Proste tartaletki – waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi

Flan paryski to kremowy budyń zapiekany w cieście. Zwykle używa się ciasta francuskiego lub kruchego. Zdecydowałam się na drugą opcję dzięki czemu deser jest prosty i wszystkim smakuje. Możesz też użyć gotowego ciasta francuskiego z dobrym składem.

Od siebie dodałam glazurowane truskawki, które świetnie przełamują słodycz i dodają rześkości.

Proste tartaletki - waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi

Jak stworzyć ładne tartaletki w formie na muffiny?

Największym wyzwaniem było ładne wylepienie formy ciastem, żeby tartaletki elegancko się prezentowały. W tym celu stworzyłam szablon, dzięki któremu wylepianie idzie szybko i sprawnie. Łatwiej niż wykładanie rantów perforowanych. Gotowy do wydruku szablon dodałam w dalszej części wpisu. Miłego korzystania!

Proste tartaletki - waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi

Jak przygotować waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

flan z truskawkami, narzędzia potrzebne do przygotowania deseru, forma na babeczki, kratka do studzenia, wałek do ciasta, mata silikonowa, listwy dystansowe, sitko, nóż, waga kuchenna

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu otrzymasz 12 tartaletek.

Ciasto kruche (Pâte Sucrée)

Tartaletki zwykle wykonuje się w perforowanych ringach i brzegi wykłada się paskiem ciasta. Niestety w przypadku formy na muffiny nie jest to takie proste, ponieważ ma ona kształt ściętego stożka, nie walca (jak w przypadku rantów).

Żeby tartaletki ładnie wyglądały stworzyłam szablon, według którego wycinałam boki mini tart. Wzór wydrukowałam i wycięłam. Świetnie się z nim pracowało, a wyklejanie formy okazało się bezproblemowe.
Polecam Ci ten sposób.

Poniżej znajdziesz szablon, którego użyłam. Pasuje do formy o średnicy u dołu 5 cm, u góry 7 cm i wysokiej na 3 cm. Szablon możesz pobrać tutaj.
Szablon tartaletkiSkładniki:

  • 100 g masła 82%
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 jajko M
  • 40 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Masło utrzyj z cukrem aż zmieni kolor na biały.przygotowanie kawowego sernika gotowanego2. Dodaj jajko i zmiksuj do otrzymania jednolitej konsystencji. Jeśli masa wygląda na zwarzoną to miksuj dalej – wszystko się połączy. Dodaj mąki z solą i zmiksuj do połączenia.
przygotowanie kawowego sernika gotowanego

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm (w przypadku tego deseru polecam 3 mm). Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na 10 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Z ciasta wytnij brzegi tartaletek według wzoru oraz okrągłe spody o średnicy 5 cm.

docinanie ciasta kruchego na tartaletki

5. Ciastem wylep boki formy i odetnij nadmiar ciasta. Potem wyłóż ciasto na spód i lekko dociśnij do boków.

wylepianie formy na muffiny kruchym ciastem

6. Formę umieść w lodówce na min. 30 minut.

Flan waniliowy – przepis

Składniki:

  • 1 jajko M
  • 2 żółtka M
  • 70g cukru pudru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka 3,2%
  • ziarenka z 1 laski wanilii

1. Wymieszaj jajko, żółtka, cukier puder i skrobię. Użyj rózgi lub miksera.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat2. Mleko i śmietankę podgrzej z wanilią prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat3. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę żółtek.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat4. Mleko z jajkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

5. Gotowy budyń przełóż do formy wyłożonej kruchym ciastem.

wypełnianie formy flanem

6. Tartaletki piecz z opcją góra-dół w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut, do momentu aż wierz deseru się zarumieni.

pieczenie flan z truskawkami

7. Po 15 minutach tartaletki wyjmij z formy i przełóż na kratkę do wystudzenia. Później przenieś deser do lodówki na min. 6 godzin.

pieczenie flan z truskawkami

Glazurowane truskawki – przepis

Składniki:

  • 115 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 400 g świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki

1. 115 g truskawek zblenduj. Mrożone owoce rozmroź przed blendowaniem.

glazura truskawkowa - przygotowanie

2. Truskawki przetrzyj przez sitko. Możesz pominąć ten krok, wtedy w glazurze będzie trochę truskawkowych pestek.

glazura truskawkowa - przygotowanie

3. Sok z cytryny wymieszaj ze skrobią.

panna cotta kwaśna śmietana - przygotowanie

4. Zagotuj puree truskawkowe z cukrem. Dodaj skrobię z sokiem z cytryny i ponownie zagotuj stale mieszając. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut aż sos zgęstnieje.

glazura truskawkowa - przygotowanie5. Ciepłą glazurę wymieszaj ze świeżymi truskawkami. Schłódź w lodówce min. 30 minut.
glazura truskawkowa - przygotowanie6. Truskawki w glazurze wyłóż na tartaletki.
Desery wyjmij z lodówki 30 minut przed podaniem. Cieplejsze smakują lepiej. 🙂

Proste tartaletki - waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi

Proste tartaletki - waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi Proste tartaletki - waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi

Proste tartaletki – waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi

Proste, smaczne i efektowne. Idealny letni deser. 🙂

Smacznego!
Aneta

Przepis na kruche ciasto zaczerpnęłam ze strony A Baking Jorney.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *