Wegańska mini Pavlova ze śmietanką kokosową i marakują

Wegańska Pavlova – już dawno chciałam ją przygotować, byłam bardzo ciekawa czy smakuje jak ta klasyczna z białek jaj. Większość z Was pewnie zastanawia się teraz jak to jest możliwe i czy da się zrobić bezę bez jajek. Jak widać da się. Aquafaba czyli woda po ciecierzycy jest świetnym zamiennikiem białek.

A jak smakuje taka wegańska Pavlova? Po wysuszeniu smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny. Wszyscy byli przekonani, że częstuję ich najzwyklejszą na świecie bezą. 🙂 Jest bardzo słodka i chrupiąca z zewnątrz, natomiast w środku lepka i ciągnąca. Niestety nie znajdziesz w niej delikatnej pianki charakterystycznej dla klasycznej Pavlovej nad czym bardzo ubolewam. Dlatego lepiej przygotować mini Pavlove, tak jak ja to zrobiłam, niż jeden duży tort bezowy. Takiej dużej bezy zwyczajnie nie da się pokroić na zgrabne i atrakcyjnie wyglądające kawałki.

wegańska mini pavlova z kremem kokosowym i marakują

Jak przygotować wegańskie mini Pavlove?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia:*

  • mikser
  • metalowa lub szklana misa
  • blacha do pieczenia
  • mata silikonowa lub papier do pieczenia
  • silikonowa łopatka
  • waga kuchenna (np. taka)
  • duży rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy (opcjonalnie)

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Wegańska mini Pavlova – opis wykonania krok po kroku.

Wegańskie mini Pavlove – przepis

Aquafabę ubijaj dokładnie tak samo jak tradycyjną bezę. W zależności od mocy miksera ubijanie wody po ciecierzycy może zająć więcej czasu niż ubijanie białek jaj. Z tego przepisu możesz przygotować zarówno mini Pavlove jak i malutkie beziki.

Z podanego przepisu przygotujesz 8-9 bez.

Składniki:

  • 120 g aquafaby (wody po ciecierzycy z puszki*)
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

*Puszkę z ciecierzycą włóż do lodówki dzień wcześniej. W standardowej puszce ciecierzycy 400 g w zależności od producenta może znajdować się trochę więcej niż 120 g aquafaby. Cukru używam zawsze dwa razy więcej czyli jeżeli z puszki odlejesz 130 g wody po ciecierzycy, potrzebujesz 260 g cukru. Z moich obserwacji wynika, że zmniejszenie ilości cukru skutkuje mniej stabilną bezą.

A co zrobić z ciecierzycą? Możesz na  przykład przygotować zdrową, chrupiącą przekąskę – ciecierzycę polej oliwą, dodaj przyprawy i upiecz w piekarniku. Ja z ciecierzycy najczęściej robię hummus.

Przygotowanie bezy

1. Wodę po ciecierzycy przelej przez sitko do misy miksera.

przygotowanie bezy wegańskiej, przelewanie aquafaby przez sitko

2. Ubijaj na wysokich obrotach. Gdy aquafaba lekko się spieni dodaj sok z cytryny.

przygotowanie bezy wegańskiej, ubijanie aquafaby

3. Gdy powstanie sztywna piana zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną.

przygotowanie bezy wegańskiej, ubijanie aquafaby

4. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna a cukier całkowicie się rozpuści (sprawdź to rozcierając odrobinę bezy między palcami) dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

beza wegańska, ubita aquafaba z cukrem

przygotowanie bezy wegańskiej, ubijanie aquafaby

Formowanie i suszenie

1. Przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką. Następnie, trzymając rękaw prostopadle do blachy szprycuj bezy o średnicy 8 cm. Bardzo ładny kształt uzyskasz też używając tylki w kształcie gwiazdki.

bezy wegańskie, suszenie na macie silikonowej

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C i od razu zmniejsz temperaturę do 100°C. Susz przez około 1 godzinę i 15 minut. Gotowe bezy są twarde z zewnątrz i z łatwością odchodzą od maty/papieru do pieczenia. Wtedy wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do całkowitego wystudzenia.

Bezy suszone w ten sposób będą mocno chrupiące z zewnątrz, ale częściowo puste w środku. Jeżeli chcesz więcej ciągnącego się wypełnienia to obniż temperaturę o 20 stopni i wydłuż czas suszenia do 2,5 albo nawet 3 godzin. Osobiście nie przepadam za klejącą się do zębów bezą dlatego wolę pierwszy sposób.

wegańska mini pavlova

Kiedy przygotować wegańską mini Pavlovą?

Bezy przygotuj w dniu podania lub wieczór wcześniej i przechowuj w zamkniętym piekarniku lub suchym pojemniku.

Pamiętaj aby udekorować je dopiero tuż przed podaniem. Wegańskie bezy pod wpływem śmietany czy owoców rozpuszczają się znacznie szybciej niż te tradycyjne.

Czym udekorować wegańską mini Pavlovą?

Wegańską mini Pavlovą możesz podać z takimi samymi dodatkami jak klasyczną bezę przygotowaną na białkach jaj. Jeżeli jednak deser w 100% ma być wegański, śmietanę kremówkę zastąp śmietanką kokosową (jak ją przygotować piszę poniżej).

Dodatkowo polecam kwaśne owoce, świeże lub w formie frużeliny (porzeczki, maliny, wiśnie). Tym razem wybrałam marakuję, której kwaskowaty smak idealnie pasuje do bardzo słodkiej Pavlovej. Jednak świeża pulpa z tych owoców rozpuszcza bezę w ekspresowym  tempie (miałyśmy problem żeby zdążyć zrobić zdjęcia zanim deser straci swój atrakcyjny wygląd). Marakuję można zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną tak jak przygotowuje się frużelinę – to sprawi, że beza nie będzie się tak szybko rozpuszczać.

Osobiście uważam, że beza najlepiej komponuje się z lemon curdem. 🙂 Nie rozpuszcza Pavlovej, ale niestety nie jest wegański – są w nim jajka i masło (choć wegańską wersję pewnie już ktoś wymyślił).

Jak przygotować śmietankę kokosową?

Kupuję mleko kokosowe w puszce (o zawartości tłuszczu min. 18%, nie light) i chłodzę w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Ostrożnie wybieram gęstą śmietankę, a wodę odlewam (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Schłodzoną śmietankę ubijam tak jak śmietanę kremówkę. Jeżeli chcesz możesz dodać trochę cukru pudru do smaku.

wegańska mini pavlova z kremem kokosowym i marakują

wegańska mini pavlova z kremem kokosowym i marakują

wegańska mini pavlova z kremem kokosowym i marakują

wegańska mini pavlova ze śmietanką kokosową i marakują

Wegańska mini Pavlova

Słodka, chrupiąca i bardzo smaczna. Choć nie ma pianki w środku to uważam, że jest ciekawą alternatywą, zwłaszcza dla osób z nietolerancją na jajka kurze.

Dobrego dnia,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *