Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde 2.0 (biszkopt ze wzorem)

Biszkopt ze wzorem pojawił się już na blogu 4 lata temu. Tym razem miałam tylko odświeżyć stary przepis, robiąc nowe zdjęcia i ewentualnie dodając kilka uwag. Jednak od tamtego czasu rozwinęłam się cukierniczo i tak wiele elementów musiałam zmienić, że postanowiłam dodać ten przepis w oddzielnym wpisie.

Kliknij tutaj i zobacz stary przepis – widać różnicę?

Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem)

Biszkopt ze wzorem – deser czekolada/wiśnia/joconde 2.0

W deserze użyłam:

  • biszkoptu joconde, który jest bardzo elastyczny i doskonale sprawdza się do tego typu deserów czy do obłożenia tortu. Ma lekko migdałowy smak i jest mięciutki.
  • musu czekoladowego, który zachwyca konsystencją i smakiem
  • musu wiśniowego – lekkiego, o delikatnym smaku wiśni
  • żelu wiśniowego – intensywnie wiśniowego, o delikatnej konsystencji

Deser smakuje i prezentuje się jak z topowej cukierni.
Na pewno zaskoczy Twoich gości!

Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem)

 

Jak przygotować monoporcje czekolada / wiśnie / joconde i biszkopt ze wzorem?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania deseru, nożyczki, taśma, blaszka do piekarnika. folia rantowa, waga kuchenna, waga jubilerska, rękaw cukierniczy, mata silikonowa, szablon cukierniczy

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem) – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz 10 deserków.

Przygotowanie pasty ozdobnej do wykonania wzoru na cieście

Składniki:

  • 35 g miękkiego masła
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g białka (1 białko z jaja M)
  • 50 g mąki pszennej
  • barwnik w żelu

Żeby otrzymać kakaowy wzór część mąki zamień na kakao.

1. Wszystkie składniki zblenduj lub wymieszaj mikserem.

przygotowanie pasty dekoracyjnej do biszkoptu ze wzorem

2. Blaszkę do pieczenia wyłóż matą silikonową. Na macie ułóż szablon. Delikatnie rozprowadź masę na szablonie, przytrzymując go palcami. Szablon musi przylegać do maty żeby wzór nie rozmazał się. Najłatwiej rozprowadzać masę małą szpatułką cukierniczą.

Ja postanowiłam na każdym deserku umieścić tylko fragment wzoru, więc pomogłam sobie drugą matą osłaniając niepotrzebną część szablonu.

przygotowanie wzoru, mata silikonowa, szablon

3. Po nałożeniu wzorów blaszkę umieść na 1-2h w lodówce. W tym czasie masło stwardnieje i będziesz mogła wyłożyć biszkopt na górę.

przygotowanie wzoru, mata silikonowa, szablon

Przygotowanie ciasta  joconde

Ciasto można zabarwić na dowolny kolor używając barwników w żelu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 g + 20 g cukru
  • 60 g mąki migdałowej lub dokładnie zmielonych migdałów bez skórki
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 2 białka

1. Całe jajka umieść w misie miksera i ubij wraz z 60 g cukru. Masa powinna powinna podwoić swoją objętość, być puszysta i błyszcząca. Zajmie to kilka minut. Na koniec sprawdź między palcami czy nie czujesz kryształków cukru.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem2. Dodaj mąkę pszenną i migdałową. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem3. 2 białka ubij przez chwilę do powstania pianki. Dodaj 20 g cukru i dalej ubijaj, aż piana stanie się gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem4. Do masy z całych jaj dodawaj stopniowo (w trzech partiach) ubite białka. Po każdym dodaniu mieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Wraz z ostatnią partią białka dodaj rozpuszczone masło.

przygotowanie biszkoptu joconde ze wzorem5. Masę biszkoptową wyłóż na schłodzony wzór.

przygotowanie wzoru, mata silikonowa, szablon

6. Wyrównaj, najlepiej przy pomocy długiej szpatuły.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem

7. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190ºC, w trybie góra-dół. Piecz 10-12 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem8. Delikatnie odkrój brzegi ciasta od blaszki. Posyp ciasto cukrem pudrem, połóż na nim drugą matę i odwróć ciasto wzorem do góry.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem9. Delikatnie zdejmij z biszkoptu matę silikonową.

przygotowanie biszkoptu ze wzorem

10. Odetnij brzegi biszkopt pokrój na prostokąty odpowiedniej wielkości. U mnie było to ok. 5 cm x 17 cm.

krojenie biszkoptu

11. Folię rantową dotnij na kawałki o długość 3-5 cm większej niż długość biszkopcików.
Folię obsyp cukrem pudrem. To zapobiegnie przyklejaniu się biszkoptu do folii.

przygotowanie biszkoptu

12. Na folii ułóż biszkopt. Zwiń tak żeby końce biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Koniec folii przyklej taśmą.

przygotowanie biszkoptu

13. Biszkopty umieść na macie silikonowej lub na podkładkach pod desery.

Rozmiar deseru

Starałam się dobrać wielkość deseru tak, aby każdy był jedną porcją. Użyłam biszkoptu o wymiarach 5 cm x 17 cm, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby Twoje desery miały inny wymiar. Możesz przygotować również jedno duże ciasto – biszkopt świetnie się do tego nada.

Mus czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 150 g śmietanki 30% (podzielone na 50 g i 100 g)
  • 100 g deserowej czekolady (50%)
  • 40 g mlecznej czekolady (30%)
  • 20 g cukru (podzielone na 10 g i 10 g)

1. Żółtka utrzyj z 10g cukru na białą, puszystą masę.

przygotowanie musu czekoladowego2. 50 g śmietanki podgrzej niemal do wrzenia. Dodaj pokrojoną na kawałki czekoladę. Odczekaj 2 minuty i wymieszaj do rozpuszczenia.

przygotowanie musu czekoladowego

3. Czekoladę wymieszaj z ubitymi żółtkami.

przygotowanie musu czekoladowego

4. W drugiej misce ubij białko z 10 g cukru. Pianę z białka dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie musu czekoladowego

5. Śmietanę ubij na 3/4 (do konsystencji rozpuszczonych lodów). Delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.

przygotowanie musu czekoladowego

6. Mus wlej do środka biszkoptów, mniej więcej do połowy ich wysokości. Odstaw do lodówki na min. 30 minut aż mus zacznie zastygać.

składanie deseru, biszkopt ze wzorem

Mus wiśniowy – przepis

Składniki:

  • 125 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 25 g cukru
  • 10 ml soku z cytryny (2 łyżeczki)
  • 4 g żelatyny 180 bloom (1 płaska łyżeczka) + 20 g wody (5 łyżeczek)
  • 125 g śmietanki 30 %

1. Wiśnie (mrożonych nie musisz rozmrażać) zagotuj razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści.
przygotowanie frużeliny wiśniowej, podgrzewanie wiśni z cukrem, garnek

2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut.

żelatyna

3. Wiśnie zblenduj i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Odstaw do wystudzenia, ale pilnuj żeby masa nie zaczęła tężeć.

przygotowanie musu wiśniowego4. Śmietankę ubij na 3/4. Wlej wystudzone wiśnie i szybko zmiksuj, tylko do połączenia.

przygotowanie musu wiśniowego5. Mus przełóż do rękawa cukierniczego i wyszprycuj do środka deserów. U góry pozostaw trochę miejsca na żelkę. Desery umieść w lodówce.

składanie deseru, biszkopt ze wzorem

Żel wiśniowy – przepis

Składniki:

  • 150 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 g żelatyny 180 bloom (1/2 łyżeczki) + 10 g wody (2,5 łyżeczki)
  • 20 g cukru

1. Wiśnie zagotuj razem z cukrem, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
przygotowanie frużeliny wiśniowej, podgrzewanie wiśni z cukrem, garnek

2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut.

żelatyna

3. Wiśnie zblenduj i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki. Użyj dopiero, gdy masa zacznie lekko tężeć.

przygotowanie żelki wiśniowej

4. Żel wlej na wierzch każdego z deserów.

składanie deseru, biszkopt ze wzorem

Desery umieść w lodówce na min. 3 godziny.

Szablony – jakie wybrać?

Użyłam szablonu Słodki Bufet i muszę przyznać, że jakościowo jest o wiele lepszy niż tanie szablony z Aliexpress. Jest bardziej elastyczny, zrobiony z wytrzymalszego materiału i stosunkowo łatwy w myciu. Do tego ma atest do kontaktu z żywnością (a to rzadkość w szablonach cukierniczych).

Szablony z Aliexpress mają dużo gorszą jakość, ale w przypadku tego ciasta sprawdzają się nieźle. Gorzej, gdy będziesz chciała użyć szablonu na torcie – wtedy sztywność  materiału bardzo utrudni pracę.

Kiedyś namiętnie kupowałam tanie szablony, które teraz leżą i się kurzą. Z perspektywy czasu polecam jednak zakup 1 czy 2 porządnych szablonów niż mnóstwa tanich.

Kod rabatowy do Słodkiego Bufetu!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufet, gdzie kupisz:

  • najlepsze posypki ever
  • wysokiej jakości szablony cukiernicze

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem) Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem) Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem)

Czy szablony są konieczne do wykonania wzoru?

Nie. Możesz użyć rękawa cukierniczego i wyszprycować na matę dowolny wzór. Kropeczki, serduszka, zawijasy, paski – co tylko sobie wymyślisz.

Czy trzeba przygotowywać wzór?

Nie! Możesz zrezygnować ze wzoru.
Samo ciasto również wygląda dobrze. Możesz je zabarwić na dowolny kolor używając barwników w żelu.

Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem) Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem) Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem)

Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem)

Elegancki, pełen smaku deser, który możesz podać nawet na najbardziej ekskluzywnym przyjęciu. A może frywolna monoporcja ze wzorem w różowe kropki, w sam raz na dziecięce przyjęcie? To Ty decydujesz!

Smacznego
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *