Skrzynka z truskawkami – czekoladowy sernik z galaretką

Skrzynka z truskawkami to deser, z którego jestem bardzo dumna i wiem, że Ty też będziesz. 🙂

Skrzynkę przygotowałam z kruchego ciasta. Okazało się to łatwiejsze niż się wydaje. Z równo rozwałkowanego (dzięki listwom dystansowym) i dobrze schłodzonego ciasta łatwo wyciąć potrzebny kształt i nie ma później problemu ze sklejaniem skrzynki.

Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką

W środku możesz umieścić dowolne ciasto lub tort.

Zdecydowałam się na kruchy spód (żeby już nie robić kolejnego ciasta), czekoladową masę serową bez pieczenia oraz domową truskawkową galaretkę.

W serniku nie ma żelatyny, dzięki czemu jest aksamitny i mazisty. Wręcz rozpływa się w ustach! Bardzo polecam.

Jak przygotować skrzynkę z truskawkami?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

blaszka do pieczenia, maty silikonowe, maty silikonowe perforowane, wałek do ciasta, listwy dystansowe do wałkowania, tarka, rękaw cukierniczy, rant regulowany, folia rantowa, doropatka

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Skrzynka z truskawkami – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz ciasto na ok 16 porcji.

Szablon do wycięcia skrzynki

Przygotowałam dla Ciebie szablon, który możesz wydrukować i wyciąć.

KLIKNIJ żeby pobrać szablon w formanie pdf

Jeśli korzystasz z formy o innych wymiarach to stwórz własny szablon dopasowując wymiary do swoich potrzeb.

Szablon do przygotowania skrzynki z kruchego ciasta Szablon do przygotowania skrzynki z kruchego ciasta

Kruche ciasto – przepis

Z poniższej ilości wychodzi dokładnie tyle ciasta ile potrzeba na spód i skrzynkę (pod warunkiem, że spód ma 2 mm grubości, a skrzynka – 3 mm). Jeśli chcesz zrobić grubsze ciasto lub wykonać jeszcze ozdoby to użyj podwójnej ilości składników.

Jeśli chcesz przygotować tylko sernik (bez skrzynki) to z pozostałego ciasta upiecz ciasteczka (są pyszne!), albo użyj dobrych, sklepowych herbatników (tutaj znajdziesz info, które mają dobry skład).

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (50-60 g)

1. W misie miksera umieść obie mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

Kruche ciasto – wałkowanie i wycinanie

1. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość 3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

2. Na cieście ułóż wycięte szablony i nożem wytnij kształty. Potrzebuje 2 długie ścianki, 2 krótkie i 4 trójkąty.

Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i schłódź. Z niego wytniesz spód do sernika.skrzynka z truskawkami - przygotowanie ciasta kruchego

3. Wycięte ciasto przełóż na płaską blaszkę wyłożoną matą perforowaną.skrzynka z truskawkami - pieczenie ciasta kruchego4. Żeby ciasto na skrzynkę było równiutkie przykryj je drugą matą perforowaną.
Ciasta na spód sernika nie przykrywaj matą – wyrośnie nieco wyższe.

Próbowałam piec ciasto kruche na ścianki bez przykrycia matą perforowaną. Było w porządku, jednak wyrastało nieco nierówno co utrudniało składanie skrzynki i efekt wizualny nie był tak dobry.
skrzynka z truskawkami - pieczenie ciasta kruchego

Ciasto kruche – pieczenie

1. Piecz w temperaturze 160°C i przez 20-25 minut w trybie góra-dół, aż ciasto się ładnie zarumieni. Małe elementy polecam piec oddzielnie bo będą gotowe już po ok. 15 minutach.
Upieczone ciasto pozostaw na blacie do ostudzenia.
W razie potrzeby tarką spiłuj powstałe nierówności.
skrzynka z truskawkami - pieczenie ciasta kruchego2. Ciasto na spód sernika umieść w rancie lub formie do pieczenia. Brzegi rantu możesz zabezpieczyć folią rantową, dzięki czemu później nie będziesz musiała odcinać ciasta od brzegu formy.
składanie sernika czekoladowego

Sernik czekoladowy bez pieczenia – przepis

  • 750 g twarogu zmielonego trzykrotnie (użyłam sera Wieluń Mój ulubiony)
  • 120 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 250 g czekolady deserowej (50%)
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%

1. Kakao zalej 50 ml wrzątku i wymieszaj.

przygotowanie sernika czekoladowego

2. Zmiksuj twaróg, cukier puder i kakao.
przygotowanie sernika czekoladowego3. Czekoladę posiekaj i rozpuść w mikrofalówce (mieszając co 10-20 sekund) lub w kąpieli wodnej.przygotowanie sernika czekoladowego4. Czekoladę dodaj do masy serowej i dokładnie miksuj.
przygotowanie sernika czekoladowego5. Śmietankę ubij na 3/4 (ma być gęsta, ale nie sztywna) i wymieszaj z masą serową.
przygotowanie sernika czekoladowego6. Sernik przełóż na kruche ciasto.
składanie sernika czekoladowego7. Wygładź i i włóż do lodówki na min. kilka godzin.
składanie sernika czekoladowego

Domowa galaretka truskawkowa – przepis

Zamiast korzystać z poniższego przepisu możesz użyć kupnej galaretki i dodać do niej świeże truskawki (ale smak będzie gorszy!).

Składniki:

  • 600 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • 15 g żelatyny

1. Truskawki wraz z cukrem umieść w garnku i podgrzewaj do czasu aż owoce zaczną się rozpadać.przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż napęcznieje.

żelatyna

3. Gorące truskawki przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przecieranie truskawek przez sitko

4. Napęczniałą żelatynę wymieszaj z przetartym musem truskawkowym.

Ważne żeby mus był gorący bo tylko wtedy żelatyna się rozpuści.
Ja najczęściej podgrzewam żelatynę na małym ogniu i dopiero, gdy się upłynni to dodaję ją do owoców. Wtedy mam pewność, że wszystko się połączy.

przygotowanie musu truskawkowego, dodanie żelatyny, garnek

5. Galaretkę wystudź. Ma być chłodna, ale nie powinna zacząć tężeć. Wylej ją na sernik i odstaw do lodówki na kilka godzin.

składanie sernika czekoladowego

Skrzynka z truskawkami – składanie deseru

Składniki:

  • 3 kostki rozpuszczonej białej czekolady

1. Sernik wyjmij z rantu i umieść na docelowym talerzu lub podkładzie.

skrzynka z truskawkami - składanie deseru2. Na brzeg ścianki nałóż trochę białej czekolady. Użyj do tego celu rękawa cukierniczego.skrzynka z truskawkami - składanie deseru3. Umieść długą ściankę przy cieście i prostopadle do niej umieść drugą ściankę. Lekko dociśnij. Przytrzymaj aż czekolada zacznie tężeć. Potem z drugiej strony dodaj kolejną ściankę, a następnie nałóż czekoladę na krótsze brzegi i umieść ostatnią ścianę.
skrzynka z truskawkami - składanie deseru4. Możesz użyć zamrażacza spożywczego, który sprawi, że czekolada od razu zastygnie.
Możesz też całość spiąć w rancie i włożyć do lodówki.
skrzynka z truskawkami - składanie deseru5. Gdy wszystkie ścianki są już sklejone, to nałóż trochę czekolady na górę kruchego ciasta i przyklej trójkąty.skrzynka z truskawkami - składanie deseru 6. Gotowe ciasto umieść w lodówce. Przed podaniem udekoruj owocami.skrzynka z truskawkami - składanie deseru

Skrzynka z truskawkami – wymiary formy

Najbardziej problematyczne w stworzeniu skrzynki mogą być wymiary formy.
Polecam użycie rantu regulowanego. Dzięki niemu możesz zrobić ciasto dowolnej wielkości. Jedna forma zastąpi wiele innych blaszek.

Jednak jeśli nie masz rantu regulowanego, to możesz użyć dowolnej formy. Pamiętaj jednak, że wtedy musisz dopasować wymiary kruchego ciasta do swojej formy.
Zasada jest taka – wymiar ciasta kruchego na spód (i całego sernika) musi być min. o 8 mm mniejszy niż długości ścianek. To umożliwi ładne złożenie skrzynki wokół ciasta.

Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką

Skrzynka złożona oddzielnie

Możesz też złożyć skrzynkę oddzielnie, a potem ułożyć ją wokół sernika. Wtedy kruche ciasto na spód powinno być mniejsze od wymiarów skrzynki o min. 1,5 cm. Kruche ciasto nie będzie dotykało sernika, więc łatwo je będzie nałożyć i zdjąć.

Plusem składania skrzynki oddzielnie jest to, że możesz ją przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w suchym miejscu.

Jeśli złożysz skrzynkę tak, że będzie dotykała sernika to z czasem kruche ciasto zmięknie. Nie polecam przechowywanie dłużej niż 1-2 dni.

Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką Skrzynka z truskawkami - czekoladowy sernik z galaretką

Skrzynka z truskawkami – czekoladowy sernik z galaretką

Jestem pewna, że taka skrzynka zrobi wrażenie na Twoich gościach (na mnie zrobiła ;)). Wypróbujesz, prawda?

Wszystkiego słodkiego
Aneta

 

Inspiracją do powstania kruchej skrzynki z truskawkami był przepis z bloga Amuses Bouche.
Przepis na masę serową pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *