zamszu była cienka i równomierna musisz jedną ręką obracać paterę, a drugą pryskać i ciągle poruszać sprayem prawo-lewo lub góra-dół. Nakładaj zamsz z odległości około 20cm.

Uwaga! Podczas zamszowania wszystko wokół również zostanie spryskane. Dlatego przygotuj sobie w tym celu duży karton, wewnątrz którego będziesz nakładała zamsz. Możesz też wstawić paterę do zmywarki. 😉

Monoporcje dynie - zamsz w sprayu

3. Musy przełóż na krążki z brownie za pomocą szpatułki lub noża. Środek dyni wypełnij praliną orzechową.

monoporcja dynia

4. Do środka wciśnij ogonki z paluszków pokrytych czekoladą. Tak przygotowane monoporcje dynie włóż do lodówki na kilka godzin – w tym czasie mus się rozmrozi.

monoporcja dynia

Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową

Monoporcje dynie z musem karmelowym, brownie i praliną orzechową

Zakochałam się w tych monoporcjach. Pięknie wyglądają i cudownie smakują.

Wszystkiego smacznego!
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *