Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

Czym jest Bento Cake?
Bento Cake to malutki, uroczy torcik zapakowany w praktyczne pudełko z dołączoną łyżeczką lub widelczykiem. Idealny do zjedzenia w samotności lub z najbliższą osobą. Nie wymaga ani krojenia, ani przekładania na talerzyki. Taki torcik możesz zabrać wszędzie ze sobą i zjeść w dowolnym momencie i w dowolnych warunkach.

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

Wkrótce Walentynki, dlatego mój torcik przygotowałam z myślą o zakochanych. Ale śmiało możesz go przygotować na inne okazje.

Składa się z biszkoptu cytrynowego przełożonego musem truskawkowym i żelką prosecco. Jest niezwykle lekki i orzeźwiający.

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

Pracę nad tym mini torcikiem, podobnie jak przy większych tortach, najlepiej rozłożyć na kilka dni:

1 dzień: Upiecz biszkopt i przygotuj żelkę.

2 dzień: Przygotuj mus truskawkowy i złóż torcik.

3 dzień: Otynkuj tort i udekoruj.

Jak przygotować walentynkowy Bento Cake?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.Potrzebne narzędzia*:

Bento cake - potrzebne narzędzia: rant serce, okrągły rant, wykrawacz serce, okrągły wykrawacz, skrobka, waga jubilerska, decory od Miniowe Formy 3d, folia rantowa, mikser

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco – opis wykonania krok po kroku

Z poniższych proporcji przygotujesz malutki torcik o średnicy 10 cm
lub w kształcie serca o wymiarach 11 cm x 9 cm.

Biszkopt cytrynowy – przepis:

Składniki na 1 biszkopt:

  • 1 duże jajko
  • 30 g drobnego cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • skórka z połowy cytryny

1. Białko ubij na dość sztywną pianę.

przygotowanie biszkoptu cytrynowego

2. Stopniowo dodawaj cukier nie przerywając ubijania. Ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie biszkoptu cytrynowego

3. Dodaj żółtko i ubij do połączenia.

przygotowanie biszkoptu cytrynowego

4. Dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny. Następnie delikatnie wymieszaj szpatułą.

przygotowanie biszkoptu cytrynowego

5. Ciasto przelej do rantu zabezpieczonego od spodu papierem do pieczenia. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 30 minut do suchego patyczka. Wbij patyczek w środek biszkoptu – jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta to możesz zakończyć pieczenie.

pieczenie biszkoptu, ranty do bento cake

6. Biszkopt pozostaw w rancie do wystudzenia. Następnie wyciągnij z rantu odkrawając ciasto od brzegów przy pomocy długiego, wąskiego noża.

pieczenie biszkoptu, ranty do bento cake

7. Odkrój wierzch, biszkoptu a resztę przekrój na dwa blaty każdy o wysokości około 1,5 cm.

okrągły biszkopt

biszkopt w kształcie serca

Nasączenie – przepis

Składniki:

  • 25 g soku z cytryny
  • 25 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak, aby cukier się rozpuścił.

Żelka prosecco – przepis:

Do przygotowania żelki będziesz potrzebowała okrągłego wykrawacza lub wykrawacza w kształcie serca. Forma na żelkę powinna być mniejsza niż rozmiar biszkoptu np. jeżeli biszkopt ma średnicę 10 cm to żelka powinna mieć około 8 cm, tak żeby żelka nie wystawała poza mus lub krem. Krem maślany, którym będziesz tynkowała tort nie przyklei się bezpośrednio do żelki, ale będzie się po niej ślizgał.

Jeżeli nie masz odpowiedniej foremki w kształcie serca, możesz przygotować trochę większą żelkę, a potem dociąć ją nożykiem.

Składniki na żelkę o średnicy 8 cm lub w kształcie serca o wymiarach około 9 x 7 cm:

  • 70 g prosecco (użyłam różowego prosecco extra dry)
  • 1,4 g żelatyny (bloom 180) + 8 g wody

1. Przygotuj okrągły wykrawacz lub w kształcie serca. Od spodu zabezpiecz go folią spożywczą. Ustaw na talerzyku lub innej prostej podkładce i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania żelki – zmrożona forma sprawi, że żelka od razu zacznie zastygać i nic nie wypłynie spodem.

przygotowanie żelki prosecco, rant z okrągłego wykrawacza

2. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

3. W garnuszku umieść prosecco i podgrzej do wrzenia.

przygotowanie żelki prosecco

4. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

przygotowanie żelki prosecco

5. Przestudź, a następnie przelej do okrągłej formy o średnicy 8 cm. Zrób to stopniowo – na  początku wlej tylko trochę żelki, tak aby zakryła spód i włóż do zamrażarki na kilka minut. Potem wlej resztę. Dzięki temu unikniesz wypłynięcia żelki spodem.

przygotowanie żelki prosecco

6. Żelkę umieść w zamrażarce na co najmniej godzinę. Następnie wykrój ostrym nożykiem i wyjmij z formy.

Przed składaniem torciku warto żelkę trochę rozmrozić – gdy wylejesz mus na mocno zmrożoną żelkę, mus od razu stężeje co może spowodować odklejanie się go od żelki podczas krojenia. Uważaj, rozmrożona żelka jest bardzo delikatna i może się rozrywać podczas przenoszenia.

przygotowanie żelki prosecco

Mus truskawkowy – przepis

Składniki:

  • 100 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 12 g cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • 3,5 g żelatyny 180 bloom + 17 g zimnej wody
  • 60 g śmietany kremówki 36%

1. Truskawki (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) wraz z cukrem i sokiem cytrynowym umieść w garnuszku i podgrzewaj do czasu aż owoce zaczną się rozpadać a cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej wodą. Odstaw na kilka minut, aż żelatyna napęcznieje.

przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Gorące truskawki zblenduj i przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, przecieranie truskawek przez sitko

4. Żelatynę wymieszaj z truskawkowym puree. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie truskawek z żelatyną

5. W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i ubij ją na 3/4 (śmietanka nie będzie zupełnie sztywna). przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, ubijanie śmietany

6. Do wystudzonego musu truskawkowego dodaj 1/3 ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj. przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie śmietany z truskawkami

7. Dodaj resztę śmietanki w dwóch turach, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Odstaw do lekkiego zgęstnienia, ale nie doprowadź do stężenia musu. przygotowanie truskawkowych monoporcji - przygotowanie musu truskawkowego, łączenie śmietany z truskawkami

Składanie Bento Cake

Torcik złóż w rancie do Bento Cake, w którym piekłaś biszkopt lub rancie przygotowanym z folii rantowej (instrukcja przygotowania takiego rantu znajduje się poniżej).

1. Rant umieść na dowolnym podkładzie – będzie potrzebny tylko do przenoszenia tortu do lodówki i podczas tynkowania. Wykończony Bento Cake i tak włożysz do pudełka bez podkładu.

Rant możesz dodatkowo wyłożyć folią rantową, korzystam z tej opcji zwłaszcza gdy robię tort z musem.

2. Nasącz pierwszy blat biszkoptu i umieść w rancie. Na górę ułóż żelkę prosecco.

składanie bento cake w foli rantowej

3. Następnie wylej gęstniejący mus truskawkowy i przykryj nasączonym z obu stron drugim blatem biszkoptu.

składanie bento cake w foli rantowej

4. Wierzch tortu przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin lub na całą noc.

składanie bento cake w foli rantowej

5. Po tym czasie wyjmij tort z rantu i zdejmij folię rantową. Bento Cake jest gotowy do tynkowania.

bento cake

6. Otynkuj tort ulubionym tynkiem – moim ulubionym jest krem maślany z dodatkiem mleka w proszku. Tynkowanie tak małego tortu nie jest łatwe ponieważ torcik jest bardzo lekki, a co za tym idzie nie obciąża patery obrotowej. Dlatego podkład z tortem warto umieścić na podkładce antypoślizgowej lub spróbować podkleić taśmą do patery. Oprócz tego im stabilniejsza patera tym lepiej.

tynkowanie bento cake

7. Udekoruj tort rozetkami z kremu, kolorową posypka (polecam posypki od Słodkiego Bufetu) lub wykorzystaj mini decory dedykowane właśnie Bento Cake.

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

8. Za pomocą szpatuły i/lub noża przełóż tort na papier, którym chcesz wyłożyć pudełko. Chwyć papier za rogi po przeciwnych stronach, unieś i ostrożnie włóż do pudełka.

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

Co zrobić jeżeli nie masz małego rantu do Bento Cake?

  • Biszkopt upiecz w większej formie (ilość składników na biszkopt musisz zwiększyć proporcjonalnie do rozmiarów formy), a potem za pomocą wykrawaczy wytnij mniejsze okręgi lub serca.
  • Torcik złóż w racie zrobionym ze sztywnej folii rantowej (świetnie sprawdzi się folia od Dorosiowe Ranty).

okrągły biszkoptPrzygotowanie rantów z folii rantowej

Wykorzystaj folię o wysokości 6 cm. Jeżeli masz wyższą folię to dotnij ją do 6 cm, ponieważ bardzo trudno złożyć tort o tak małej średnicy w bardzo wysokim rancie.

1. Żeby odmierzyć potrzebną ilość folii owiń nią okrągły wykrawacz i odetnij kawałek nieco dłuższy niż jego obwód.

przygotowanie rantów do deserów z folii rantowej, folia rantowa Dorosiowe Ranty, okrągły wykrawacz, nożyczki2. Umieść folię wewnątrz wykrawacza i ułóż tak żeby przylegała do jego ścianek. Sklej taśmą od zewnątrz.przygotowanie rantów do deserów z folii rantowej, folia rantowa Dorosiowe Ranty, okrągły wykrawacz3. Odwróć folię góra do dołu i ponownie włóż do wykrawacza. Sklei z drugiej strony. Tak przygotowana folia będzie wystarczająco szczelna.przygotowanie rantów do deserów z folii rantowej, folia rantowa Dorosiowe Ranty,

Tynk maślany – przepis

Kremu maślanego spokojnie wystarczy na otynkowanie torciku oraz przygotowanie dodatkowych dekoracji np. rozetek.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 25 g mleka 3,2%
  • 25 g drobnego cukru
  • 35 g mleka w proszku

1. Mleko w proszku przesiej i odstaw na bok.

przygotowanie tynku maślanego - przesiewanie mleka w proszku

2. W małym garnuszku podgrzej mleko z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści. Pozostaw do przestygnięcia.

przygotowanie tynku maślanego

3. Masło utrzyj na jasną i puszystą masę – zajmie to około 10 minut.

przygotowanie tynku maślanego

4. Do masła dodaj przesiane mleko w proszku i przestudzone mleko z cukrem w dwóch turach. Mieszaj przez chwilę na wysokich obrotach.

przygotowanie tynku maślanego

5. Tak przygotowany tynk trzeba odpowietrzyć. Mieszaj na najniższych obrotach miksera przez 10 minut lub wymieszaj delikatnie szpatułą.

przygotowanie tynku maślanego

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

 

Walentynkowy Bento Cake z musem truskawkowym i żelką prosecco

Mini torcik to ciekawa propozycja na zrobienie sobie lub komuś przyjemności z dowolnej okazji lub bez.

Wszystkiego słodkiego,
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee

——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *