Prosty torcik musowy Charlotte z marakują i truskawkami – idealny do przetestowania wiosną, zwłaszcza w sezonie truskawkowym!
Charlotte to deser wywodzący się z Francji. Brzegi formy wykłada się biszkoptami lub ciastem biszkoptowym, a środek wypełnia różnymi rodzajami kremów. Najpopularniejsza wersja to ta z biszkoptami ladyfingers i kremem bawarskim w środku.
Mój torcik Charlotte składa się z:
- cieniutkiej warstwy biszkoptu joconde, który można zabarwić na dowolny kolor lub zrobić na nim fantazyjny wzór,
- obłędnego, kwaśnego musu marakujowego (polecam kupić gotową pulpę z marakui, bez pestek),
- pysznego musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych polskich truskawek kupionych w sezonie),
- żelu truskawkowego, który jest idealnym dopełnieniem całego deseru.
Jak przygotować torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*
- okrągły rant do ciasta o średnicy 18 cm
- folia rantowa
- płaska blaszka
- mata silikonowa (papier do pieczenia nie sprawdzi się tak dobrze jak mata, gorzej będzie się odrywał od biszkoptu co może wpłynąć na jego wygląd)
- waga kuchenna (np. taka)
- waga jubilerska (przyda się do odmierzania żelatyny)
- mikser
- garnek
- silikonowa szpatułka
- nóż
- blender
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja – opis wykonania krok po kroku
Z podanego przepisu przygotujesz niewielki torcik o średnicy 18 cm (około 12 porcji).
Ciasto joconde – przepis
Ciasto joconde możesz zabarwić na dowolny kolor lub wykonać na nim wzór. Jak zrobić taki wzór dowiesz się z wpisu Monoporcje czekolada / wiśnie / biszkopt joconde 2.0 (biszkopt ze wzorem).
Składniki:
- 2 jajka
- 60 g + 20 g cukru
- 60 g mąki migdałowej lub dokładnie zmielonych migdałów bez skórki
- 25 g mąki pszennej
- 20 g rozpuszczonego masła
- 2 białka
- żółty barwnik z żelu (opcjonalnie)
1. Całe jajka umieść w misie miksera i ubij wraz z 60 g cukru. Masa powinna podwoić swoją objętość, być puszysta i błyszcząca. Zajmie to kilka minut. Na koniec sprawdź między palcami czy nie czujesz kryształków cukru.
2. Dodaj mąkę pszenną i migdałową. Następnie wymieszaj delikatnie szpatułką.
3. 2 białka ubij w osobnym naczyniu do powstania pianki. Dodaj 20 g cukru i dalej ubijaj, aż piana stanie się gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
4. Do masy z całych jaj dodaj barwnik w żelu, a następnie stopniowo (w trzech partiach) ubite białka. Po każdym dodaniu mieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Wraz z ostatnią partią białka dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
5. Masę biszkoptową rozprowadź na blaszce wyłożonej matą silikonową. Wyrównaj, najlepiej przy pomocy długiej szpatuły. Biszkopt powinien mieć wymiary około 30×40 cm.
6. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piecz w trybie góra-dół przez 10-12 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe.
7. Delikatnie odkrój brzegi ciasta od blaszki. Posyp ciasto cukrem pudrem, połóż na nim drugą matę i odwróć ciasto.
8. Delikatnie zdejmij z biszkoptu matę silikonową.
9. Za pomocą okrągłego rantu wykrój spód torciku o średnicy 17 cm. Z pozostałego ciasta wytnij prostokątne boki ciasta o wysokości 9 cm.
10. Okrągły rant do ciast ustaw na podkładzie lub paterze. Boki wyłóż folią rantową oprószoną lekko cukrem pudrem. Spód i boki formy wyłóż dociętym biszkoptem.
Mus marakujowy – przepis
Składniki:
- 200 g pulpy z marakui bez pestek (zajrzyj do prześwietlenia składów pulp z marakui na IG)
- 40 g cukru
- 8 g żelatyny 180 Bloom + 40 g zimnej wody
- 250 g śmietanki 30%
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. Pulpę z marakui zagotuj wraz z cukrem. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.
3. Ubij śmietanę kremówkę na 3/4 (do konsystencji rozpuszczonych lodów). Dodaj w trzech partiach do wystudzonego puree z marakui, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia, ale nie doprowadź do stężenia musu.
4. Wylej do rantu wyłożonego biszkoptem. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Mus truskawkowy – przepis
Składniki:
- 340 g truskawek
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 13 g żelatyny 180 Bloom + 70 g zimnej wody
- 200 g śmietanki 30%
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. W garnku umieść truskawki z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier się rozpuści.
3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.
4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Mieszanka powinna osiągnąć temperaturę zbliżoną do pokojowej, ale ważne żeby nie zaczęła tężeć.
5. Ubij śmietanę kremówkę na 3/4 (do konsystencji rozpuszczonych lodów). Dodaj w trzech partiach do wystudzonego puree truskawkowego, delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Potem odstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia, ale nie doprowadź do stężenia musu.
6. Wylej na mus marakujowy i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Żel truskawkowy – przepis
Składniki:
- 200 g truskawek
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 g żelatyny 180 Bloom + 15 g zimnej wody
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. W garnku umieść truskawki z cukrem i cytryną. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać.
3. Zmiksuj blenderem na gładkie puree.
4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Wystudź.
5. Żel truskawkowy wylej na wierzch torciku. Schłodź w lodówce, a następnie udekoruj świeżymi truskawkami.
Torcik musowy Charlotte truskawka / marakuja
Jeżeli uwielbiasz owocowe desery to ten torcik musowy jest właśnie dla Ciebie!
Wszystkiego słodkiego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!