Kokosowe cake pops – wielkanocne ciasto na patyku

Kokosowe cake pops w kształcie króliczków czy kurczaczków idealnie pasują do wielkanocnego stołu. Myślę, że nadadzą się nawet do koszyczka ze święconką. Te cake popsy nie tylko fantastycznie wyglądają, ale naprawdę dobrze smakują. Intensywnie kokosowe wnętrze przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kokosu.

Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku

Jeżeli nie masz specjalnych foremek, to nie rezygnuj z ich przygotowania – zrób tradycyjne, okrągłe cake popsy i delektuj się ich kokosowym smakiem.

Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku

Jak przygotować kokosowe cake pops – wielkanocne ciasto na patyku?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • foremki w kształcie króliczków i kurczaczków (Jeżeli nie masz takich foremek możesz zrobić klasyczne, okrągłe cake popsy.)
  • patyczki do cake pops (moje miały 15 cm długości i kupiłam je w sklepie Tedi, możesz użyć też takich patyczków papierowych)
  • barwnik spożywczy do czekolady (korzystałam z barwnika firmy Colour Mill)
  • forma o wymiarach 25 x 18 cm lub podobnych (użyłam rantu regulowanego)
  • stojak na cake popsy (możesz zainwestować w taki stojak, albo wykonać go samodzielnie z pudełka, w którym zrobisz dziurki – korzystam właśnie z takiego samodzielnie wykonanego stojaka)
  • waga kuchenna (np. taka)
  • mikser
  • malakser
  • mikrofalówka (opcjonalnie)
  • papier do pieczenia lub mata silikonowa
  • sztywna podkładka np. tacka
  • papier do pieczenia
  • silikonowa szpatułka

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania wielkanocnych cake pops: foremka w kształcie króliczka i kurczaczka, patyczki, barwnik do czekolady

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Kokosowe cake pops – wielkanocne ciasto na patyku – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu otrzymasz około 18 cake popsów

Najlepsza babka kokosowa – przepis

Z podanych składników otrzymasz dużą babkę. Do przygotowania popsów użyłam 1/4 część ciasta, a resztę z ogromną przyjemnością zjedliśmy do kawy. 🙂

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g wiórek kokosowych (jeśli masz drobne wiórki to 100 g wystarczy)
  • 275 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek M
  • 250 ml mleka kokosowego

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Odstaw.

przygotowanie babki kokosowej, mieszanie mąki z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia

2. Zmiksuj olej z cukrem.
przygotowanie babki kokosowej, mieszanie oleju z cukrem3. Dodawaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.
przygotowanie babki kokosowej, dodawania jajek4. Dodawaj na zmianę połowę mleka kokosowego i połowę suchych składników za każdym razem dokładnie mieszając.
przygotowanie babki kokosowej, mieszanie5. Ciasto przelej do formy wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.
przygotowanie babki kokosowej, pieczenie ciasta, blaszka do pieczenia, rant regulowany do pieczenia

6. Piecz w temperaturze 160ºC przed ok 1 godzinę. Zakończ pieczenie, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wystudź ciasto.

Gotowa babka kokosowa

Przygotowanie kokosowych cake popsów

Składniki na około 18 cake popsów: 

  • 250 g babki kokosowej
  • 50 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady (roztopionej)
  • 30 g pasty kokosowej

do dekoracji:

  • 300 g białej czekolady
  • 15 g masła kakaowego
  • barwnik do czekolady (użyłam żółtego barwnika Colour Mill)

Przygotowanie masy

1. Rozdrobnij babkę kokosową. Możesz pokruszyć ciasto ręcznie, ale najłatwiej zrobić to za pomocą malaksera – dzięki temu w cieście nie będzie większych kawałków, które utrudnią uformowanie ładnych i równych cake popsów.

rozdrabnianie babki kokosowej na cake pops

2. W misie umieść pokruszoną babkę, serek mascarpone, roztopioną białą czekoladę i pastę kokosową. Pastę kokosową możesz wcześniej delikatnie roztopić, aby lepiej się połączyła z pozostałymi składnikami.

przygotowanie ciasta na cake pops

3. Dokładnie wymieszaj łyżką lub zagnieć dłonią. Tak przygotowane ciasto schłodź przez godzinę w lodówce.

przygotowanie ciasta na cake pops kokosowe

Formowanie popsów

1. Do foremki w kształcie króliczka (lub kurczaczka) włóż około 25 g ciasta. Pamiętaj o wyłożeniu ciasta w każdym miejscu (uszy, ogon, dziób).

formowanie wielkanosnych cake pops - zajączki i kurczaczki, foremka do uli

2. Zamknij formę i zbierz nadmiar ciasta wystający po bokach. Otwórz i delikatnie wyjmij króliczka. Odłóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia.

formowanie wielkanosnych cake pops - zajączki, formeka do uli

3. Wygładź delikatnie palcem miejsca łączenia.

formowanie wielkanosnych cake pops - zajączki

formowanie wielkanosnych cake pops - zajączki

4. Uformowane cake pops włóż na 15 minut do zamrażarki.

uformowane zajączki i kurczaczki

Oblewanie czekoladą

1. W mikrofalówce lub kąpieli wodnej roztop 30 g białej czekolady. Zanurz końcówkę patyczka i wbij wciskając do połowy cake popsa. Ułóż bokiem na desce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstaw do zamrażarki, tym razem na godzinę.

nabijanie cake pops na patyczki

2. Gdy popsy się mrożą przygotuj polewę. Czekoladę i masło kakaowe umieść w misce nadającej się do użycia w mikrofalówce. Podgrzewaj w seriach po 30 sekund (moc 600 W). Po każdej serii dokładnie wymieszaj zawartość miski. Gdy zobaczysz, że czekolada zaczęła się topić to przejdź na 10 sekundowe serie. Ogrzewaj i mieszaj do momentu aż wszystko się rozpuści. Dodaj barwnik do czekolady i dokładnie wymieszaj.

temperowana biała czekolada

3. Czekoladę przelej do wysokiego kubka. Zanurz zamrożone cake pops w czekoladzie. Następnie strzepnij nadmiar czekolady stukając delikatnie patyczkiem o pojemnik. Tak udekorowane cake popsy ustaw na stojaku, ciastkiem do góry. Przechowuj w lodówce.

moczenie cake pops kokosowych w czekoladzie moczenie cake pops kokosowych w czekoladzie

Dekoracja

Zrezygnowałam z dodatkowych dekoracji tj. posypka cukrowa ponieważ popsy w kształcie króliczka czy kurczaczka są wystarczająco atrakcyjne. Postanowiłam jednak zawiązać na patyczku kokardkę z kolorowej wstążki.

Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku

Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku

Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku Kokosowe cake pops - wielkanocne ciasto na patyku

Kokosowe cake pops – wielkanocne ciasto na patyku

Kokosowe cake popsy w kształcie uroczych króliczków i kurczaczków będą idealne na Święta Wielkanocne lub na dziecięce przyjęcie. Jednak z tego samego ciasta możesz przygotować klasyczne, okrągłe popsy, a wtedy będą pasowały do każdej okazji. 😉

 

Wszystkiego słodkiego,
Magda

 

*Przepis na babkę kokosową pochodzi z niezastąpionego bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *