Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym

Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym crème pâtissière są idealnym deserem na jesienne dni. Gdybym miała wybrać smaki, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią to byłyby to właśnie orzechy i gruszki. Aromatyczne, kruche spody, intensywnie orzechowa pralina, soczyste gruszki oraz waniliowy krem budyniowy to niezwykle smaczne połączenie.

Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy

Przygotowanie tartaletek możesz bez problemu rozłożyć na kilka dni.

Z kilkudniowym wyprzedzeniem możesz przygotować:

  • kruche spody (przechowuj w suchym, szczelnie zamykanym pojemniku)
  • pralinę orzechową (przechowuj w temperaturze pokojowej)
  • gruszki w syropie (przechowuj w lodówce)

Dzień wcześniej przygotuj:

  • waniliowy creme patisserie – krem budyniowy (przechowuj w lodówce, zabezpieczony folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu)

Deser złóż dopiero w dniu podania. 

Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy

Jak zrobić orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym?

 

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Narzędzia cukiernicze - wałek do ciasta, blender, blaszka, mata silikonowa, mikser, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, foremki na tartaletki, okrągły wykrawacz, tylka 1b, szpatuła silikonowa, rózga kuchenna

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz 10 małych tartaletek.

Jeżeli chcesz skorzystać z okrągłych ringów do tartaletek o średnicy 8 cm to na 10 sztuk proponuję podwoić proporcje. 

Kruche spody orzechowe – przepis

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 20 g mąki z orzechów laskowych (polecamy Tree Nuts)
  • 45 g cukru pudru
  • 60 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1/2 jajka (ok. 30 g)

1. W misie miksera umieść obie mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

kruche ciasto orzechowe - przygotowanie

2. Następnie dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

kruche ciasto orzechowe - przygotowanie

3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

kruche ciasto orzechowe - wałkowanie

4. Okrągłym wykrawaczem o średnicy trochę większej niż średnica foremek do tartaletek wytnij okręgi i wylep nimi metalowe foremki.

kruche spody orzechowe - wylepianie form

5. Dociśnij delikatnie ciasto do formy. Schłodź w zamrażarce przez 20 minut.

kruche spody orzechowe - wylepianie form

6. Nożem odetnij nadmiar ciasta wystający ponad foremki.

kruche spody orzechowe - wylepianie form

7. Tartaletki włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20 minut w trybie góra-dół, aż ciasto ładnie się zarumieni.

kruche spody orzechowe - pieczenie

8. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki. Upieczone ciasto powinno wychodzić z formy bez problemu.

kruche spody orzechowe

Pralina orzechowa – przepis

Z podanych proporcji przygotujesz znacznie więcej praliny niż potrzeba jednak przygotowanie karmelu z mniejszej ilości cukru niż 100 g może być kłopotliwe. Na szczęście pralinę orzechową można przechowywać nawet i kilka miesięcy.

Składniki:

  • 100 g uprażonych orzechów laskowych (polecamy Tree Nuts)
  • 100 g cukru

1. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier może się zbrylić, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.

karmel

2. Do karmelu dodaj orzechy i wymieszaj tak, aby karmel je oblepił. Następnie zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

orzechy laskowe w karmelu

3. Orzechy zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku będą przypominały piasek, ale z czasem osiągną konsystencję pasty, a po dłuższym mieleniu pralina stanie się płynna. Podczas mielenia robiłam kilka przerw aby malakser jak i pralina mogły przestygnąć.

pralina z orzechów laskowych pralina z orzechów laskowych

4. Wystudzoną pralinę przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego. Tył rękawa zawiąż gumką recepturką aby pralina nie wypłynęła.

Pralinę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej.

pralina z orzechów pekan

Gruszki w syropie – przepis

Składniki:

  • 3 średniej wielkości gruszki (około 300 g po obraniu)*
  • 30 ml wody
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego

* Wybierz gruszki twarde, mniej dojrzałe. Bardzo dojrzałe gruszki szybko się rozpadną i uzyskasz zupełnie inną konsystencję.

1. Gruszki pokrojone w kostkę, cukier, sok z cytryny oraz wodę umieść w garnuszku. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a gruszki lekko zmiękną.

gruszki w syropie - przygotowanie

2. Dodaj syrop klonowy i gotuj przez około 2 minuty.

gruszki w syropie - przygotowanie

3. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce. Przed nałożeniem na tartaletki odsącz gruszki z syropu.

gruszki w syropie - przygotowanie

Waniliowy crème pâtissière (krem budyniowy) – przepis

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 65 g cukru
  • 24 g mąki pszennej
  • 24 g skrobi ziemniaczanej

Kod rabatowy!

Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na mięsiste laski wanilii od Vanillove.

1. W garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii.

waniliowy krem budyniowy - creme patisserie - przygotowanie

2. W misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną masę.

waniliowy krem budyniowy - creme patisserie - przygotowanie

3. Do żółtek utartych z cukrem dodaj obie mąki i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

waniliowy krem budyniowy - creme patisserie - przygotowanie

4. 1/4 gorącego mleka waniliowego wlej powoli do masy jajecznej energicznie mieszając. W ten sposób zahartujesz masę jajeczną czyli zrównoważysz temperaturę obu cieczy i zapobiegniesz ścięciu się jajek.

5. Przelej zahartowaną masę jajeczną do rondla z pozostałym mlekiem. Podgrzewa na wolnym ogniu, do czasu aż masa zgęstniej i zagotuje się. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i krem się nie przypalił. Gotuj przez około 1 minutę. Krem będzie miał konsystencję budyniu.

waniliowy krem budyniowy - creme patisserie

6. Zdejmij z palnika i przykryj folią spożywczą tak aby stykała się ona z powierzchnią budyniu. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Krem możesz przygotować dzień wcześniej – po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

waniliowy krem budyniowy - creme patisserie

Składanie tartaletek

1. Spód tartaletek wypełnij praliną orzechową. Możesz nakładać łyżeczką, jednak o wiele łatwiej będzie, gdy użyjesz rękawa cukierniczego.

tartaletki z praliną orzechową

2. Na pralinę wyłóż gruszki – około 1 łyżeczka do każdej tartaletki. Pamiętaj aby najpierw odsączyć je z syropu.

tartaletki z praliną orzechową i gruszkami

3. Na górę wyszprycuj waniliowy krem budyniowy.

Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy

4. Dodatkowo tartaletki możesz udekorować połówkami orzechów laskowych. Możesz również zamienić kolejność i na pralinę orzechową wyłożyć krem budyniowy, a dopiero potem  gruszki.

Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy Tartaletki orzech laskowy - gruszka - waniliowy krem budyniowy

Orzechowe tartaletki z gruszką i waniliowym kremem budyniowym

Jesienny deser z gruszkami długo za mną chodził. Cieszę się, że w końcu go przygotowałam ponieważ jest naprawdę pyszny!

Wszystkiego smacznego!
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *