Mini Pavlove z lemon curdem to jeden z deserów, który na stałe zagościł na organizowanych przeze mnie przyjęciach. Robię je na urodziny domowników oraz gdy wpadają do nas znajomi na kawę. Już nie raz słyszałam od gości “Miałam nadzieję, że zrobisz te pyszne bezy z kremem cytrynowym”. Nawet osoby, które nie przepadają za bezami, tą Pavlovą chętnie zjedzą. Ponieważ kwaskowaty krem świetnie przełamuje słodycz bezy. Jest to idealne połączenie.
Wszystkie składniki do zrobienia Pavlovej i lemon curdu mam zazwyczaj w domu. Najczęściej korzystam z mrożonych białek, które zostają mi po przygotowaniu innych słodkości. Pavlove z lemon curdem przygotowuje się naprawdę sprawnie. Nie jest też to wcale trudny deser, o ile przestrzegasz kilku podstawowych zasad, o których przeczytasz w moim wpisie o idealnej Pavlovej.
Od niedawna korzystam ze specjalnego ringu do formowania mini Pavlovych. Dzięki tej metodzie bezy mają ładny kształt i wszystkie są tej samej wielkości. Polubiłam ten sposób. Jeżeli nie masz takiej obręczy to nic straconego ponieważ bezy możesz wyszprycować za pomocą rękawa cukierniczego lub zwyczajnie nałożyć łyżką. Wybór należy do Ciebie. 🙂
Jak przygotować mini Pavlove z lemon curdem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia:*
- mikser
- metalowa lub szklana misa
- blacha do pieczenia
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- silikonowa łopatka
- waga kuchenna (np. taka)
- duży rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy (opcjonalnie)
- metalowy ring o średnicy około 7,5 cm (opcjonalnie)
- mała szpatułka cukiernicza (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Mini Pavlove z lemon curdem – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 8-9 mini bez.
Mini Pavlove – przepis
Składniki na bezy:
- 180 g białek (białka z 6 jaj)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Do dekoracji:
- lemon curd z przepisu na cytrynowe stokrotki
- świeże owoce np. truskawki, maliny, borówki
Ubijanie bezy
1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska powinna być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek (nawet niewielka ilość żółtka sprawi, że beza nie ubije się prawidłowo).
2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny (możesz zastąpić go 1/4 łyżeczki winianu potasu) i ubijaj dalej powoli zwiększając obroty miksera. Sok z cytryny nie jest konieczny, jednak zwiększy objętość białek i przyspieszy proces ubijania.
3. Nie ubijaj zbyt długo ponieważ możesz “przebić” białka, co zniszczy ich elastyczność. Ubijaj tylko do powstania tzw. soft peaks czyli miękkich wierzchołków (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada).
4. Gdy powstaną miękkie wierzchołki, nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.
5. Zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.
6. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Skrobia pochłania wodę zawartą w białkach i stabilizuje bezę. Jeżeli zapomnisz o tym dodatku (mi się to często zdarza), to nie panikuj ponieważ jeżeli prawidłowo ubiłaś białka to beza powinna się udać.
Formowanie bez
1. Bezę przełóż do dużego rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową ułóż ring o średnicy około 8 cm. Wypełnij go bezą do połowy wysokości (około 3,5 cm).
2. Następnie za pomocą małej szpatułki lub noża oddziel bezę od ringu.
Bezy możesz formować też bez obręczy – wyszprycuj bezę z rękawa lub nałóż łyżką. Jednak użycie ringu sprawi, że wszystkie bezy będą miały podobny kształt i będą tej samej wielkości.
Suszenie bez
1. Mini pavlove włóż do piekarnika nagrzanego do 120°C i po 5 minutach obniż temperaturę do 100°C. Susz przez około 90 minut z funkcją termoobiegu.
2. Wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do całkowitego wystygnięcia.
Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od piekarnika. Więcej o suszeniu bezy przeczytasz we wpisie o idealnej Pavlovej.
Dekorowanie mini Pavlovych
Na bezy wyłóż schłodzony lemon curd i udekoruj świeżymi owocami – wybierz drobne owoce tj. maliny, borówki, truskawki (większe przekrój na pół lub na ćwiartki). Podawaj od razu po udekorowaniu.
Najczęstsze problemy
Najczęściej pojawiające się problemy podczas przygotowania idealnej Pavlovej to:
- beza nie jest biała tylko kremowa lub brązowa
- na spodzie bezy pojawiły się krople syropu
- beza tak bardzo popękała, że nie da się jej przenieść
- beza zapadła się
Jeżeli dotyczy Cię, któryś z tych problemów i nie wiesz z czego wynika oraz jak go rozwiązać, to zajrzyj do wpisu:
Idealna Pavlova – jak ją zrobić?
Kiedy przygotować mini Pavlove i jak je przechowywać?
Bezy przygotuj dzień wcześniej i przechowuj je w zamkniętym piekarniku lub w szczelnym pojemniku. Lemon curd przygotuj co najmniej dzień wcześniej (po nocy w lodówce nabiera idealnej konsystencji) i przechowuj w słoiczku w lodówce. Bezy udekoruj curdem dopiero w dniu podania.
Mini Pavlove z lemon curdem
Mini Pavlove z lemon curdem to obowiązkowa pozycja na każdym przyjęciu!
Smacznego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
2 Replies to “Mini Pavlove z lemon curdem – deser idealny!”