Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki

Tarta kwaśna śmietana z truskawkami powstała z sentymentu. Gdy byłam mała babcia przygotowywała najlepszy na świecie deser – truskawki posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odtworzyć go w nowoczesnej wersji.

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Panna cotta z kwaśną śmietaną smakuje dokładnie tak jak chciałam. Jest kremowa, nie za słodka i smakuje śmietanowo.

Owoce oblałam truskawkową glazurą (bez żelatyny!), która podbija smak i nadaje pięknego błysku.

Spód z dodatkiem mąki migdałowej dodaje przyjemne chrupnięcie, a jego maślany smak doskonale uzupełnia śmietanowo-truskawkowe nadzienie.

Pycha!

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Jak przygotować tartę kwaśna śmietana (panna cotta) i truskawki?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

tarta sernikowa z rabarbarem - narzędzia: blaszka do pieczenia, mata perforowana, mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rant do tarty, mikser

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

 

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Tarta kwaśna śmietana (panna cotta) i truskawki – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu otrzymasz tartę na ok 6 porcji.

Kruchy spód – przepis

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko M (50-60 g)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)

1. W misie miksera umieść mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).

przygotowanie kruchego spodu do tarty

5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.

przygotowanie kruchego spody do tarty

7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

8. Tartę wyjmij z obręczy i jeszcze ciepłą posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Dzięki temu tarta nie będzie tak bardzo chłonęła wilgoci z nadzienia. Wstaw tartę do piekarnika na 3-5 minut. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumieni. Wyjmij i odłóż do ostudzenia.

Panna cotta kwaśna śmietana – przepis

Składniki:

  • 90 g śmietanki 36% (podzieloną na dwie części po 45 g)
  • 35 g cukru
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 g żelatyny 180 bloom (ok. 3/4 łyżeczki) + 15 g zimnej wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. 45 g śmietanki i cukier podgrzej prawie do wrzenia. Cukier musi się rozpuścić. Zdejmij z palnika.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

 

3. Do podgrzanej śmietanki dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

4. W misce wymieszaj pozostałe 45g śmietanki, kwaśną śmietanę i wanilię. Dodaj śmietankę z żelatyną i wymieszaj.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

5. Panna cottę odstaw do lodówki na 10 minut, a potem wylej na kruchy spód i wyrównaj szpatułką.

wylewanie panna cotty kwaśna śmietana na kruchy spód

6. Tartę schłódź przez min. 6 godzin, aby panna cotta nabrała właściwej konsystencji.

Glazura truskawkowa – przepis

Składniki:

  • 115 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 400 g świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki

1. 115 g truskawek zblenduj. Mrożone owoce rozmroź przed blendowaniem.

glazura truskawkowa - przygotowanie

2. Truskawki przetrzyj przez sitko. Możesz pominąć ten krok, wtedy w glazurze będzie trochę truskawkowych pestek.

glazura truskawkowa - przygotowanie

3. Sok z cytryny wymieszaj ze skrobią.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

4. Zagotuj puree truskawkowe z cukrem. Dodaj skrobię z sokiem z cytryny i ponownie zagotuj stale mieszając. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut aż sos zgęstnieje.

glazura truskawkowa - przygotowanie5. Ciepłą glazurę wymieszaj ze świeżymi truskawkami. Schłódź w lodówce min. 30 minut.
glazura truskawkowa - przygotowanie6. Truskawki w glazurze wyłóż na panna cottę.

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawkiTartę podawaj schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej.

Przechowywanie

Kruchy spód możesz przygotować nawet tydzień wcześniej. Przechowuj w suchym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Tarta wypełniona panna cottą wytrzyma w lodówce do 2 dni.

Truskawki warto przygotować i wyłożyć na tartę maksymalnie dzień przed podaniem, a najlepiej w dniu podania.

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

 

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Smaki dzieciństwa - tarta kwaśna śmietana i truskawki

Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki

Przeniesiesz się ze mną do dziecięcych lat?

Smacznego!
Aneta

Użyłam nieco zmodyfikowanego przepisu ze strony Iowa Food & Family.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

3 Replies to “Smaki dzieciństwa – tarta kwaśna śmietana i truskawki

  1. Pingback: My Homepage
  2. Ta Pannna Cotta jest niesamowita! Juz dwa razy wykorzystalam ten przepis żeby zrobić małe deserki w kubeczkach. Zamiast truskawek dałam pulpę mango, która mi zalegała w lodówce. Panna Cotta z kwasna śmietana to po prostu delicje dla podniebienia ❤️

    1. Ogromnie się cieszę, że panna cotta Ci zasmakowała. <3 Muszę spróbować z mango, bo brzmi zachęcająco. 🙂
      Bardzo dziękuję za Twój komentarz. :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *