Mini tarty to deser, który pięknie prezentuje się na stole. Jednak ich minusem jest czas przygotowania kruchych korpusów. Wymaga to długiego chłodzenia i stopniowego wylepiania foremek ciastem. Przyznam, że nie lubię tego robić, ale z czasem nabieram co raz większej wprawy i praca z kruchym ciastem idzie już dość sprawnie. Trening czyni mistrza. 🙂
To co lubię w tartaletkach to ich uniwersalność. Kruche korpusy to idealna baza dla wszystkich połączeń smakowych. Tym razem mam dla Ciebie mus na bazie lemon curd (smakuje bardzo cytrynowo), warstwę jagód i chrupiące beziki. Myślę, że nie muszę zbyt wiele pisać o tych smakach – potrafisz sobie wyobrazić jak świetnie do siebie pasują. 🙂
Spis treści
Jak przygotować mini tarty z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami?
Potrzebne narzędzia*:
- perforowane obręcze do kruchych spodów o średnicy 8 cm
- silikonowa mata perforowana (ja kupowałam na Aliexpress, ale podobną matę kupisz również tutaj), opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- maty silikonowe (możesz zastąpić papierem do pieczenia)
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 2 lub 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- dekoracyjne tylki (użyłam 12, 199, 32)
- waga kuchenna
- pędzel silikonowy (opcjonalnie)
- mikser
- kratka do studzenia
- garnek, nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami -opis wykonania krok po kroku
Z podanego przepisu przygotujesz 8 tartaletek.
Korpusy tartaletek
Z podanych proporcji wyjdzie 8 – 10 tartaletek. Zrobiłam 8, a z pozostałego ciasta wycięłam małe ciasteczka.
Kruche mini tarty możesz zabezpieczyć przed szybkim wchłanianiem wilgoci z nadzienia. W tym celu posmaruj je mieszaniną mleka i żółtka i zapiecz przez chwilę (poniżej pokazuję jak to zrobić).
Alternatywnie możesz użyć masła kakaowego potartego na drobnych oczkach tarki. Posyp nim środek gorących korpusów, a masło rozpuści się i przyklei.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
- 1 jajko
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania tartaletek) lub masło kakaowe
Przygotowanie ciasta
1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.
Wylepianie rantów
1. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
3. Większą część ciasta podziel na paski nieco szersze niż wysokość rantów. Ważne aby paski były proste, więc użyj długiej linijki lub listwy. Oba rozwałkowane ciasta umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
4. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.5. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
6. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.
7. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant. Jeśli ciasto jest już miękkie to odetnij je dopiero po schłodzeniu, dzięki temu brzegi będą równe.
8. Widelcem nakłuj ciasto aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Pieczenie tartaletek
1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
2. Wymieszaj żółtko z mlekiem.
3. Upieczone tartaletki (jeszcze ciepłe) wyjmij z rantów.
4. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj dokładnie środek i brzegi ciasta. Dzięki temu tartaletki staną się bardziej chrupiące i nie będą tak bardzo chłonęły wilgoci z nadzienia.
5. Wstaw tartaletki na 3-5 minut do piekarnika. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumienią.
6. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Warstwa jagodowa (przepis)
Do przygotowania tartaletek ze zdjęć użyłam 200 g jagód, jednak uważam, że warto dodać ich trochę więcej. Dlatego podaje Ci przepis z 300 g owoców.
Jeśli masz dostęp do świeżych jagód to nie musisz przygotowywać frużeliny – mini tarty będą smakowały jeszcze lepiej jeśli na mus cytrynowy wysypiesz świeże owoce.
Składniki:
- 300 g jagód
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1. Jagody, sok z cytryny i cukier podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
2. Do owoców dodaj skrobię ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Cały czas mieszając doprowadź mieszankę do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Lemon curd (przepis)
Do mini tart potrzebujesz połowy lemon curdu z tego przepisu. Pozostałą część przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 40 g masła, pokrojonego w kostkę
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
1. Całe jajka, żółtka i cukier umieść w garnku i wymieszaj rózgą kuchenną.
2. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny.
3. Ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.
Mus cytrynowy na bazie lemon curd
Składniki:
- 1/2 lemon curdu (z przepisu powyżej)
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 g żelatyny
1. Żelatyną namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2. Żelatynę dodaj do gorącego lemon curdu i dokładnie wymieszaj żeby całkowicie się rozpuściła. Przestudź.
Jeśli używasz zimnego lemon curdu to najpierw rozpuść żelatynę (podgrzej przez kilka sekund w mikrofalówce lub w garnuszki na małym ogniu), a dopiero potem wymieszaj ją z kremem.
3. Śmietanę ubij na 3/4 (powinna być gęsta ale nie sztywna) i wymieszaj z lemon curdem tylko do połączania. Zbyt długie mieszanie można sprawić, że masa się zwarzy.
Mini beziki
Z poniższego przepisu otrzymasz więcej bezików niż potrzebujesz do dekoracji. Dobrze wysuszone bezy możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
- 30 g białek (ok. 1 białko)
- 30 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g cukru pudru
1. W misie miksera umieść białka i ubijaj na średnich obrotach. Gdy białka się lekko spienią zwiększ obroty i zacznij dodawać drobny cukier po łyżce, czekając chwilę po każdym dodaniu aby cukier się rozpuścił.
3. Gdy drobny cukier się rozpuści to dodaj cukier puder. Ubijaj na najwyższych obrotach do czasu gdy beza stanie się gęsta i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę bezy pomiędzy palcami.
4. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (możesz użyć różnych) i wyszprycuj na blaszkę wyłożoną matą silikonową.
5. Susz beziki w temperaturze 80°C przez 1,5 – 2 godzin z funkcją termoobiegu, do momentu aż będą łatwo odchodziły od maty. Wysuszone bezy pozostaw w zamkniętym piekarniku aż wystygną.
Beziki możesz przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Składanie mini tart cytrynowo-jagodowych
1. Korpusy mini tart wypełnij musem cytrynowym do połowy. Możesz użyć do tego celu rękawa cukierniczego lub wyłożyć mus łyżką.
2. Na mus wyłóż warstwę jagodową (użyj rękawa lub łyżki).
3. Na wierzchu ułóż beziki. Zrób to niedługo przed podaniem deseru. Z czasem beziki zaczną się rozpuszczać od wilgoci znajdującej się w jagodach.
Tartaletki (mini tarty) z kremem cytrynowym, jagodami i bezikami
Gdy postanowisz zrobić tartaletki to polecam Ci przygotowanie od razu podwójnej ilości kruchych spodów. Na blogu znajdziesz mnóstwo inspiracji jak je wykorzystać. 🙂
Smacznego
Aneta
Przepis na najlepszy lemon curd pod słońcem pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.