fbpx

Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher (Wiktoriis)

Znasz Wiktorię Kilar? My obserwujemy jej działania na Instagramie niemal od początku. Tworzy nowoczesne desery (choć klasyka też się znajdzie), które przemawiają do nas smakowo i wizualnie.

Bardzo lubimy słuchać jej cukierniczego podcastu “Nie za słodki podcast”, w którym miałyśmy okazję wziąć udział. To właśnie podczas nagrań podjęłyśmy decyzję, żeby zaprosić Wiktorię do napisania gościnnego wpisu na naszym blogu. I oto on – przepis na tartę laskową.

Wiktoria Kilar (Wiktoriis) o sobie

Z wykształcenia jestem inżynierem żywienia człowieka i oceny żywności. Tworzę dodatkowo ,,Nie za słodki Podcast”, w którym mam przyjemność rozmawiać z cukiernikami z całej Polski, osobami prowadzącymi swoje pracownie, bądź w inny sposób związanymi ze słodką branżą. Na Instagramie dzielę się swoją pasją z osobami kochającymi słodkości tak samo bardzo jak ja. 🙂

Wiktoria Kilar Wiktoriis

Wiktoria o tarcie laskowej

To połączenie klasycznego, kruchego ciasta z bogatym, orzechowym nadzieniem frangipane, które jest pokryte słodkim daktylowo-orzechowym nadzieniem. Całość zwieńczona jest czekoladową polewą z chrupiącymi kawałeczkami prażonych orzechów laskowych. Polewa rocher po pewnym czasie twardnieje, tworząc chrupiącą warstwę, która jest idealnym dopełnieniem miękkiego, orzechowego wnętrza naszej tarty.

Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher

Jak przygotować tartę laskową z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

tarta laskowa - narzędzia: blaszka do pieczenia, mata perforowana, mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rant do tarty, mikser

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz tartę o średnicy 21 cm (7-9 porcji).

Migdałowe kruche ciasto – przepis

Składniki:

  • 133 g mąki pszennej
  • 14 g mąki migdałowej
  • 60 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 22 g jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

1. Do połączonych suchych składników dodaj pokrojone w kostkę masło, rozetrzyj na kruszonkę.

przygotowanie ciasta kruchego na tartę

2. Dodaj jajko z wanilią i zagnieć.

przygotowanie ciasta kruchego na tartę

3. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru/matami silikonowymi na grubość około 3 mm (najlepiej z użyciem listew dystansowych)  i wstaw do lodówki na około pół godziny.

wałkowanie ciasta na tartę, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą perforowaną.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Włóż go do zamrażalnika na około godzinę.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.

przygotowanie kruchego spody do tarty

7. Tartę zapiecz do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 170°C – grzanie góra/dół przez około 16 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

Orzechowe frangipane – przepis

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 90 g drobnego cukru
  • 60 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • 40 g mąki migdałowej
  • 10 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g jajka (ok. 2 duże)

1. Masło wymieszaj z cukrem (postaraj się go nie napowietrzać).

przygotowanie orzechowego frangipane
2. Dodaj połączone mąki orzechowe i wymieszaj.

przygotowanie orzechowego frangipane

3. Następnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.

przygotowanie orzechowego frangipane

4. Na koniec wsyp mąkę pszenną i szczyptę soli.

przygotowanie orzechowego frangipane

5. Masę przełóż do ostudzonego korpusu tarty. Piecz w 170°C – grzanie góra/dół przez ok. 35 minut.

Dodatkowo boki tarty możesz posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka, dla atrakcyjniejszego koloru.
pieczenie tarty laskowejUwaga! Ciasto ma się przyrumienić, ale boki nie mogą się zjarać. 🙂

pieczenie tarty laskowej

Daktylowo-orzechowy karmel – przepis:

Zamiast syropu klonowego możesz użyć syropu z agawy lub golden syropu. Miód również się nada, ale nieco zmieni smak karmelu.

Składniki:

  • 35 g daktyli
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 80 g syropu klonowego
  • 80 g pasty z orzecha laskowego
  • duża szczypta soli

1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin (możesz zalać już wieczór wcześniej).

2. Miękkie daktyle (wodę z daktyli póki co zostaw – może się przydać) zblenduj z pozostałymi składnikami na gładki karmel. Mogą pozostać większe kawałki daktyli, tak jak u mnie (jeśli lubisz). Gęstość karmelu reguluj dolewając wodę z daktyli.

przygotowanie daktylowo-orzechowego karmelu

3. Karmelem posmaruj wierzch orzechowego frangipane.

przygotowanie daktylowo-orzechowego karmelu

Polewa rocher – przepis:

Składniki:

  • 75 g czekolady deserowej (64%)
  • 75 g czekolady mlecznej (33,6%)
  • 35 g oleju rzepakowego
  • 50 g prażonych orzechów laskowych


1. Orzechy drobno posiekaj (możesz zostawić kilka większych kawałków).

2. W kąpieli wodnej, na małym ogniu rozpuść czekolady razem z olejem. Uważaj żeby nie przegrzać polewy. Od razu jak czekolada się rozpuści i połączy z olejem, ściągnij miskę z ognia.

przygotowanie polewy rocher

3. Dodaj orzechy i poczekaj aż masa zgęstnieje.

przygotowanie polewy rocher

przygotowanie polewy rocher

4. Całość wylej na równomiernie rozprowadzony karmel (polewa nie może być płynna w trakcie wylewania na wierzch tarty, bo spłynie po bokach).

Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher

 

Smacznego!
Wiktoria Kilar (Wikoriis)

Tarta laskowa z karmelem daktylowo-orzechowym i polewą rocher – (Wiktoria Kilar – Wiktoriis)

Świetna propozycja dla fanów orzechowo-czekoladowych deserów. Polecamy!

Magda i Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.