Co powiesz na serniczek z malinową frużeliną, zamknięty w geometrycznej skorupce z białej czekolady, a do tego na patyku? Brzmi ciekawie, prawda? Bardzo spodobała mi się ta nieoczywista forma podania tradycyjnego sernika. Geometryczne cakesicles świetnie się prezentują i będą ozdobą każdego słodkiego stołu. Smakują też rewelacyjnie, bo któż mógłby się oprzeć aksamitnemu sernikowi z dodatkiem kwaskowatych malin?

Możesz użyć klasycznej formy na cakesicles. Jednak atrakcyjny kształt geometrycznej formy sprawi, że dodatkowe dekoracje nie będą już potrzebne. Ta forma ma w sobie to “coś”!

geometryczne cakesicles czyli serniczki w białej czekoladzie

Jak przygotować geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Geometryczne cakesicles czyli serniczki na patyku - potrzebne narzędzia: forma na geometryczne cakesicles, patyczki do lodów, barwniki żelowe do czekolady, złoty barwnik w proszku, papier do pieczenia, waga kuchenna, mikser, szpatuła silikonowa, tortownica

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

 

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Geometryczne cakesicles – opis wykonania krok po kroku

Sernik – przepis

Z podanych proporcji uzyskasz około 600 g pysznego sernika. Do przygotowania 4 cakesickes w geometrycznej formie potrzebujesz około 200 g.  Resztę możesz zamrozić lub wykonać większą ilość serniczków na patyku.

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 500 g twarogu (użyłam twarogu z wiaderka Piątnica)
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia.

przygotowanie sernika

2. Masę serową wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Następnie piecz w kąpieli wodnej (więcej o pieczeniu w kąpieli wodnej przeczytasz w tym wpisie) w temperaturze 160°C przez około 40 – 45 minut. Sernik na wierzchu powinien być ścięty i sprężysty.

pieczenie sernika

3. Po upieczeniu wyjmij sernik na blat i wystudź w temperaturze pokojowej. Potem schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc (mój sernik przypiekł się trochę za bardzo ;)).

sernik do przygotwania cakesiclesFrużelina malinowa – przepis

Frużeliny z poniższych proporcji wystarczy na nadzianie około 12 cakesicles.

Składniki:

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka żelatyny (4 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Maliny, cukier i sok z cytryny umieść w garnku. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a owoce zaczną puszczać sok.

Przygotowanie frużeliny malinowej

3. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj całość.

Przygotowanie frużeliny malinowej

4. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.

Przygotowanie frużeliny malinowej

5. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie wystudź i schłodź w lodówce.

Przygotowanie frużeliny malinowej

Geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku – składanie deseru

 

Przygotowanie skorupek z temperowanej czekolady

Do tego etapu będziesz potrzebowała zatemperowanej białej czekolady. Jeżeli na samą myśl o temperowaniu przeszedł Cię dreszcz, to spokojnie, wystarczy, że delikatnie rozpuścisz czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Szczegółowy opis tego procesu znajdziesz we wpisie:

Łatwe temperowanie czekolady

Składniki na 4 cakesicles:

  • 200 g temperowanej białej czekolady
  • barwniki spożywcze do czekolady
  • 200 g sernika z powyższego przepisu
  • 4 łyżki frużeliny malinowej

1. Zatemperowaną białą czekoladę zabarw barwnikiem na dowolny kolor (ja wybrałam fioletowy i różowy). Mieszaj powoli aby nie napowietrzyć czekolady, ponieważ na skorupce powstaną drobne dziurki.

Barwienie temperowanej czekolady

2. Formę na cakesicles wysmaruj czekoladą. Ze względu na geometryczny kształt warstwa czekolady musi być dość gruba.

Jeżeli chcesz żeby lody były dwukolorowe, podczas rozprowadzania czekolady postaraj się jej za bardzo nie wymieszać.

wypełnianie geometrzycznej formy na cakesicles temperowaną czekoladą

3. Włóż patyczek zanim czekolada stwardnieje i zalepi otwór.

wkładanie wielorazowych patyczków do geometrzycznej formy na cakesicles

4. Gdy wypełnisz czekoladą wszystkie otwory, uderz formą o blat, dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza, które mogły powstać podczas mieszania. Potem odstaw formę aby czekolada zastygła. Możesz przyspieszyć ten proces i włożyć formę na kilkanaście minut do lodówki.

geometryczna forma na cakesicles wypełniona temperowaną czekoladą, wielorazowe patyczki do lodów

Wypełnianie formy nadzieniem sernikowym i frużeliną malinową

1. Sernik dokładnie rozgnieć widelcem.

przygotowanie sernikowego nadzienia do cakesicles

2.  Następnie ugnieć w dłoni i wypełnij nim formę.

Wypełnianie geometrycznej formy na cakesicles sernikowym nadzieniem

Wypełnianie geometrycznej formy na cakesicles sernikowym nadzieniem

3. Na środku zrób wgłębienie i nałóż do niego frużelinę malinową.

Geometryczne cakesicles - przygotowanie, geometryczna forma na cakesicles, wielorazowe patyczki do lodów

4. Frużelinę przykryj odrobiną masy serowej. Nie wypełniaj formy po same brzegi, tylko zostaw około 2 mm wolnego miejsca na czekoladę.

Geometryczne cakesicles - przygotowanie, geometryczna forma na cakesicles, wielorazowe patyczki do lodów

5. Na koniec przykryj sernik warstwą temperowanej czekolady i rozsmaruj szpatułką. Zbierz nadmiar czekolady z formy silikonowej tak aby po wyjęciu lody miały równe brzegi.

Geometryczne cakesicles - przygotowanie, geometryczna forma na cakesicles, wielorazowe patyczki do lodów

6. Tak przygotowane lody włóż do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu wyjmij je z formy. W tym celu odegnij formę w dół, aż cała powierzchnia czekolady odklei się od formy, a potem popchnij patyczek do środka.

7. Po wyjęciu z formy, lody możesz dodatkowo udekorować złotym barwnikiem w proszku. Wymieszaj barwnik w niewielkiej ilości spirytusu, nabierz na pędzelek i delikatni skrop nim deser.

geometryczne cakesicles czyli serniczki w białej czekoladzie

geometryczne cakesicles czyli serniczki w białej czekoladzie

geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinowym nadzieniem w białej czekoladzie

geometryczne cakesicles czyli serniczki w białej czekoladzie

Geometryczne cakesicles czyli serniczki z malinami na patyku

Bardzo lubię przygotowywać tradycyjne desery w nieszablonowej odsłonie. A geometryczne serniczki na patyku właśnie takie są. Polecam! 🙂

Smacznego
Magda

Przepis na sernik pochodzi z bloga Moje Wypieki. Upiekłam go jednak bez ciasteczkowego spodu i bez sosu malinowego. 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *