3 lata temu na blogu pojawił się przepis na jadalny brokat z żelatyny, który zrobił furorę i do tej pory jest jednym z najczęściej czytanych wpisów.
Co jakiś czas na grupach tortowych wpadałam na informację o nowym, najlepszym, brokacie na tort. Dzisiaj mówię “sprawdzam!” i przedstawiam Wam test 9 różnych brokatów. Część wymyśliłam sama, inne przewijały się na grupach fb, a jeden pochodzi od Ani @slodki_bufet.
W ramach testu oceniłam smak i konsystencję oraz efekt końcowy.
Chciałam też dodać punkty za to jak brokat zachowuje się na torcie, jednak wszystkie sprawdziły się równie dobrze – po 2 dniach na tynku wyglądały tak jak tuż po nałożeniu.
Mam nadzieję, że pomoże Ci to w podjęciu decyzji czego użyjesz na swoim torcie. 🙂
Spis treści
Jaki złoty barwnik wybrać?
O barwniku Słodki Bufet słyszałam dużo dobrego i nie zawiodłam się. Wspaniale błyszczy, ma takie malutkie odbijające światło drobinki, które pięknie się mienią. Doskonałe zastępstwo moich wcześniejszych ulubieńców – Wow Kolor (niestety już nieprodukowanych).
Co bardzo ważne – jest to barwnik jadalny!
Pamiętaj, że do przygotowania brokatu czy innych dekoracji, które będą spożywane, nie możesz użyć niejadalnego barwnika!
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Najlepszy domowy brokat jadalny – TEST
Dla najlepszego efektu wizualnego, polecam mielenie brokatu na większe kawałki, a nie na drobny piasek. Duże kawałki lepiej odbijają światło i mienią się.
1. Brokat jadalny z cukru i złotej farbki
składniki
- 25 g cukru
- 1/4 łyżeczki złotego barwnika
- odrobina spirytusu
przepis
- Barwnik wymieszaj ze spirytusem tworząc lejącą farbkę jadalną.
- Farbkę wymieszaj z cukrem
Dla uzyskania ciemniejszego koloru użyj brązowego cukru.
Efekt 3/5
Wygląda jak piasek z drobinkami złota.
Smak i konsystencja 5/5
Smakuje jak cukier. Może skrzypieć między zębami.
2. Brokat jadalny z cukru i barwnika
składniki
- 25 g cukru
- 1/4 łyżeczki złotego barwnika
przepis
- Barwnik wymieszaj z cukrem.
Dla uzyskania ciemniejszego koloru użyj brązowego cukru.
Efekt 2/5
Bardzo delikatny efekt.
Smak i konsystencja 5/5
Smakuje jak cukier. Może skrzypieć między zębami.
3. Brokat jadalny z papieru ryżowego malowanego na mokro
składniki
- papier ryżowy (do sajgonek)
- woda
- złoty barwnik
przepis
- Papier ryżowy zamocz w wodzie do momentu jak przestanie być twardy.
- Ułóż na macie silikonowej i pomaluj suchym barwnikiem
- Susz w piekarniku w temperaturze 80° C, przez 20-30 minut do całkowitego wysuszenia.
- Zmiel.
Dla uzyskania jaśniejszego koloru dodaj żółty barwnik do wody.
Efekt 4/5
Bardzo ładnie błyszczy.
Smak i konsystencja 3/5
Nieco twardy i przykleja się do zębów. Smak neutralny.
4. Brokat jadalny z papieru ryżowego bez malowania
składniki
- papier ryżowy (do sajgonek)
- woda
- złoty barwnik
przepis
- Papier ryżowy zamocz w wodzie do momentu jak przestanie być twardy.
- Ułóż na macie silikonowej i susz w piekarniku w temperaturze 80° C, przez 20-30 minut do całkowitego wysuszenia.
- Zmiel wraz z barwnikiem.
Dla uzyskania jaśniejszego koloru dodaj żółty barwnik do wody.
Efekt 2/5
Lekko błyszczy, ale nie przypomina brokatu.
Smak i konsystencja 3/5
Nieco twardy i przykleja się do zębów. Smak neutralny.
5. Brokat jadalny z papieru ryżowego bez moczenia
składniki
- papier ryżowy (do sajgonek)
- złoty barwnik
przepis
- Papier ryżowy połam na małe kawałki.
- Zmiel wraz z barwnikiem.
Efekt 2/5
Lekko błyszczy, ale nie przypomina brokatu.
Smak i konsystencja 3/5
Nieco twardy i przykleja się do zębów. Smak neutralny.
6. Brokat jadalny z kleju spożywczego
składniki
- klej spożywczy
- złoty barwnik
przepis
- Klej spożywczy wymieszaj z barwnikiem.
- Rozsmaruj na macie silikonowej.
- Susz w piekarniku w temperaturze 40° C, do całkowitego wysuszenia.
- Zmiel.
Efekt 5/5
Pięknie błyszczy!
Smak i konsystencja 1/5
Smakuje okropnie, jak klej do papieru. Przykleja się do zębów.
7. Brokat jadalny z CMC
składniki
- proszek CMC (1 łyżeczka na 200 ml wody)
- woda
- złoty barwnik
przepis
- CMC zlej wodą i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia wszystkich grudek.
- Dodaj barwnik i wymieszaj.
- Rozsmaruj na macie silikonowej.
- Susz w piekarniku w temperaturze 40° C, do całkowitego wysuszenia.
- Zmiel.
Efekt 5/5
Pięknie błyszczy!
Smak i konsystencja 1/5
Smakuje okropnie, jak klej do papieru. Przykleja się do zębów.
8. Brokat jadalny z papieru waflowego
składniki
- papier waflowy
- złoty barwnik
przepis
- Papier waflowy połam na małe kawałki.
- Zmiel wraz z barwnikiem.
Efekt 1/5
Brak efektu. Może służyć za jadalny piasek, ale nie jako brokat.
Smak i konsystencja 5/5
Smaczny opłatek.
9. Brokat jadalny z żelatyny
składniki
- żelatyna (30 g na 110 g wody)
- woda
- złoty barwnik
przepis
- Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- Rozpuść w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu.
- Usuń pianę z wierzchu.
- Dodaj barwnik i wymieszaj.
- Rozsmaruj na macie silikonowej.
- Susz w piekarniku w temperaturze 40° C, przy uchylonych drzwiczkach, 60 minut lub dłużej, do całkowitego wysuszenia.
- Zmiel.
Efekt 5/5
Pięknie błyszczy!
Smak i konsystencja 3/5
Neutralny smak. Jest twardy i przykleja się do zębów.
Jadalne płatki złota
Z brokatu z dodatkiem CMC lub kleju spożywczego możesz stworzyć płatki złota imitujące złoto w płatkach.
Takie płatki wyglądają doskonale na deserach, jednak pamiętaj, że ich smak nie należy do najlepszych. 😉
Najlepszy brokat jadalny – zwycięzca testu
Niestety nie ma brokatu idealnego, który błyszczy pięknie i jednocześnie jest smaczny i przyjemny w jedzeniu.
Brokat przede wszystkim musi błyszczeć, a w tym najlepsze były cztery – z CMC, z kleju jadalnego, z żelatyny i z papieru ryżowego.
Wśród nich najlepszy w smaku jest brokat z papieru ryżowego, a tuż za nim plasuje się ten z żelatyny.
Najlepszy domowy brokat jadalny – 9 przepisów TEST
Jestem przekonana, że to nie są wszystkie możliwości przygotowania brokatu jadalnego. Dajcie znać jeśli znacie jakieś inne sposoby – być może w przyszłości uaktualnię ten test. 🙂
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Bardzo dobre. Byłem naprawdę szczęśliwy, że trafiłem na ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Świetny artykuł. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i częściej odwiedzał, żeby poczytać nowe artykuły.
Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz.
Miło nam to czytać. 🙂
Mamy nadzieję, że znajdziesz tu sporo przydatnych informacji.
Dobrego dnia!
Jestem bardzo wdzięczna za wiedzę jaką się dzielicie. Korzystam z Waszych ,, polecajek” jak i rad które są inspiracją dla moich wypieków.😍😍😍
Jesteśmy bardzo wdzięczne. <3
Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na ten temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Chciałbym wyrazić uznanie za Twoje działania. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał, aby zobaczyć nowe rzeczy.
Bardzo dziękuję za miłe słowa. <3
Nie jesteśmy ekspertkami, ale staramy się żeby przekazywane przez nas informacje miały oparcie w technologii i praktyce. 🙂