Palec pod budkę kto słyszał od mamy “nie jedz surowego ciasta bo będzie bolał Cię brzuch”?
Nie wiem jak Ty, ale ja nigdy nie słuchałam. Wylizywałam wszystkie miski do czysta i nigdy nie bolał mnie brzuch. 😉 Mimo to mojej córce zawsze mówiłam dokładnie to samo – że surowego ciasta się nie je! A tymczasem….
Surowe ciasto zdecydowanie można jeść. Oczywiście nie zawiera składników, które mogłyby przyprawić o ból brzucha (czyli np. surowych jajek). I wiesz jak smakuje? Jeszcze lepiej niż pamiętasz z dzieciństwa!
Ciasto można dowolnie modyfikować używają różnych czekolad, ciasteczek czy chrupek. Każda wersja jest przepyszna. 🙂 Można je jeść łyżeczką, zrobić z nich kuleczki lub zamknąć je w dowolnej formie. Ja postawiłam na efektowne donuty.
Wiem, że jadalne surowe ciasto (cookie dough) brzmi dziwnie, ale zaufaj mi – nie będziesz mogła się od niego oderwać. Masz moje słowo. 🙂
Jak przygotować donuty z jadalnym surowym ciastem (cookie dough)?
Spis treści
Potrzebne narzędzia:*
- forma silikonowa na donuty
- mała szpatułka metalowa
- mikser
- blacha z piekarnika
- młynek do kawy (opcjonalnie)
- waga kuchenna (np. taka)
- kolorowe posypki do dekoracji (opcjonalnie) – użyłam posypki od Słodki Bufet o nazwie “California”
- barwniki pyłkowe, żelowe, w płynie lub do czekolady (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania donutów z jadalnym surowym ciastem (cookie dough) krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 6 donutów.
Jadalne surowe ciasto (cookie dough) – przepis
Jako dodatek do ciasta możesz użyć czekolady, gotowych chrupek (np. marki Callebaut), lub pokruszonych ciasteczek. Jeśli wybierzesz czekoladę, to użyj takiej w małych pastylkach lub pokrój zwykłą tabliczkę na małe kawałki.
Aktualizacja
Przepis jest inpsirowany oryginalnym, amerykańskim cookie dough, w którym cukru jest dużo i masa jest bardzo słodka. Sprawdziłam, że spokojnie można zmniejszyć ilość cukru o 1/3, a nawet o połowę (choć do takiej wersji polecam słodkie dodatki, np. białą czekoladę).
Składniki na jadalne surowe ciasto:
- 70 g masła
- 35 g białego cukru (lub cukru pudru)
- 65 g brązowego cukru (możesz zamienić na biały cukier)
- 30 g mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g mąki pszennej
Dodatki:
- 100 g czekolady lub inne dodatki (np. 50 g chrupki Callebaut)
1. Dla bezpieczeństwa podpiecz mąkę na blaszce przez 5 minut w temperaturze 175°C. Sama mąka nie stanowi zagrożenia, ale mogą się w niej zagnieździć drobnoustroje, takie jak E. coli, Salmonella czy Listeria. Spotkałam się z przepisami pomijającymi podpiekanie mąki, jednak lepiej poświęcić kilka minut, żeby Twoje deserki były w pełni bezpieczne.
2. Jeśli nie chcesz żeby ciasto bardzo “skrzypiało” między zębami to użyj wyłącznie cukru pudru lub wsyp cukier do młynka i rozdrobnij.
3. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. Dodaj mleko i sól. Zmiksuj do połączenia. Masa może wyglądać na zwarzoną – nie przejmuj się tym.
5. Dodaj mąkę i zmiksuj.
6. Dodaj dodatki i wymieszaj.
Gotowe. 🙂
Ciasto przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku, do 7 dni.
Wykonanie donutów z jadalnym surowym ciastem
Nie bój się temperowania czekolady
Do wykonania donutów potrzebna jest temperowana czekolada. Istnieje łatwy sposób na temperowanie w mikrofalówce. Dokładnie cały proces opisałam we wpisie
zapoznaj się z nim zanim zabierzesz się za przygotowanie serca.
Dopasuj rodzaj czekolady do nadzienia
Warto dopasować rodzaj czekolady do dodatków użytych w surowym cieście. Np. do cookie dough z mleczną czekoladą wybierz polewę z deserowej, w ten sposób zrównoważysz słodycz deseru. Możesz też pójść w drugą stronę – jeśli szukasz słodkiego deseru to użyj np. kuleczek Callebaut o smaku solonego karmelu, a całość zanurz w białej czekoladzie.
Baw się kolorami
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby białą czekoladę zabarwić na dowolny kolor. Użyj do tego celu barwników do czekolady np. takich.
Składniki:
- ok 150 g dowolnej temperowanej czekolady
1. Czekoladą wysmaruj foremkę silikonową. Zrób to dokładnie – jeśli zostaną dziurki to będzie je widać w deserze.
2. Szpatułką lub nożem zbierz czekoladę z góry formy. Pozwól czekoladzie zastygnąć. Możesz ją włożyć na kilka minut do lodówki, żeby przyspieszyć proces.
3. Wypełnij formę surowym ciastem ugniatając je, aby zmieściło się jak najwięcej. Pozostaw z góry nieco miejsca na czekoladę.
4. Na ciasto wylej czekoladę, dokładnie rozprowadź i zbierz szpatułką to co wydostało się poza zagłębienia formy.
5. Schłódź do momentu aż czekolada zastygnie. Potem wyjmij donuty z formy i dowolnie udekoruj.
Dekoracja donutów
Kolorowe posypki
Ładne posypki zawsze dają świetny efekt. Żeby je przykleić wystarczy, że roztopisz 2-3 kostki czekolady i przełożysz do jednorazowego rękawa cukierniczego. Przy jego pomocy wyciśnij paseczki na donuty. Posyp dowolną posypką – przyklei się do czekolady. Odczekaj kilka minut aż czekolada zastygnie i gotowe.
Bardzo polecam Ci posypki firmy Słodki Bufet. Są piękne i smaczne (w odróżnieniu od większości posypek dostępnych na rynku). Tym razem użyłam mieszanki California.
Barwnik spożywczy
Możesz pomalować czekoladę barwnikiem pyłkowym (na sucho) lub rozmieszać barwnik żelowy z odrobiną spirytusu i spryskać nabierając trochę na pędzelek.
Użyłam do tego celu barwników w płynie (do aerografu), ponieważ ich nie trzeba już mieszać z wodą i dają ładne, nasycone kolory. Minusem jest to, że nie wysychają zupełnie i podczas jedzenia można ubrudzić palce.
Jadalne kwiaty i liofilizowane owoce
Przykleisz je do donutów tak jak posypkę, czyli na czekoladę. Dowolne owoce liofilizowane możesz użyć zarówno do dekoracji jak i do nadzienia. Za to jadalne kwiaty dodadzą klasy Twoim deserom.
A może bez dodatków?
Donuty nawet bez dekoracji wyglądają bardzo atrakcyjnie. 🙂
Donuty z cookie dough – przepis na jadalne surowe ciasto
Przygotowałam jadalne surowe ciasto w wersji z mleczną czekoladą, z deserową oraz z kuleczkami Callebaut o smaku solonego karmelu. Samo ciasto najsmaczniejsze było w wersji z deserową czekoladą, ale! Po zamknięciu nadzienia w skorupkach z deserowej i białej czekolady wybór nie był już taki oczywisty.
Wszystkie opcje smakowały testerom, ale każdy z nich miał innego ulubieńca. W takiej sytuacji mogę Ci polecić tylko samodzielne przetestowanie różnych wariantów. Daj znać w komentarzu który najbardziej Ci smakował. 🙂
Miłego testowania
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Donuty z cookie dough – przepis na jadalne surowe ciasto”