Egzotyczny tort bezowy przygotowałam w tym roku na urodziny mojego teścia. Taki tort bezowy jest świetną alternatywą dla tradycyjnego tortu. Zwłaszcza, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy przygotować coś naprawdę ekstra.
Egzotyczny tort bezowy składa się z trzech elementów: blatów bezowych przełożonych kremem kokosowym i curdem o smaku mango i marakui.
Blaty bezowe są chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku mają cudowną piankę. A delikatny krem kokosowy i wyrazisty curd idealnie współgrają ze słodką bezą.
Jak przygotować tort bezowy z kremem kokosowym i curdem mango-marakuja?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- mikser
- metalowa lub szklana misa
- blacha do pieczenia
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- silikonowa łopatka
- trzepaczka
- waga kuchenna (np. taka)
- garnek, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Egzotyczny tort bezowy z kremem kokosowym i curdem mango-marakuja – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz tort bezowy na około 10 – 12 porcji.
Jeżeli przygotowujesz bezę po raz pierwszy koniecznie zajrzyj do wpisu o idealnej Pavlovej – znajdziesz tam dużo cennych wskazówek jak prawidłowo zrobić bezę.
Blaty bezowe – przepis:
Składniki:
- 6 białek (180 g)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie bezy
1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.
2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.
Ubijaj dalej. Nie ubijaj zbyt długo ponieważ możesz “przebić” białka, co zniszczy ich elastyczność. Utworzą się wtedy charakterystyczne zbite “chmurki”. Jeśli będziesz kontynuowała ubijanie to na dnie miski pojawi się płyn. W takiej sytuacji musisz zacząć wszystko od początku ponieważ tak “przebitych” białek nie da się już uratować.
3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.
4. Zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.
5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Formowanie i suszenie
1. Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem lub matą silikonową. Ubitą bezę podziel na dwie równe części i uformuj dwa blaty o średnicy 20 cm, każdy na osobnej blaszce. Korzystałam z maty silikonowej na której były zaznaczone okręgi o odpowiedniej średnicy. Jeżeli używasz papieru do pieczenia to narysuj ołówkiem okrąg – dzięki temu blaty będą równej wielkości.
2. Oba blaty bezowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100°C i susz z funkcją termoobiegu przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w środku do całkowitego wystudzenia.
Jeżeli Twój piekarnik nie ma termoobiegu to każdy blat musisz przygotować osobno i osobno suszyć.
Curd mango-marakuja – przepis
Składniki:
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 100 g pulpy z mango
- 100 g pulpy z marakui*
* Pulpę z marakui możesz przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się pestek. Nie jest to jednak konieczne.
1. W garnku umieść żółtka z cukrem i wymieszaj rózgą kuchenną.
2. Dodaj pulpę z mango i marakui. Garnek ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie cały czas mieszając.
3. Po chwili dodaj masło pokrojone w kostkę. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Masa powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.
4. Przelej do wyparzonego słoiczka i schłodź w lodówce. Ja przygotowuję curd co najmniej dzień wcześniej – po schłodzeniu gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.
Krem kokosowy – przepis
Składniki:
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g wiórek kokosowych
1. W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubij do powstania gęstego kremu.
2. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj szpatułką. Od razu po przygotowaniu przełóż nim blaty bezowe.
Złożenie tortu bezowego
Na paterze umieść pierwszy blat bezowy. Następnie wyłóż połowę kremu kokosowego i połowę curdu mango-marakuja. Na to połóż kolejny blat bezowy, resztę kremu i curdu. Tort składaj w dniu podania, najlepiej godzinę przed degustacją (po tym czasie tort lepiej się kroi niż zaraz po złożeniu).
Egzotyczny tort bezowy z kremem kokosowym i curdem mango-marakuja
Egzotyczny tort bezowy sprawdzi się zarówno na przyjęciu urodzinowym jak i na świątecznym stole. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, za to efekt olśniewający.
Wszystkiego słodkiego,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!