Tarta kwaśna śmietana z truskawkami powstała z sentymentu. Gdy byłam mała babcia przygotowywała najlepszy na świecie deser – truskawki posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odtworzyć go w nowoczesnej wersji.
Panna cotta z kwaśną śmietaną smakuje dokładnie tak jak chciałam. Jest kremowa, nie za słodka i smakuje śmietanowo.
Owoce oblałam truskawkową glazurą (bez żelatyny!), która podbija smak i nadaje pięknego błysku.
Spód z dodatkiem mąki migdałowej dodaje przyjemne chrupnięcie, a jego maślany smak doskonale uzupełnia śmietanowo-truskawkowe nadzienie.
Pycha!
Jak przygotować tartę kwaśna śmietana (panna cotta) i truskawki?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant perforowany do tarty o średnicy 19 cm
- 2 maty silikonowe lub papier do pieczenia
- listwy dystansowe
- mata perforowana
- blaszka do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- waga kuchenna np. taka
- waga jubilerska
- mikser
- blender
- sitko
- nóż, deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tarta kwaśna śmietana (panna cotta) i truskawki – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz tartę na ok 6 porcji.
Kruchy spód – przepis
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 35 g mąki migdałowej
- 95 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1 jajko M (50-60 g)
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
1. W misie miksera umieść mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.
4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).
5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.
6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.
8. Tartę wyjmij z obręczy i jeszcze ciepłą posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Dzięki temu tarta nie będzie tak bardzo chłonęła wilgoci z nadzienia. Wstaw tartę do piekarnika na 3-5 minut. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumieni. Wyjmij i odłóż do ostudzenia.
Panna cotta kwaśna śmietana – przepis
Składniki:
- 90 g śmietanki 36% (podzieloną na dwie części po 45 g)
- 35 g cukru
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 g żelatyny 180 bloom (ok. 3/4 łyżeczki) + 15 g zimnej wody
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. 45 g śmietanki i cukier podgrzej prawie do wrzenia. Cukier musi się rozpuścić. Zdejmij z palnika.
3. Do podgrzanej śmietanki dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.
4. W misce wymieszaj pozostałe 45g śmietanki, kwaśną śmietanę i wanilię. Dodaj śmietankę z żelatyną i wymieszaj.
5. Panna cottę odstaw do lodówki na 10 minut, a potem wylej na kruchy spód i wyrównaj szpatułką.
6. Tartę schłódź przez min. 6 godzin, aby panna cotta nabrała właściwej konsystencji.
Glazura truskawkowa – przepis
Składniki:
- 115 g truskawek (mogą być mrożone)
- 25 g cukru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 400 g świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki
1. 115 g truskawek zblenduj. Mrożone owoce rozmroź przed blendowaniem.
2. Truskawki przetrzyj przez sitko. Możesz pominąć ten krok, wtedy w glazurze będzie trochę truskawkowych pestek.
3. Sok z cytryny wymieszaj ze skrobią.
4. Zagotuj puree truskawkowe z cukrem. Dodaj skrobię z sokiem z cytryny i ponownie zagotuj stale mieszając. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut aż sos zgęstnieje.
5. Ciepłą glazurę wymieszaj ze świeżymi truskawkami. Schłódź w lodówce min. 30 minut.
6. Truskawki w glazurze wyłóż na panna cottę.
Tartę podawaj schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej.
Przechowywanie
Kruchy spód możesz przygotować nawet tydzień wcześniej. Przechowuj w suchym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Tarta wypełniona panna cottą wytrzyma w lodówce do 2 dni.
Truskawki warto przygotować i wyłożyć na tartę maksymalnie dzień przed podaniem, a najlepiej w dniu podania.
Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki
Przeniesiesz się ze mną do dziecięcych lat?
Smacznego!
Aneta
Użyłam nieco zmodyfikowanego przepisu ze strony Iowa Food & Family.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Ta Pannna Cotta jest niesamowita! Juz dwa razy wykorzystalam ten przepis żeby zrobić małe deserki w kubeczkach. Zamiast truskawek dałam pulpę mango, która mi zalegała w lodówce. Panna Cotta z kwasna śmietana to po prostu delicje dla podniebienia ❤️
Ogromnie się cieszę, że panna cotta Ci zasmakowała. <3 Muszę spróbować z mango, bo brzmi zachęcająco. 🙂
Bardzo dziękuję za Twój komentarz. :*