Znasz Wiktorię Kilar? My obserwujemy jej działania na Instagramie niemal od początku. Tworzy nowoczesne desery (choć klasyka też się znajdzie), które przemawiają do nas smakowo i wizualnie.
Bardzo lubimy słuchać jej cukierniczego podcastu “Nie za słodki podcast”, w którym miałyśmy okazję wziąć udział. To właśnie podczas nagrań podjęłyśmy decyzję, żeby zaprosić Wiktorię do napisania gościnnego wpisu na naszym blogu. I oto on – przepis na tartę laskową.
Wiktoria Kilar (Wiktoriis) o sobie
Z wykształcenia jestem inżynierem żywienia człowieka i oceny żywności. Tworzę dodatkowo ,,Nie za słodki Podcast”, w którym mam przyjemność rozmawiać z cukiernikami z całej Polski, osobami prowadzącymi swoje pracownie, bądź w inny sposób związanymi ze słodką branżą. Na Instagramie dzielę się swoją pasją z osobami kochającymi słodkości tak samo bardzo jak ja. 🙂
Wiktoria o tarcie laskowej
To połączenie klasycznego, kruchego ciasta z bogatym, orzechowym nadzieniem frangipane, które jest pokryte słodkim daktylowo-orzechowym nadzieniem. Całość zwieńczona jest czekoladową polewą z chrupiącymi kawałeczkami prażonych orzechów laskowych. Polewa rocher po pewnym czasie twardnieje, tworząc chrupiącą warstwę, która jest idealnym dopełnieniem miękkiego, orzechowego wnętrza naszej tarty.
Jak przygotować tartę laskową z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant perforowany do tarty o średnicy 21 cm
- 2 maty silikonowe lub papier do pieczenia
- listwy dystansowe
- mata perforowana (moją kupiłam tutaj)
- blaszka do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- waga kuchenna np. taka
- mikser
- blender
- nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz tartę o średnicy 21 cm (7-9 porcji).
Migdałowe kruche ciasto – przepis
Składniki:
- 133 g mąki pszennej
- 14 g mąki migdałowej
- 60 g masła
- 30 g cukru pudru
- 22 g jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
1. Do połączonych suchych składników dodaj pokrojone w kostkę masło, rozetrzyj na kruszonkę.
2. Dodaj jajko z wanilią i zagnieć.
3. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru/matami silikonowymi na grubość około 3 mm (najlepiej z użyciem listew dystansowych) i wstaw do lodówki na około pół godziny.
4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą perforowaną.
5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Włóż go do zamrażalnika na około godzinę.
6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.
7. Tartę zapiecz do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 170°C – grzanie góra/dół przez około 16 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Orzechowe frangipane – przepis
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 90 g drobnego cukru
- 60 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
- 40 g mąki migdałowej
- 10 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g jajka (ok. 2 duże)
1. Masło wymieszaj z cukrem (postaraj się go nie napowietrzać).
2. Dodaj połączone mąki orzechowe i wymieszaj.
3. Następnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
4. Na koniec wsyp mąkę pszenną i szczyptę soli.
5. Masę przełóż do ostudzonego korpusu tarty. Piecz w 170°C – grzanie góra/dół przez ok. 35 minut.
Dodatkowo boki tarty możesz posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka, dla atrakcyjniejszego koloru.
Uwaga! Ciasto ma się przyrumienić, ale boki nie mogą się zjarać. 🙂
Daktylowo-orzechowy karmel – przepis:
Zamiast syropu klonowego możesz użyć syropu z agawy lub golden syropu. Miód również się nada, ale nieco zmieni smak karmelu.
Składniki:
- 35 g daktyli
- 20 g oleju rzepakowego
- 80 g syropu klonowego
- 80 g pasty z orzecha laskowego
- duża szczypta soli
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin (możesz zalać już wieczór wcześniej).
2. Miękkie daktyle (wodę z daktyli póki co zostaw – może się przydać) zblenduj z pozostałymi składnikami na gładki karmel. Mogą pozostać większe kawałki daktyli, tak jak u mnie (jeśli lubisz). Gęstość karmelu reguluj dolewając wodę z daktyli.
3. Karmelem posmaruj wierzch orzechowego frangipane.
Polewa rocher – przepis:
Składniki:
- 75 g czekolady deserowej (64%)
- 75 g czekolady mlecznej (33,6%)
- 35 g oleju rzepakowego
- 50 g prażonych orzechów laskowych
1. Orzechy drobno posiekaj (możesz zostawić kilka większych kawałków).
2. W kąpieli wodnej, na małym ogniu rozpuść czekolady razem z olejem. Uważaj żeby nie przegrzać polewy. Od razu jak czekolada się rozpuści i połączy z olejem, ściągnij miskę z ognia.
3. Dodaj orzechy i poczekaj aż masa zgęstnieje.
4. Całość wylej na równomiernie rozprowadzony karmel (polewa nie może być płynna w trakcie wylewania na wierzch tarty, bo spłynie po bokach).
Smacznego!
Wiktoria Kilar (Wikoriis)
Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher – (Wiktoria Kilar – Wiktoriis)
Świetna propozycja dla fanów orzechowo-czekoladowych deserów. Polecamy!
Magda i Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!