Ajerkoniak (advocaat) to smak mocno kojarzący się z Wielkanocą, a mazurek jest obowiązkowym punktem programu. Więc dlaczego ich nie połączyć? Dorzuciłam jeszcze żelkę porzeczkową i wyszło pysznie.
Krem namelaka jest aksamitny i kremowy. Przygotowuje się go bardzo szybko, a podczas świątecznych przygotować czas jest bardzo ważny.
Najwięcej pracy wymaga kruchy spód, ale możesz przygotować go tydzień wcześniej i przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku.
To deser dla dorosłych, dzieciakom możesz przygotować np. pianki marshmallow w kształcie króliczków.
Jak przygotować mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant perforowany do tarty o średnicy 19 cm
- 2 maty silikonowe lub papier do pieczenia
- listwy dystansowe
- mata perforowana (moją kupiłam tutaj)
- blaszka do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- waga kuchenna np. taka
- mikser
- blender
- sitko
- nóż, deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz tartę o średnicy 19 cm (6-8 porcji).
Kruchy spód do mazurka – przepis
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 35 g cukru pudru
- 90 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
1. W misie miksera umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Dodaj żółtko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.
4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).
5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.
6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.
Żelka porzeczkowa – przepis
Żelkę możesz zastąpić dżemem porzeczkowym lub innym (malina też będzie smaczna).
Składniki:
- 60 g puree z czerwonej lub czarnej porzeczki
- 20 g cukru
- 2 g żelatyny (ok. 1/2 łyżeczki)
Puree możesz przygotować samodzielnie.
Podgrzej ok 100 g porzeczek i przetrzyj przez sitko, gdy puszczą sok.
1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
2. Puree podgrzej z cukrem, aż się rozpuści. Wymieszaj z żelatyną.3. Przestudź żelkę i wylej na kruchy spód. Odstaw do lodówki, aż żelka stężeje.
Mazurek przełóż na twardą podstawkę lub podkład żeby nie uszkodził się podczas przenoszenia.
Krem namelaka ajerkoniakowy – przepis:
Krem jest mocno alkoholowy, ale jeśli wolisz delikatniejszy smak to zacznij od dodania 50 ml ajerkoniaku. Sprawdź czy smak Ci odpowiada. Zawsze możesz dodać więcej alkoholu.
Krem z 50 ml advocaatu będzie nieco bardziej zwarty, ale nadal kremowy i delikatny.
Mój advocaat (Biały Bocian) był bardzo gęsty. Trudno było go wydobyć z butelki. Jeśli Twój jest bardziej płynny to dodaj ciut więcej żelatyny.
Składniki:
- 50 ml mleka
- 125 g białej czekolady
- 2 g żelatyny (ok. 1/2 łyżeczki)
- 100 ml ajerkoniaku/advocaatu
- 100 ml śmietanki 30%
1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
2. Mleko podgrzej do wrzenia. Zalej nim pokrojoną czekoladę i odstaw na 2 minuty żeby temperatury się wyrównały.
3. Zblenduj czekoladę z mlekiem.
4. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub na wolnym ogniu). Dodaj do czekoladowego mleka i zblenduj.
5. Dodaj ajerkoniak i zblenduj.
6. Dodaj śmietankę i zblenduj. Krem odstaw do lodówki.
7. Gdy krem zacznie gęstnieć wylej go na żelkę porzeczkową. Odstaw na kilka godzin do lodówki żeby krem nabrał odpowiedniej konsystencji.
8. Udekoruj.
Dekoracje
Możesz udekorować mazurek bakaliami, liofilizowanym owocami, kwiatami, bezikami czy posypkami.
Ja w tym celu rozpuściłam 3 kostki białej czekolady i przełożyłam do rękawa cukierniczego. Odcięłam końcówkę rękawa i wycisnęłam czekoladę tworząc wzory na mazurku. Potem posypałam pokruszonymi bezami i ułożyłam dekoracyjne kamyczki od Słodki Bufet.
Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową
Mazurek z nieco unowocześnionej wersji to świetny pomysł żeby zaskoczyć rodzinę podczas Wielkanocy.
Polecam 🙂
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!