Ciasto red velvet cake, jak sama nazwa wskazuje, ma aksamitną konsystencję, no i jest czerwone. 😉
Kiedyś do ciasta nie dodawano czerwonego barwnika.
Jego czerwony odcień był wynikiem reakcji zachodzącej pomiędzy kakao a octem i maślanką. Obecnie kakao jest inaczej przetwarzane, dlatego trudno uzyskać czerwony kolor bez dodatku barwnika.
Nie jestem fanką barwienia jedzenia na intensywne kolory, a do tego ciasta trzeba dać naprawdę sporo barwnika spożywczego. Ale śmiało możesz go pominąć (jeżeli oczywiście nie zależy Ci na kolorze).
Jednak czerwone ciasto idealnie pasuje na Święto Zakochanych. Dlatego zdecydowałam się na mini torciki w kształcie serc, które dodatkowo udekorowałam walentynkowymi ozdobami z temperowanej czekolady.
Jeżeli chodzi o krem, którym przełożyłam czerwone blaty, postanowiłam zrezygnować z klasycznych amerykańskich receptur na maślane przełożenia i zdecydowałam się na lżejszą wersję składającą się z twarogu, kremówki i odrobiny cukru pudru. Moim zdaniem pasuje rewelacyjnie.
Ciasto red velvet cake jest niezwykle wilgotne i mięciutki oraz długo zachowuje świeżość. Możesz je upiec kilka dni wcześniej i przechowywać owinięte folią spożywczą w lodówce. Natomiast krem twarożkowy najlepiej zrobić w dniu podania.
Jak przygotować mini torciki serca Red Velvet Cake z kremem twarożkowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- blaszka o wymiarach 36 x 24 cm lub regulowany rant
- papier do pieczenia
- wykrawacz w kształcie serca (duży o wymiarach około 7 x 7 cm do wycięcia blatów z ciasta i mały do dekoracji z czekolady)
- czerwony barwnik w żelu (użyłam barwnika Blood Red firmy Sugarflair)
- waga kuchenna np. taka
- mikser
- rózga kuchenna
- miska
- tylka z okrągłym otworem
- duży rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy
- czerwony barwnik do czekolady
- jednorazowy rękaw cukierniczy
- mała szpatuła cukiernicza
- folia rantowa
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Mini torciki serca Red Velvet Cake z kremem twarożkowym – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz około 7 mini torcików.
Ciasto Red Velvet – przepis
Składniki:
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 15 g kakao*
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 210 ml oleju
- 250 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 średnie jajka
- 3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 210 ml maślanki
- 90 ml świeżo zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka octu winnego
* W oryginalnym przepisie było 35 g kakao i 220 g mąki. Moim zdaniem ciasto było wtedy jeszcze smaczniejsze, jednak przy tak dużej ilości kakao ciężko było uzyskać czerwony kolor ciasta. Jeżeli nie zależy Ci na czerwonym kolorze to zachęcam Cię do zmiany proporcji.
1. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę i sól. Wymieszaj i odstaw na bok.
2. Olej zmiksuj z cukrem lub wymieszaj trzepaczką aż masa wyraźnie zrobi się jaśniejsza. Dodaj jajka jedno po drugim i ubij.
3. Następnie wmiksuj ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik.
4. Maślankę wymieszaj z przestudzoną kawą.
5. Do czerwonej masy dodawaj naprzemiennie suche składniki (w trzech turach) i kawową maślankę. Za każdym razem miksując do połączenia. Z ostatnią porcją maślanki dodaj ocet winny.
6. Dokładnie wymieszaj a następnie przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem (samo dno).
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35-40 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Wyjmij i wystudź.
8. Jeżeli ciasto urosło z “górką” to po wystudzeniu odetnij ją.
9. Następnie za pomocą wykrawacza wytnij z ciasta serca. Najłatwiej wycina się kształty, gdy ciasto jest po nocy w lodówce.
Krem śmietankowo-twarożkowy – przepis
Składniki:
- 250 g twarogu z wiaderka (Mój Ulubiony lub Piątnica)*
- 200 g kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
*Nie polecam sera w kostce. Nawet po kilku zmieleniach nie będzie miał wystarczająco kremowej konsystencji.
1. W misie miksera umieść schłodzone składniki i ubij do uzyskania sztywnego kremu.
2. Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką i wyszprycuj na blat w kształcie serca. Przykryj kolejnym blatem ciasta i powtórz szprycowanie na górze.
Dekoracja z czekolady
Do przygotowania dekoracji potrzebujesz:
- około 100 g zatemperowanej białej czekolady
- czerwonego barwnika do czekolady
Aby dowiedzieć się jak prawidłowo zatemperować czekoladę zajrzyj do wpisu:
1. Zatemperowaną czekoladę zabarw na czerwono. Dodawaj barwnik stopniowo do uzyskania pożądanego koloru. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Połowę zabarwionej czekolady przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę. Odetnij tylko trochę i sprawdź czy otwór jest wystarczająco duży – zawsze możesz go powiększyć.
2. Na przygotowanym wcześniej szablonie* umieść folię rantową (możesz przykleić ją po bokach do stołu – dzięki temu nie będzie się przesuwać). Wyciskaj czekoladę po śladzie, “pisząc” słowo love. Pozostaw do czasu aż czekolada stwardnieje. Potem delikatnie oddziel czekoladę od folii.
*Jak przygotować szablon?
Na kartce papieru narysuj serca – odrysuj je od wykrawacza którym będziesz wycinać blaty ciasta. Dzięki temu będziesz wiedziała jakiej wielkości zrobić napis z czekolady. Na środku każdego serca napisz słowo lub narysuj wzór, który chcesz wykonać – w moim wypadku było to słowo “love”.
3. Resztę czekolady wylej na folię rantową i rozsmaruj ją szpatułą na grubość około 1 mm.
4. Gdy czekolada zacznie zastygać, ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda metalowym wykrawaczem wytnij malutkie serduszka. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie delikatnie oddziel serca od foli. Od dołu czekolada powinna być gładka i błyszcząca. Tak przygotowane dekoracje przechowuj w suchym pojemniku w temperaturze pokojowej.
5. Udekoruj mini torciki ozdobami z czekolady.
Mini torciki serca Red Velvet Cake z kremem twarożkowym
Te urocze mini torciki z ciasta Red Velvet Cake to moja propozycja na tegoroczne Walentynki. Zaskocz bliską Ci osobę tym pysznym deserem.
Wszystkiego smacznego
Magda
Do przygotowania ciasta red velvet cake wykorzystałam przepis ze strony www.jamieoliver.com . Zmieniłam jednak trochę jego proporcje i przygotowałam całkowicie inny krem.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Super wyglądają te torcik,
Dziękuję! Wypróbujesz?
Super wyglądają te torcik, czy można upiec podwójną porcję i przekroić do przełożenia?
Można, ale trzeba wydłużyć czas pieczenia.