Pomysł na te tartaletki powstał w mojej głowie krótko po tym gdy po raz pierwszy wypróbowałam przepis na pieczony krem czekoladowy – przygotowałam wtedy niezwykle smaczny, czekoladowo-porzeczkowy torcik musowy. Bardzo spodobała mi się ta receptura, a pieczony krem czekoladowy okazał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Tym razem kakaowe, kruche spody i mocno czekoladowy krem połączyłam z kremem hibiskusowym, który jest moim kolejnym odkryciem ubiegłego roku. Piękny różowy kolor oraz kwaskowaty smak idealnie współgrają z ultra czekoladowym wnętrzem.
Jak przygotować tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- podłużne, perforowane obręcze do kruchych spodów
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- blaszka do pieczenia
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- tylka w kształcie płatka (nr 104 lub większa w tym samym kształcie)
- złoto jadalne do dekoracji (opcjonalnie)
- waga kuchenna
- papier do pieczenia lub dwie maty silikonowe
- mikser
- duża miska
- kratka do studzenia
- garnuszek, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz 8 tartaletek.
Kruche spody (sable) – przepis
Składniki:
- 215 g mąki pszennej
- 35 g mąki migdałowej
- 25 g kakao
- 95 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1 jajko (50-60 g)
1. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz jajka i zagnieć do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Potem dodaj jajko i dalej zgniataj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 3 mm (możesz wałkować również pomiędzy dwoma matami silikonowymi, wtedy unikniesz zagnieceń jak przy papierze).
Aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu, do wałkowania użyj listw dystansowych. Jeżeli używasz mat silikonowych, to listwy włóż pomiędzy. Jeżeli zaś korzystasz z papieru do pieczenia to listwy ułóż na górze – przytrzymają papier. Wykorzystałam listwy od Miniowe Formy 3d. Polecam!
Następnie ciasto włóż do zamrażarki na 15-20 minut lub na całą noc do lodówki (pamiętaj aby ciasto znajdowało się pomiędzy papierem lub matami, dzięki temu nie wyschnie).
4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Następnie za pomocą jednego z rantów wytnij podłużne kształty.
5. Podłużne obręcze ustaw na blaszce wyłożonej matą perforowaną. Spód każdego ringu wyłóż wyciętym ciastem.
6. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm czyli trochę większej niż boki obręczy. Dopasuj ciasto do konturu i delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez około 30 minut.
7. Nożem odetnij wystające ponad obręcze ciasto.
8. Spody nakłuj widelcem. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół.
9. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij z obręczy – wystarczy że delikatnie wypchniesz je z formy.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pieczony krem czekoladowy – przepis
Składniki:
- 70 g czekolady deserowej
- 40 g czekolady mlecznej
- 2 jaja
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g miękkiego masła
1. Czekolady roztop w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą, dno miski nie powinno dotykać wody).
2. Masło ubij do puszystości.
3. Jajka ubij z cukrem aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość trzykrotnie.
4. Do roztopionej czekolady w temperaturze pokojowej dodaj ubite masło i wymieszaj do połączenia. 5. Następnie połącz masę czekoladową z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
6. Powstały krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim kruche spody. Krem możesz również nałożyć łyżką, jednak za pomocą rękawa jest o wiele wygodniej i estetycznie.
7. Tartaletki wypełnione kremem czekoladowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 8 minut. Podczas pieczenia krem urośnie ponad krawędzie tartaletek, jednak podczas studzenia opadnie na środku.
Krem hibiskusowy – przepis
Składniki
- 50 g suszonych kwiatów hibiskusa
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
1. Hibiskus i 500 ml śmietanki umieść w garnku i zagotuj. Potem odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
2. Gdy śmietanka wystygnie i stanie się intensywnie różowa pozbądź się kwiatów hibiskusa, przelewając całość przez sitko. Śmietanki będzie znacznie mniej niż na początku ponieważ część zostanie wchłonięta przez suszone kwiaty.
3. Śmietankę schłodź w lodówce przez całą noc. Po schłodzeniu śmietanka będzie bardzo gęsta, będzie miała konsystencję serka mascarpone.
4. W misie miksera umieść hibiskusową śmietankę, pozostałe 100 ml śmietanki (schłodzonej) i cukier puder. Ubij do powstania gładkiego i gęstego kremu.
5. Krem hibiskusowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 104 i udekoruj wierzch tartaletki tworząc “falbankę” jak na zdjęciu poniżej.
6. Dodatkowo tartaletki możesz ozdobić jadalnym złotem.
Tartaletki z pieczonym kremem czekoladowym i hibiskusem
Czekolada i hibiskus to świetne połączenie smakowe. Warte wypróbowania zwłaszcza w tak pięknej formie jak te podłużne tartaletki.
Wszystkiego dobrego
Magda
Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga. Jest to najlepsze kruche ciasto na tartaletki jakie do tej pory przetestowałam. Bardzo dobrze się z nim pracuje.
Przepis na pieczony krem czekoladowy znalazłam w książce “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!