Pistacjowe tiramisu – przepis, który pokochasz!

Rzadko zdarza się, żeby wszyscy testerzy (czyli ja, Magda oraz nasi mężowie i córki) byli tak jednomyślni. Pistacjowe tiramisu jest doskonałe.

Mięciutkie biszkopciki nasączone kawą i delikatny, puszysty krem pistacjowy oprószony kakao… Mmmmm… Koniecznie musisz tego spróbować – to będzie jeden z najlepszych deserów jaki zjesz w życiu!

Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz!

Czy deser jest bezpieczny?

Postawmy sprawę jasno – tiramisu bez surowych jajek to tylko kiepska imitacja.

Testowałam “oszukane” wersje (np. ze śmietaną zamiast jajek) i były dobre, ale do prawdziwego tiramisu im daleko.

Więc… deser zawiera surowe jajka i nie jest w 100 % bezpieczny.

Salmonella w jajach jest obecnie rzadkością, ale może się zdarzyć.

Możesz zminimalizować ryzyko przelewając skorupki jaj wrzątkiem i koniecznie to zrób!
Niestety Salmonella “siedzi” również w środku jajka, więc sparzenie skorupek nie daje 100% pewności, że zginęła.

Jeśli chcesz mieć pewność, to użyj naświetlanych jaj (dostępne w Makro) lub pasteryzowanych białek i żółtek (dostępne na allegro).

Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz!

Jak przygotować pistacjowe tiramisu?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania pistacjowego tiramisu - waga kuchenna, sitko, mata silikonowa, pędzel silikonowy, szklaneczki lub słoiczki, okrągłe wykrawacze

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Pistacjowe tiramisu – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu otrzymasz 5 dużych deserów w słoiczkach/pucharkach o pojemności ok. 200 ml.

Biszkopty ladyfingers – przepis

Możesz użyć biszkoptów sklepowych, ale zwróć uwagę na ich skład (tutaj znajdziesz nasze prześwietlenie składów biszkoptów z marketów). Wybierz podłużne biszkopty typu savoiardi. Polecam biszkopty marki Andante – są pyszne i mają doskonały skład.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 75 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

1. Białka ubij do powstania gęstej piany.

ubijanie piany z białek

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

dodawanie cukru do ubitych białek

3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie. ubijanie bezy

4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

przygotowanie biszkoptu

5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie biszkoptu idealnego

6. Masę rozsmaruj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość 1 cm.

biszkopt jocone, pieczenie, mata silikonowa, blaszka

7. Biszkopt obsyp cukrem pudrem i odstaw na 5 minut.

biszkopt jocone, pieczenie, mata silikonowa, blaszka, sitko, cukier puder 8. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze ładnej, złotej barwy. Wystudź ciasto.

Przy pomocy wykrawacza wytnij okrągłe biszkopciki wielkością odpowiadające Twoim słoiczkom/pucharkom.

wykrawanie biszkoptów do tiramisu

Krem pistacjowy – przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka M (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g pasty pistacjowej (polecam Deseo)
  • szczypta soli

1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

przygotowanie kremu pistacjowego2. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia.
3. Dodaj pastę pistacjową. Zmiksuj.
przygotowanie kremu pistacjowego4. Białka ubij z cukrem (postępuj jak w krokach 1-3 przygotowania biszkoptu). Dodaj białka do masy pistacjowej i delikatnie wymieszaj.
przygotowanie kremu pistacjowegoprzygotowanie kremu pistacjowego

Pistacjowe tiramisu – składanie deseru

Deser możesz złożyć w pucharkach/słoiczkach lub w dużym rancie/blaszce.
Małe deserki wyglądają znacznie lepiej, ale ich składanie zajmuje dużo więcej czasu.

Amaretto dodaje deserowi przyjemny posmak, jednak bez niego tiramisu również będzie pyszne.

  • 150 ml kawy, wystudzonej
  • 30 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
  • kakao do oprószenia

1. Biszkopciki nasącz delikatnie kawą z amaretto.
Ciasto łatwo chłonie płyn, więc uważaj żeby go nie przesączyć.
Jeśli używasz kupnych biszkoptów to możesz je zanurzać w kawie.

W przypadku biszkopcików przygotowanych samodzielnie (i wycinanych z dużego biszkoptu, tak jak pokazuję wyżej), nie polecam zanurzania w kawie. Ciasto momentalnie wchłonie bardzo dużo płynu i rozmięknie. Dzieje się tak dlatego, że brzegi biszkoptów nie mają zapieczonej “skorupki”.

Aby nie przesączyć używam silikonowego pędzla i namaczam biszkopty z obu stron tylko do momentu aż na powierzchni nie ma już suchych punktów.

nasączanie biszkoptów kawą, pędzelek silikonowy

2. Złóż deser układając warstwowo:

  1. biszkopt nasączony kawą
  2. krem pistacjowy (ok. 30 g na warstwę, wykładaj łyżeczką lub rękawem cukierniczym)
  3. cienka warstwa kakao (użyj drobnego sitka)

Potem układaj kolejne warstwy w ten sam sposób.
Na samej górze powinno się znaleźć kakao.
Niektórzy obsypują kakao dopiero przed podaniem, ale ja bardzo tego nie lubię, ponieważ kakao jest pyliste i łatwo się nim zakrztusić.

pistacjowe tiramisu - składanie deseru3. Desery włóż do lodówki na minimum 6 godzin, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz! Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz! Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz! Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz! Pistacjowe tiramisu - przepis, który pokochasz!

Pistacjowe tiramisu – przepis, który pokochasz!

Jeśli kochasz tiramisu (a można nie kochać?!) i pistacje, to nie zastanawiaj się tylko pędź po składniki i do dzieła!

Wszystkiego pysznego
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

2 Replies to “Pistacjowe tiramisu – przepis, który pokochasz!

    1. Bardzo dziękujemy za miłe słowa. <3
      Staramy się żeby zdjęcia były apetyczne. 🙂
      Jestem pewna, że tiramisu będzie Ci smakowało, więc życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *