Palec pod budkę kto słyszał od mamy “nie jedz surowego ciasta bo będzie bolał Cię brzuch”?

Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy nie słuchałam. Wylizywałam wszystkie miski do czysta i nigdy nie bolał mnie brzuch. 😉 Mimo to mojej córce zawsze mówiłam dokładnie to samo – że surowego ciasta się nie je! A tymczasem….

Surowe ciasto zdecydowanie można jeść. Oczywiście nie zawiera składników, które mogłyby przyprawić o ból brzucha (czyli np. surowych jajek). I wiesz jak smakuje? Jeszcze lepiej niż pamiętasz z dzieciństwa!

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Ciasto można dowolnie modyfikować używają różnych czekolad, ciasteczek czy chrupek. Każda wersja jest przepyszna. 🙂 Można je jeść łyżeczką, zrobić z nich kuleczki lub zamknąć je w dowolnej formie. Ja postawiłam na efektowne donuty.

Wiem, że jadalne surowe ciasto (cookie dough) brzmi dziwnie, ale zaufaj mi – nie będziesz mogła się od niego oderwać. Masz moje słowo. 🙂

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

 

Jak przygotować donuty z jadalnym surowym ciastem (cookie dough)?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia:*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

donuty z cookie dough - potrzebne narzędzia, forma silikonoa na donuty, waga kuchenna, barwniki spożywcze, mała szpatułka cukiernicza. posypki

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Opis wykonania donutów z jadalnym surowym ciastem (cookie dough) krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 6 donutów.

Jadalne surowe ciasto (cookie dough) – przepis

Jako dodatek do ciasta możesz użyć czekolady, gotowych chrupek (np. marki Callebaut), lub pokruszonych ciasteczek. Jeśli wybierzesz czekoladę, to użyj takiej w małych pastylkach lub pokrój zwykłą tabliczkę na małe kawałki.

Składniki na jadalne surowe ciasto:

  • 70 g masła
  • 35 g białego cukru (lub cukru pudru)
  • 65 g brązowego cukru (możesz zamienić na biały cukier)
  • 30 g mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g mąki pszennej

Dodatki:

1. Dla bezpieczeństwa podpiecz mąkę na blaszce przez 5 minut w temperaturze 175°C. Sama mąka nie stanowi zagrożenia, ale mogą się w niej zagnieździć drobnoustroje, takie jak E. coli, Salmonella czy Listeria. Spotkałam się z przepisami pomijającymi podpiekanie mąki, jednak lepiej poświęcić kilka minut, żeby Twoje deserki były w pełni bezpieczne.

cookie dought - jadalne surowe ciasto, przygotowanie ciasta, podpiekanie mąki2. Jeśli nie chcesz żeby ciasto bardzo “skrzypiało” między zębami to użyj wyłącznie cukru pudru lub wsyp cukier do młynka i rozdrobnij.
mielenie cukru3. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
ucieranie masła na cookie dough4. Dodaj mleko i sól. Zmiksuj do połączenia. Masa może wyglądać na zwarzoną – nie przejmuj się tym.
łączenie utartego masła solą i mlekiem - przygotowanie surowego ciasta5. Dodaj mąkę i zmiksuj.
łączenie ciasta z mąką - przygotowanie surowego ciasta6. Dodaj dodatki i wymieszaj.
dodatki do cookie dough (jadalnego surowego ciasta) - posiekana czekoladaGotowe. 🙂

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Ciasto przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku, do 7 dni.

Wykonanie donutów z jadalnym surowym ciastem

Nie bój się temperowania czekolady

Do wykonania donutów potrzebna jest temperowana czekolada. Istnieje łatwy sposób na temperowanie w mikrofalówce. Dokładnie cały proces opisałam we wpisie

Łatwe temperowanie czekolady

zapoznaj się z nim zanim zabierzesz się za przygotowanie serca.

Dopasuj rodzaj czekolady do nadzienia

Warto dopasować rodzaj czekolady do dodatków użytych w surowym cieście. Np. do cookie dough z mleczną czekoladą wybierz polewę z deserowej, w ten sposób zrównoważysz słodycz deseru. Możesz też pójść w drugą stronę – jeśli szukasz słodkiego deseru to użyj np. kuleczek Callebaut o smaku solonego karmelu, a całość zanurz w białej czekoladzie.

Baw się kolorami

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby białą czekoladę zabarwić na dowolny kolor. Użyj do tego celu barwników do czekolady np. takich.

Składniki:

  • ok 150 g dowolnej temperowanej czekolady

1. Czekoladą wysmaruj foremkę silikonową. Zrób to dokładnie – jeśli zostaną dziurki to będzie je widać w deserze.

wypełnianie formy temperowaną czekoladą, donuty, foma silikonowa,2. Szpatułką lub nożem zbierz czekoladę z góry formy. Pozwól czekoladzie zastygnąć. Możesz ją włożyć na kilka minut do lodówki, żeby przyspieszyć proces.
wypełnianie formy temperowaną czekoladą, donuty, zbieranie czekolady z foremki, foma silikonowa, szpatułka3. Wypełnij formę surowym ciastem ugniatając je, aby zmieściło się jak najwięcej. Pozostaw z góry nieco miejsca na czekoladę.
wypełnianie formy na donuty jadalnym surowym (cookie dough)4. Na ciasto wylej czekoladę, dokładnie rozprowadź i zbierz szpatułką to co wydostało się poza zagłębienia formy.
zamykanie donutów czekoladą, forma silikonowa do donutów

5. Schłódź do momentu aż czekolada zastygnie. Potem wyjmij donuty z formy i dowolnie udekoruj.

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Dekoracja donutów

Kolorowe posypki

Ładne posypki zawsze dają świetny efekt. Żeby je przykleić wystarczy, że roztopisz 2-3 kostki czekolady i przełożysz do jednorazowego rękawa cukierniczego. Przy jego pomocy wyciśnij paseczki na donuty. Posyp dowolną posypką – przyklei się do czekolady. Odczekaj kilka minut aż czekolada zastygnie i gotowe.

Bardzo polecam Ci posypki firmy Słodki Bufet. Są piękne i smaczne (w odróżnieniu od większości posypek dostępnych na rynku). Tym razem użyłam mieszanki California.

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Barwnik spożywczy

Możesz pomalować czekoladę barwnikiem pyłkowym (na sucho) lub rozmieszać barwnik żelowy z odrobiną spirytusu i spryskać nabierając trochę na pędzelek.

Użyłam do tego celu barwników w płynie (do aerografu), ponieważ ich nie trzeba już mieszać z wodą i dają ładne, nasycone kolory. Minusem jest to, że nie wysychają zupełnie i podczas jedzenia można ubrudzić palce.

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Jadalne kwiaty i liofilizowane owoce

Przykleisz je do donutów tak jak posypkę, czyli na czekoladę. Dowolne owoce liofilizowane możesz użyć zarówno do dekoracji jak i do nadzienia. Za to jadalne kwiaty dodadzą klasy Twoim deserom.

A może bez dodatków?

Donuty nawet bez dekoracji wyglądają bardzo atrakcyjnie. 🙂

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Donuty z cookie dough - przepis na jadalne surowe ciasto

Donuty z cookie dough – przepis na jadalne surowe ciasto

Przygotowałam jadalne surowe ciasto w wersji z mleczną czekoladą, z deserową oraz z kuleczkami Callebaut o smaku solonego karmelu. Samo ciasto najsmaczniejsze było w wersji z deserową czekoladą, ale! Po zamknięciu nadzienia w skorupkach z deserowej i białej czekolady wybór nie był już taki oczywisty.

Wszystkie opcje smakowały testerom, ale każdy z nich miał innego ulubieńca. W takiej sytuacji mogę Ci polecić tylko samodzielne przetestowanie różnych wariantów. Daj znać w komentarzu który najbardziej Ci smakował. 🙂

Miłego testowania
Aneta

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

 

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!