Pomysł na te tartaletki powstał w mojej głowie krótko po tym gdy po raz pierwszy wypróbowałam przepis na pieczony krem czekoladowy – przygotowałam wtedy niezwykle smaczny, czekoladowo-porzeczkowy torcik musowy. Bardzo spodobała mi się ta receptura, a pieczony krem czekoladowy okazał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Tym razem kakaowe, kruche spody i mocno czekoladowy krem połączyłam z kremem hibiskusowym, który jest moim kolejnym odkryciem ubiegłego roku. Piękny różowy kolor oraz kwaskowaty smak idealnie współgrają z ultra czekoladowym wnętrzem.
Jak przygotować tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- podłużne, perforowane obręcze do kruchych spodów
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- blaszka do pieczenia
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- tylka w kształcie płatka (nr 104 lub większa w tym samym kształcie)
- złoto jadalne do dekoracji (opcjonalnie)
- waga kuchenna
- papier do pieczenia lub dwie maty silikonowe
- mikser
- duża miska
- kratka do studzenia
- garnuszek, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz 8 tartaletek.
Kruche spody (sable) – przepis
Składniki:
- 215 g mąki pszennej
- 35 g mąki migdałowej
- 25 g kakao
- 95 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1 jajko (50-60 g)
1. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz jajka i zagnieć do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Potem dodaj jajko i dalej zgniataj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm (możesz wałkować również pomiędzy dwoma matami silikonowymi, wtedy unikniesz zagnieceń jak przy papierze).
Aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu, do wałkowania użyj listw dystansowych. Jeżeli używasz mat silikonowych, to listwy włóż pomiędzy. Jeżeli zaś korzystasz z papieru do pieczenia to listwy ułóż na górze – przytrzymają papier. Wykorzystałam listwy od Miniowe Formy 3d. Polecam!
Następnie ciasto włóż do zamrażarki na 15-20 minut lub na całą noc do lodówki (pamiętaj aby ciasto znajdowało się pomiędzy papierem lub matami, dzięki temu nie wyschnie).
4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Następnie za pomocą jednego z rantów wytnij podłużne kształty.
5. Podłużne obręcze ustaw na blaszce wyłożonej matą perforowaną. Spód każdego ringu wyłóż wyciętym ciastem.
6. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm czyli trochę większej niż boki obręczy. Dopasuj ciasto do konturu i delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez około 30 minut.
7. Nożem odetnij wystające ponad obręcze ciasto.
8. Spody nakłuj widelcem. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół.
9. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij z obręczy – wystarczy że delikatnie wypchniesz je z formy.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pieczony krem czekoladowy – przepis
Składniki:
- 70 g czekolady deserowej
- 40 g czekolady mlecznej
- 2 jaja
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g miękkiego masła
1. Czekolady roztop w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą, dno miski nie powinno dotykać wody).
2. Masło ubij do puszystości.
3. Jajka ubij z cukrem aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
4. Do roztopionej czekolady w temperaturze pokojowej dodaj ubite masło i wymieszaj do połączenia. 5. Następnie połącz masę czekoladową z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
6. Powstały krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim kruche spody. Krem możesz również nałożyć łyżką, jednak za pomocą rękawa jest o wiele wygodniej i estetycznie.
7. Tartaletki wypełnione kremem czekoladowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 8 minut. Podczas pieczenia krem urośnie ponad krawędzie tartaletek, jednak podczas studzenia opadnie na środku.
Krem hibiskusowy – przepis
Składniki
- 50 g suszonych kwiatów hibiskusa
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
1. Hibiskus i 500 ml śmietanki umieść w garnku i zagotuj. Potem odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
2. Gdy śmietanka wystygnie i stanie się intensywnie różowa pozbądź się kwiatów hibiskusa, przelewając całość przez sitko. Śmietanki będzie znacznie mniej niż na początku ponieważ część zostanie wchłonięta przez suszone kwiaty.
3. Śmietankę schłodź w lodówce przez całą noc. Po schłodzeniu śmietanka będzie bardzo gęsta, będzie miała konsystencję serka mascarpone.
4. W misie miksera umieść hibiskusową śmietankę, pozostałe 100 ml śmietanki (schłodzonej) i cukier puder. Ubij do powstania gładkiego i gęstego kremu.
5. Krem hibiskusowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 104 i udekoruj wierzch tartaletki tworząc “falbankę” jak na zdjęciu poniżej.
6. Dodatkowo tartaletki możesz ozdobić jadalnym złotem.
Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem
Czekolada i hibiskus to świetne połączenie smakowe. Warte wypróbowania zwłaszcza w tak pięknej formie jak te podłużne tartaletki.
Wszystkiego dobrego
Magda
Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga. Jest to najlepsze kruche ciasto na tartaletki jakie do tej pory przetestowałam. Bardzo dobrze się z nim pracuje.
Przepis na pieczony krem czekoladowy znalazłam w książce “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu
Zostaw komentarz
Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.
_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!