Ciasteczkowa pizza (cookie pizza) to:
- spód – miękkie ciasteczko z orzechami i czekoladą (lub bez), w rozmiarze XXL
- dodatki – praliny, karmele, konfitury owocowe, owoce, orzechy, a nawet kremy
To bardzo prosty, ale jakże genialny pomysł!
(Zdaje się, że cookie pizzę wymyślił sam Cedric Grolet – cukierniczy guru z Paryża.)
Przygotowałam dla Ciebie cookie pizzę w aż 3 smakach:
-
- Orzech laskowy, czyli:
-
-
- ciastko z pastą laskową i prażonymi orzechami laskowymi,
- pralina z orzechów laskowych,
- karmel laskowy,
- prażone orzechy laskowe.
-
-
- Orzech ziemny, czyli:
-
- ciastko z pastą z orzechów ziemnych (masło orzechowe), prażonymi orzechami ziemnymi i mleczną/ciemną czekoladą,
- pralina z orzechów ziemnych,
- kostki z karmelu czekoladowego,
- prażone orzechy ziemne.
-
- Pistacja/malina, czyli:
-
- ciastko z pastą pistacjową, prażonymi pistacjami i białą czekoladą,
- pralina pistacjowa,
- żel malinowy,
- prażone pistacje,
- świeże maliny.
-
- Orzech laskowy, czyli:
Który był najsmaczniejszy?
Trudno orzec, bo każdy tester miał swojego faworyta.
Jedno jest pewne – wszystkie były super smaczne.
Wybierz smak, który najbardziej do Ciebie przemawia i do dzieła!
PS. Ciastka możesz przygotować również w mniejszym rozmiarze – takim jak zwykłe ciasteczka. Wtedy skróć czas pieczenia do 15 minut.
Jak przygotować cookie pizzę – ciasteczkową pizzę?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*
- rękawy cukiernicze (jednorazowe lub wielorazowe)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- waga kuchenna (np. taka)
- waga jubilerska
- rant lub blaszka o średnicy ok 20 cm
- blacha do pieczenia
- malakser lub blender
- garnek
- silikonowa szpatułka
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Cookie pizza – ciasteczkowa pizza – opis wykonania krok po kroku
1 cookie pizza o średnicy 20 cm to ok. 6 porcji.
Cookie pizza – ciasteczkowy spód
Przygotowanie ciasta wygląda tak samo, niezależnie od tego, na który smak się zdecydujesz. Ciasto różni się tylko użytymi orzechami i pastą.
Dodatkowo w wersji z orzechami ziemnymi i pistacjami jest jeszcze posiekana czekolada.
Składniki:
- 60 g masła
- 90 g brązowego cukru
- 20 g pasty orzechowej (laskowej, pistacjowej lub z orzechów ziemnych)
- 25 g jajka (ok. 1/2 średniego jaja)
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 2 g soli (ok. 1/3 łyżeczki)
- 1 g proszku do pieczenia (ok. 1/4 płaskiej łyżeczki)
- 45 g posiekanych prażonych orzechów (laskowych, ziemnych lub pistacji)
Dodatkowo:
- do wersji z pistacjami – 40 g białej czekolady (posiekanej lub w kaletkach)
- do wersji z orzechami ziemnymi – 40 g mlecznej lub ciemnej czekolady (posiekanej lub w kaletkach)
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Masło, cukier i pastę orzechową wymieszaj przy pomocy szpatułki.
2. Dodaj jajko i wymieszaj.
3. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj do połączenia.
4. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
6. Z ciasta uformuj koło o średnicy nieco mniejszej niż 20 cm. Żeby ułatwić sobie pracę użyj maty silikonowej z nadrukowanymi okręgami, lub na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 19 cm.
Jeśli przygotowujesz wersję z orzechami ziemnymi lub pistacjami, to czekoladę wysyp na ciasto i powciskaj w nie.
7. Przy pomocy rantu (lub brzegu tortownicy) o średnicy 20 cm nadaj ciastu okrągły kształt. Ułóż rant wokół ciasta i kręcąc nim dookoła, delikatnie zaokrąglaj brzeg ciasta.
8. Uformowane ciasto włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
9. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165ºC i piecz przez 18-20 minut, w trybie dół+termoobieg. Wyjmij z piekarnika i wystudź na blacie.
Jeśli ciasto nie wyszło okrągłe, to tuż po wyjęciu z piekarnika możesz je jeszcze delikatnie ukształtować przy pomocy rantu.
Pralina orzechowa – przepis
Składniki:
- 30 g cukru
- 60 g prażonych orzechów (laskowych, ziemnych lub pistacji)
1. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu aż cały cukier zostanie roztopiony i nabierze bursztynowego koloru.
2. Do karmelu dodaj orzechy i wymieszaj.
3. Szybko przełóż zawartość garnka na matę silikonową lub papier do pieczenia. Pozostaw do ostudzenia.
4. Orzechy zmiel w malakserze do uzyskania konsystencji dość rzadkiej pasty.
5. Orzechy najpierw zmienią się w proszek, a z czasem pralina stanie się półpłynna.
Nie miel za długo, bo zbyt płynna pralina będzie spływać z ciastka.
Wymaga to kilku, lub nawet kilkunastu, minut mielenia. Jeśli Twój sprzęt zacznie się nagrzewać to odczekaj 15-20 minut i miel dalej.
Gotową pralinę przełóż do rękawa cukierniczego.
Pralinę przechowuj w temperaturze pokojowej.
Termin ważności zależy od użytych produktów – najczęściej jest to kilka miesięcy (bo taki termin ważności mają orzechy).
Pralinę można przygotować z większym wyprzedzeniem.
Szybszy sposób na pralinę orzechową
Jeśli twój sprzęt nie radzi sobie z mieleniem praliny, to możesz skorzystać z prostszego sposobu.
Przygotuj karmel i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Zmiel karmel na proszek. Dodaj pastę orzechową i miel razem przez chwilę.
Efekt będzie bardzo podobny, do tego uzyskanego przez mielenie orzechów. Gęstość praliny zależy od gęstości użytej pasty oraz od wielkości kawałeczków karmelu (im dłużej mielisz tym będzie rzadsza).
Orzechy zamień na pastę w proporcji 1:1, czyli gdy w przepisie jest 60 g orzechów, to użyj 60 g pasty orzechowej.
Karmel czekoladowy – przepis
- 50 cukru
- 25 g śmietanki 30%
- 25 g masła
- 10 g czekolady mlecznej
- 0,5 g soli (duża szczypta)
1. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru aby przykryć dno. Wsyp kolejną partię cukru, gdy poprzednia roztopi się. Podgrzewaj do momentu aż cały cukier zostanie roztopiony i nabierze bursztynowego koloru.
Możesz mieszać karmel przy pomocy silikonowej szpatułki (ale upewnij się, że nadaje się do użycia w tak wysokiej temperaturze!). Gdy ostatnia partia cukru będzie się rozpuszczać oczyść szpatułkę z kryształków cukru, zdrapując je przy pomocy noża do masła lub metalowej szpatułki.
2. Zmniejsz ogień na mały. Do gorącego karmelu dodawaj partiami śmietankę, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia. Podgrzewaj do momentu, aż cały karmel połączy się ze śmietanką i nie będzie widocznych grudek.
Karmel przełóż do wąskiego pojemnika. Dodaj masło i sól. Dokładnie zblenduj. Dzięki temu Twój karmel będzie aksamitny, a tłuszcz nie wytrąci się podczas chłodzenia.
3. Do karmelu dodaj czekoladę. Ponownie zblenduj do połączenia.
4. Karmel przelej do pojemnika wyłożonego matą silikonową lub papierem do pieczenia. Karmel powinien mieć grubość ok. 0,5 – 1 cm.
Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do zamrażarki na min. 1 godzinę.
5. Zamrożony karmel pokrój na małe kawałki. Umieść w zamrażarce do czasu dekoracji pizzy.
Karmel laskowy – przepis
- 70 g cukru
- 50 g śmietanki 30%
- 25 g masła
- 20 g pasty z orzechów laskowych
- 1 g soli (2 duże szczypty)
1. Postępuj podobnie jak z karmelem czekoladowym.
Przygotuj karmel. Połącz najpierw ze śmietaną, a później z masłem, solą i pastą orzechową.
2. Gotowy karmel przełóż do rękawa cukierniczego. Schłódź przez 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie umieść w lodówce na min. 3 godziny.
Żel malinowy (coulis)
Do przygotowania żelu potrzebne jest puree malinowe. Przygotujesz je przecierając maliny przez sitko.
Możesz użyć mrożonych malin. Wtedy podgrzej je w garnku do momentu, aż puszczą sok, a później przetrzyj.
Składniki:
- 120 g puree malinowego
- 20 g cukru (15 g + 5 g)
- 2 g pektyny NH
- 5 ml soku z cytryny (1 łyżeczka)
1. Pektynę wymieszaj z 5 g cukru.
2. Puree podgrzej z 15 g cukru do 40°C.
3. Cukier z pektyną powoli wsypuj do malin, ciagle mieszając.
Mieszankę podgrzewaj na średnim ogniu, do zagotowania. Zmniejsz ogień na mały i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Cały czas mieszaj!
4. Żel przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Później włóż do zamrażarki na kilka-kilkanaście minut, aż żel zupełnie się wystudzi. Później przełóż do lodówki i przechowuj tam do 2 dni.
Cookie pizza – złożenie deseru i dekoracja
- do wersji z orzechami laskowymi dodaj pralinę laskową, karmel orzechowy i orzechy prażone
- do wersji z orzechami ziemnymi dodaj pralinę z orzechów ziemnych, kawałki karmelu czekoladowego i orzechy prażone
- do wersji z pistacjami dodaj pralinę pistacjową, żel malinowy i prażone pistacje
Deser przechowuj w lodówce. Wyjmij ok. 30 minut przed podaniem, żeby ciasto ociepliło się i nieco zmiękło.
Ciastka z orzechami laskowymi i ziemnymi długo zachowują świeżość (nawet 3-4 dni). Ciastko pistacjowe szybciej stanie się nieświeże ze względu na żel malinowy oraz świeże maliny. Żel dość szybko obsycha.
Jakość składników
W przypadku tych deserów ważna jest jakość orzechów oraz past. To od nich zależy czy cookie pizza będzie miała intensywny smak orzechów czy też tylko posmak z dodatkiem goryczy.
Przekonałam się o tym przygotowując wersję laskową z marketowych orzechów. Pizza miała niewiele orzechowego smaku, mimo dużej zawartości orzechów. Dlatego nie polecam korzystania z najtańszych produktów.
Najlepsze orzechy laskowe i pasty znajdziesz u polskiego producenta – Tree Nuts.
Mają też dobre pistacje i pastę pistacjową. Bardzo dobre znajdziesz też w Deseo.
Kod rabatowy!
Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na wszystkie produkty Tree Nuts.
Cookie pizza – Ciasteczkowa pizza w 3 smakach. HIT!
Pistacja, orzech laskowy czy orzech ziemny – co wybierasz?
Wszystkiego smacznego!
Aneta
Podczas tworzenia przepisów inspirowałam się tym filmem.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!