Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami

Bezy lubię nie tylko jeść, ale również przygotowywać. Uważam, że beza daje wiele możliwości smakowych – można połączyć ją z różnymi kremami i owocami, ale przede wszystkim można eksperymentować z jej formą. Na naszym blogu były już torty bezowe, królowa bez Pavlova, mini Pavlove w wersji tradycyjnej i wegańskiej oraz beziki sułtańskie. Teraz przyszła pora na kanapki bezowe!

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami

Czym są kanapki bezowe? To dwa niewielkie blaty bezowe przełożone dowolnym kremem. Ja zdecydowałam się na pyszny krem pistacjowy przygotowany na bazie ganache z białej czekolady i pasty pistacjowej oraz konfiturę truskawkową, która świetnie przełamuje słodycz bezy i kremu pistacjowego.

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami

Jak przygotować kanapki bezowe z kremem pistacjowym i konfiturą truskawkową?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • mikser
  • blender
  • metalowa lub szklana misa
  • blacha do pieczenia
  • mata silikonowa lub papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy
  • dowolna tylka w kształcie gwiazdki (do szprycowania bezy użyłam tylki 1B a do szprycowani kremu 2D)
  • silikonowa łopatka
  • waga kuchenna (np. taka), a do odmierzenia niewielkiej ilości pektyny przyda się waga jubilerska
  • garnek

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i konfiturą truskawkową – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz około 7 kanapek bezowych.

Blaty bezowe – przepis:

Składniki na 14 blatów (każdy o wymiarach około 6×10 cm):

  • 4 białka (120-130 g)
  • 200 g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ubijanie bezy

1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.

Idealna pavlova, ubijanie bialek na bezę francuską

2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.

Ubijaj dalej. Nie ubijaj zbyt długo ponieważ możesz “przebić” białka, co zniszczy ich elastyczność. Utworzą się wtedy charakterystyczne zbite “chmurki”. Jeśli będziesz kontynuowała ubijanie to na dnie miski pojawi się płyn. W takiej sytuacji musisz zacząć wszystko od początku, ponieważ tak “przebitych” białek nie da się już uratować. Dobra wiadomość jest taka, że gdy do piany zaczniesz dodawać cukier to nie ma już możliwości “przebicia” białek.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej

4. Zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej, jak sprawdzić czy cukier sie rozpuścił

5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

Formowanie i suszenie

1. Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia lub matami silikonowymi. Bezę przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i wyszprycuj prostokątne blaty bezowe o wymiarach około 6 cm x 10 cm. Powinno zmieścić się 8 takich blatów na blaszce – po 4 w dwóch rzędach.

Bezy ze zdjęcia są nieco większe dlatego jest ich mniej.

blaty bezowe

7. Obie blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100°C  i susz z funkcją termoobiegu przez 1,5-2 godzin. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku do całkowitego wystudzenia. Powinny być chrupiące z zewnątrz, zarówno u góry jak i na spodzie.

Konfitura truskawkowa – przepis

Składniki:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g drobnego cukru
  • 2 g pektyny NH*

*Jeżeli chcesz zastąpić pektynę żelatyną to wykorzystaj przepis na frużelinę malinową z tutorialu na geometryczne cakesicles. Oczywiście zamiast malin użyj truskawek. 🙂

1. W garnku umieść truskawki i podgrzewaj aż owoce lekko zmiękną.

przygotowanie konfitury truskawkowej

2. Wymieszaj pektynę z cukrem. Wsyp do truskawek i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj kilka minut. Następnie przelej do słoiczka i wystudź.

konfitura truskawkowa

Krem pistacjowy – przepis

Składniki:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 130 g białej czekolady
  • 40 g pasty pistacjowej (wybierz pastę dobrej jakości, koniecznie 100% pistacji – użyłam pasty DESEO)

1. Śmietankę umieść w garnuszku i podgrzewaj prawie do wrzenia.

przygotowanie kremu pistacjowego

2. W misce umieść pastę pistacjową i czekoladę. Wybierz czekoladę w kaletkach lub posiekaj zwykłą (ja tego nie zrobiłam, jednak mniejsze kawałki łatwiej połączyć z gorącą śmietanką).

przygotowanie kremu pistacjowego

3. Odczekaj 2 minuty, następnie całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

przygotowanie kremu pistacjowego

4. Przykryj folią w kontakcie czyli folia powinna dotykać powierzchni kremu. Następnie wystudź i schłodź w lodówce przez noc.

przygotowanie kremu pistacjoweg

5. Schłodzony krem krótko ubij tuż przed podaniem.

ubijanie kremu pistacjowego

Kanapki bezowe – składanie deseru

Wszystkie elementy deseru możesz przygotować z wyprzedzeniem. Jednak sam deser złóż dopiero w dniu podania.

1. Krem pistacjowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (użyłam tylki 2D) i wyszprycuj na bezowy blat.

szprycowanie kremu pistacjowego na bezę

2. Na krem pistacjowy połóż konfiturę truskawkową i przykryj drugim blatem bezowym.

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i konfiturą truskawkową.

3. Udekoruj posiekanymi pistacjami i połówką świeżej truskawki.

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami

Kanapki bezowe z kremem pistacjowym i truskawkami

Zaskocz swoich gości kanapkami… bezowymi z kremem pistacjowym i truskawkami. Gwarantuję, że będzie im smakowało.

Wszystkiego słodkiego,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *