Kawa towarzyszy nam codziennie. Najczęściej pijemy ją w biegu i nie zwracamy specjalnie uwagi na to jak smakuje. Dopiero gdy coś w jej smaku się zmieni to zatrzymujemy się na chwilę i smakujemy.
U mnie ten moment zatrzymania następuje, gdy mąż postanawia zrobić mi małą przyjemność i do kawy dolewa odrobinę likieru Queen Margot. Mmmm… uwielbiam kawę w tym wydaniu.
Dziś chciałabym się podzielić z Tobą smakiem mojej ulubionej kawy ale w formie ciekawego deseru. W czekoladowym kubeczku znajdziesz aksamitny kawowy krem, a szukając jeszcze głębiej dokopiesz się do czekoladowo-likierowego wnętrza.
Smaki deseru wspaniale się ze sobą łączą, ale najwspanialsza jest konsystencja kremów. Nie znajdziesz tutaj lekkich musów, ale delikatny, bardzo kremowy krem namelaka. Trudno opisać to jaką przyjemność sprawia jego jedzenie. Myślę, że po prostu musisz spróbować. 🙂
Jak zrobić czekoladowy kubek kawy czyli czekoladowo-kawową monoporcję z likierem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- prosta forma silikonowa do mini deserków (bardzo Ci ją polecam bo jest szalenie uniwersalna), możesz również kupić formę marki Silikomart, pojemność formy to 8 x 80 ml
- mata silikonowa lub papier do pieczeni
- szpatuła lub skrobka (ewentualnie nóż)
- rękaw cukierniczy jednorazowy lub wielorazowy
- zamrażacz spożywczy w sprayu
- waga kuchenna (np. taka)
- blender
- garnki, sitko, łyżka
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Czekoladowy kubek kawy– opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 8 deserów
Krem namelaka czekoladowy z likierem – przepis
Do kremu użyłam likieru śmietankowego z dodatkiem whisky dostępnego w sklepach Lidl – Queen Margot. Bardzo lubię delektować się nim wprost z kieliszeczka, ale równie doskonale smakuje jako dodatek do kawy. Podobno jest doskonałym zamiennikiem likieru Bailey’s (niektórzy mówią nawet, że trudno je od siebie odróżnić), więc jeśli odstrasza Cię cena oryginału to wypróbuj lidlowy odpowiednik – nie zawiedziesz się. 🙂
Składniki:
- 50 ml mleka
- 2 g żelatyny
- 50 g czekolady deserowej, posiekanej
- 25 g czekolady mlecznej, posiekanej
- 20 ml likieru Bailey’s lub Queen Margot
- 80 ml śmietanki 30%
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2. Mleko podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.
3. Do mleka dodaj żelatyną i wymieszaj lub zblenduj aż zupełnie się rozpuści.
4. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnych gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.
5. Do masy czekoladowej dodaj likier i śmietanę. Zblenduj do połączenia.
6. Gotowy krem wstaw do lodówki na kilka godzin W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Jeśli zależy Ci na tym żeby krem miał ładny kształt (widać to dopiero po przekrojeniu monoporcji) to przelej go do formy silikonowej. Może być np. taka na kostki lodu. Schłódź w lodówce przez 2 godziny, a następnie zamróź. Wyjmij dopiero, gdy będziesz składała deser.
Ja nakładałam krem do deserów przy pomocy łyżeczki, możesz też użyć rękawa cukierniczego.
Kawowy krem namelaka – przepis
Smak kremu zależy w dużej mierze od kawy jakiej użyjesz. Najlepszy krem otrzymasz używając dobrej jakości ziaren kawy. Użyłam kawy Doppio Crema & Aroma z polskiej palarni kawy Blue Orca. Bardzo Ci ją polecam, ponieważ ma delikatny, mało kwaśny smak. Wszystkie kawy pochodzące z tej palarni zawierają wysokiej jakości ziarna, które wypalane są maksymalnie 72 godziny przed wysyłką. Wspomnę jeszcze, że ceny kaw są tam naprawdę atrakcyjne. 🙂
Składniki:
- 125 ml mleka
- 20 g ziaren kawy (lub 10g kawy rozpuszczalnej)
- 4 g żelatyny
- 220g białej czekolady, posiekanej
- 250 ml śmietanki
1. Ziarna kawy potłucz dzięki czemu szybciej zaromatyzują mleko.
2. Do mleka wsyp kawę i powoli podgrzej mleko prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.
3. Odcedź ziarna kawy.
4. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
5. Kawowe mleko jeszcze raz podgrzej i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie lub zblenduj.
6. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnych gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.
7. Do masy czekoladowej dodaj śmietanę. Zblenduj do połączenia.
Odstaw krem do czasu aż przygotujesz kubeczki z czekolady.
Czekoladowy kubek kawy
Do stworzenia kubków z czekolady potrzebujesz ok 200 g czekolady deserowej. W zamian możesz użyć czekolady mlecznej, białej czy różowej. Nie polecam łączenia różnych rodzajów czekolady ze względu na różne temperatury temperowania.
Przygotowanie kubków
1. Czekoladę delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. O tym jak zrobić to poprawnie i nie roztemperować czekolady pisałam dokładnie we wpisie
Polecam Ci przeczytanie go zanim zabierzesz się za przygotowanie kubeczków. Zatemperowana czekolada to klucz do ich przygotowania.
2. Przy pomocy łyżeczki rozprowadź czekoladę w foremkach nie pozostawiając dziur.
3. Zadbaj o to żeby czekolada wychodziła nieco ponad foremkę, dzięki temu później otrzymasz prosty brzeg kubeczka.
4. Przy pomocy packi lub noża usuń czekoladę, która wystawała z foremek. Pozostaw na kilkanaście minut do całkowitego zastygnięcia.
5. Pozostałą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij koniec tworząc małą dziurkę (możesz też użyć małej okrągłej tylki przeznaczonej do lukrowania). Jeśli czekolada zdążyła zastygnąć to upłynnij ją powoli rozpuszczając, tak jak poprzednio.
6. Na matę silikonową lub papier do pieczenia szprycuj kształty, które będą uchwytami kubka. Najlepiej wyglądają takie przypominające znak zapytania (?). Pozostaw na kilkanaście minut do całkowitego zastygnięcia.
Wypełnianie kubków kremem
Gdy czekolada zastygnie w formie możesz zabrać się za składanie deseru.
1. Wlej do formy kawowy krem do połowy wysokości.
2. Łyżeczką lub rękawem cukierniczym nałóż do środka krem czekoladowo-likierowy.
3. Przykryj kremem kawowym. Na tym etapie krem czekoladowy lubi wypływać co nie wygląda najlepiej. Jeśli chcesz aby deser miał gładką górę to wypełnij formę kremem do wysokości ok 0,5cm od brzegu. Wstaw ją do lodówki do lekkiego stężenia.
4. Potem wylej resztę kremu uzupełniając kubeczki po brzegi.
Śmietankowa pianka
Na górze deseru możesz umieścić piankę z bitej śmietany.
Składniki:
- 100 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżka pozostałego kremu kawowego (możesz pominąć)
1. Śmietanę ubij na 3/4 (czyli tak żeby była gęsta ale nie sztywna) i wymieszaj z kremem kawowym.
2. Łyżką nałóż śmietankę na deser tworząc piankę na kawie.
3. Wyjmij deserki z formy. Wystarczy delikatnie odgiąć brzeg formy i popchnąć deser do góry.
Przyklejanie uszka
Aby przykleić uszka do kubków potrzebujesz odrobiny czekolady. Wystarczy jedna rozpuszczona kostka. Z pewnością wystarczająca ilość pozostała Ci z wcześniejszych przygotowań.
Przyda się również zamrażacz spożywczy. Nie jest konieczny ale ułatwia montaż sprawiając, że czekolada zastyga natychmiast.
1. Czekoladowy uchwyt zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i przyłóż do kubeczka. Przytrzymać chwilę aby czekolada zastygła, a uszko się przykleiło. Może to jednak sprawiać kłopoty, ponieważ uszko może zacząć się topić od ciepła rąk. Dlatego bezpieczniej jest użyć zamrażacza spożywczego. Psikasz nim w miejscu łączenia uszka z kubkiem, a czekolada zastyga natychmiast.
A teraz czas na degustację. 🙂
Czekoladowy kubek kawy – czekoladowo-kawowa monoporcja z likierem
Ciekawa forma, cudowna konsystencja kremów i smak najlepszej kawy – czego chcieć więcej?
Smacznej kawusi 😉
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Ile przed podaniem można złożyć deserki?
Można go przechowywać w lodówce do 3 dni.