Kawa towarzyszy nam codziennie. Najczęściej pijemy ją w biegu i nie zwracamy specjalnie uwagi na to jak smakuje. Dopiero gdy coś w jej smaku się zmieni to zatrzymujemy się na chwilę i smakujemy.

U mnie ten moment zatrzymania następuje, gdy mąż postanawia zrobić mi małą przyjemność i do kawy dolewa odrobinę likieru Queen Margot. Mmmm… uwielbiam kawę w tym wydaniu.

Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem

Dziś chciałabym się podzielić z Tobą smakiem mojej ulubionej kawy ale w formie ciekawego deseru. W czekoladowym kubeczku znajdziesz aksamitny kawowy krem, a szukając jeszcze głębiej dokopiesz się do czekoladowo-likierowego wnętrza.

Smaki deseru wspaniale się ze sobą łączą, ale najwspanialsza jest konsystencja kremów. Nie znajdziesz tutaj lekkich musów, ale delikatny, bardzo kremowy krem namelaka. Trudno opisać to jaką przyjemność sprawia jego jedzenie. Myślę, że po prostu musisz spróbować. 🙂

Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem

Jak zrobić czekoladowy kubek kawy czyli czekoladowo-kawową monoporcję z likierem?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem - potrzebne narzędzia - nata silikonowa, worek cukierniczy, skrobka, zamrażacz cukierniczy, forma silikonowa prosta na desery

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Czekoladowy kubek kawy–  opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz 8 deserów

Krem namelaka czekoladowy z likierem – przepis

Do kremu użyłam likieru śmietankowego z dodatkiem whisky dostępnego w sklepach Lidl – Queen Margot. Bardzo lubię delektować się nim wprost z kieliszeczka, ale równie doskonale smakuje jako dodatek do kawy. Podobno jest doskonałym zamiennikiem likieru Bailey’s (niektórzy mówią nawet, że trudno je od siebie odróżnić), więc jeśli odstrasza Cię cena oryginału to wypróbuj lidlowy odpowiednik – nie zawiedziesz się. 🙂

Składniki:

  • 50 ml mleka
  • 2 g żelatyny
  • 50 g czekolady deserowej, posiekanej
  • 25 g czekolady mlecznej, posiekanej
  • 20 ml likieru Bailey’s lub Queen Margot
  • 80 ml śmietanki 30%

krojenie czekolady do czekoladowego kremu namelaka z likierem

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

żelatyna

2. Mleko podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.

przygotowanie czekoladowego kremu namelaka z likierem

3. Do mleka dodaj żelatyną i wymieszaj lub zblenduj aż zupełnie się rozpuści.

przygotowanie czekoladowego kremu namelaka z likierem, dodawanie żelatyny

4. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnych gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.

przygotowanie czekoladowego kremu namelaka z likierem, dodawanie czekolady

5. Do masy czekoladowej dodaj likier i śmietanę. Zblenduj do połączenia.

Czekoladowy krem namelaka z likierem queen margot, przygotowanie, ganache, likier, blender, śmietanka

6. Gotowy krem wstaw do lodówki na kilka godzin W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji.

Czekoladowy krem namelaka z likierem queen margot, chłodzenie kremu

Jeśli zależy Ci na tym żeby krem miał ładny kształt (widać to dopiero po przekrojeniu monoporcji) to przelej go do formy silikonowej. Może być np. taka na kostki lodu. Schłódź w lodówce przez 2 godziny, a następnie zamróź. Wyjmij dopiero, gdy będziesz składała deser.

Ja nakładałam krem do deserów przy pomocy łyżeczki, możesz też użyć rękawa cukierniczego.

Kawowy krem namelaka – przepis

Smak kremu zależy w dużej mierze od kawy jakiej użyjesz. Najlepszy krem otrzymasz używając dobrej jakości ziaren kawy. Użyłam kawy Doppio Crema & Aroma z polskiej palarni kawy Blue Orca. Bardzo Ci ją polecam, ponieważ ma delikatny, mało kwaśny smak. Wszystkie kawy pochodzące z tej palarni zawierają wysokiej jakości ziarna, które wypalane są maksymalnie 72 godziny przed wysyłką. Wspomnę jeszcze, że ceny kaw są tam naprawdę atrakcyjne. 🙂

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 20 g ziaren kawy (lub 10g kawy rozpuszczalnej)
  • 4 g żelatyny
  • 220g białej czekolady, posiekanej
  • 250 ml śmietanki

1. Ziarna kawy potłucz dzięki czemu szybciej zaromatyzują mleko.

przygotowanie kremu kawowego namelaka, kawa, mleko, garnek

2. Do mleka wsyp kawę i powoli podgrzej mleko prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.

przygotowanie kremu kawowego namelaka, kawa, mleko, garnek

3. Odcedź ziarna kawy. przygotowanie kremu kawowego namelaka, przecedzanie kawy, sitko

4. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

żelatyna

2. Kawowe mleko jeszcze raz podgrzej i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie lub zblenduj.

łączenie kawowego mleka z żelatyną

3. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnych gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.

łączenie kawowego mleka z czekoladą

4. Do masy czekoladowej dodaj śmietanę. Zblenduj do połączenia.

łączenie kawowego mleka z czekoladą, blender

Odstaw krem do czasu aż przygotujesz kubeczki z czekolady.

Czekoladowy kubek kawy – przygotowanie

Do stworzenia kubków z czekolady potrzebujesz ok 200 g czekolady deserowej. W zamian możesz użyć czekolady mlecznej, białej czy różowej. Nie polecam łączenia różnych rodzajów czekolady ze względu na różne temperatury temperowania.

temperowanie czekolady na Czekoladowy kubek kawy

1. Czekoladę delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. O tym jak zrobić to poprawnie i nie roztemperować czekolady pisałam dokładnie we wpisie

Łatwe temperowanie czekolady.

Polecam Ci przeczytanie go zanim zabierzesz się za przygotowanie kubeczków. Zatemperowana czekolada to klucz do ich przygotowania.

Czekoladowy kubek kawy - przygotowanie kubków z czekolady, forma silikonowa, temperowana czekolada

2. Przy pomocy łyżeczki rozprowadź czekoladę w foremkach nie pozostawiając dziur.

Czekoladowy kubek kawy - przygotowanie kubków z czekolady, forma silikonowa, temperowana czekolada, łyżeczka

3. Zadbaj o to żeby czekolada wychodziła nieco ponad foremkę, dzięki temu później otrzymasz prosty brzeg kubeczka.

Czekoladowy kubek kawy - przygotowanie kubków z czekolady, forma silikonowa, temperowana czekolada

4. Przy pomocy packi lub noża usuń czekoladę, która wystawała z foremek. Pozostaw na kilkanaście minut do całkowitego zastygnięcia.

Czekoladowy kubek kawy - przygotowanie kubków z czekolady, forma silikonowa, temperowana czekolada, skrobka

5. Pozostałą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij koniec tworząc małą dziurkę (możesz też użyć małej okrągłej tylki przeznaczonej do lukrowania). Jeśli czekolada zdążyła zastygnąć to upłynnij ją powoli rozpuszczając, tak jak poprzednio.

Czekoladowy kubek kawy - tworzenie uszka z czekolady, mata silikonowa, rękaw cukierniczy

6. Na matę silikonową lub papier do pieczenia szprycuj kształty, które będą uchwytami kubka. Najlepiej wyglądają takie przypominające znak zapytania (?). Pozostaw na kilkanaście minut do całkowitego zastygnięcia.

Czekoladowy kubek kawy - tworzenie uszka z czekolady, mata silikonowa, rękaw cukierniczy

Czekoladowy kubek kawy – wypełnianie kubków kremem

Gdy czekolada zastygnie w formie możesz zabrać się za składanie deseru.

czekoladowe kubki kawy - wypełnianie form kremem kawowym, formka silikonowa

1. Wlej do formy kawowy krem do połowy wysokości.

czekoladowe kubki kawy - wypełnianie form kremem kawowym, formka silikonowa

2. Łyżeczką lub rękawem cukierniczym nałóż do środka krem czekoladowo-likierowy.

czekoladowe kubki kawy - wypełnianie form kremem czekoladowym z likierem, formka silikonowa

3. Przykryj kremem kawowym. Na tym etapie krem czekoladowy lubi wypływać co nie wygląda najlepiej. Jeśli chcesz aby deser miał gładką górę to wypełnij formę kremem do wysokości ok 0,5cm od brzegu. Wstaw ją do lodówki do lekkiego stężenia.

czekoladowe kubki kawy - wypełnianie form kremem kawowym, formka silikonowa

4. Potem wylej resztę kremu uzupełniając kubeczki po brzegi.

czekoladowe kubki kawy - wypełnianie form kremem kawowym, formka silikonowa

Czekoladowy kubek kawy – śmietankowa pianka

Na górze deseru możesz umieścić piankę z bitej śmietany.

Składniki:

  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka pozostałego kremu kawowego (możesz pominąć)

1. Śmietanę ubij na 3/4 (czyli tak żeby była gęsta ale nie sztywna) i wymieszaj z kremem kawowym.

czekoladowe kubki kawy - ubijanie śmietanki na piankę

2. Łyżką nałóż śmietankę na deser tworząc piankę na kawie.

czekoladowe kubki kawy - wypełnianie pianką śmietankową, formka silikonowa

3. Wyjmij deserki z formy. Wystarczy delikatnie odgiąć brzeg formy i popchnąć deser do góry.

wyjmowanie czekoladowych kubków kawy z formy silikonowej

 

Czekoladowy kubek kawy – przyklejanie uszka

Aby przykleić uszka do kubków potrzebujesz odrobiny czekolady. Wystarczy jedna rozpuszczona kostka. Z pewnością wystarczająca ilość pozostała Ci z wcześniejszych przygotowań.

Przyda się również zamrażacz spożywczy. Nie jest konieczny ale ułatwia montaż sprawiając, że czekolada zastyga natychmiast.

Czekoladowy kubek kawy - przygotowanie kubków z czekolady, spray do przyklejania uszka

1. Czekoladowy uchwyt zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i przyłóż do kubeczka. Przytrzymać chwilę aby czekolada zastygła, a uszko się przykleiło. Może to jednak sprawiać kłopoty, ponieważ uszko może zacząć się topić od ciepła rąk. Dlatego bezpieczniej jest użyć zamrażacza spożywczego. Psikasz nim w miejscu łączenia uszka z kubkiem, a czekolada zastyga natychmiast.

Czekoladowy kubek kawy - przyklejania uszka

A teraz czas na degustację. 🙂

Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem Czekoladowy kubek kawy - czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem

Czekoladowy kubek kawy – czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem

Ciekawa forma, cudowna konsystencja kremów i smak najlepszej kawy – czego chcieć więcej?

 

Smacznej kawusi 😉
Aneta

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!