Czekoladowe serce – bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

Breakable Chocolate Heart to po polsku byłoby łamliwe czekoladowe serce? Brzmi trochę dziwnie, ale oddaje sens. Czekoladowe serce, które dziś Ci pokażę, ma służyć do tego żeby je połamać. A w zasadzie do tego żeby je rozbić przy pomocy dołączonego młoteczka. Pod sercem można ukryć co tylko chcesz – deser, list miłosny, a może nawet pierścionek zaręczynowy? To by było coś!

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

W swoim sercu schowałam trufle o smaku michałków. Smakują tak jak dawne michałki. Bez tłuszczu palmowego i tych wszystkich dziwnych dodatków, które obecnie się w nich znajdują. Te trufle to prawdziwy smak dzieciństwa.

Na dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy rozpuścić razem wszystkie składniki, uformować z nich kulkę i zanurzyć w czekoladzie. Możesz do ich przygotowania zaangażować dzieci – będą zachwycone!

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

Jak zrobić czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) – bombonierkę DIY z truflami o smaku michałków?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków - potrzebne narzędzia. waga kuchenna, szpatułka, mata silikonowa, forma silikonowa, barwnik do czekolady colour mill candy

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) – bombonierka DIY z truflami o smaku michałków – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu otrzymasz jedno duże czekoladowe serce oraz ok 12 trufli, którymi możesz je wypełnić.

Trufle michałki – przepis

Przygotowałam dwa rodzaje trufli – z mleczną oraz z białą czekoladą. Obie wersje są pyszne i wśród testerów nie było zgodności, które są lepsze. Jednak ja stawiam na wersję z mleczną czekoladą. Moim zdaniem takie trufle są jeszcze bardziej “michałkowe” i mają lepszą (mniej zwartą) konsystencję. Może przygotuj oba warianty i daj mi znać w komentarzu, który Tobie przypadł do gustu?

Składniki (na ok. 12 trufli wielkości orzecha włoskiego):

  • 150 g masła orzechowego crunchy (z kawałkami orzeszków)
  • 30 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady (możesz zastąpić białą czekoladą)
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200 g deserowej czekolady (do obtoczenia)

1. Wszystkie składniki poza deserową czekoladą umieść w misce.

trufle michałki, przygotowanie trufli, podgrzewanie składników, czekolada, masło, masło orzechowe, cukier puder2. Podgrzej w tzw. kąpieli wodnej, czyli miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Cały czas mieszaj aż do połączenia składników.
trufle michałki, przygotowanie trufli, podgrzewanie składników3. Z masy uformuj kulki. Jeśli masa jest zbyt luźna to włóż ją na kilkanaście minut do lodówki – to ułatwi lepienie.
trufle michałki, przygotowanie, formowanie trufli 4. 200 g deserowej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
trufle michałki, przygotowanie, obtaczanie trufli w czekoladzie5. Kulki zanurzaj w czekoladzie i obtocz je pomagając sobie łyżeczką. Wyjmij kulki i pocierając o brzeg miski pozbądź się nadmiaru czekolady.
trufle michałki, przygotowanie, obtaczanie trufli w czekoladzie

6. Odłóż kulki na matę silikonową lub papier do pieczenia. Pozostaw na kilka minut do stężenia czekolady.

trufle michałki, przygotowanie, formowanie trufli i oblewanie czekoladąTrufle możesz przechowywać w lodówce około tygodnia.

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

 

Czekoladowe serce (breakable chocolate heart) – przygotowanie

Do wykonania serca potrzebna jest temperowana czekolada. Istnieje łatwy sposób na temperowanie w mikrofalówce. Dokładnie cały proces opisałam we wpisie

Łatwe temperowanie czekolady

zapoznaj się z nim zanim zabierzesz się za przygotowanie serca.

Czekoladowa skorupka wychodzi dość gruba. Jest to konieczne aby można było ją wyjąć z formy. Zbyt cienka warstwa czekolady z pewnością się połamie.

Składniki:

1. Zatemperowaną czekoladę wymieszaj z barwnikiem olejowym. Ilość barwnika zależy od tego jaki kolor chcesz osiągnąć. Dodawaj go stopniowo i sprawdzaj czy odcień Ci odpowiada.
barwienie czekolady, barwnik olejowy do czekolady, różowy 2. Formę silikonową umieść na desce do krojenia lub sztywnej podkładce. Dzięki temu podczas przenoszenia do lodówki nie będziesz musiała chwytać za formę.

czekoladowe serce do tłuczenia, przygotowanie, wypełnianie formy silikonowej zabarwioną czekoladą3. Do formy wlej ponad połowę czekolady i rozprowadź ją przy pomocy szpatułki lub silikonowego pędzla. Zrób to dokładnie, zwracając szczególną uwagę na zagłębienia w formie oraz brzeg.
czekoladowe serce do tłuczenia, przygotowanie, wypełnianie formy silikonowej zabarwioną czekoladą 4. Zbierz czekoladę z brzegu formy. Umieść w lodówce na kilka minut aż czekolada zastygnie z wierzchu.czekoladowe serce do tłuczenia, przygotowanie, czyszczenie formy silikonowej z czekolady

5. Wlej resztę czekolady do formy i dokładnie rozprowadź. Brzegi muszą być dość grube żeby czekolada nie połamała się podczas wyjmowania. W razie potrzeby ponownie oczyść rant formy.
czekoladowe serce do tłuczenia, przygotowanie, wypełnianie formy silikonowej zabarwioną czekoladą

6. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij serce z formy. Najpierw poluzuj nieco brzeg formy, a potem odwróć ją i delikatnie zdejmij z czekolady.czekoladowe serce do tłuczenia, przygotowanie, wyjmowanie serca z formy silikonowej

Tak przygotowane serce możesz przechowywać bardzo długo w suchym miejscu. Ma taką datę ważności jaką miała czekolada, której użyłaś.

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

Czekoladowe serce – dekorowanie deseru

Czekoladowe serce jest piękne bez żadnych dekoracji. 🙂 Jednak można je również ciekawie udekorować.

Napis z masy cukrowej

Możesz wykonać napis używając silikonowej formy (na przykład takiej) do literek z masy cukrowej. “Love”, “I love you” albo imię Twojego ukochanego – sama zdecyduj co najbardziej Ci odpowiada.

Dekoracje z czekolady

Umieść rozpuszczoną czekoladę w rękawie cukierniczym i wyciśnij paseczki w rogu serca. Świetnie wygląda również odręcznie wykonany napis “Love” jednak wymaga wprawy (nie ma miejsca na poprawki).

Posypki, kwiaty jadalne

Serce możesz ozdobić posypkami lub jadalnymi kwiatami. Przyklej je przy pomocy rozpuszczonej czekolady.

Metaliczny barwnik

Podoba Ci się metaliczny połysk? Pomaluj serce błyszczącym barwnikiem. Na pewno zrobi wrażenie.

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

Czekoladowe serce – Pakowanie deseru

Do pudełka (np. takiego) włóż trufle i przykryj je czekoladowym sercem. Wokół możesz wysypać np. pianki marshmallow lub użyć gotowego wypełnienia.

W pudełku umieść młoteczek, którym można rozbić serce. Nie polecam młotka, który widzisz na zdjęciach – jest bardzo lekki i nie da się nim rozbić czekoladowej skorupki. U mnie do “rozłupania” serca posłużył tłuczek do mięsa. 😉

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) - bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

Czekoladowe serce (Breakable Chocolate Heart) – bombonierka DIY z truflami o smaku michałków

Czekoladowe serce zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Jego kształt wygląda fenomenalnie, a rozbijanie skorupki to fajna zabawa. No i nie można zapomnieć o wnętrzu. Te michałki to najlepsze trufle jakie do tej pory jadłam i sądzę, że przez długi czas pozostaną moimi faworytami.

Pozdrawiam walentynkowo
Aneta

*Przepis na trufle (z moimi modyfikacjami) pochodzi z bloga MojeWypieki.com.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *