Flan paryski to kremowy budyń zapiekany w cieście. Zwykle używa się ciasta francuskiego lub kruchego. Zdecydowałam się na drugą opcję dzięki czemu deser jest prosty i wszystkim smakuje. Możesz też użyć gotowego ciasta francuskiego z dobrym składem.
Od siebie dodałam glazurowane truskawki, które świetnie przełamują słodycz i dodają rześkości.
Jak stworzyć ładne tartaletki w formie na muffiny?
Największym wyzwaniem było ładne wylepienie formy ciastem, żeby tartaletki elegancko się prezentowały. W tym celu stworzyłam szablon, dzięki któremu wylepianie idzie szybko i sprawnie. Łatwiej niż wykładanie rantów perforowanych. Gotowy do wydruku szablon dodałam w dalszej części wpisu. Miłego korzystania!
Jak przygotować waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- metalowa forma do babeczek z 12 gniazdami
- 2 maty silikonowe lub papier do pieczenia
- okrągły wykrawacz o średnicy 5 cm (korzystam z takiego zestawu okrągłych wykrawaczy)
- listwy dystansowe
- wałek do ciasta
- waga kuchenna np. taka
- mikser
- nóż, garnek, sitko
- kratka do studzenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz 12 tartaletek.
Ciasto kruche (Pâte Sucrée)
Tartaletki zwykle wykonuje się w perforowanych ringach i brzegi wykłada się paskiem ciasta. Niestety w przypadku formy na muffiny nie jest to takie proste, ponieważ ma ona kształt ściętego stożka, nie walca (jak w przypadku rantów).
Żeby tartaletki ładnie wyglądały stworzyłam szablon, według którego wycinałam boki mini tart. Wzór wydrukowałam i wycięłam. Świetnie się z nim pracowało, a wyklejanie formy okazało się bezproblemowe.
Polecam Ci ten sposób.
Poniżej znajdziesz szablon, którego użyłam. Pasuje do formy o średnicy u dołu 5 cm, u góry 7 cm i wysokiej na 3 cm. Szablon możesz pobrać tutaj.
Składniki:
- 100 g masła 82%
- 40 g drobnego cukru
- 1 jajko M
- 40 g mąki migdałowej
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Masło utrzyj z cukrem aż zmieni kolor na biały.2. Dodaj jajko i zmiksuj do otrzymania jednolitej konsystencji. Jeśli masa wygląda na zwarzoną to miksuj dalej – wszystko się połączy. Dodaj mąki z solą i zmiksuj do połączenia.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm (w przypadku tego deseru polecam 3 mm). Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na 10 minut.
4. Z ciasta wytnij brzegi tartaletek według wzoru oraz okrągłe spody o średnicy 5 cm.
5. Ciastem wylep boki formy i odetnij nadmiar ciasta. Potem wyłóż ciasto na spód i lekko dociśnij do boków.
6. Formę umieść w lodówce na min. 30 minut.
Flan waniliowy – przepis
Składniki:
- 1 jajko M
- 2 żółtka M
- 70g cukru pudru
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 100 ml śmietanki 30%
- 400 ml mleka 3,2%
- ziarenka z 1 laski wanilii
1. Wymieszaj jajko, żółtka, cukier puder i skrobię. Użyj rózgi lub miksera.
2. Mleko i śmietankę podgrzej z wanilią prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.
3. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę żółtek.
4. Mleko z jajkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
5. Gotowy budyń przełóż do formy wyłożonej kruchym ciastem.
6. Tartaletki piecz z opcją góra-dół w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut, do momentu aż wierz deseru się zarumieni.
7. Po 15 minutach tartaletki wyjmij z formy i przełóż na kratkę do wystudzenia. Później przenieś deser do lodówki na min. 6 godzin.
Glazurowane truskawki – przepis
Składniki:
- 115 g truskawek (mogą być mrożone)
- 25 g cukru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 400 g świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki
1. 115 g truskawek zblenduj. Mrożone owoce rozmroź przed blendowaniem.
2. Truskawki przetrzyj przez sitko. Możesz pominąć ten krok, wtedy w glazurze będzie trochę truskawkowych pestek.
3. Sok z cytryny wymieszaj ze skrobią.
4. Zagotuj puree truskawkowe z cukrem. Dodaj skrobię z sokiem z cytryny i ponownie zagotuj stale mieszając. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut aż sos zgęstnieje.
5. Ciepłą glazurę wymieszaj ze świeżymi truskawkami. Schłódź w lodówce min. 30 minut.
6. Truskawki w glazurze wyłóż na tartaletki.
Desery wyjmij z lodówki 30 minut przed podaniem. Cieplejsze smakują lepiej. 🙂
Proste tartaletki – waniliowy flan z truskawkami glazurowanymi
Proste, smaczne i efektowne. Idealny letni deser. 🙂
Smacznego!
Aneta
Przepis na kruche ciasto zaczerpnęłam ze strony A Baking Jorney.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!