Wyobraź sobie kroplę wpadającą do szklanki z wodą. Musisz na to spojrzeć w powiększeniu i w zwolnionym tempie. Prawda, że przypomina to ozdobę widoczną na moim torcie? Jest to “splash” i w języku angielskim znaczy “plusk”.

Splash z izomaltu czyli efektowna ozdoba tortu.

Bardzo lubię takie minimalistyczne torty. Powiedzenie, że piękno tkwi w prostocie jest dla mnie jak najbardziej aktualne. Splash z izomaltu to łatwa w wykonaniu a jakże spektakularna ozdoba. Jest tak atrakcyjna, że nie potrzebujesz już innych dekoracji do swojego tortu. A do tego każdy splash ma inny, niepowtarzalny kształt.

Czym jest izomalt?

Izomalt (ang. isomalt) to niskokaloryczna substancja słodząca dodawana na przykład do dietetycznych napojów. Bardzo często wykorzystywany jest w cukiernictwie. Z izomaltu możesz zrobić m.in. lizaki, ozdoby na tort takie jak walentynkowe serca na jednym z moich tortów czy urocze ciasteczka grzechotki.

Izomalt kupisz pod postacią granulek. Aby wykonać z niego ozdoby cukiernicze, musisz go najpierw przetopić. Podczas rozpuszczania osiąga bardzo wysoką temperaturę dlatego ważne jest żebyś zachowała podstawowe środki bezpieczeństwa – załóż rękawiczki i upewnij się że w pobliżu nie ma dzieci. Jeżeli chcesz aby Twoja dekoracja była kolorowa, wystarczy dodać odrobinę barwnika spożywczego do rozpuszczonego izomaltu.

Jak zrobić splash z izomaltu czyli efektowną ozdobę na tort?

Potrzebne narzędzia*:

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

  • mata silikonowa
  • izomalt – na wykonanie splashu ze zdjęcia wykorzystałam 130 g izomaltu (średnica mojego tortu to 20 cm), kupisz tutaj
  • barwnik spożywczy (użyłam barwnika w żelu)
  • stalowy garnek do podgrzania izomaltu
  • termometr cukierniczy (opcjonalnie)
  • palnik gazowy (opcjonalnie)
  • lakier spożywczy w sprayu (opcjonalnie)
  • rękawiczki (używam nitrylowych) – ochronią Twoje dłonie w trakcie pracy z gorącym izomaltem
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • klamerki do bielizny albo do papieru
  • wysoki przedmiot na którym ustawisz matę z izomaltem (może to być np. słoik, wazon lub termos – coś co jest odporne na wysoką temperaturę; wykorzystałam młynek do pieprzu)

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Narzędzia potrzebne do zrobienia splashu z izomaltu: stalowy garnek, szpatułka silikonowa, mata silikonowa, izomalt, barwnik spożywczy, lakier spozywczy w sprayu, termometr, klamerki.

Opis wykonania splashu z izomaltu krok po kroku.

1. Wsyp izomalt do czystego, stalowego garnka – używam niewielkiego garnka z dzióbkiem.

Rozpuszczanie izomaltu.

2. Podgrzewaj izomalt do temperatury 167°C. Możesz mieszać od czasu do czasu silikonową łopatką. Jeżeli nie posiadasz termometru cukierniczego, to poczekaj aż izomalt całkowicie się rozpuści i zacznie gotować. Nie trzymaj go jednak zbyt długo na kuchence bo może się przypalić.

Rozpuszczony izomalt, termometr cukierniczy

3. Gdy izomalt osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmij garnek z palnika i bardzo ostrożnie dodaj odrobinę barwnika – bądź czujna bo może pryskać! Wymieszaj silikonową szpatułką.

Rozpuszczanie i barwienie izomaltu.

4. Rozłóż matę silikonową. Obok ustaw wysoki przedmiot (użyłam młynka do pieprzu), na którym ułożysz matę z izomaltem. Wylej izomalt na matę i poczekaj aż lekko przestygnie i zgęstnieje. Kontroluj jego konsystencję – nie może być ani zbyt gęsty ani zbyt płynny. Ja zazwyczaj pozwalam izomaltowi przestygnąć jeszcze w garnku (około 2 minuty) i dopiero wtedy wylewam go na matę.

Wylewanie izomaltu na matę silikonową.

5. Ostrożnie podnieś matę z izomaltem i ułóż na przygotowanym przedmiocie. Uformuj kształt ozdoby spinając boki maty klamerkami. Izomalt będzie delikatnie spływał po macie. Dlatego tak ważna jest jego odpowiednia konsystencja. Zbyt gęsty zastygnie od razu i nie powstaną “sople” jak na zdjęciu poniżej. Natomiast zbyt płynny spłynie aż do blatu i się do niego przyklei. Pozostaw do wystygnięcia.

Formowanie izomaltu na macie silikonowej.

6. Gdy izomalt całkowicie wystygnie (zajmie to około kilkanaście minut) ostrożnie zdejmij splash z maty.

Splash z izomaltu

Czy termometr cukierniczy jest konieczny?

Nie jest konieczny. Jednak jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z izomaltem to zachęcam Cię do pracy z termometrem. Dlaczego? Ponieważ zbyt mocno podgrzany izomalt może się przypalić i zmienić swój kolor. Pamiętaj, że niewielka ilość izomaltu bardzo szybko osiąga pożądaną temperaturę. Istnieje tez ryzyko, że podgrzejesz go za słabo, a wtedy tuż po zastygnięciu zmatowieje. A nie o to nam przecież chodzi – ozdoby z izomaltu mają być błyszczące.

Jakiego barwnika użyć?

Do barwienia ozdób z izomaltu używam barwników żelowych albo do aerografu. Niektórzy twierdzą, że dzięki temu drugiemu rodzajowi barwnika dekoracja z izomaltu jest bardziej przezroczysta i przypomina szkło. Tym razem użyłam barwnika w żelu i jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Jeżeli jednak chcesz żeby izomalt nie był przezroczysty (chcesz uzyskać “mleczny” efekt) to oprócz kolorowego barwnika dodaj odrobinę białego.

Użycie palnika gazowego

Ozdoby z izomaltu czasami stają się matowe nie tylko z przytoczonego powyżej powodu. Izomalt nie lubi wilgoci, źle przechowywany może również zmatowieć (gotowe dekoracje przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku). Gdyby jednak zmatowiał użyj palnika gazowego – po ogrzaniu izomalt nabierze blasku. Rób to jednak bardzo delikatnie i równomiernie ponieważ powierzchnia ozdoby może się “pofalować”. Takie “odświeżanie” izomaltu nie jest łatwe dlatego lepiej zastosować lakier spożywczy, który osobiście bardzo polecam.

Co zrobić jeżeli splash z izomaltu pęknie?

Ozdoby z izomaltu są bardzo delikatne i kruche. Jeśli splash pęknie, nie panikuj. Pokrusz go, wrzuć do garnka i ponownie rozpuść. A gdy nie spodoba Ci się kształt Twojego splashu zrób to samo. 🙂 Ale uwaga! Możesz to zrobić o ile nie spryskałaś go jeszcze bezbarwnym lakierem spożywczym.

Wiem co mówię. Za pierwszym razem użyłam zbyt gorącego, a co za tym idzie zbyt płynnego izomaltu, który spłynął do samego blatu. Przy drugim podejściu splash pękł podczas zdejmowania z maty. Za trzecim razem wszystko było zrobione prawidłowo, ale nie do końca byłam zadowolona z uzyskanego kształtu. Na szczęście cały proces przygotowania takiej ozdoby (rozpuszczanie i stygnięcie) jest dość szybki dlatego mogłam sobie pozwolić na kolejną próbę, której rezultat możesz podziwiać na zdjęciach.

Jak zabezpieczyć sphlash z izomaltu?

Izomalt jest bardzo wrażliwy na wilgoć. Dlatego ozdoby z izomaltu przechowuj w suchym i szczelnym pojemniku. A najlepiej przygotuj tuż przed podaniem.

Jeżeli chcesz przygotować ozdoby z wyprzedzeniem warto zabezpieczyć je bezbarwnym lakierem spożywczym w sprayu. Dzięki niemu izomalt wygląda pięknie i błyszcząco przez bardzo długi czas (dobrze przechowywany nawet i do kilku tygodni). Spryskując ozdoby lakierem spożywczym zwróć uwagę na powierzchnię na której się znajdują – lakier zostawia trudne do usunięcia ślady. Ja położyłam mój splash na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskałam z każdej strony i zostawiłam do wyschnięcia.

Zabezpieczanie splashu z izomaltu bezbarwnym lakierem spożywczym.

Jak ozdobiłam mój tort?

Obiecuję, że wpis poświęcony całkowicie tynkowaniu pojawi się jeszcze na naszym blogu. W skrócie opowiem jak wykonałam tort ze splashem.

Mój tort otynkowałam kremem maślanym z dodatkiem mleka w proszku tzw. milky way. Część masy zabarwiłam czarnym barwnikiem żelowym uzyskując szary kolor. Tort obłożyłam białym tynkiem, następnie w niektórych miejscach naniosłam odrobinę szarego kremu. Za pomocą packi wyrównałam najpierw górę, potem bok tortu. Schłodziłam tort w lodówce.

Zazwyczaj po schłodzeniu, odcinam nożem nierówności powstałe u góry tortu tak aby powstał ostry kant. Tym razem tego nie zrobiłam, a te nierówności pomalowałam złotym barwnikiem w proszku rozpuszczonym w odrobinie spirytusu. Splash z izomaltu położyłam na torcie tuż przed podaniem.

Tort ze splashem z izomaltu

Splash z izomaltu czyli efektowna dekoracja Twojego tortu.

Zachwycają mnie torty ozdobione splashem z izomaltu. Są nowoczesne a zarazem eleganckie, idealne prawie na każdą okazję. Prostota w najlepszym wydaniu!

Splash z izomaltu czyli efektowna ozdoba tortu.

Splash z izomaltu czyli efektowna ozdoba tortu.

Tort ze splashem z izomaltu

Zobacz i daj się zainspirować!

Poniżej znajdziesz kilka innych naszych tortów ze splashem z izomaltu.

Tort ze splashem z izomaltu

Taki wielokolorowy efekt możesz uzyskać barwiąc kilka porcji izomaltu na różne kolory i wylewając je jeden po drugim. Jednak łatwiej wylać bezbarwny izomalt na matę, a potem dodawać do niego niewielkie ilości barwnika w płynie i mieszać patyczkiem. Musisz działać szybko, ponieważ izomalt po zmieszaniu z płynnym barwnikiem zastyga w mig.

Splash z izomaltu

Bardzo łatwo uzyskać taki podłużny kształt. Wylej płynny izomalt na matę ułożoną na blacie, a potem uformuj z niej fale spinając brzeg klamerkami. Możesz również matę ułożyć w kształt wachlarza, to da ciekawy efekt.

Ozdoba z izomaltu

Miłego dnia 🙂
Magda

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać (i mogę je umieścić w galerii powyżej)! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.