Co powiesz na serniczek z malinową frużeliną, zamknięty w geometrycznej skorupce z białej czekolady, a do tego na patyku? Brzmi ciekawie, prawda? Bardzo spodobała mi się ta nieoczywista forma podania tradycyjnego sernika. Geometryczne cakesicles świetnie się prezentują i będą ozdobą każdego słodkiego stołu. Smakują też rewelacyjnie, bo któż mógłby się oprzeć aksamitnemu sernikowi z dodatkiem kwaskowatych malin?
Możesz użyć klasycznej formy na cakesicles. Jednak atrakcyjny kształt geometrycznej formy sprawi, że dodatkowe dekoracje nie będą już potrzebne. Ta forma ma w sobie to “coś”!
Jak przygotować geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- geometryczna forma na cakesicles
- patyczki do lodów wielorazowe lub jednorazowe
- barwniki spożywcze do czekolady – zwykły barwnik w żelu się nie nada! (wykorzystałam barwniki marki Food Colors – jagoda i malina)
- złoty barwnik w proszku (opcjonalnie)
- tortownica o średnicy około 23 cm
- papier do pieczenia
- szpatułka silikonowa
- waga kuchenna (np. taka)
- mikser
- miski, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Geometryczne cakesicles – opis wykonania krok po kroku
Sernik – przepis
Z podanych proporcji uzyskasz około 600 g pysznego sernika. Do przygotowania 4 cakesickes w geometrycznej formie potrzebujesz około 200 g. Resztę możesz zamrozić lub wykonać większą ilość serniczków na patyku.
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 500 g twarogu (użyłam twarogu z wiaderka Piątnica)
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- 2 jaja
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia.
2. Masę serową wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Następnie piecz w kąpieli wodnej (więcej o pieczeniu w kąpieli wodnej przeczytasz w tym wpisie) w temperaturze 160°C przez około 40 – 45 minut. Sernik na wierzchu powinien być ścięty i sprężysty.
3. Po upieczeniu wyjmij sernik na blat i wystudź w temperaturze pokojowej. Potem schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc (mój sernik przypiekł się trochę za bardzo ;)).
Frużelina malinowa – przepis
Frużeliny z poniższych proporcji wystarczy na nadzianie około 12 cakesicles.
Składniki:
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka żelatyny (4 g)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. Maliny, cukier i sok z cytryny umieść w garnku. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a owoce zaczną puszczać sok.
3. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj całość.
4. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.
5. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie wystudź i schłodź w lodówce.
Geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku – składanie deseru
Przygotowanie skorupek z temperowanej czekolady
Do tego etapu będziesz potrzebowała zatemperowanej białej czekolady. Jeżeli na samą myśl o temperowaniu przeszedł Cię dreszcz, to spokojnie, wystarczy, że delikatnie rozpuścisz czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Szczegółowy opis tego procesu znajdziesz we wpisie:
Składniki na 4 cakesicles:
- 200 g temperowanej białej czekolady
- barwniki spożywcze do czekolady
- 200 g sernika z powyższego przepisu
- 4 łyżki frużeliny malinowej
1. Zatemperowaną białą czekoladę zabarw barwnikiem na dowolny kolor (ja wybrałam fioletowy i różowy). Mieszaj powoli aby nie napowietrzyć czekolady, ponieważ na skorupce powstaną drobne dziurki.
2. Formę na cakesicles wysmaruj czekoladą. Ze względu na geometryczny kształt warstwa czekolady musi być dość gruba.
Jeżeli chcesz żeby lody były dwukolorowe, podczas rozprowadzania czekolady postaraj się jej za bardzo nie wymieszać.
3. Włóż patyczek zanim czekolada stwardnieje i zalepi otwór.
4. Gdy wypełnisz czekoladą wszystkie otwory, uderz formą o blat, dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza, które mogły powstać podczas mieszania. Potem odstaw formę aby czekolada zastygła. Możesz przyspieszyć ten proces i włożyć formę na kilkanaście minut do lodówki.
Wypełnianie formy nadzieniem sernikowym i frużeliną malinową
1. Sernik dokładnie rozgnieć widelcem.
2. Następnie ugnieć w dłoni i wypełnij nim formę.
3. Na środku zrób wgłębienie i nałóż do niego frużelinę malinową.
4. Frużelinę przykryj odrobiną masy serowej. Nie wypełniaj formy po same brzegi, tylko zostaw około 2 mm wolnego miejsca na czekoladę.
5. Na koniec przykryj sernik warstwą temperowanej czekolady i rozsmaruj szpatułką. Zbierz nadmiar czekolady z formy silikonowej tak aby po wyjęciu lody miały równe brzegi.
6. Tak przygotowane lody włóż do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu wyjmij je z formy. W tym celu odegnij formę w dół, aż cała powierzchnia czekolady odklei się od formy, a potem popchnij patyczek do środka.
7. Po wyjęciu z formy, lody możesz dodatkowo udekorować złotym barwnikiem w proszku. Wymieszaj barwnik w niewielkiej ilości spirytusu, nabierz na pędzelek i delikatni skrop nim deser.
Geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku
Bardzo lubię przygotowywać tradycyjne desery w nieszablonowej odsłonie. A geometryczne serniczki na patyku właśnie takie są. Polecam! 🙂
Smacznego
Magda
Przepis na sernik pochodzi z bloga Moje Wypieki. Upiekłam go jednak bez ciasteczkowego spodu i bez sosu malinowego.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku”