Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki

Tarta kwaśna śmietana z truskawkami powstała z sentymentu. Gdy byłam mała babcia przygotowywała najlepszy na świecie deser – truskawki posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odtworzyć go w nowoczesnej wersji.

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Panna cotta z kwaśną śmietaną smakuje dokładnie tak jak chciałam. Jest kremowa, nie za słodka i smakuje śmietanowo.

Owoce oblałam truskawkową glazurą (bez żelatyny!), która podbija smak i nadaje pięknego błysku.

Spód z dodatkiem mąki migdałowej dodaje przyjemne chrupnięcie, a jego maślany smak doskonale uzupełnia śmietanowo-truskawkowe nadzienie.

Pycha!

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Jak przygotować tartę kwaśna śmietana (panna cotta) i truskawki?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

tarta sernikowa z rabarbarem - narzędzia: blaszka do pieczenia, mata perforowana, mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rant do tarty, mikser

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Tarta kwaśna śmietana (panna cotta) i truskawki – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu otrzymasz tartę na ok 6 porcji.

Kruchy spód – przepis

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko M (50-60 g)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)

1. W misie miksera umieść mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).

przygotowanie kruchego spodu do tarty

5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.

przygotowanie kruchego spody do tarty

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

8. Tartę wyjmij z obręczy i jeszcze ciepłą posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Dzięki temu tarta nie będzie tak bardzo chłonęła wilgoci z nadzienia. Wstaw tartę do piekarnika na 3-5 minut. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumieni. Wyjmij i odłóż do ostudzenia.

Panna cotta kwaśna śmietana – przepis

Składniki:

  • 90 g śmietanki 36% (podzieloną na dwie części po 45 g)
  • 35 g cukru
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 g żelatyny (ok. 3/4 łyżeczki) + 15 g zimnej wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. 45 g śmietanki i cukier podgrzej prawie do wrzenia. Cukier musi się rozpuścić. Zdejmij z palnika.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

 

3. Do podgrzanej śmietanki dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

4. W misce wymieszaj pozostałe 45g śmietanki, kwaśną śmietanę i wanilię. Dodaj śmietankę z żelatyną i wymieszaj.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

5. Panna cottę odstaw do lodówki na 10 minut, a potem wylej na kruchy spód i wyrównaj szpatułką.

wylewanie panna cotty kwaśna śmietana na kruchy spód

6. Tartę schłódź przez min. 6 godzin, aby panna cotta nabrała właściwej konsystencji.

Glazura truskawkowa – przepis

Składniki:

  • 115 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 400 g świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki

1. 115 g truskawek zblenduj. Mrożone owoce rozmroź przed blendowaniem.

glazura truskawkowa - przygotowanie

2. Truskawki przetrzyj przez sitko. Możesz pominąć ten krok, wtedy w glazurze będzie trochę truskawkowych pestek.

glazura truskawkowa - przygotowanie

3. Sok z cytryny wymieszaj ze skrobią.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

4. Zagotuj puree truskawkowe z cukrem. Dodaj skrobię z sokiem z cytryny i ponownie zagotuj stale mieszając. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut aż sos zgęstnieje.

glazura truskawkowa - przygotowanie5. Ciepłą glazurę wymieszaj ze świeżymi truskawkami. Schłódź w lodówce min. 30 minut.
glazura truskawkowa - przygotowanie6. Truskawki w glazurze wyłóż na panna cottę.

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawkiTartę podawaj schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej.

Przechowywanie

Kruchy spód możesz przygotować nawet tydzień wcześniej. Przechowuj w suchym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Tarta wypełniona panna cottą wytrzyma w lodówce do 2 dni.

Truskawki warto przygotować i wyłożyć na tartę maksymalnie dzień przed podaniem, a najlepiej w dniu podania.

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

 

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki

Przeniesiesz się ze mną do dziecięcych lat?

Smacznego!
Aneta

Użyłam nieco zmodyfikowanego przepisu ze strony Iowa Food & Family.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

2 Replies to “Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki

  1. Ta Pannna Cotta jest niesamowita! Juz dwa razy wykorzystalam ten przepis żeby zrobić małe deserki w kubeczkach. Zamiast truskawek dałam pulpę mango, która mi zalegała w lodówce. Panna Cotta z kwasna śmietana to po prostu delicje dla podniebienia ❤️

    1. Ogromnie się cieszę, że panna cotta Ci zasmakowała. <3 Muszę spróbować z mango, bo brzmi zachęcająco. 🙂
      Bardzo dziękuję za Twój komentarz. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *