Kokosowo – truskawkowy deser w pucharku

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku szczególnie polecam na różnego rodzaju przyjęcia. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego świetnie się prezentuje.

Składa się z trzech pysznych elementów:

  • kruchych kokosowych ciastek (możesz użyć kupnych, żeby było jeszcze łatwiej i szybciej, ale zachęcam Cię do upieczenia ich samodzielnie)
  • intensywnie kokosowego kremu twarożkowego
  • truskawkowej pianki

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku

Jak przygotować kokosowo-truskawkowy deser w pucharku?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

 

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu przygotujesz 9 deserów
w pucharku o pojemności 150 ml

Ciasteczka kokosowe – przepis

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 35 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1. W misie umieść wszystkie składniki na ciasto.

Kruche ciasto kokosowe

2. Zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta (możesz zagnieść dłonią lub mikserem z płaską końcówką).

Kruche ciasto kokosowe - zagniatanie

3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm pomiędzy dwoma matami silikonowymi. Następnie włóż do zamrażarki na pół godziny.

Kruche ciasteczka kokosowe - wałkowanie

4. Wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm.

Kruche ciasteczka kokosowe - wycinanie

5. Ciastka umieść na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka kokosowe - pieczenie na macie silikonowej

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów. Każdy piekarnik piecze inaczej. Obserwuj ciasteczka podczas pieczenia, ponieważ szybko nabierają koloru i łatwo można je przypalić.

Kruche ciasteczka kokosowe

7. Wystudzone ciasteczka rozdrobnij za pomocą malaksera lub przełóż do woreczka strunowego i rozgnieć uderzając wałkiem lub tłuczkiem.

Pokruszone ciasteczka kokosowe

8. Na dno każdego pucharku wysyp 2 łyżeczki (około 15 g) pokruszonych ciastek kokosowych.

Kruche ciasteczka kokosowe - spód deseru w pucharku

Kokosowy krem twarożkowy – przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu z wiaderka (użyłam twarogu Piątnica)
  • 120 g cukru pudru
  • 160 g śmietanki kokosowej*
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 40 g wiórek kokosowych

*Kupuję mleko kokosowe w puszce (tłuste, nie light) i chłodzę w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Wybieram gęstą śmietankę, a wodę odlewam (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Na wykonanie tego deseru wystarczy Ci jedna puszka mleka kokosowego.

1. W misie miksera umieść twaróg i cukier puder. Utrzyj za pomocą płaskiego mieszadła aż składniki dobrze się połączą.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

2. Dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj do połączenia.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany kremówki

4. Masę serową wymieszaj z ubitą śmietaną i wiórkami kokosowymi za pomocą silikonowej szpatułki.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

5. Kokosowy krem twarożkowy przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim pucharki do około 2/3 wysokości. Następnie wyrównaj wierzch.

Kokosowy krem twarożkowy w pucharku

Truskawkowa pianka – przepis

Składniki:

  • 200 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 g żelatyny 180 bloom (1 płaska łyżeczka) + 20 g zimnej wody

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnku umieść truskawki (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać.

przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.

Blendowanie truskawek

4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

Pianka truskawkowa

5. Wystudzoną masę truskawkową przelej do rękawa cukierniczego lub dzbanuszka z dziubkiem. Następnie wylej na kokosowy krem twarożkowy.

6. Gotowe deserki w pucharku schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie udekoruj świeżymi truskawkami.

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku

Kokosowo-truskawkowy deser w pucharku

Deser w pucharku to idealny pomysł na przyjęcie. A kokos i truskawki to świetne połączenie.

Dobrego dnia,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *