Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Babki zwykle kruszą się i są suche. Dobrze smakują popijane kawą lub herbatą, ale samodzielnie już niekoniecznie. A gdyby tak upiec mięciutką i wilgotną babkę?

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Poszukując dobrego przepisu, trafiłam na recepturę z intrygującym dodatkiem – serkiem kremowym.
I to okazał się game changer!

Wilgotna babka kokosowa jest mięciutka i aromatyczna.
Do środka dorzuciłam jeszcze kawałki czekolady i… Ach! Jakie to jest pyszne!

Moja rodzina oszalała na punkcie tego ciasta.
Od 3 tygodni na każde moje pytanie “Co upiec?” zgodnie odpowiadają “Babkę kokosową!”.
A ja piekę, bo to świetny wybór. 🙂

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Jak przygotować wilgotną babkę kokosową z serkiem kremowym i czekoladą?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.Potrzebne narzędzia*:

  • forma do babki lub babeczek (użyłam takiej formy na babeczki (doskonała jakość!) o pojemności ok. 6 x 100 ml i większej formy na babki z Pepco o pojemności 500 ml)
  • waga kuchenna np. taka
  • silikonowa szpatułka
  • robot kuchenny lub mikser
  • czekoladowe jajeczka np. z Słodki bufet – małe i duże (opcjonalnie)

potrzebne narzędzia, forma silikonowa na babkę, spatułka silikonowa, waga kuchenna, forma na mini babki

 

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą – opis wykonania krok po kroku:

Wilgotna babka kokosowa – przepis*

Składniki (na 6 babeczek lub jedną babkę o pojemności 500 ml):

  • 75 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 45 g masła 82%
  • 45 g serka kremowego (np. Piątnica Twój smak)
  • 65 g cukru
  • 1 duże jajka
  • 35 g mleka kokosowego**
  • 18 g oleju kokosowego extra virgin
  • 35 g deserowej czekolady (użyłam Fin Carre 50% kakao)

Składniki (na dużą babkę w formie 22cm, o pojemności ok. 2,1 l):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g masła 82%
  • 180 g serka kremowego (np. Piątnica Twój smak)
  • 270 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 135 g mleka kokosowego**
  • 75 g oleju kokosowego extra virgin
  • 130 g deserowej czekolady (użyłam Fin Carre 50% kakao)

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
**użyj mleka z puszki (moje miało 82% ekstraktu), wymieszaj je przed użyciem

1. Masło szybko ubij z serkiem.

przygotowanie babki kokosowej

2. Dodaj cukier i ubijaj aż masa stanie się płynna i jednolita.

przygotowanie babki kokosowej

3. Dodawaj po jednym jajku, ubijając po każdym dodaniu.

przygotowanie babki kokosowej

4. Dodaj mleko i olej. Zmiksuj do połączenia.

przygotowanie babki kokosowej

5. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia składników.

przygotowanie babki kokosowej

6. Dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj szpatułką.

przygotowanie babki kokosowej7. Przy użyciu łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij formy ciastem do 3/4 wysokości.

przygotowanie babki kokosowej

8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) i piecz przez 25-35 minut do suchego patyczka. Wbij patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy, to możesz zakończyć pieczenie.

W przypadku dużej formy (2,1 l) czas pieczenia to minimum 45 minut, u mnie zajęło to aż 65 minut.

przygotowanie babki kokosowej

9. Wyjmij ciasto z piekarnika. Odstaw na 10 minut i wyjmij z formy. Pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Dodatki do babki

Możesz użyć:

  • kremu kokosowego
  • polewy z ciemnej czekolady i śmietanki lub mleka kokosowego
  • polewy z białej czekolady i śmietanki lub mleka kokosowego
  • lukru z mlekiem kokosowym
  • klasycznego lukru z wody i cukru pudru

Wypróbowałam wszystkie opcje i każda była smaczna.

Zdecydowałam się na babkę bez dodatków, bo taka smakuje mi najbardziej.
Wystarczy zaparzyć kubek dobrej kawy i nic więcej nie potrzeba. 🙂

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Dekoracja babki

Jako dekoracje możesz użyć wspomnianych wyżej polew lub lukru, a także wiórek kokosowych.

Przepięknie prezentują się też czekoladowe jajeczka.
Polecam cudne jajka z wielkanocnej kolekcji Słodki Bufet, które widzisz na zdjęciach.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufet.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na całe zamówienie!

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Właśnie jem kawałek babki i aż brak mi słów. Jest doskonała.
Może zagości na Twoim stole wielkanocnym lub jako dodatek do niedzielnej kawki?

Wszystkiego słodkiego,
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee

*przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z bloga Baker by nature.

——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *