Czy widząc nazwę “tartaletki crème brûlée” pomyślałaś, że to będzie bardzo słodkie?
Ale nie jest. 😉
Deser jest bardzo orzeźwiający, ponieważ warstwa malinowa jest niemal bez cukru, za to z miętą, która dodaje chłodnego, rześkiego posmaku. Idealnie równoważy słodycz crème brûlée.
Pycha!
Jak przygotować tartaletki crème brûlée z malinami i miętą?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- perforowane obręcze do kruchych spodów o średnicy 8 cm
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- maty silikonowe (możesz zastąpić papierem do pieczenia)
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 2 lub 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- blaszka do pieczenia
- waga kuchenna
- waga jubilerska
- palnik cukierniczy (lub piekarnik z opcją grill)
- mikser
- kratka do studzenia
- garnek, sitko, nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 8 tartaletek.
Kruche spody – przepis
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 35 g mąki migdałowej
- 95 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1 jajko (50-60 g)
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania tartaletek)
Przygotowanie ciasta
1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.
Wylepianie rantów
1. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
3. Większą część ciasta podziel na paski nieco szersze niż wysokość rantów. Ważne aby paski były proste, więc użyj długiej linijki lub listwy. Oba rozwałkowane ciasta umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
4. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.5. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
6. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.
7. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant. Jeśli ciasto jest już miękkie to odetnij je dopiero po schłodzeniu, dzięki temu brzegi będą równe. Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Pieczenie tartaletek
1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
(Tartaletki na zdjęciu są nakłute widelcem, ale nie jest to konieczne przy pieczeniu na macie perforowanej. Jeśli używasz zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia, to warto nakłuć ciasto.)
2. Wymieszaj żółtko z mlekiem.
3. Upieczone tartaletki (jeszcze ciepłe) wyjmij z rantów.
4. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj dokładnie środek i brzegi ciasta. Dzięki temu tartaletki staną się bardziej chrupiące i nie będą tak bardzo chłonęły wilgoci z nadzienia.
5. Wstaw tartaletki na 3-5 minut do piekarnika. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumienią.
6. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Malinowa żelka z miętą – przepis
Składniki:
- 165 g malin (mogą być mrożone)
- 2 g żelatyny 180 bloom (ok 1/2 łyżeczki) + 10 g zimnej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 g cukru (ok. 1 łyżeczka)
- kilka świeżych listków mięty
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. Maliny, cukier i sok z cytryny umieść w garnku. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a owoce zaczną puszczać sok.
3. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.
4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do połączenia.
5. Dodaj posiekaną miętę i wymieszaj.
6. Żelkę przełóż do kruchych korpusów i schłódź.
Crème brûlée na białej czekoladzie – przepis
Składniki:
- 260 ml śmietanki 30%
- 85 g białej czekolady (może być Callebaut W2)
- 4 żółtka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 50 g brązowego cukru do posypania
1. Czekoladę pokrój na małe kawałki (lub użyj kaletek) i umieść w misce nadającej się do użycia w mikrofalówce.
2. Roztop czekoladę w mikrofalówce intewałowo, tzn. podgrzewaj przez 20 sekund, wymieszaj, znów podgrzewaj. Powtarzaj do momentu aż czekolada będzie płynna.
3. Do ciepłej czekolady dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
4. Śmietankę z ziarenkami wanilii podgrzej niemal do wrzenia.
5. Wlej partiami śmietanę do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zakończ podgrzewanie, gdy krem lekko zgęstnieje i będzie oblepiał łyżkę. Nie może się zagotować!
6. Krem przetrzyj przez sitko. Przestudź.
7. Krem wlej do tartaletek, na warstwę malinową. Mini tarty umieść w lodówce na min. 6 godzin.
8. Na schłodzony krem wysyp cienką warstwę brązowego cukru i skarmelizuj (przypal) przy pomocy palnika cukierniczego. Jeśli nie masz palnika to wstaw tartaletki na chwilę do piekarnika z włączoną opcją grill i wyjmij, gdy cukier rozpuści się i zacznie brązowieć.
Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą
Deser możesz również przygotować w formie dużej tarty lub użyć małych metalowych foremek na babeczki. Niezależnie od kształtu będzie pysznie. 🙂
Smacznego
Aneta
Przepis na crème brûlée pochodzi z książki “Czekolada. Szkoła Cukiernictwa” Le Cordon Bleu.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!