Ptysie serduszka z porzeczkową pianką

Czy ptysie z kruszonką zawsze muszą być okrągłe? Otóż nie. Tym razem postanowiłam, przełamać rutynę i upiekłam ptysie serduszka.

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką

Ptysie w kształcie serc przygotowałam z przepisu, z którego od lat korzystam robiąc tradycyjne, okrągłe ptysie z kruszonką. Pozostałe przepisy, a jest ich już całkiem sporo,  znajdziesz tutaj >> kliknij <<.

Takie ptysie możesz nadziać dowolnym kremem. Ja zdecydowałam się na frużelinę i piankę z czerwonej porzeczki. Owocową piankę przygotowałam na bazie bezy włoskiej – jest bardzo słodka, leciutka jak chmurka i ma delikatny różowy kolor. Jej słodycz idealnie równoważy kwaskowata frużelina porzeczkowa.

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką i porzeczkową frużeliną

Jak przygotować ptysie serduszka z porzeczkową pianką?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

ptysie serduszka - potrzebne narzędzia: wałek do ciasta, waga kuchenna, mata perforowana, mata silikonowa, listwy dystansowe, mikser, szpatuła silikonowa, wykrawacz w kształcie serca, tylka z okrgłą końcówką, jednorazowe rękawy cukiernicze

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Przygotowanie kruszonki

1. Masło, cukier  i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

wałkowanie kruszonki - mata silikonowa, listwy dystansowe

3. Wytnij serca z kruszonki za pomocą wykrawacza w kształcie serca.

Wykrawanie kruszonki - wykrawacz w kształcie serca, mata silikonowa

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

przygotowanie ciasta parzonego

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak, aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blaszce ułóż matę perforowaną i zaznacz na niej kształt ptysi – wykrawacz w kształcie serca (ten sam, którym wykrawałaś kruszonkę) zanurz w mące i upuść z bardzo niewielkiej odległości na matę odbijając ślad. Jeżeli korzystasz z papieru do pieczenia serca odrysuj ołówkiem i odwróć papier na drugą stronę.

pieczenie ptysie na macie perforowanej, kształt serc odciśnięty z mąki

2. Wyszprycuj ciasto parzone zapełniając zaznaczone na macie kontury serca.

Ptysie serca pieczone na macie perforowanej

3. Na wyszprycowanym cieście ułóż serca z kruszonki.

Ptysie serca z kruszonką pieczone na macie perforowanej

3. Wstaw ptysie z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz je w 180°C z termoobiegiem przez około 25 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić.

Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną.

Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie do całkowitego wystudzenia.

Ptysie serca z kruszonką pieczone na macie perforowanej

Frużelina z czerwonej porzeczki – przepis

  • 200 g czerwonej porzeczki (może być mrożona)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. W garnuszku umieść porzeczkę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści a porzeczki puszczą sok.frużelina porzeczkowa

2. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj jeszcze przez około 2 minuty.

frużelina z czerwonej porzeczki

3. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.

frużelina z czerwonej porzeczki

Porzeczkowa pianka na bazie bezy włoskiej – przepis

  • 75 g drobnego cukru
  • 40 g syropu glukozowego
  • 60 g czerwonej porzeczki (może być mrożona)
  • 50 g białek jaj
  • 1 łyżka drobnego cukru

1. Czerwoną porzeczkę zagotuj w garnuszku aż owoce się rozpadną.

frużelina z czerwonej porzeczki

2. Owoce przetrzyj przez sitko – powinnaś otrzymać około 30 g porzeczkowego purée.

frużelina porzeczkowa

3. W garnuszku umieść 75 g cukru, syrop glukozowy i całość otrzymanego porzeczkowego purée. Gotuj na wolnym ogniu i kontroluj temperaturę syropu za pomocą termometru cukierniczego.

pianka z czerwonej porzeczki - przygotowanie

4. W międzyczasie w misie miksera umieść białka i jedną łyżkę cukru. Ubijaj aż powstaną miękkie wierzchołki tzw. soft peaks (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada).

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską, soft peaks czyli miękkie wierzchołki

5. Gdy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118°C zdejmij go z palnika. Zmniejsz obroty miksera i cienką strużką wlej syrop do ubijanych białek. Następnie zwiększ obroty miksera i ubijaj aż beza się wystudzi, będzie lśniąca i bardzo sztywna (może to zająć około 10 minut).

pianka z czerwonej porzeczki - przygotowanie

Nadziewanie ptysi

1. Za pomocą małej tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na dole każdego ptysia.

ptysie serduszka - nadziewanie

2. Krem porzeczkowy przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę. To samo zrób z frużeliną. Następnie napełnij ptysie porzeczkową pianką i frużeliną.

ptysie serduszka - nadziewanie

Porzeczkowa pianka jest bardzo lekka i bardzo gęsta. Nadziewanie nią ptysi nie jest najłatwiejsze, dlatego warto w ptysiu zrobić dwie dziurki po dwóch bokach. Najpierw nadziać jedną połowę, potem drugą. Zauważysz, że ptyś jest pełny gdy krem będzie wychodził drugą dziurką. Można też sprawdzić ilość nadzienia ważąc ptysia – w moim jednym ptysiu zmieściło się około 10 g pianki porzeczkowej i 10 g frużeliny (pianka jest znacznie lżejsza od frużeliny, dlatego pomimo takiej samej wagi, objętościowo jest jej więcej).

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką i porzeczkową frużeliną

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką Ptysie serduszka z porzeczkową pianką Ptysie serduszka z porzeczkową pianką Ptysie serduszka z porzeczkową pianką

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką

Ptysie serduszka z porzeczkową pianką

Ptysie w kształcie serduszek to ciekawa propozycja na zbliżający się Dzień Kobiet, albo Dzień Matki. Warto wypróbować taką formę.

Wszystkiego słodkiego,
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

 

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *