Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Mini tarty to deser, który pięknie prezentuje się na stole. Jednak ich minusem jest czas przygotowania kruchych korpusów. Wymaga to długiego chłodzenia i stopniowego wylepiania foremek ciastem. Przyznam, że nie lubię tego robić, ale z czasem nabieram co raz większej wprawy i praca z kruchym ciastem idzie już dość sprawnie. Trening czyni mistrza. 🙂

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

To co lubię w tartaletkach to ich uniwersalność. Kruche korpusy to idealna baza dla wszystkich połączeń smakowych. Tym razem mam dla Ciebie mus na bazie lemon curd (smakuje bardzo cytrynowo), warstwę jagód i chrupiące beziki. Myślę, że nie muszę zbyt wiele pisać o tych smakach – potrafisz sobie wyobrazić jak świetnie do siebie pasują. 🙂

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Jak przygotować mini tarty z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

potrzebne narzędzia, ranty perforowane do mini tart, mata perforowana, mata silikonowa, rękaw cukierniczy, tylko cukiernicze, pędzel silikonowy, listwy dystansowe do wałkowania, wałek do ciasta

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami -opis wykonania krok po kroku

Z podanego przepisu przygotujesz 8 tartaletek.

Korpusy tartaletek

Z podanych proporcji  wyjdzie 8 – 10 tartaletek. Zrobiłam 8, a z pozostałego ciasta wycięłam małe ciasteczka.

Kruche mini tarty możesz zabezpieczyć przed szybkim wchłanianiem wilgoci z nadzienia. W tym celu posmaruj je mieszaniną mleka i żółtka i zapiecz przez chwilę (poniżej pokazuję jak to zrobić).

Alternatywnie możesz użyć masła kakaowego potartego na drobnych oczkach tarki. Posyp nim środek gorących korpusów, a masło rozpuści się i przyklei.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania tartaletek) lub masło kakaowe

Przygotowanie ciasta

1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

Wylepianie rantów

1. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

tartaletki malinowa chmurka - przygotowanie tartaletek2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowewałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe3. Większą część ciasta podziel na paski nieco szersze niż wysokość rantów. Ważne aby paski były proste, więc użyj długiej linijki lub listwy. Oba rozwałkowane ciasta umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
przygotowanie tartaletek, docinanie ciasta

4. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem5. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem6. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.
przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem7. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant. Jeśli ciasto jest już miękkie to odetnij je dopiero po schłodzeniu, dzięki temu brzegi będą równe.
przygotowanie tartaletek, odcinanie niepotrzbnego ciasta8. Widelcem nakłuj ciasto aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
przygotowanie tartaletek, dziurki widelcem

Pieczenie tartaletek

1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
przygotowanie tartaletek, pieczenie2. Wymieszaj żółtko z mlekiem.

mieszanie żółtka z mlekiem, pędzel silikonowy3. Upieczone tartaletki (jeszcze ciepłe) wyjmij z rantów.
przygotowanie tartaletek, zdejmowanie rantów z upieczonych tartaletek4. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj dokładnie środek i brzegi ciasta. Dzięki temu tartaletki  staną się bardziej chrupiące i nie będą tak bardzo chłonęły wilgoci z nadzienia.
smarowanie tartaletek mlekiem z żółtkiem, pędzel silikonowy5. Wstaw tartaletki na 3-5 minut do piekarnika. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumienią.
smarowanie tartaletek mlekiem z żółtkiem6. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Tartaletki malinowa chmurka - gotowy spód do tartaletekKruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Warstwa jagodowa (przepis)

Do przygotowania tartaletek ze zdjęć użyłam 200 g jagód, jednak uważam, że warto dodać ich trochę więcej. Dlatego podaje Ci przepis z 300 g owoców.

Jeśli masz dostęp do świeżych jagód to nie musisz przygotowywać frużeliny – mini tarty będą smakowały jeszcze lepiej jeśli na mus cytrynowy wysypiesz świeże owoce.

Składniki:

  • 300 g jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1. Jagody, sok z cytryny i cukier podgrzewaj aż cukier się rozpuści.

przygotowanie frużeliny jagodowej

2. Do owoców dodaj skrobię ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Cały czas mieszając doprowadź mieszankę do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.

przygotowanie frużeliny jagodowej

Lemon curd (przepis)

Do mini tart potrzebujesz połowy lemon curdu z tego przepisu. Pozostałą część przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła, pokrojonego w kostkę
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

1. Całe jajka, żółtka i cukier umieść w garnku i wymieszaj rózgą kuchenną.

przygotowanie lemon curdu

2. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny.

przygotowanie lemon curdu

3. Ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.

przygotowanie lemon curdu

Mus cytrynowy na bazie lemon curd

Składniki:

  • 1/2 lemon curdu (z przepisu powyżej)
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 2 g żelatyny

1. Żelatyną namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

żelatyna

2. Żelatynę dodaj do gorącego lemon curdu i dokładnie wymieszaj żeby całkowicie się rozpuściła. Przestudź.

Jeśli używasz zimnego lemon curdu to najpierw rozpuść żelatynę (podgrzej przez kilka sekund w mikrofalówce lub w garnuszki na małym ogniu), a dopiero potem wymieszaj ją z kremem.

przygotowanie kremu cytrynowego na bazie lemon curd 3. Śmietanę ubij na 3/4 (powinna być gęsta ale nie sztywna) i wymieszaj z lemon curdem tylko do połączania. Zbyt długie mieszanie można sprawić, że masa się zwarzy.przygotowanie kremu cytrynowego na bazie lemon curd

Mini beziki

Z poniższego przepisu otrzymasz więcej bezików niż potrzebujesz do dekoracji. Dobrze wysuszone bezy możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

  • 30 g białek (ok. 1 białko)
  • 30 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g cukru pudru

1. W misie miksera umieść białka i ubijaj na średnich obrotach. Gdy białka się lekko spienią zwiększ obroty i zacznij dodawać drobny cukier po łyżce, czekając chwilę po każdym dodaniu aby cukier się rozpuścił.

ubijanie bezy francuskiej

3. Gdy drobny cukier się rozpuści to dodaj cukier puder. Ubijaj na najwyższych obrotach do czasu gdy beza stanie się gęsta i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę bezy pomiędzy palcami.

Bezy sułtańskie, przygotowanie bezy szwajcarskiej.

4. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (możesz użyć różnych) i wyszprycuj na blaszkę wyłożoną matą silikonową.

pieczenie mini bezików

5. Susz beziki w temperaturze 80°C przez 1,5 – 2 godzin z funkcją termoobiegu, do momentu aż będą łatwo odchodziły od maty. Wysuszone bezy pozostaw w zamkniętym piekarniku aż wystygną.

Beziki możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.

Składanie mini tart cytrynowo-jagodowych

1. Korpusy mini tart wypełnij musem cytrynowym do połowy. Możesz użyć do tego celu rękawa cukierniczego lub wyłożyć mus łyżką.

wypełnianie kruchych tartaletek kremem cytrynowym 2. Na mus wyłóż warstwę jagodową (użyj rękawa lub łyżki).wypełnianie kruchych tartaletek frużeliną jagodową

3. Na wierzchu ułóż beziki. Zrób to niedługo przed podaniem deseru. Z czasem beziki zaczną się rozpuszczać od wilgoci znajdującej się w jagodach.

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami

Gdy postanowisz zrobić tartaletki to polecam Ci przygotowanie od razu podwójnej ilości kruchych spodów. Na blogu znajdziesz mnóstwo inspiracji jak je wykorzystać. 🙂

Smacznego
Aneta

Przepis na najlepszy lemon curd pod słońcem pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *