Kokosowo – truskawkowy deser w pucharku

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku szczególnie polecam na różnego rodzaju przyjęcia. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego świetnie się prezentuje.

Składa się z trzech pysznych elementów:

  • kruchych kokosowych ciastek (możesz użyć kupnych, żeby było jeszcze łatwiej i szybciej, ale zachęcam Cię do upieczenia ich samodzielnie)
  • intensywnie kokosowego kremu twarożkowego
  • truskawkowej pianki

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku

Jak przygotować kokosowo-truskawkowy deser w pucharku?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

 

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

 

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu przygotujesz 9 deserów
w pucharku o pojemności 150 ml

Ciasteczka kokosowe – przepis

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 35 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1. W misie umieść wszystkie składniki na ciasto.

Kruche ciasto kokosowe

2. Zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta (możesz zagnieść dłonią lub mikserem z płaską końcówką).

Kruche ciasto kokosowe - zagniatanie

3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm pomiędzy dwoma matami silikonowymi. Następnie włóż do zamrażarki na pół godziny.

Kruche ciasteczka kokosowe - wałkowanie

4. Wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm.

Kruche ciasteczka kokosowe - wycinanie

5. Ciastka umieść na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka kokosowe - pieczenie na macie silikonowej

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów. Każdy piekarnik piecze inaczej. Obserwuj ciasteczka podczas pieczenia, ponieważ szybko nabierają koloru i łatwo można je przypalić.

Kruche ciasteczka kokosowe

7. Wystudzone ciasteczka rozdrobnij za pomocą malaksera lub przełóż do woreczka strunowego i rozgnieć uderzając wałkiem lub tłuczkiem.

Pokruszone ciasteczka kokosowe

8. Na dno każdego pucharku wysyp 2 łyżeczki (około 15 g) pokruszonych ciastek kokosowych.

Kruche ciasteczka kokosowe - spód deseru w pucharku

Kokosowy krem twarożkowy – przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu z wiaderka (użyłam twarogu Piątnica)
  • 120 g cukru pudru
  • 160 g śmietanki kokosowej*
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 40 g wiórek kokosowych

*Kupuję mleko kokosowe w puszce (tłuste, nie light) i chłodzę w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Wybieram gęstą śmietankę, a wodę odlewam (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Na wykonanie tego deseru wystarczy Ci jedna puszka mleka kokosowego.

1. W misie miksera umieść twaróg i cukier puder. Utrzyj za pomocą płaskiego mieszadła aż składniki dobrze się połączą.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

2. Dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj do połączenia.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany kremówki

4. Masę serową wymieszaj z ubitą śmietaną i wiórkami kokosowymi za pomocą silikonowej szpatułki.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

5. Kokosowy krem twarożkowy przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim pucharki do około 2/3 wysokości. Następnie wyrównaj wierzch.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

Truskawkowa pianka – przepis

Składniki:

  • 200 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 g żelatyny 180 bloom (1 płaska łyżeczka) + 20 g zimnej wody

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnku umieść truskawki (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać.

przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.

Blendowanie truskawek

4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

Pianka truskawkowa

5. Wystudzoną masę truskawkową przelej do rękawa cukierniczego lub dzbanuszka z dziubkiem. Następnie wylej na kokosowy krem twarożkowy.

6. Gotowe deserki w pucharku schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie udekoruj świeżymi truskawkami.

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku

Deser w pucharku to idealny pomysł na przyjęcie. A kokos i truskawki to świetne połączenie.

Dobrego dnia,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *