Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką

Rolada bezowa cierpliwie czekała na mojej liście deserów do zrobienia. Mimo, że nie mam problemów z bezą to rolady trochę się obawiałam. Myślę, że niepotrzebnie bo wyszła wspaniała!

Rolada bezowa z kremem limonkowym i bazylią

Rolada bezowa w środku ma delikatną piankę, podobną do tej, którą znajdziesz w idealnej Pavlovej. Natomiast zewnętrzna, cieniutka warstwa jest przyjemnie chrupiąca, a  podczas zwijania lekko pęka, co nadaje jej ciekawego wyglądu.

Roladę wypełniłam kremem bazyliowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz żelem limonkowo-bazyliowym. Słodycz bezy cudownie przeplata się z orzeźwiającym kremem i kwaśnym żelem. Jestem zachwycona tym połączeniem.

Rolada bezowa z kremem limonkowym i bazylią

Jedynym minusem rolady bezowej jest jej trwałość. Niestety nie możesz przygotować jej z wyprzedzeniem.
Tylko żel limonkowo-bazyliowy przygotuj dzień wcześniej, ponieważ nabiera odpowiedniej konsystencji dopiero po schłodzeniu.
Zarówno bezę jak i krem przygotuj w dniu podania.
Złóż najlepiej godzinę przed jedzeniem i schłodź w lodówce.

Jak przygotować roladę bezową z kremem bazyliowym i limonką?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

 

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz roladę na około 10 – 12 porcji. 

Żel limonkowo-bazyliowy – przepis

Składniki: 

  • 0,5 g żelatyny
  • 38 g soku z limonki
  • 38 g wody
  • 50 g drobnego cukru
  • 9 g skrobi ziemniaczanej
  • 13 g żółtka
  • 2 g świeżych listków bazylii + pół łyżeczki drobnego cukru

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

2. W niewielkim garnuszku umieść sok z limonki, wodę, 50 g cukru oraz skrobię ziemniaczaną. Podgrzewaj na średniej mocy palnika cały czas mieszając i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze około 1 minutę aż masa zgęstnieje (będzie miała konsystencję kisielu).

Żel limonkowo-bazyliowy - przygotowanie

3. W miseczce roztrzep jajka i dodaj ostrożnie do gorącego żelu limonkowego, cały czas mieszając. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

Żel limonkowo-bazyliowy - przygotowanie

4. W moździerzu rozgnieć bazylię z drobnym cukrem na papkę. Następnie dodaj do żelu limonkowego.Żel limonkowo-bazyliowy - przygotowanie

5. Wymieszaj i przelej do słoiczka. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez noc.

Żel limonkowo-bazyliowy - przygotowanie

Krem bazyliowy – przepis

Składniki:

  • 350 g śmietany kremówki 36%*
  • 200 g mascarpone*
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 g świeżych listków bazylii + łyżeczka drobnego cukru

*Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone.

1. W misie miksera umieść schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubij do otrzymania gęstego kremu.

Krem bazyliowy - przygotowanie

2. W moździerzu rozgnieć bazylię z łyżeczką cukru. Następnie dodaj do kremu śmietankowego i delikatnie wymieszaj szpatułą.

Krem bazyliowy - przygotowanie

 

Beza – przepis

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Ubijanie bezy

1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.

Idealna pavlova, ubijanie bialek na bezę francuską

2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej

4. Po dodaniu całego cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej, jak sprawdzić czy cukier sie rozpuścił

5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

Formowanie i suszenie

1. Bezę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt prostokąta o wymiarach około 28 cm x 32 cm.

Rolada bezowa - przygotowanie

2. Włóż bezę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 15 minut. Na wierzchu bezy powstanie widoczna skorupka, która będzie lekko pękać.

Rolada bezowa - przygotowanie

3. Wyjmij z piekarnika, następnie przykryj suchą i czystą ściereczką oprószoną cukrem pudrem i odwróć blat bezowy skorupką do dołu.

Możesz sobie pomóc płaską blachą lub tacą – na bezę przykrytą ściereczką delikatnie połóż blaszkę. Złap obie blaszki z bezą w środku i odwróć.

Rolada bezowa - przygotowanie

4. Ostrożnie zdejmij papier z bezy. Spód bezy może się lekko kleić. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką - przygotowanie

Rolada bezowa – składanie

1. Na bezie rozsmaruj cienką warstwę żelu limonkowo-bazyliowego.

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką - przygotowanie

2. Wyłóż krem bazyliowy i rozprowadź po całej powierzchni bezy.

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką - przygotowanie

3. Roladę zwijaj wzdłuż dłuższej krawędzi. Złap za ściereczkę i zawijaj roladę do środka.

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką - przygotowanie

4. Ostrożnie przełóż roladę na talerz lub tacę. Rolada jest dość długa dlatego przed przełożeniem możesz przekroić ją na dwie części. Dzięki temu łatwiej będzie ją przenieść i bez problemu zmieści się na talerzu.
Schłodź w lodówce przez 30 – 60 minut.

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką

5. Udekoruj plasterkami limonki i listkami bazylii.

Rolada bezowa z kremem limonkowym i bazylią Rolada bezowa z kremem limonkowym i bazylią Rolada bezowa z kremem limonkowym i bazylią

Rolada bezowa z kremem limonkowym i bazylią

Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką

Połączenie lekkiej pianki bezowej z orzeźwiającym kremem bazyliowym i kwaskowatym żelem limonkowym tworzy niezwykły deser. Koniecznie wypróbuj tą niezwykłą roladę bezową.

 

Wszystkiego smacznego!
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *