Rzadko zdarza się, żeby wszyscy testerzy (czyli ja, Magda oraz nasi mężowie i córki) byli tak jednomyślni. Pistacjowe tiramisu jest doskonałe.
Mięciutkie biszkopciki nasączone kawą i delikatny, puszysty krem pistacjowy oprószony kakao… Mmmmm… Koniecznie musisz tego spróbować – to będzie jeden z najlepszych deserów jaki zjesz w życiu!
Czy deser jest bezpieczny?
Postawmy sprawę jasno – tiramisu bez surowych jajek to tylko kiepska imitacja.
Testowałam “oszukane” wersje (np. ze śmietaną zamiast jajek) i były dobre, ale do prawdziwego tiramisu im daleko.
Więc… deser zawiera surowe jajka i nie jest w 100 % bezpieczny.
Salmonella w jajach jest obecnie rzadkością, ale może się zdarzyć.
Możesz zminimalizować ryzyko przelewając skorupki jaj wrzątkiem i koniecznie to zrób!
Niestety Salmonella “siedzi” również w środku jajka, więc sparzenie skorupek nie daje 100% pewności, że zginęła.
Jeśli chcesz mieć pewność, to użyj naświetlanych jaj (dostępne w Makro) lub pasteryzowanych białek i żółtek (dostępne na allegro).
Spis treści
Jak przygotować pistacjowe tiramisu?
Potrzebne narzędzia*:
- słoiczki lub pucharki (u mnie 5 x 200ml)
- okrągłe wykrawacze (np. z takiego zestawu wykrawaczy)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy (opcjonalnie)
- szpatułka silikonowa
- mikser
- pędzel silikonowy lub łyżeczka
- waga kuchenna
- blacha z piekarnika
- sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Pistacjowe tiramisu – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu otrzymasz 5 dużych deserów w słoiczkach/pucharkach o pojemności ok. 200 ml.
Biszkopty ladyfingers – przepis
Możesz użyć biszkoptów sklepowych, ale zwróć uwagę na ich skład (tutaj znajdziesz nasze prześwietlenie składów biszkoptów z marketów). Wybierz podłużne biszkopty typu savoiardi. Polecam biszkopty marki Andante – są pyszne i mają doskonały skład.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 75 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
1. Białka ubij do powstania gęstej piany.
2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie.
4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.
5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
6. Masę rozsmaruj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość 1 cm.
7. Biszkopt obsyp cukrem pudrem i odstaw na 5 minut.
8. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze ładnej, złotej barwy. Wystudź ciasto.
Przy pomocy wykrawacza wytnij okrągłe biszkopciki wielkością odpowiadające Twoim słoiczkom/pucharkom.
Krem pistacjowy – przepis
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 2 jajka M (białka i żółtka oddzielnie)
- 30 g cukru
- 30 g cukru pudru
- 50 g pasty pistacjowej 100% (polecam Deseo)
- szczypta soli
1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia.
3. Dodaj pastę pistacjową. Zmiksuj.
4. Białka ubij z cukrem (postępuj jak w krokach 1-3 przygotowania biszkoptu). Dodaj białka do masy pistacjowej i delikatnie wymieszaj.
Pistacjowe tiramisu – składanie deseru
Deser możesz złożyć w pucharkach/słoiczkach lub w dużym rancie/blaszce.
Małe deserki wyglądają znacznie lepiej, ale ich składanie zajmuje dużo więcej czasu.
Amaretto dodaje deserowi przyjemny posmak, jednak bez niego tiramisu również będzie pyszne.
- 150 ml kawy, wystudzonej
- 30 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
- kakao do oprószenia
1. Biszkopciki nasącz delikatnie kawą z amaretto.
Ciasto łatwo chłonie płyn, więc uważaj żeby go nie przesączyć.
Jeśli używasz kupnych biszkoptów to możesz je zanurzać w kawie.
W przypadku biszkopcików przygotowanych samodzielnie (i wycinanych z dużego biszkoptu, tak jak pokazuję wyżej), nie polecam zanurzania w kawie. Ciasto momentalnie wchłonie bardzo dużo płynu i rozmięknie. Dzieje się tak dlatego, że brzegi biszkoptów nie mają zapieczonej “skorupki”.
Aby nie przesączyć używam silikonowego pędzla i namaczam biszkopty z obu stron tylko do momentu aż na powierzchni nie ma już suchych punktów.
2. Złóż deser układając warstwowo:
- biszkopt nasączony kawą
- krem pistacjowy (ok. 30 g na warstwę, wykładaj łyżeczką lub rękawem cukierniczym)
- cienka warstwa kakao (użyj drobnego sitka)
Potem układaj kolejne warstwy w ten sam sposób.
Na samej górze powinno się znaleźć kakao.
Niektórzy obsypują kakao dopiero przed podaniem, ale ja bardzo tego nie lubię, ponieważ kakao jest pyliste i łatwo się nim zakrztusić.
3. Desery włóż do lodówki na minimum 6 godzin, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.
Pistacjowe tiramisu – przepis, który pokochasz!
Jeśli kochasz tiramisu (a można nie kochać?!) i pistacje, to nie zastanawiaj się tylko pędź po składniki i do dzieła!
Wszystkiego pysznego
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Musze przyznać że naprawdę ładnie to wygląda na zdjęciach, aż mnie zachęciło do zrobienia 🙂
Bardzo dziękujemy za miłe słowa. <3
Staramy się żeby zdjęcia były apetyczne. 🙂
Jestem pewna, że tiramisu będzie Ci smakowało, więc życzę smacznego.