fbpx

Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem

Pomysł na te tartaletki powstał w mojej głowie krótko po tym gdy po raz pierwszy wypróbowałam przepis na pieczony krem czekoladowy – przygotowałam wtedy niezwykle smaczny, czekoladowo-porzeczkowy torcik musowy. Bardzo spodobała mi się ta receptura, a pieczony krem czekoladowy okazał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem

Tym razem kakaowe, kruche spody i mocno czekoladowy krem połączyłam z kremem hibiskusowym, który jest moim kolejnym odkryciem ubiegłego roku. Piękny różowy kolor oraz kwaskowaty smak idealnie współgrają z ultra czekoladowym wnętrzem.

tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem

Jak przygotować tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania tartaletek z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem: wałek do ciasta, silikonowa mata perforowana, perforowane ranty do tartaletek, listwy dystansowe, blaszka, rękaw cukeirniczy, tylka nr 104, mikser

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz 8 tartaletek.

Kruche spody (sable)  – przepis

Składniki:

  • 215 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 25 g kakao
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (50-60 g)

1. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz jajka i zagnieć do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

2. Potem dodaj jajko i dalej zgniataj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm (możesz wałkować również pomiędzy dwoma matami silikonowymi, wtedy unikniesz zagnieceń jak przy papierze).

Aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu, do wałkowania użyj listw dystansowych. Jeżeli używasz mat silikonowych, to listwy włóż pomiędzy. Jeżeli zaś korzystasz z papieru do pieczenia to listwy ułóż na górze – przytrzymają papier. Wykorzystałam listwy od Miniowe Formy 3d. Polecam!

Następnie ciasto włóż do zamrażarki na 15-20 minut lub na całą noc do lodówki (pamiętaj aby ciasto znajdowało się pomiędzy papierem lub matami, dzięki temu nie wyschnie).

Wałkowanie ciasta kruchego z użyciem list dystansowych

4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Następnie za pomocą jednego z rantów wytnij podłużne kształty.

przygotowanie tartaletek, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane

5. Podłużne obręcze ustaw na blaszce wyłożonej matą perforowaną. Spód każdego ringu wyłóż wyciętym ciastem.

przygotowanie tartaletek, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane, silikonowa mata perforowana

6. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm czyli trochę większej niż boki obręczy. Dopasuj ciasto do konturu i delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez około 30 minut.

przygotowanie tartaletek, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane, silikonowa mata perforowana

7. Nożem odetnij wystające ponad obręcze ciasto.

przygotowanie tartaletek, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane, silikonowa mata perforowana

8. Spody nakłuj widelcem. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół.

przygotowanie tartaletek, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane, silikonowa mata perforowana

9. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij z obręczy – wystarczy że delikatnie wypchniesz je z formy.

tartaletki, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane, silikonowa mata perforowana

Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

tartaletki, kruche ciasto kakowe - sable, podłużne ringi perforowane, silikonowa mata perforowana

Pieczony krem czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 70 g czekolady deserowej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 2 jaja
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g miękkiego masła

1. Czekolady roztop w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą, dno miski nie powinno dotykać wody).

roztapianie czekolady w kąpieli wodnej

2. Masło ubij do puszystości.

przygotowanie pieczonego kremu czekoladowego

3. Jajka ubij z cukrem aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość trzykrotnie.

ubijanie jajek z cukrem

4. Do roztopionej czekolady w temperaturze pokojowej dodaj ubite masło i wymieszaj do połączenia.przygotowanie pieczonego kremu czekoladowego 5. Następnie połącz masę czekoladową z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie pieczonego kremu czekoladowego

6. Powstały krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim kruche spody. Krem możesz również nałożyć łyżką, jednak za pomocą rękawa jest o wiele wygodniej i estetycznie.

tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym

7. Tartaletki wypełnione kremem czekoladowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 8 minut. Podczas pieczenia krem urośnie ponad krawędzie tartaletek, jednak podczas studzenia opadnie na środku.  tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym

Krem hibiskusowy – przepis

Składniki

  • 50 g suszonych kwiatów hibiskusa
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

1. Hibiskus i 500 ml śmietanki umieść w garnku i zagotuj. Potem odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.

przygotowanie kremu hibiskusowego

2. Gdy śmietanka wystygnie i stanie się intensywnie różowa pozbądź się kwiatów hibiskusa, przelewając całość przez sitko. Śmietanki będzie znacznie mniej niż na początku ponieważ część zostanie wchłonięta przez suszone kwiaty.

przygotowanie kremu hibiskusowego

3. Śmietankę schłodź w lodówce przez całą noc. Po schłodzeniu śmietanka będzie bardzo gęsta, będzie miała konsystencję serka mascarpone.

przygotowanie kremu hibiskusowego

4. W misie miksera umieść hibiskusową śmietankę, pozostałe 100 ml śmietanki (schłodzonej) i cukier puder. Ubij do powstania gładkiego i gęstego kremu.

krem hibiskusowy

5. Krem hibiskusowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 104 i udekoruj wierzch tartaletki tworząc “falbankę” jak na zdjęciu poniżej.

tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym, dekorowanie kremem hibiskusowym, rękaw cukierniczy, tylka

6. Dodatkowo tartaletki możesz ozdobić jadalnym złotem.

tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem

Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem

Czekolada i hibiskus to świetne połączenie smakowe. Warte wypróbowania zwłaszcza w tak pięknej formie jak te podłużne tartaletki.

Wszystkiego dobrego
Magda

 

Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga. Jest to najlepsze kruche ciasto na tartaletki jakie do tej pory przetestowałam. Bardzo dobrze się z nim pracuje.

Przepis na pieczony krem czekoladowy znalazłam w książce “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. :)

Pobierz proporcje na biszkopty od 16 do 30 cm!