Walentynki kojarzą mi się z czekoladą, której jestem ogromną fanką. Dlatego postanowiłam zaserwować Ci doskonały czekoladowy deser.
Babeczki brownie smakują obłędnie z aksamitnym czekoladowym kremem z nutką chilli. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nawet nie trzeba odpalać miksera! Spokojnie sobie z nimi poradzisz, nawet jeśli jesteś początkująca.
Dodatki wybierz sama!
W zasadzie babeczki nie potrzebują już żadnych dodatków, ale postanowiłam spróbować je urozmaicić. Wymyśliłam 2 świetne nadzienia, a nasze obserwatorki na stories wybrały jeszcze jedno.
Nie potrafiłam się zdecydować, które jest najlepsze, dlatego dodaję wszystkie 3, a Ty możesz samodzielnie wybrać to co Ci odpowiada.
Do wyboru masz:
- pastę z orzechów laskowych – doskonale uzupełnia i podbija smak kremu czekoladowego
- suszone śliwki w rumie – podkreślają smak chilli i dodają ciekawy posmak
- konfitura malinowa – klasyczne, pyszne połączenie
Jak przygotować babeczki brownie z czekoladowym kremem z chilli?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma do babeczek (klasyczna, z 12 wgłębieniami)
- rękaw cukierniczy
- dowolna tylka dekoracyjna w kształcie gwiazdki
- papier do pieczenia
- waga kuchenna np. taka
- waga jubilerska
- blender
- silikonowa szpatułka
- trzepaczka
- garnek, miska, sitko
- posypki np. Roses od Słodki Bufet (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Babeczki brownie z czekoladowym kremem z chilli – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu otrzymasz 12 babeczek brownie z kremem.
Babeczki brownie – przepis
- 120 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 130 g brązowego cukru (możesz zastąpić białym cukrem)
- 65 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
1. W garnuszku roztop masło i zdejmij z palnika.
2. Do gorącego masła dodaj posiekaną lub połamaną w kostki czekoladę i odstaw na 2 minuty.
3. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej i przestudź do temperatury pokojowej.
4. W misce wymieszaj rózgą kuchenną jajka z cukrem. Nie ubijaj.
5. Dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj tylko do połączenia.
6. Wsyp przesianą mąkę i sól. Wymieszaj do połączenia.
7. Ciasto czekoladowe przelej do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz bez termoobiegu przez około 20-25 minut. Patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą jednak nie powinno być na nim surowego ciasta.
8. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź.
Papilotki z papieru do pieczenia
Brownie warto upiec w papilotkach żeby łatwiej było je wyjąć z formy.
Chciałam żeby moje brownie miały prosty kształt dlatego skorzystałam z patentu Ani ze Słodki Bufet na papilotki z papieru do pieczenia.
Z papieru wytnij kwadraty o wymiarach ok. 12 x 12cm. Natnij każdy brzeg mniej-więcej w połowie. Nacięcia powinny sięgać 1/4 szerokości papieru. Włóż papier w zagłębienie formy. W środek włóż rękę, szklankę lub narzędzie do tartaletek, żeby zagiąć papier w odpowiednich miejscach.
Krem namelaka czekoladowy z chilli
Podana w przepisie ilość chilli sprawia, że jest wyraźnie wyczuwalne w kremie, ale nie dominuje i nie trzeba zapijać deseru. 😉 Ilość chilli dopasuj do swoich kubków smakowych.
Kremu jest dokładnie tyle ile potrzeba do wyszprycowania na 12 babeczek w sposób widoczny na zdjęciach. Jeśli chcesz inaczej wyszprycować krem lub dać go więcej, to polecam pomnożenie ilości składników przez 1,5 lub 2.
Składniki:
- 60 ml mleka 3,2 %
- 1,8 g żelatyny 180 bloom (mniej niż 1/2 łyżeczki) + 9 g wody
- 70 g czekolady deserowej 50 % (użyłam Fin Care)
- 30 g czekolady mlecznej (użyłam Fin Care)
- 125 g śmietany 36 %
- 0,3 g chilli pieprzu cayenne (1/8 łyżeczki)
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2. Mleko podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.
3. Do mleka dodaj żelatyną i wymieszaj lub zblenduj, aż zupełnie się rozpuści.
4. Dodaj czekoladę oraz chilli i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnym gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.
5. Do masy czekoladowej dodaj śmietanę. Wymieszaj lub zblenduj do połączenia. Gotowy krem wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Krem szybko ogrzewa się od ciepła rąk, dlatego warto go wyjąć z lodówki tuż przed szprycowaniem i wyciskać krem dość szybko.
Dodatki do babeczek brownie
Pasta z orzechów laskowych
Potrzebujesz ok. 1/2 łyżeczki na każdą babeczkę.
Łącznie na 12 sztuk użyjesz 2 łyżek pasty (ok. 100g)
Polecam pastę Tree nuts.
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Tree Nuts.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę -10% na całe zamówienie!
Śliwki w rumie
- 100 g śliwek suszonych
- 100 ml ciemnego rumu
Konfitura malinowa
Zamiast konfitury możesz użyć frużeliny malinowej.
Składniki:
- 150 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 15 g cukru
- 0,75 g pektyny NH
1. Maliny podgrzej z sokiem z cytryny, aż owoce zaczną się rozpadać.
Jeśli chcesz to na tym etapie możesz przetrzeć owoce przez sitko żeby pozbyć się pestek.
2. Pektynę dokładnie wymieszaj z cukrem. Maliny podgrzewaj na średnim ogniu wsypując stopniowo cukier z pektyną i cały czas mieszając. 3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut, aż konfitura wyraźnie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.
Składanie i dekorowanie babeczek brownie
Jeśli używasz dodatków, to zacznij od wyszprycowania odrobiny kremu wzdłuż brzegów babeczki. Nadzienie wyłóż do środka powstałego “rantu”. Dzięki temu nadzienie nie wypłynie.
Pozostały krem przełóż do rękawa zakończonego ozdobną tylką i wyszprycuj w dowolny sposób.
Na koniec możesz babeczkę posypać posypką, ja użyłam posypki Roses od Słodki Bufet.
Babeczki brownie z czekoladowym kremem z chilli
Którą wersję babeczek wybierasz?
Smacznego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Wyglądają wspaniale! Wszystkie !
Dziękujemy za miłe słowa. <3