To najlepsze czekoladowe babeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Naprawdę! Mocno czekoladowe ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym kremem na bazie lemon curdu. Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych przeze mnie deserów na wszelkiego rodzaju przyjęcia.
Zazwyczaj krem szprycuję tylką w kształcie gwiazdki tworząc u góry rozetki przypominające róże. Tym razem wykorzystałam tylkę sułtańską, do środka nałożyłam lemon curd i udało mi się stworzyć urocze, kremowe stokrotki. Takie słodkie kwiaty możesz podarować bliskiej osobie. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego bukietu.
Jak przygotować najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- małe, sztywne papilotki (średnica otworu 5,8 cm)
- tylka sułtańska
- 2 rękawy cukiernicze
- rózga kuchenna
- silikonowa szpatułka
- waga kuchenna np. taka
- garnuszek, miska, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym – opis wykonania krok po kroku
Czekoladowe babeczki – przepis
Z podanych proporcji przygotujesz 16 babeczek w papilotkach o średnicy 5,8 cm. Jeżeli użyjesz większych papilotek babeczek będzie mniej.
Składniki:
- 140 g masła
- 50 ml mleka
- 140 g deserowej czekolady
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 160 g jasnego brązowego cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
1. W garnuszku umieść masło i mleko. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła.
2. Garnek zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty.
3. Następnie wymieszaj aż powstanie gładka i jednolita masa. Przestudź.
4. W misce umieść jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
5. Dodaj przestudzony sos czekoladowy i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj do połączenia.
6. Wypełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Możesz najpierw przełożyć ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego, a potem dopiero wypełnić formy. Jest to duże ułatwienie ponieważ w ten sposób łatwiej odmierzyć podobną ilość ciasta i uniknąć bałaganu wokół papilotek. Ja jednak zazwyczaj przelewam ciasto bezpośrednio z miski ponieważ nie lubię brudzić kolejnych pojemników (w tym przypadku rękawa).
7. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz w trybie góra-dół przez około 25 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, ale może być trochę oblepiony czekoladą. Nie piecz zbyt długo bo wysuszysz babeczki. Wyjmij i wystudź.
Jakie papilotki wybrać?
Od pewnego czasu babeczki piekę wyłącznie w sztywnych, foliowanych papilotkach. Lubię z nich korzystać, ponieważ ładnie wyglądają po upieczeniu, nie przesiąkają tłuszczem i nie potrzeba do nich blaszki na babeczki.
Dodatkowo są dostępne w mniejszych rozmiarach niż standardowa forma na muffiny. Jest to świetne rozwiązanie na przyjęcie, podczas którego będą serwowane również inne desery.
Użyłam papilotek, których średnica otworu wynosi 5,8 cm – jest to idealny wymiar do dekoracji zrobionej tylką sułtańską. Jeżeli upieczesz większe babeczki to “stokrotka” nie pokryje jej całej powierzchni.
Lemon curd -przepis
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru
- 80 g masła
- 2 cytryny (sok i starta skórka)
1. Całe jajka, żółtka i cukier umieść w garnku i wymieszaj rózgą kuchenną.
2. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny.
3. Ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.
4. Przelej do wyparzonego słoiczka i schłodź w lodówce przez noc. Po tym czasie lemon curd zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Krem cytrynowy – przepis
Składniki:
- 250 g mascarpone
- lemon curd z przepisu powyżej
1. Cztery łyżki lemon curdu przełóż do małego rękawa cukierniczego. Odłóż na bok, będziesz potrzebowała go na samym końcu, aby wypełnić środki kwiatków.
2. W misie miksera umieść mascarpone i pozostałą część lemon curdu. Ubij krótko do uzyskania puszystego i jednolitego kremu.
3. Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego tylką sułtańską. Rękaw z kremem trzymaj prostopadle do babeczki. Nie dotykając tylką powierzchni ciasta, delikatnie wyciśnij odpowiednią ilość kremu. Rękaw unieś do góry dopiero gdy skończysz wyciskać krem.
4. Środki wypełnij odłożonym lemon curdem.
Najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym
Nie można przejść obok nich obojętnie. Jestem przekonana, że pokochasz ten przepis tak samo jak ja.
Wszystkiego słodkiego
Magda
Przepis (z drobnymi zmianami) zarówno na ciasto czekoladowe jak i na lemon curd pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!