Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku szczególnie polecam na różnego rodzaju przyjęcia. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego świetnie się prezentuje.
Składa się z trzech pysznych elementów:
- kruchych kokosowych ciastek (możesz użyć kupnych, żeby było jeszcze łatwiej i szybciej, ale zachęcam Cię do upieczenia ich samodzielnie)
- intensywnie kokosowego kremu twarożkowego
- truskawkowej pianki
Jak przygotować kokosowo-truskawkowy deser w pucharku?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- pucharki lub słoiczki na deserki (korzystałam z takich pucharków o pojemności 150 ml)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- blaszka
- malakser
- blender
- wałek do ciasta np. taki
- waga kuchenna np. taka
- silikonowa szpatułka
- mikser
- garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu przygotujesz 9 deserów
w pucharku o pojemności 150 ml
Ciasteczka kokosowe – przepis
Składniki:
- 75 g mąki pszennej
- 25 g wiórków kokosowych
- 35 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1. W misie umieść wszystkie składniki na ciasto.
2. Zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta (możesz zagnieść dłonią lub mikserem z płaską końcówką).
3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm pomiędzy dwoma matami silikonowymi. Następnie włóż do zamrażarki na pół godziny.
4. Wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm.
5. Ciastka umieść na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów. Każdy piekarnik piecze inaczej. Obserwuj ciasteczka podczas pieczenia, ponieważ szybko nabierają koloru i łatwo można je przypalić.
7. Wystudzone ciasteczka rozdrobnij za pomocą malaksera lub przełóż do woreczka strunowego i rozgnieć uderzając wałkiem lub tłuczkiem.
8. Na dno każdego pucharku wysyp 2 łyżeczki (około 15 g) pokruszonych ciastek kokosowych.
Kokosowy krem twarożkowy – przepis
Składniki:
- 500 g twarogu z wiaderka (użyłam twarogu Piątnica)
- 120 g cukru pudru
- 160 g śmietanki kokosowej*
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 40 g wiórek kokosowych
*Kupuję mleko kokosowe w puszce (tłuste, nie light) i chłodzę w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Wybieram gęstą śmietankę, a wodę odlewam (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Na wykonanie tego deseru wystarczy Ci jedna puszka mleka kokosowego.
1. W misie miksera umieść twaróg i cukier puder. Utrzyj za pomocą płaskiego mieszadła aż składniki dobrze się połączą.
2. Dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj do połączenia.
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę.
4. Masę serową wymieszaj z ubitą śmietaną i wiórkami kokosowymi za pomocą silikonowej szpatułki.
5. Kokosowy krem twarożkowy przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim pucharki do około 2/3 wysokości. Następnie wyrównaj wierzch.
Truskawkowa pianka – przepis
Składniki:
- 200 g truskawek (mogą być mrożone)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 g żelatyny 180 bloom (1 płaska łyżeczka) + 20 g zimnej wody
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. W garnku umieść truskawki (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać.
3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.
4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
5. Wystudzoną masę truskawkową przelej do rękawa cukierniczego lub dzbanuszka z dziubkiem. Następnie wylej na kokosowy krem twarożkowy.
6. Gotowe deserki w pucharku schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie udekoruj świeżymi truskawkami.
Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku
Deser w pucharku to idealny pomysł na przyjęcie. A kokos i truskawki to świetne połączenie.
Dobrego dnia,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!