Nie lubię kupnych pianek marshmallow. Są dla mnie słodkim ulepkiem. Dlatego nigdy nie zdecydowałabym się przygotować ich samodzielnie, gdyby nie to, że w moje ręce wpadła książka, w której pianki wyglądały bardzo apetycznie.
W “All Things Marshmallow” znalazłam tak wiele ciekawych przepisów, że musiałam spróbować. Okazały się bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich smak nijak się ma do pianek dostępnych w sklepach (na szczęście ;)).
Bardzo przypadły mi do gustu cytrynowe pianki, w których kwasowość soku z cytryny świetnie przełamuje słodycz. Klasyczne, waniliowe marshmallow, są dla mnie za słodkie do jedzenia samodzielnie, ale byłyby fajnym dodatkiem do kawy czy kakao. Przepis na obie wersje znajdziesz poniżej. Kolejne smaki czekają na swoją kolej – marshmallow na pewno zagoszczą jeszcze na blogu. 🙂
Jak zrobić cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- maty silikonowe lub papier do pieczenia
- blaszka do pieczenia
- dwa jednorazowe rękawy cukiernicze
- tylka z okrągłym otworem
- termometr cukierniczy
- cienki pędzelek
- czarny barwnik w żelu (użyłam marki Food Colours)
- mikser
- waga kuchenna np. taka
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Pianki marshmallow – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu otrzymasz 2 blachy króliczków.
Przepis na cytrynowe marshmallow, możesz zmodyfikować, a otrzymasz klasyczne pianki. Zamiast soku z cytryny dodaj 1/2 łyżeczki wanilii (w formie pasty lub ziarenek z laski wanilii), zmniejsz ilość żelatyny do 15 g i zalej ją 75 ml wrzącej wody.
Składniki na cytrynowe pianki marshmallow:
- 35 g białka (1 białko ze średniego jaja)
- 250 g cukru
- 100 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki glukozy w płynie
- 18 g żelatyny w proszku
- 45 ml zagotowanej wody
- 60 ml soku z cytryny (1 cytryna)
Przygotowanie pianek
1. Białko ubijaj przez chwilę, do momentu aż trzepaczka zacznie pozostawiać delikatne wzory na powierzchni. 2. Do garnka wsyp cukier, dodaj zimną wodę i glukozę. Podgrzewaj na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 127°C.
3. W międzyczasie do wrzącej wody wsyp żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.
4. Do żelatyny dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
5. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę zdejmij go z palnika i wymieszaj z dwoma łyżkami masy żelatynowej. Bądź ostrożna – mieszanka będzie się pienić. Następnie dodaj pozostałą żelatynę i wymieszaj.
6. Gdy piana zniknie włącz mikser na niskie obroty i zacznij powoli wlewać syrop do białek. Zwiększ obroty i ubijaj aż mieszanka podwoi objętość i stanie się błyszcząca. Powinna mieć konsystencję śmietany ubitej na 3/4 i spływać z trzepaczki. Ważne aby nadal była ciepła (zbyt zimna zacznie szybko zastygać).
Szprycowanie króliczków
1. 3/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Najłatwiej zrobić to wkładając rękaw na wysoki kubek.
2. Do pozostałej masy dodaj barwnik i ubijaj dalej na średnich obrotach.
3. Na blaszkę wyłożoną matą silikonową wyciskaj kształt króliczków.
4. Działaj szybko, ponieważ stygnąca masa zacznie gęstnieć i podczas wyciskania będą powstawały nieestetyczne końcówki (w razie czego możesz je delikatnie wygładzić wilgotnym palcem).
5. Różową masę przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli zauważysz, że za bardzo zgęstniała (ciągnie się pod łopatką) to podgrzej ją przez chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
6. Odetnij końcówkę worka tworząc w nim niewielki otwór.
7. Wyciśnij nieco masy na uszy i nosek. Pianki odstaw na kilka godzin aby wyschły z wierzchu.
8. Przy pomocy cienkiego pędzelka maczanego w czarnym barwniku żelowym domaluj oczy, wąsy i pyszczek.
Pianki marshmallow w kształcie kostki
Zamiast króliczków (lub innych kształtów szprycowanych z rękawa) możesz przygotować pianki w formie zgrabnej kostki, przypominającej ciasto. Po prostu wylej masę do formy wysmarowanej olejem, a po zastygnięciu wyjmij na matę obsypaną mieszanką skrobi kukurydzianej i cukru pudru w proporcji 1:1 (jeśli nie masz skrobi to użyj samego cukru pudru). Posyp pianki również z wierzchu. Marshmallow są bardzo klejące, dlatego krój je długim nożem obsypanym mieszanką skrobiowo-cukrową.
Przechowywanie pianek marshmallow
Pianki najlepiej smakują na świeżo, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 2 tygodni. Można je również mrozić przez 4 tygodnie.
Gdy pianki wyschną to bez problemu da się je zdjąć z maty silikonowej, jednak od spodu pozostaną klejące. Jeśli nie chcesz żeby się kleiły to zanurz je w mieszance skrobi kukurydzianej i cukru pudru. Możesz też posypać matę jeszcze przed wyłożeniem na nią masy marshmallow – wtedy pianki wcale nie przykleją się do maty.
Dla mnie pianki smakują lepiej, gdy nie są obsypane, a najbardziej lubię pianki wylane do formy, a potem pokrojone w kwadraty. Wtedy masa jest bardzo piankowa, elastyczna i mięciutka.
Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków
Ależ mi się podobają te króliki! 🙂 Mam nadzieję, że i Ciebie przekonają do przygotowania pianek.
Wszystkiego słodkiego
Aneta
Przepis pochodzi z książki “All Things Marshmallow” R. O’Brien, A. Nelson.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
2 Replies to “Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków – przepis”