Mini Pavlove z lemon curdem to jeden z deserów, który na stałe zagościł na organizowanych przeze mnie przyjęciach. Robię je na urodziny domowników oraz gdy wpadają do nas znajomi na kawę. Już nie raz słyszałam od gości “Miałam nadzieję, że zrobisz te pyszne bezy z kremem cytrynowym”. Nawet osoby, które nie przepadają za bezami, tą Pavlovą chętnie zjedzą. Ponieważ kwaskowaty krem świetnie przełamuje słodycz bezy. Jest to idealne połączenie.

mini pavlova z lemon curd

Wszystkie składniki do zrobienia Pavlovej i lemon curdu mam zazwyczaj w domu. Najczęściej korzystam z mrożonych białek, które zostają mi po przygotowaniu innych słodkości. Pavlove z lemon curdem przygotowuje się naprawdę sprawnie. Nie jest też to wcale trudny deser, o ile przestrzegasz kilku podstawowych zasad, o których przeczytasz w moim wpisie o idealnej Pavlovej.

Od niedawna korzystam ze specjalnego ringu do formowania mini Pavlovych. Dzięki tej metodzie bezy mają ładny kształt i wszystkie są tej samej wielkości. Polubiłam ten sposób.  Jeżeli nie masz takiej obręczy to nic straconego ponieważ bezy możesz wyszprycować za pomocą rękawa cukierniczego lub zwyczajnie nałożyć łyżką. Wybór należy do Ciebie. 🙂

idealna mini pavlova z lemon curdem

 

Jak przygotować mini Pavlove z lemon curdem?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia:*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

mini pavlove z lemon curdem - potrzebne narzędzia: mata silikonowa, waga, ring, szpatułka silikonowa, rękaw cukierniczy, mikser

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Mini Pavlove z lemon curdem – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 8-9 mini bez.

Składniki na bezy:

  • 180 g białek (białka z 6 jaj)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Do dekoracji:

Ubijanie bezy

1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska powinna być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek (nawet niewielka ilość żółtka sprawi, że beza nie ubije się prawidłowo).

Idealna pavlova, ubijanie bialek na bezę francuską

2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny (możesz zastąpić go 1/4 łyżeczki winianu potasu) i ubijaj dalej powoli zwiększając obroty miksera. Sok z cytryny nie jest konieczny, jednak zwiększy objętość białek i przyspieszy proces ubijania.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

3. Nie ubijaj zbyt długo ponieważ możesz “przebić” białka, co zniszczy ich elastyczność. Ubijaj tylko do powstania tzw. soft peaks czyli miękkich wierzchołków (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada).

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską, soft peaks czyli miękkie wierzchołki

4. Gdy powstaną miękkie wierzchołki, nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej

5. Zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej, jak sprawdzić czy cukier sie rozpuścił

6. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Skrobia pochłania wodę zawartą w białkach i stabilizuje bezę. Jeżeli zapomnisz o tym dodatku (mi się to często zdarza), to nie panikuj ponieważ jeżeli prawidłowo ubiłaś białka to beza powinna się udać.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

Formowanie bez

1. Bezę przełóż do dużego rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową ułóż ring o średnicy około 8 cm. Wypełnij go bezą do połowy wysokości (około 3,5 cm).

mini pavlove - formawanie bezy na blaszce

2. Następnie za pomocą małej szpatułki lub noża oddziel bezę od ringu.

mini pavlove - formawanie bezy na blaszce

Bezy możesz formować też bez obręczy – wyszprycuj bezę z rękawa lub nałóż łyżką. Jednak użycie ringu sprawi, że wszystkie bezy będą miały podobny kształt i będą tej samej wielkości.

Suszenie bez

1. Mini pavlove włóż do piekarnika nagrzanego do 120°C i po 5 minutach obniż temperaturę do 100°C. Susz przez około 90 minut z funkcją termoobiegu.

mini pavlove - formawanie bezy na blaszce

2. Wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do całkowitego wystygnięcia.

mini pavlove

Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od piekarnika. Więcej o suszeniu bezy przeczytasz we wpisie o idealnej Pavlovej.

Dekorowanie mini Pavlovych

Na bezy wyłóż schłodzony lemon curd i udekoruj świeżymi owocami – wybierz drobne owoce tj. maliny, borówki, truskawki (większe przekrój na pół lub na ćwiartki). Podawaj od razu po udekorowaniu.

mini pavlove z lemon curd

Najczęstsze problemy

Najczęściej pojawiające się problemy podczas przygotowania idealnej Pavlovej to:

  • beza nie jest biała tylko kremowa lub brązowa
  • na spodzie bezy pojawiły się krople syropu
  • beza tak bardzo popękała, że nie da się jej przenieść
  • beza zapadła się

Jeżeli dotyczy Cię, któryś z tych problemów i nie wiesz z czego wynika oraz jak go rozwiązać, to zajrzyj do wpisu:

Idealna Pavlova – jak ją zrobić?

Kiedy przygotować mini Pavlove i jak je przechowywać?

Bezy przygotuj dzień wcześniej i przechowuj je w zamkniętym piekarniku lub w szczelnym pojemniku. Lemon curd przygotuj co najmniej dzień wcześniej (po nocy w lodówce nabiera idealnej konsystencji) i przechowuj w słoiczku w lodówce. Bezy udekoruj curdem dopiero w dniu podania.

mini pavlova z lemon curdem

mini pavlova z lemon curd

mini pavlove z lemon curd

Mini Pavlove z lemon curdem

Mini Pavlove z lemon curdem to obowiązkowa pozycja na każdym przyjęciu!

Smacznego!
Magda

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje. 🙂

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!