Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

Ajerkoniak (advocaat) to smak mocno kojarzący się z Wielkanocą, a mazurek jest obowiązkowym punktem programu. Więc dlaczego ich nie połączyć? Dorzuciłam jeszcze żelkę porzeczkową i wyszło pysznie.

Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

Krem namelaka jest aksamitny i kremowy. Przygotowuje się go bardzo szybko, a podczas świątecznych przygotować czas jest bardzo ważny.

Najwięcej pracy wymaga kruchy spód, ale możesz przygotować go tydzień wcześniej i przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku.

To deser dla dorosłych, dzieciakom możesz przygotować np. pianki marshmallow w kształcie króliczków.

Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

Jak przygotować mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

tarta sernikowa z rabarbarem - narzędzia: blaszka do pieczenia, mata perforowana, mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rant do tarty, mikser

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz tartę o średnicy 19 cm (6-8 porcji).

Kruchy spód do mazurka – przepis

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

1. W misie miksera umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj żółtko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).

przygotowanie kruchego spodu do tarty

5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.

przygotowanie kruchego spody do tarty

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

Żelka porzeczkowa – przepis

Żelkę możesz zastąpić dżemem porzeczkowym lub innym (malina też będzie smaczna).

Składniki:

  • 60 g puree z czerwonej lub czarnej porzeczki
  • 20 g cukru
  • 2 g żelatyny (ok. 1/2 łyżeczki)

Puree możesz przygotować samodzielnie.
Podgrzej ok 100 g porzeczek i przetrzyj przez sitko, gdy puszczą sok.

przygotowanie żelki porzeczkowej, przecieranie porzeczek

1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Puree podgrzej z cukrem, aż się rozpuści. Wymieszaj z żelatyną.przygotowanie żelki porzeczkowej, mieszanie porzeczek z żelatyną3. Przestudź żelkę i wylej na kruchy spód. Odstaw do lodówki, aż żelka stężeje.wypełnianie korpusu tarty żelką porzeczkową

Mazurek przełóż na twardą podstawkę lub podkład żeby nie uszkodził się podczas przenoszenia.

Krem namelaka ajerkoniakowy – przepis:

Krem jest mocno alkoholowy, ale jeśli wolisz delikatniejszy smak to zacznij od dodania 50 ml ajerkoniaku. Sprawdź czy smak Ci odpowiada. Zawsze możesz dodać więcej alkoholu.

Krem z 50 ml advocaatu będzie nieco bardziej zwarty, ale nadal kremowy i delikatny.

Mój advocaat (Biały Bocian) był bardzo gęsty. Trudno było go wydobyć z butelki. Jeśli Twój jest bardziej płynny to dodaj ciut więcej żelatyny.

Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 125 g białej czekolady
  • 2 g żelatyny (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 100 ml ajerkoniaku/advocaatu
  • 100 ml śmietanki 30%

1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Mleko podgrzej do wrzenia. Zalej nim pokrojoną czekoladę i odstaw na 2 minuty żeby temperatury się wyrównały.
przygotowanie kremu namelaka ajerkoniakowego, mieszanie czekolady z mlekiem3. Zblenduj czekoladę z mlekiem.
przygotowanie kremu namelaka ajerkoniakowego, mieszanie czekolady z mlekiem4. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub na wolnym ogniu). Dodaj do czekoladowego mleka i zblenduj.
przygotowanie kremu namelaka ajerkoniakowego, mieszanie z żelatyną5. Dodaj ajerkoniak i zblenduj.
przygotowanie kremu namelaka ajerkoniakowego, mieszanie z ajerkoniakiem6. Dodaj śmietankę i zblenduj. Krem odstaw do lodówki.
przygotowanie kremu namelaka ajerkoniakowego, mieszanie ze śmietaną7. Gdy krem zacznie gęstnieć wylej go na żelkę porzeczkową. Odstaw na kilka godzin do lodówki żeby krem nabrał odpowiedniej konsystencji.
wypełnianie karty kremem namelaka ajerkoniakowym8. Udekoruj.
dekorawanie mazurka z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

Dekoracje

Możesz udekorować mazurek bakaliami, liofilizowanym owocami, kwiatami, bezikami czy posypkami.

Ja w tym celu rozpuściłam 3 kostki białej czekolady i przełożyłam do rękawa cukierniczego. Odcięłam końcówkę rękawa i wycisnęłam czekoladę tworząc wzory na mazurku. Potem posypałam pokruszonymi bezami i ułożyłam dekoracyjne kamyczki od Słodki Bufet.

Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

 

Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

Mazurek z ajerkoniakowym kremem namelaka i żelką porzeczkową

Mazurek z nieco unowocześnionej wersji to świetny pomysł żeby zaskoczyć rodzinę podczas Wielkanocy.

Polecam 🙂
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *