Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym

Gniazdka bezowe ze względu na swój kształt nie mają w środku pianki charakterystycznej dla Pavlovej. Z zewnątrz są chrupiące, ale za to klejące i ciągnące w środku. Osobiście wolę miękką piankę, ale znam również wielu fanów tej drugiej opcji. 😉

Zawsze wydawało mi się, że do bezy pasują  jedynie kwaśne dodatki (moim zdaniem najlepiej sprawdza się lemon curd). Okazało się jednak, że prosty krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem adwokatu też jest niezłym połączeniem.
Jeżeli masz jednak ochotę przełamać tą słodycz, to proponuję dodać świeże maliny. Sprawdzałam, smakuje pysznie!

Z kolorowymi jajeczkami idealnie pasuje na Wielkanocny stół.

Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem

Jak przygotować wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Narzędzia potrzebne do przygotowania gniazdek bezowych: mikser, blaszka, mata silikonowa, rękaw cukierniczy, tylka w kształcie gwiazdki, waga kuchenna

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz 9 gniazdek o średnicy około 8 cm. 

Gniazdka bezowe – przepis:

Składniki:

  • 6 białek (około 180 g)
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ubijanie bezy

1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.

Idealna pavlova, ubijanie bialek na bezę francuską

2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej

4. Po dodaniu całego cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej, jak sprawdzić czy cukier sie rozpuścił

5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

Formowanie i suszenie

1. Blachę wyłóż matą silikonową lub papierem do pieczenia. Możesz przygotować szablon z okręgami o średnicy około 8 cm i umieścić go pod matą lub narysować okręgi na papierze do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie szprycować równe bezy.

Formowanie gniazdek bezowych - blaszka, mata silikonowa, szablon

2. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego dużą tylką w kształcie gwiazdki. Wyszprycuj gniazdka o średnicy około 8 cm – najpierw wyszprycuj okrągłą podstawę, a potem boki bezy (2-3 okrążenia w górę).

gniazdka bezowe

3. Blaszkę z bezami wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Od razu obniż temperaturę do 100°C  i susz z funkcją termoobiegu przez 1,5-2 godzin. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku do całkowitego wystudzenia. Powinny być chrupiące z zewnątrz, zarówno u góry jak i na spodzie.

gniazdka bezowe

Krem adwokatowy – przepis

Krem jest delikatnie alkoholowy. Jeżeli chcesz żeby likier był bardziej wyczuwalny nie dodawaj go więcej do kremu bo wpłynie to niekorzystnie na jego konsystencję. W takiej sytuacji proponuję polać deser dodatkowym adwokatem.

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 80 g adwokatu / ajerkoniaku

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

1. Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieść w misie miksera i ubij do otrzymania gęstego kremu.

krem adwokatowy

2. Dodaj ajerkoniak i wymieszaj delikatnie szpatułą do połączenia. Krem po dodaniu likieru rozluźni się trochę.

krem adwokatowy

3. Kremem wypełnij gniazdka bezowe (możesz użyć rękawa cukierniczego lub nakładać go łyżką).

Następnie udekoruj jajeczkami czekoladowymi lub / i malinami.
Możesz również polać bezę dodatkowym ajerkoniakiem.

Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym

Przechowywanie bezy

Suche gniazdka bezowe możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Przechowuj je w suchym miejscu (piekarnik lub zamykane pudełko).

Natomiast krem przygotuj krótko przed nałożeniem na bezy. Deser podawaj od razu po udekorowaniu.

Nie polecam składać deseru z wyprzedzeniem ponieważ deser traci walory estetyczne. Beza po dłuższym kontakcie z kremem zacznie się rozpuszczać, sam krem też nie będzie wyglądał dobrze. Natomiast kolorowa skorupka jajeczek położonych na kremie bardzo szybko zaczynie się rozpuszczać i farbować krem.  Deser jest cudowny, ale nie nadaje się na dłuższe przechowywanie.

Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym Gniazdka bezowe

Gniazdka bezowe z kremem adwokatowym i malinami

Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym

To idealny deser na świąteczny stół. Wypróbuj koniecznie!

Smacznego!
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *