Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą – przepis i tutorial

Czy widząc nazwę “tartaletki crème brûlée” pomyślałaś, że to będzie bardzo słodkie?
Ale nie jest. 😉

Deser jest bardzo orzeźwiający, ponieważ warstwa malinowa jest niemal bez cukru, za to z miętą, która dodaje chłodnego, rześkiego posmaku. Idealnie równoważy słodycz crème brûlée.
Pycha!

Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą - przepis i tutorial

Jak przygotować tartaletki crème brûlée z malinami i miętą?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania tartaletek creme brulee - mata silikonowa, mata perforowana, ranty perforowane, palnik cukierniczy, waga kuchenna, waga jubilerska, listwy dystansowe, blaszka do pieczenia

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 8 tartaletek.

Kruche spody – przepis

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (50-60 g)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania tartaletek)

Przygotowanie ciasta

1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

Wylepianie rantów

1. Ciasto podziel na dwie części (1/3 i 2/3) i rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

tartaletki malinowa chmurka - przygotowanie tartaletek2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowewałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe3. Większą część ciasta podziel na paski nieco szersze niż wysokość rantów. Ważne aby paski były proste, więc użyj długiej linijki lub listwy. Oba rozwałkowane ciasta umieść na 20-30 minut w zamrażarce.
przygotowanie tartaletek, docinanie ciasta

4. Ranty wyłóż paskami zamrożonego ciasta. Palcami dociśnij ciasto do formy.przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem5. Nadmiar ciasta odetnij i sklej końce paska.
przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem6. Przy pomocy rantu (który wcześniej wylepiłaś paskiem ciasta) wytnij kółko z ciasta. Aby to zrobić ułóż rant na rozwałkowanym cieście i dociśnij. Delikatnie podnieś rant i przenieś go na blaszkę wyłożoną matą perforowaną.
przygotowanie tartaletek, wylepianie rantów ciastem7. Nożem odetnij ciasto, które wystaje ponad rant. Jeśli ciasto jest już miękkie to odetnij je dopiero po schłodzeniu, dzięki temu brzegi będą równe. Wstaw blaszkę do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
przygotowanie tartaletek, odcinanie niepotrzbnego ciasta

Pieczenie tartaletek

1. Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Obserwuj tarty podczas pieczenia – ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
(Tartaletki na zdjęciu są nakłute widelcem, ale nie jest to konieczne przy pieczeniu na macie perforowanej. Jeśli używasz zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia, to warto nakłuć ciasto.)
przygotowanie tartaletek, pieczenie2. Wymieszaj żółtko z mlekiem.

mieszanie żółtka z mlekiem, pędzel silikonowy3. Upieczone tartaletki (jeszcze ciepłe) wyjmij z rantów.
przygotowanie tartaletek, zdejmowanie rantów z upieczonych tartaletek4. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj dokładnie środek i brzegi ciasta. Dzięki temu tartaletki  staną się bardziej chrupiące i nie będą tak bardzo chłonęły wilgoci z nadzienia.
smarowanie tartaletek mlekiem z żółtkiem, pędzel silikonowy5. Wstaw tartaletki na 3-5 minut do piekarnika. Piecz do momentu aż się delikatnie zarumienią.
smarowanie tartaletek mlekiem z żółtkiem6. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Tartaletki malinowa chmurka - gotowy spód do tartaletekKruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Malinowa żelka z miętą – przepis

Składniki:

  • 165 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 g żelatyny 180 bloom (ok 1/2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 g cukru (ok. 1 łyżeczka)
  • kilka świeżych listków mięty

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

przygotowanie żelki malinowej z miętą

2. Maliny, cukier i sok z cytryny umieść w garnku. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a owoce zaczną puszczać sok.

przygotowanie żelki malinowej z miętą

3. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.

przygotowanie żelki malinowej z miętą

4. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do połączenia.

przygotowanie żelki malinowej z miętą

5. Dodaj posiekaną miętę i wymieszaj.

przygotowanie żelki malinowej z miętą

6. Żelkę przełóż do kruchych korpusów i schłódź.

napełnianie tartaletek żelką malinową z miętą

Crème brûlée na białej czekoladzie – przepis

Składniki:

  • 260 ml śmietanki 30%
  • 85 g białej czekolady (może być Callebaut W2)
  • 4 żółtka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 50 g brązowego cukru do posypania

1. Czekoladę pokrój na małe kawałki (lub użyj kaletek) i umieść w misce nadającej się do użycia w mikrofalówce.

przygotowanie Crème brûlée na białej czekoladzie2. Roztop czekoladę w mikrofalówce intewałowo, tzn. podgrzewaj przez 20 sekund, wymieszaj, znów podgrzewaj. Powtarzaj do momentu aż czekolada będzie płynna.

przygotowanie Crème brûlée na białej czekoladzie3. Do ciepłej czekolady dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie Crème brûlée na białej czekoladzie

4. Śmietankę z ziarenkami wanilii podgrzej niemal do wrzenia.

przygotowanie Crème brûlée na białej czekoladzie

5. Wlej partiami śmietanę do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zakończ podgrzewanie, gdy krem lekko zgęstnieje i będzie oblepiał łyżkę. Nie może się zagotować!

przygotowanie Crème brûlée na białej czekoladzie

6. Krem przetrzyj przez sitko. Przestudź.

przygotowanie Crème brûlée na białej czekoladzie

7. Krem wlej do tartaletek, na warstwę malinową. Mini tarty umieść w lodówce na min. 6 godzin.

napełnianie tartaletek crème brûlée na białej czekoladzie8. Na schłodzony krem wysyp cienką warstwę brązowego cukru i skarmelizuj (przypal) przy pomocy palnika cukierniczego. Jeśli nie masz palnika to wstaw tartaletki na chwilę do piekarnika z włączoną opcją grill i wyjmij, gdy cukier rozpuści się i zacznie brązowieć.

Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą - przepis i tutorial Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą - przepis i tutorial Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą - przepis i tutorial Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą - przepis i tutorial

 

Tartaletki crème brûlée z malinami i miętą

Deser możesz również przygotować w formie dużej tarty lub użyć małych metalowych foremek na babeczki. Niezależnie od kształtu będzie pysznie. 🙂

Smacznego
Aneta

Przepis na crème brûlée pochodzi z książki “Czekolada. Szkoła Cukiernictwa” Le Cordon Bleu.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *