Separatory do tortów – wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Separatory do tortów to ostatnio popularny temat. Mi szczególnie podobają się tzw. torty lewitujące czyli takie, w których separator jest czymś zasłonięty i tort wygląda jakby się unosił. Zastanawiałam się jak składa się taki tort i pomyślałam, że Ciebie też może to zainteresować.

Do napisania poniższej instrukcji obsługi separatorów zaprosiłyśmy ekspertkę – torciarę i twórczynię własnej kolekcji separatorów – Noelę Grzelak (ChocoLover). Miłej lektury.

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Noela (ChocoLover) o sobie

Mam na imię Noela i z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa. Obecnie pracę w zawodzie łączę z budowaniem swojego słodkiego biznesu. W maju 2021 roku założyłam kuchnię domową, w której przez ponad rok wykonywałam torty i inne mniejsze wypieki na zamówienie, spełniając marzenia moich klientów i swoje. Przez ten czas moja miłość do tortów piętrowych nieustająco rosła i gdybym mogła, przyjmowałabym tylko takie zamówienia.

Noela Grzelak Chocolover W styczniu 2022 roku stworzyłam swoją stronę internetową z blogiem, aby dzielić się swoimi doświadczeniami ze słodkiego świata. Prowadzenie moich portali społecznościowych i bloga sprawia mi ogromną przyjemność, i pozwala cały czas rozwijać moje tortowe umiejętności.

Kilka miesięcy później zrobiłam sobie przerwę od wykonywania zamówień. Był to dla mnie bardzo trudny moment, bo pomimo wzrostu zainteresowania moimi tortami, nie byłam w stanie otworzyć wymarzonej pracowni cukierniczej. Rozpoczęłam poszukiwania innej drogi w słodkim świecie.

W grudniu postanowiłam zaryzykować i stworzyć własne produkty. Podobno, kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. Po 3 miesiącach stworzyłam swoją firmę oraz sklep internetowy www.chocolover.pl, w którym rozpoczęłam sprzedaż separatorów do tortów. Od teraz zachęcam wszystkich, aby odmienili ze mną swoje torty piętrowe! Mam nadzieję, że to dopiero początek…

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Separatory do tortów – co to jest?

Separator do tortu to element dekoracyjny, a właściwie biżuteria dla tortów, która zastępuje jedno z tradycyjnych pięter wykonanych z ciasta. Dzięki niemu możemy stworzyć wyjątkowy projekt i dodać piętruskom trochę lekkości. Wyobraź sobie zaskoczenie na twarzach gości, kiedy na salę wjeżdża tort, w którym dwa górne piętra unoszą się w powietrzu!

Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania większego, bardziej pokaźnego tortu, bez dodawania niepotrzebnych porcji lub otynkowanych styropianowych atrap, które i tak zostaną wyrzucone do kosza. Klient nie musi płacić za zbędne kawałki tortu, a osoba wykonująca tort ma zdecydowanie mniej pracy do wykonania i mniej składników do opłacenia.

separatory do tortów

separatory do tortów ze sklepu chocolover.pl – co je wyróżnia?

Przede wszystkim jakość wykonania oraz dbałość o detale. Każdy separator został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, którą z powodzeniem można wykorzystywać w branży spożywczej. W zależności od wybranego koloru, niektóre z nich zostały pomalowane metodą proszkową i odpowiednio zabezpieczone, aby jak najdłużej pięknie prezentowały się na Twoich wypiekach. Dodatkowo, wymiary separatorów zostały dobrane w taki sposób, aby zachować maksymalną nośność przy jak najmniejszej wadze samych separatorów.

Separatory do tortów – wszystko co musisz wiedzieć

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • ulubiony separator, np. ze sklepu chocolover.pl
  • wsporniki do tortów piętrowych, np. plastikowe wsporniki firmy Decora, ja zazwyczaj używam tych o średnicy 8 mm
  • narzędzie do przycinania wsporników, np. ostry nóż lub obcinak do rur PCV
  • tynk, który był użyty do wykończenia tortu
  • szpatułka
  • rozpuszczona biała czekolada
  • pędzelek

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Chocolover!
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na cały asortyment!

Kupon działa również w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Separatory do tortów – jak złożyć tort? Opis wykonania krok po kroku?

Ułożenie separatora na torcie jest jeszcze łatwiejsze niż umieszczenie dodatkowego, tradycyjnego piętra, a efekt WOW gwarantowany.

W tym tutorialu pokażę Ci jedną z metod składania tortu piętrowego, którą będziesz mogła/mógł stosować używając wszystkich separatorów dostępnych obecnie na polskim rynku.

1. Złóż wszystkie piętra, które będą znajdować się pod separatorem. Pamiętaj, aby umieścić w nich wsporniki, które będą utrzymywać ciężar separatora oraz pięter ustawionych na nim.

umieszczanie separatora na torcie

2. Odmierz wysokość wsporników, które umieścisz w piętrze pod separatorem.

Wsporniki – to moim zdaniem najważniejszy element tortów piętrowych. Ich wysokość powinna być wyższa od wysokości piętra o ok. 1 mm – większa różnica spowoduje, że pod separatorem będzie widoczna szpara, która może zepsuć efekt końcowy. Zachowując milimetrową różnicę masz większą pewność, że separator będzie ustawiony na równej powierzchni, a ewentualna nierówność góry tortu zostanie zniwelowana.

Jeśli jesteś pewna/y, że góra tortu jest idealnie równa (możesz to sprawdzić używając poziomicy), pozwalam Ci dociąć wsporniki na wysokość piętra, jednak nigdy nie mogą być niższe – to bardzo ważne.

wsporniki do tortów

Wsporniki dotnij przed włożeniem do ciasta. Odmierz prawidłową wysokość, utnij pierwszy wspornik – ja używam bardzo ostrego noża. Wysokość każdego kolejnego wspornika odmierz od tego pierwszego. Dopiero po upewnieniu się, że wszystkie są równe, przejdź do kolejnego punktu.

3. Równomiernie rozmieść docięte wsporniki wkładając je pod kątem prostym do tortu. Równomiernie umieszczone wsporniki zapewniają równomierne rozłożenie ciężaru wyższych pięter, a tym samym zmniejszamy ryzyko pękania tynku.

umieszczanie wsporników w torcie

4. Przestrzeń pomiędzy nimi wypełnij tynkiem w kolorze piętra. Krem nałóż w taki sposób, aby nie wystawał poza obrys separatora i wysokość wsporników.

umieszczanie separatora na torcie

5. Rozpuszczoną czekoladą pomaluj spód separatora – miejsce styku z tortem i ustaw go na wcześniej przygotowanych wspornikach.

separatory do tortów

6. Pomaluj górę separatora cienką warstwą rozpuszczonej czekolady, aby górne pięterko miało się do czego przykleić.

umieszczanie separatora na torcie

7. Ustaw górne piętro na separatorze. Pamiętaj, żeby umieścić pod piętrem cienki podkład.

separatory do tortów

8. Z kolejnymi pięterkami postępuj tak jak zawsze przy składaniu tortów piętrowych.

9. Udekoruj tort według własnego projektu i zachwyć swoich gości!

separatory do tortów

Separatory do tortów – Najczęściej zadawane pytania

Jaki rozmiar separatora do tortu wybrać?

Jeśli zastanawiasz się nad separatorem lewitującym, to na tortach prezentują się najlepiej, gdy ich blachy są ukryte lub praktycznie niewidoczne. Dlatego wybierając separator zwróć uwagę na jego średnicę i wybierz taką, którą najczęściej będziesz w stanie ukryć.

Na przykład: ja najczęściej wykonuję torty piętrowe, w których górne pięterko ma średnicę ok. 15-16 cm, dlatego aktualnie w mojej ofercie znajdziesz separatory o średnicy 15,5 cm. Po ustawieniu ciasta na separatorze, blacha stanie się niewidoczna, a górne pięterka będą unosić się w powietrzu.

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Przeciwieństwem są separatory ,,klatkowe” lub przezroczyste. Torty z nimi wyglądają również przepięknie, jeśli zachowasz typowe proporcje piętrusów – min. 4 cm różnicy pomiędzy poszczególnymi piętrami.

Na separatorach możesz także ustawiać piętra o nieco większej średnicy niż blacha separatora (np. o 5 cm). Pięterko będzie utrzymywać się na swoim cienkim podkładzie. Jednak zwróć uwagę na to, aby nie przekroczyć zalecanego maksymalnego obciążenia, które dany separator może unieść.

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

 

Czy separator może dotykać bezpośrednio tortu?

Moje separatory obecnie nie posiadają atestu do kontaktu z żywnością, dlatego należy je zabezpieczyć przed położeniem na torcie, podobnie jak kwiaty i inne niejadalne dekoracje. Moim ulubionym sposobem jest pomalowanie separatora rozpuszczoną czekoladą.

Czy separator jest wielokrotnego użytku?

Tak, separatory są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Projektując je, starałam się, aby jak najdłużej pięknie prezentowały się na tortach i były jak najbardziej odporne na jakiekolwiek uszkodzenia. Jeśli będziesz uważać na uszkodzenia mechaniczne oraz odpowiednio zabezpieczać separator na torcie, z pewnością ozdobisz nim wiele tortów piętrowych. Na mojej stronie znajdziesz wytyczne dotyczące mycia i pielęgnacji separatorów.

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Czy klient zwraca separator?

Tak, klient powinien zwrócić separator. Zasada działania podobna, jak przy naczyniach, które zdobią słodki stół. Jeśli boisz się, że klient go nie zwróci, możesz zabezpieczyć się kaucją, którą klient odzyska po jego oddaniu.

Oczywiście, jeśli klient chce zachować separator ,,na pamiątkę” i używać go np. jako patery na swoje wypieki, powinien pokryć koszt zakupu.

Czy można przewozić tort w całości z separatorem?

Najlepiej, jeśli tort z separatorem będziesz transportować w częściach, np. złóż dolne piętra, dodaj separator, a ostatnie piętro/piętra ustaw po przyjeździe na salę.

Wyjątkiem są torty, w których na separatorze znajduje się atrapa bez ciężkich ozdób. Piętruska możesz wtedy przewozić w całości.

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Na co zwrócić uwagę podczas składania tortów z separatorem?

Na ilość wsporników, które będą znajdować się w niższych piętrach, pod separatorem. Wsporniki będą musiały utrzymać nie tylko ciężar samego separatora, ale także pięter, które znajdują się na nim, dlatego musisz umieścić ich więcej niż zazwyczaj.

Jak kroić tort z separatorem?

Krojenie tortu z separatorem niczym nie różni się od krojenia piętrusków bez nich [pod każdym piętrem tortu znajduje się podkład – przyp. Cakeit.pl]. Przed rozpoczęciem krojenia dolnych pięter, należy zdjąć separator, podważając go delikatnie szpatułką lub nożem.

krojnie tortu z separatorem

Co ze wspornikiem, który przechodzi przez wszystkie piętra?

Używając separatorów z mojego sklepu, nie jesteś w stanie umieścić w torcie takiego wspornika. Możesz jedynie pójść na kompromis i połączyć nim wszystkie piętra, które znajdują się pod separatorem. Jednak nie uważam, że jest on koniecznością i sama go nie stosuję.

Czy jakieś rodzaje tortów nie sprawdzają się pod separator?

Wszystkie rodzaje, z których możesz wykonać stabilny tort piętrowy, sprawdzą się również z separatorami.

Wyjątkiem mogą być torty musowe. Nie jestem specjalistką w tego typu wypiekach, ale z pewnością waga separatora może być czasami przeszkodą.

Jak zapobiegać parowaniu separatora?

Powinno wystarczyć wyjęcie tortu z lodówki 15-20 minut przed podaniem go na przyjęciu. Przez ten czas separator powinien ,,odparować”. Takie zjawisko najczęściej występuje w separatorach akrylowych.

Separatory do tortów - wszystko co musisz wiedzieć (ChocoLover)

Torty piętrowe – poznaj je jeszcze lepiej!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o składaniu tortów piętrowych oraz poznać więcej szczegółów dotyczących stosowania separatorów, to zachęcam Cię do kupienia mojego eBooka ,,Instrukcja składania tortów piętrowych z separatorami“. [Na zakup ebooka działa kupon rabatowy “cakeitpl”! przyp. Cake it]

Więcej informacji oraz filmiki instruktażowe znajdziesz m.in. na moich instagramach: @chocolover.noela oraz @chocolover.shop. Na swoich profilach opowiadam również o tym, jak wygląda prowadzenie kuchni domowej, dzielę się swoimi przepisami na dekoracje tortów oraz różnymi przemyśleniami związanymi z prowadzeniem słodkiego biznesu.

Ściskam słodko
Noela

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *