Nie lubię kupnych pianek marshmallow. Są dla mnie słodkim ulepkiem. Dlatego nigdy nie zdecydowałabym się przygotować ich samodzielnie, gdyby nie to, że w moje ręce wpadła książka, w której pianki wyglądały bardzo apetycznie.

W “All Things Marshmallow” znalazłam tak wiele ciekawych przepisów, że musiałam spróbować. Okazały się bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich smak nijak się ma do pianek dostępnych w sklepach (na szczęście ;)).

Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków - przepis

Bardzo przypadły mi do gustu cytrynowe pianki, w których kwasowość soku z cytryny świetnie przełamuje słodycz. Klasyczne, waniliowe marshmallow, są dla mnie za słodkie do jedzenia samodzielnie, ale byłyby fajnym dodatkiem do kawy czy kakao. Przepis na obie wersje znajdziesz poniżej. Kolejne smaki czekają na swoją kolej – marshmallow na pewno zagoszczą jeszcze na blogu. 🙂

Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków - przepis

Jak zrobić cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

cytrynowe pianki marshmallow - potrzebne narzędzia, waga kuchenna, pędzelek, barwnik w żelu okrągła tylka, rękaw cukierniczy, blaszka do pieczenia, mata silikonowa

 

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Pianki marshmallow – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu otrzymasz 2 blachy króliczków.

Przepis na cytrynowe marshmallow, możesz zmodyfikować, a otrzymasz klasyczne pianki. Zamiast soku z cytryny dodaj 1/2 łyżeczki wanilii (w formie pasty lub ziarenek z laski wanilii), zmniejsz ilość żelatyny do 15 g i zalej ją 75 ml wrzącej wody.

Składniki na cytrynowe pianki marshmallow:

  • 35 g białka (1 białko ze średniego jaja)
  • 250 g cukru
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki glukozy w płynie
  • 18 g żelatyny w proszku
  • 45 ml zagotowanej wody
  • 60 ml soku z cytryny (1 cytryna)

Przygotowanie pianek

1. Białko ubijaj przez chwilę, do momentu aż trzepaczka zacznie pozostawiać delikatne wzory na powierzchni. przygotowanie pianek marshamallow - ubicie białka2. Do garnka wsyp cukier, dodaj zimną wodę i glukozę. Podgrzewaj na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 127°C.
przygotowanie pianek marshmallow - podrzewanie syropu cukrowego3. W międzyczasie do wrzącej wody wsyp żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.
przygotowanie pianek marshamallow - rozpuszczanie żelatyny4. Do żelatyny dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
dodawanie soku z cytryny do żelatyny5. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę zdejmij go z palnika i wymieszaj z dwoma łyżkami masy żelatynowej. Bądź ostrożna – mieszanka będzie się pienić. Następnie dodaj pozostałą żelatynę i wymieszaj.
przygotowanie pianek marshamallow - gotowanie syropu6. Gdy piana zniknie włącz mikser na niskie obroty i zacznij powoli wlewać syrop do białek. Zwiększ obroty i ubijaj aż mieszanka podwoi objętość i stanie się błyszcząca. Powinna mieć konsystencję śmietany ubitej na 3/4 i spływać z trzepaczki. Ważne aby nadal była ciepła (zbyt zimna zacznie szybko zastygać).
przygotowanie pianek marshamallow - miksowanie bałek z żelatyną

Szprycowanie króliczków

1.  3/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Najłatwiej zrobić to wkładając rękaw na wysoki kubek.
przekładanie masy do rękawa cukierniczego2. Do pozostałej masy dodaj barwnik i ubijaj dalej na średnich obrotach.
barwienie masy marshmallow3. Na blaszkę wyłożoną matą silikonową wyciskaj kształt króliczków.
wyciskanie masy marshmallow na matę silikonową4. Działaj szybko, ponieważ stygnąca masa zacznie gęstnieć i podczas wyciskania będą powstawały nieestetyczne końcówki (w razie czego możesz je delikatnie wygładzić wilgotnym palcem).
wyciskanie masy marshmallow na matę silikonową5. Różową masę przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli zauważysz, że za bardzo zgęstniała (ciągnie się pod łopatką) to podgrzej ją przez chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
przekładanie masy do rękawa cukierniczego6. Odetnij końcówkę worka tworząc w nim niewielki otwór.
docinanie rękawa cukierniczego bez tylki7. Wyciśnij nieco masy na uszy i nosek. Pianki odstaw na kilka godzin aby wyschły z wierzchu.
wyciskanie masy marshmallow na matę silikonową

8. Przy pomocy cienkiego pędzelka maczanego w czarnym barwniku żelowym domaluj oczy, wąsy i pyszczek.

pianki marshmallow króliczki - malowanie, pędzelek, barwnik w żelu

Pianki marshmallow w kształcie kostki

Zamiast króliczków (lub innych kształtów szprycowanych z rękawa) możesz przygotować pianki w formie zgrabnej kostki, przypominającej ciasto. Po prostu wylej masę do formy wysmarowanej olejem, a po zastygnięciu wyjmij na matę obsypaną mieszanką skrobi kukurydzianej i cukru pudru w proporcji 1:1 (jeśli nie masz skrobi to użyj samego cukru pudru). Posyp pianki również z wierzchu. Marshmallow są bardzo klejące, dlatego krój je długim nożem obsypanym mieszanką skrobiowo-cukrową.

Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków - przepis

Przechowywanie pianek marshmallow

Pianki najlepiej smakują na świeżo, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 2 tygodni. Można je również mrozić przez 4 tygodnie.

Gdy pianki wyschną to bez problemu da się je zdjąć z maty silikonowej, jednak od spodu pozostaną klejące. Jeśli nie chcesz żeby się kleiły to zanurz je w mieszance skrobi kukurydzianej i cukru pudru. Możesz też posypać matę jeszcze przed wyłożeniem na nią masy marshmallow – wtedy pianki wcale nie przykleją się do maty.

Dla mnie pianki smakują lepiej, gdy nie są obsypane, a najbardziej lubię pianki wylane do formy, a potem pokrojone w kwadraty. Wtedy masa jest bardzo piankowa, elastyczna i mięciutka.

Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków - przepis Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków - przepis Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków - przepis

Cytrynowe pianki marshmallow w kształcie króliczków

Ależ mi się podobają te króliki! 🙂 Mam nadzieję, że i Ciebie przekonają do przygotowania pianek.

Wszystkiego słodkiego
Aneta

Przepis pochodzi z książki “All Things Marshmallow” R. O’Brien, A. Nelson.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *