Monoporcje delicje to nowoczesna odsłona znanych biszkopcików w czekoladzie. Śmiem twierdzić, że smakują nawet lepiej od oryginału. 😉
Użyłam mojego ulubionego mięciutkiego biszkoptu i domowej galaretki pomarańczowej. Oblałam je czekoladą, która utworzyła pyszną skorupkę. To bardzo proste elementy, które doskonale do siebie pasują. Nic dodać, nic ująć.
Kształt deseru
Deser powstał z myślą o Dniu Kobiet, dlatego ma kształt serca, ale możesz użyć dowolnego kształtu. Podałam pojemność użytej formy (8 x 90 ml) żebyś z łatwością mogła przeliczyć ilość składników potrzebnych do Twojej formy silikonowej.
Wolisz inny smak delicji?
Jeśli nie przepadasz za pomarańczowymi delicjami to przygotuj malinowe czy wiśniowe. Po prostu użyj innego soku do przygotowania galaretki.
Jak zrobić monoporcje delicje?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma silikonowa do monoporcji w kształcie serc – jej pojemność to 8 x 90 ml
- foremka w kształcie serca – rozmiar dobieram tak, aby wycięty biszkopt pasował do otworu formy silikonowej do monoporcji
- forma do pieczenia o wymiarach 25×16 cm (użyłam rantu regulowanego)
- waga kuchenna (np. taka)
- patyczek do szaszłyków
- blacha do pieczenia
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- talerz obrotowy
- zamsz w sprayu
- złoto jadalne (opcjonalnie)
- folia spożywcza
- tarka kuchenna
- mikser
- miska
- sztywna podkładka lub deska do krojenia
- silikonowa szpatułka
- podkłady do deserów tzw. bankietówki (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcje delicje – opis wykonania krok po kroku
Z przepisu otrzymasz 8 monoporcji.
Mięciutki biszkopt – przepis
Składniki:
- 3 duże jajka
- 80 g cukru
- 75 g mąki pszennej
1. Białka ubij na dość sztywną pianę.
2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie.
4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.
5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
6. Masę przełóż do rantu lub formy. Biszkopt jest zwarty, więc można go piec bez formy wykładając masę równo na matę silikonową lub papier do pieczenia.
7. Piecz w temperaturze 180ºC przez 25 minut lub dłużej. Wbij patyczek w środek biszkoptu i wyjmij. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, to możesz zakończyć pieczenie.
8. Wystudź biszkopt i wykrój serduszka.
Domowa galaretka pomarańczowa – przepis
Najsmaczniejsza galaretka to ta przygotowana ze świeżo wyciskanego soku. Możesz użyć soku w kartonie – też wyjdzie bardzo smaczna.
Składniki:
- 600 ml soku pomarańczowego
- 90 g cukru
- skórka z 1 dużej pomarańczy
- 24 g żelatyny
- 50 ml wody
1. Sok, skórkę i cukier podgrzej niemal do wrzenia.
2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
3. Żelatynę dodaj do gorącego soku i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Monoporcje delicje – składanie
Podczas składania zwróć szczególną uwagę na konsystencję galaretki.
Jeśli podczas wkładania biszkoptów będzie płynna to ciasto nasiąknie płynem.
Jeśli zdąży zupełnie zastygnąć to nie uda Ci się włożyć biszkoptów do foremki. Gdyby tak się stało to wyjmij galaretki z formy, podgrzej je i jeszcze raz wlej do formy.
1. Formę silikonową ustaw na desce.
2. Wlej galaretkę do 3/4 wysokości formy.
3. Poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć.
4. Wciśnij biszkopty w galaretkę. Formę włóż na kilka godzin do zamrażarki (najlepiej na całą noc).
Oblewanie czekoladą i zamszowanie deserów
Jeśli używasz czekolady w tabliczkach to pokrój ją na małe kawałki. Polecam formę kaletek, bo to znacznie przyspiesza pracę.
Masło kakaowe jest tutaj konieczne. Sprawia, że czekolada ma większą płynność. To ułatwia ładne oblanie deserów i zapewnia cienką warstwę. Zamiast mieszania czekolady z masłem kakaowym możesz użyć specjalnej czekolady do oblewania o większej zawartości masła kakaowego.
Czekoladę, która pozostanie po oblewaniu przelej do mniejszego pojemnika lub wylej na matę silikonową i połam na kawałki, gdy zastygnie. Możesz jej użyć ponownie w przyszłości.
Składniki:
- 320 g czekolady deserowej
- 160 g masła kakaowego
- zamsz w sprayu
1. Czekoladę i masło kakaowe umieść w misce nadającej się do użycia w mikrofalówce.
2. Podgrzewaj w seriach po 30 sekund (moc 600 W). Po każdej serii dokładnie wymieszaj zawartość miski. Gdy zobaczysz, że czekolada zaczęła się topić to przejdź na 10 sekundowe serie. Ogrzewaj i mieszaj do momentu aż wszystko się rozpuści.
3. Zamrożone monoporcje wyjmij z formy silikonowej.
4. Wbij patyczek od strony biszkoptu. Zanurzaj w czekoladzie tak, aby pokryć ciastko z każdej strony. Warto czekoladę przelać do mniejszego pojemnika, wtedy oblewanie jest łatwiejsze.
5. Wyjmij deser z czekolady, unieś i odczekaj chwilę aż czekolada ścieknie i zastygnie. Zdejmij deser z patyczka przykładając jedną rękę od spodu deseru, a drugą wykręcając i wyjmując patyczek.
6. Desery odkładaj na paterę obrotową owiniętą folią spożywczą.
7. Paterę umieść w kartonie lub zmywarce (aby nie spryskać zamszem całej kuchni).
8. Trzymaj puszkę z zamszem ok 20 cm od deserów i spryskuj obracając paterę drugą ręką.
Gotowe desery przełóż na podkładki i umieść w lodówce na 2-3 godziny, żeby się rozmroziły.
Po rozmrożeniu możesz udekorować złotem jadalnym.
Czy mogę pominąć zamsz?
Desery tuż po oblaniu czekoladą wyglądają pięknie więc możesz się zastanawiać czy zamsz jest potrzebny. Niestety, później na skorupce pojawią się krople, ponieważ galaretka zawiera dużo wody. Desery z osadem nie będą estetyczne, dlatego lepiej użyć zamszu.
Monoporcje delicje – lepsze od oryginału!
To kolejna propozycja efektownego deseru, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jestem przekonana, że każdy poradzi sobie z upieczeniem biszkoptu i przygotowaniem galaretki.
Oblewanie czekoladą nie jest takie straszne jak mogłoby się wydawać – odpowiednie proporcje czekolady i masła kakaowego sprawiają, że idzie gładko. Przyznam, że sama miałam obawy przed pierwszą próbą, ale teraz już myślę nad kolejnym deserem w czekoladowej skorupce.
Spróbuj bo warto. 🙂
Smacznego
Aneta
Przepis na biszkopt i galaretkę pomarańczową pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Ile czasu można trzymać w zamrażarce takie monoporcje, zanim wyjmę je do oblewania czekoladą? Mogę zrobić je np. tydzień przed imprezą, a później dzień przed wyjąć z zamrażarki i oblać czekoladą? I ile można je przetrzymać w lodówce przed podaniem? Dobę?
Spokojnie 2 tygodnie mogą być w zamrażarce tylko trzeba je dobrze zabezpieczyć. W lodówce mogą spędzić 2-3dni.