Gniazdka bezowe ze względu na swój kształt nie mają w środku pianki charakterystycznej dla Pavlovej. Z zewnątrz są chrupiące, ale za to klejące i ciągnące w środku. Osobiście wolę miękką piankę, ale znam również wielu fanów tej drugiej opcji. 😉
Zawsze wydawało mi się, że do bezy pasują jedynie kwaśne dodatki (moim zdaniem najlepiej sprawdza się lemon curd). Okazało się jednak, że prosty krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem adwokatu też jest niezłym połączeniem.
Jeżeli masz jednak ochotę przełamać tą słodycz, to proponuję dodać świeże maliny. Sprawdzałam, smakuje pysznie!
Z kolorowymi jajeczkami idealnie pasuje na Wielkanocny stół.
Jak przygotować wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- mikser
- metalowa lub szklana misa
- blacha do pieczenia
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy
- duża tylka w kształcie gwiazdki
- silikonowa łopatka
- waga kuchenna (np. taka)
- garnek
- czekoladowe jajeczka do dekoracji (użyłam pastelowych jajeczek od Słodki Bufet)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz 9 gniazdek o średnicy około 8 cm.
Gniazdka bezowe – przepis:
Składniki:
- 6 białek (około 180 g)
- 300 g drobnego cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ubijanie bezy
1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.
2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.
3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.
4. Po dodaniu całego cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.
5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Formowanie i suszenie
1. Blachę wyłóż matą silikonową lub papierem do pieczenia. Możesz przygotować szablon z okręgami o średnicy około 8 cm i umieścić go pod matą lub narysować okręgi na papierze do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie szprycować równe bezy.
2. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego dużą tylką w kształcie gwiazdki. Wyszprycuj gniazdka o średnicy około 8 cm – najpierw wyszprycuj okrągłą podstawę, a potem boki bezy (2-3 okrążenia w górę).
3. Blaszkę z bezami wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Od razu obniż temperaturę do 100°C i susz z funkcją termoobiegu przez 1,5-2 godzin. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku do całkowitego wystudzenia. Powinny być chrupiące z zewnątrz, zarówno u góry jak i na spodzie.
Krem adwokatowy – przepis
Krem jest delikatnie alkoholowy. Jeżeli chcesz żeby likier był bardziej wyczuwalny nie dodawaj go więcej do kremu bo wpłynie to niekorzystnie na jego konsystencję. W takiej sytuacji proponuję polać deser dodatkowym adwokatem.
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 80 g adwokatu / ajerkoniaku
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
1. Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieść w misie miksera i ubij do otrzymania gęstego kremu.
2. Dodaj ajerkoniak i wymieszaj delikatnie szpatułą do połączenia. Krem po dodaniu likieru rozluźni się trochę.
3. Kremem wypełnij gniazdka bezowe (możesz użyć rękawa cukierniczego lub nakładać go łyżką).
Następnie udekoruj jajeczkami czekoladowymi lub / i malinami.
Możesz również polać bezę dodatkowym ajerkoniakiem.
Przechowywanie bezy
Suche gniazdka bezowe możesz przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Przechowuj je w suchym miejscu (piekarnik lub zamykane pudełko).
Natomiast krem przygotuj krótko przed nałożeniem na bezy. Deser podawaj od razu po udekorowaniu.
Nie polecam składać deseru z wyprzedzeniem ponieważ deser traci walory estetyczne. Beza po dłuższym kontakcie z kremem zacznie się rozpuszczać, sam krem też nie będzie wyglądał dobrze. Natomiast kolorowa skorupka jajeczek położonych na kremie bardzo szybko zaczynie się rozpuszczać i farbować krem. Deser jest cudowny, ale nie nadaje się na dłuższe przechowywanie.
Wielkanocne gniazdka bezowe z kremem adwokatowym
To idealny deser na świąteczny stół. Wypróbuj koniecznie!
Smacznego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!