Malinowa chmurka to ciasto, które zna chyba każdy. Robi furorę na przyjęciach i zawsze znika do ostatniego okruszka. To proste smaki, które łączą się w harmonijną całość.
Swoją popularność zawdzięcza również temu, że jest prosta w przygotowaniu. Kruche ciasto, galaretka malinowa z całymi owocami, krem waniliowy i chrupiąca beza. Każdy element przygotowuje się szybko i łatwo.
Ja postanowiłam nieco utrudnić sprawę (ale tylko trochę). Zamiast kruchego ciasta przygotowałam tartaletki, sklepową galaretkę zastąpiłam domową, a z bezy wycisnęłam fantazyjne wzory. Wyszło smacznie i pięknie!
Domowa czy sklepowa galaretka – co wybrać?
Przez pół życia jadłam malinową chmurkę przygotowaną ze sklepowej galaretki i zawsze mi smakowała. Tym razem postanowiłam zrobić mocno malinową galaretkę samodzielnie i porównać smaki.
I w zasadzie nie było czego porównywać. Domowa smakuje niesamowicie malinowo, a sklepowa – no cóż, nie ma w niej nawet grama malin, więc w smaku jest po prostu słodka z jakimś odległym posmakiem malinowym.
Jednak to nie jedyna różnica. Nie bez znaczenia jest przecież cena – maliny są 10 razy droższe niż galaretka w proszku! Szybkość przygotowania też przemawia za sklepową galaretką. Więc co wybrać?
Myślę, że wszystko mówi reakcja mojego męża. Spróbował malinowej chmurki z kupną galaretką – powiedział, że bardzo smaczna. Potem spróbował z domową i uznał, że jest pyszna, a ta poprzednia nie była dobra. 😉
Moja rada – jeśli smakuje Ci malinowa chmurka w wersji z kupną galaretką to nie próbuj domowej. Gdy spróbujesz to już nie ma odwrotu. 🙂
Jak przygotować tartaletki malinowa chmurka?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- perforowane obręcze do kruchych spodów o średnicy 8 cm
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- maty silikonowe (możesz zastąpić papierem do pieczenia)
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 2 lub 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- okrągła tylka (nie będzie potrzebna gdy użyjesz jednorazowego rękawa – wystarczy że odpowiednio dotniesz jego końcówkę)
- tylka w kształcie płatka (nr 104 lub większa w tym samym kształcie)
- waga kuchenna
- pędzel silikonowy
- mikser
- kratka do studzenia
- garnek, sitko, nóż, widelec
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki malinowa chmurka -opis wykonania krok po kroku
Z podanego przepisu przygotujesz 8 tartaletek.
Korpusy tartaletek
Z podanych proporcji wyjdzie 8 – 10 tartaletek. Zrobiłam 8, a z pozostałego ciasta wycięłam małe ciasteczka.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
- 1 jajko
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania tartaletek)
Przygotowanie ciasta
1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.
Wylepianie rantów
1. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
3. Większą część ciasta podziel na paski nieco szersze niż wysokość rantów. Ważne aby paski były proste, więc użyj długiej linijki lub listwy. Oba rozwałkowane ciasta umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
4. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.5. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
6. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.
7. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant. Jeśli ciasto jest już miękkie to odetnij je dopiero po schłodzeniu, dzięki temu brzegi będą równe.
8. Widelcem nakłuj ciasto aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Pieczenie tartaletek
1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
2. Wymieszaj żółtko z mlekiem.
3. Upieczone tartaletki (jeszcze ciepłe) wyjmij z rantów.
4. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj dokładnie środek i brzegi ciasta. Dzięki temu tartaletki staną się bardziej chrupiące i nie będą tak bardzo chłonęły wilgoci z nadzienia.
5. Wstaw tartaletki na 3-5 minut do piekarnika. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumienią.
6. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Żelka malinowa – przepis
Zamiast domowej żelki malinowej możesz użyć 1 galaretki malinowej rozpuszczonej w 400 ml wody. Po wlaniu galaretki do kruchych korpusów powkładaj w nią maliny (150-200 g na pewno wystarczy).
Składniki:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody + 3 łyżki
1. Żelatynę zalej 3 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
2. Maliny, cukier, sok z cytryny i 100 ml wody podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru.
3. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.
4. Do puree dodaj żelatynę i wymieszaj. Jeśli puree nie jest już gorące to możesz podgrzać żelatynę w garnuszku na małym ogniu lub włóż do mikrofalówki na 10-15 sekund. Odstaw żelkę do momentu aż zacznie gęstnieć.
Beza – przepis
Składniki:
- 1 białko (ok 30 g)
- 50 g drobnego cukru do wypieków
Ubijanie bezy
1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska powinna być czysta i sucha, a białka dobrze oddzielone od żółtek (nawet niewielka ilość żółtka sprawi, że beza nie ubije się prawidłowo).
2. Ubijaj tylko do powstania tzw. soft peaks czyli miękkich wierzchołków (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada).
3. Zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną.
4. Ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Rozetrzyj odrobinę bezy między palcami i sprawdź czy cukier się rozpuścił.
Szprycowanie i suszenie bezy
1. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Możesz zawiązać worek gumką recepturką żeby masa nie wypływała tyłem podczas szprycowania.
Pod matą silikonową umieść kartki z narysowanymi kołami o średnicy odpowiadającej wielkości tartaletek. Jeśli używasz papieru do pieczenia to ołówkiem narysuj na nim koła, a potem odwróć papier na drugą stronę.
2. Wyciskaj bezę zygzakiem. Podczas pieczenia delikatnie urosną więc wyciskaj bezy nieco mniejsze niż wielkość narysowanych kół.
3. Bezy susz przez 2 – 2,5 godzin z funkcją termoobiegu, w temperaturze 90°C.
Krem waniliowy – przepis
- 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 125 g mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij do powstania sztywnego kremu. Nie mieszaj zbyt długo żeby nie przebić kremu.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i przechowuj w lodówce do momentu składania deseru. Krem możesz przygotować dzień wcześniej.
Tartaletki malinowa chmurka – składanie deseru
1. Żelkę malinową wlej do kruchych korpusów. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
2. Na żelkę malinową spiralnie wyciśnij krem waniliowy, zaczynając wyciskanie od środka tarty.
3. Tuż przed podaniem na kremie umieść bezę. Nie polecam robić tego zbyt wcześnie, ponieważ beza wchłonie wilgoć i zmięknie.
Tartaletki malinowa chmurka – znany deser w nowoczesnej odsłonie
Malinowej chmurki po prostu trzeba spróbować. Niezależnie czy przygotujesz klasyczne ciasto w dużej foremce czy małe tartaletki – Twoi goście będą zachwyceni.
Wszystkiego słodkiego
Aneta
Podstawowy przepis na malinową chmurkę pochodzi z bloga Moje Wypieki. Na potrzeby tego wpisu wprowadziłam swoje modyfikacje.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!