Torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja

Prosty torcik musowy Charlotte z marakują i truskawkami – idealny do przetestowania wiosną, zwłaszcza w sezonie truskawkowym!

Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja

Charlotte to deser wywodzący się z Francji. Brzegi formy wykłada się biszkoptami lub ciastem biszkoptowym, a środek wypełnia różnymi rodzajami kremów. Najpopularniejsza wersja to ta z biszkoptami ladyfingers i kremem bawarskim w środku.

Mój torcik Charlotte składa się z:

  • cieniutkiej warstwy biszkoptu joconde, który można zabarwić na dowolny kolor lub zrobić na nim fantazyjny wzór,
  • obłędnego, kwaśnego musu marakujowego (polecam kupić gotową pulpę z marakui, bez pestek),
  • pysznego musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych polskich truskawek kupionych w sezonie),
  • żelu truskawkowego, który jest idealnym dopełnieniem całego deseru.

Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja

Jak przygotować torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

 

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja – opis wykonania krok po kroku

Z podanego przepisu przygotujesz niewielki torcik o średnicy 18 cm (około 12 porcji). 

Ciasto joconde – przepis

Ciasto joconde możesz zabarwić na dowolny kolor lub wykonać na nim wzór. Jak zrobić taki wzór dowiesz się z wpisu Monoporcje czekolada / wiśnie / biszkopt joconde 2.0 (biszkopt ze wzorem).

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 g + 20 g cukru
  • 60 g mąki migdałowej lub dokładnie zmielonych migdałów bez skórki
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 2 białka
  • żółty barwnik z żelu (opcjonalnie)

1. Całe jajka umieść w misie miksera i ubij wraz z 60 g cukru. Masa powinna podwoić swoją objętość, być puszysta i błyszcząca. Zajmie to kilka minut. Na koniec sprawdź między palcami czy nie czujesz kryształków cukru.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem2. Dodaj mąkę pszenną i migdałową. Następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem3. 2 białka ubij w osobnym naczyniu do powstania pianki. Dodaj 20 g cukru i dalej ubijaj, aż piana stanie się gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem4. Do masy z całych jaj dodaj barwnik w żelu, a następnie stopniowo (w trzech partiach) ubite białka. Po każdym dodaniu mieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Wraz z ostatnią partią białka dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem5. Masę biszkoptową rozprowadź na blaszce wyłożonej matą silikonową. Wyrównaj, najlepiej przy pomocy długiej szpatuły. Biszkopt powinien mieć wymiary około 30×40 cm.

Pieczenie biszkoptu joconde6. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piecz w trybie góra-dół przez 10-12 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe.

Biszkopt joconde

7. Delikatnie odkrój brzegi ciasta od blaszki. Posyp ciasto cukrem pudrem, połóż na nim drugą matę i odwróć ciasto.

Biszkopt joconde

8. Delikatnie zdejmij z biszkoptu matę silikonową.

Biszkopt joconde z dodatkiem żółtego barwnika

9. Za pomocą okrągłego rantu wykrój spód torciku o średnicy 17 cm. Z pozostałego ciasta wytnij prostokątne boki ciasta o wysokości 9 cm.

Biszkopt joconde z dodatkiem żółtego barwnika

10. Okrągły rant do ciast ustaw na podkładzie lub paterze. Boki wyłóż folią rantową oprószoną lekko cukrem pudrem. Spód i boki formy wyłóż dociętym biszkoptem.

Torcik musowy Charlotte - wyłożenie formy biszkoptem joconde

Mus marakujowy – przepis

Składniki:

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Pulpę z marakui zagotuj wraz z cukrem. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.

pulpa z marakui z cukrem

3. Ubij śmietanę kremówkę na 3/4 (do konsystencji rozpuszczonych lodów). Dodaj w trzech partiach do wystudzonego puree z marakui, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia, ale nie doprowadź do stężenia musu.

Przygotowanie musu marakujowego

4. Wylej do rantu wyłożonego biszkoptem. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Torcik musowy Charlotte - mus marakujowy

Mus truskawkowy – przepis

Składniki:

  • 340 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 13 g żelatyny 180 Bloom + 70 g zimnej wody
  • 200 g śmietanki 30%

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnku umieść truskawki z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier się rozpuści.

przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.

Blendowanie truskawek

4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.

Pianka truskawkowa

5. Ubij śmietanę kremówkę na 3/4 (do konsystencji rozpuszczonych lodów). Dodaj w trzech partiach do wystudzonego puree truskawkowego, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Potem odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia, ale nie doprowadź do stężenia musu.

Przygotowanie musu truskawkowego

6. Wylej na mus marakujowy i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Torcik musowy Charlotte - mus truskawkowy

Żel truskawkowy – przepis

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 g żelatyny 180 Bloom + 15 g zimnej wody

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnku umieść truskawki z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać.

przygotowanie musu truskawkowego, podgrzewanie truskawek z cukrem

3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.

Blendowanie truskawek

4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Wystudź.

Pianka truskawkowa

5. Żel truskawkowy wylej na wierzch torciku. Schłodź w lodówce, a następnie udekoruj świeżymi truskawkami.

Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja

Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja

Torcik musowy Charlotte truskawka/marakuja

Torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja

Jeżeli uwielbiasz owocowe desery to ten torcik musowy jest właśnie dla Ciebie!

Wszystkiego słodkiego!
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *