Ajerkoniak (adwokat) to jeden ze smaków, który kojarzy mi się z Wielkanocą. Nie wiem dlaczego, bo w moim domu nigdy się go nie piło, ale nie było również mazurków, paschy i monoporcji. 😉 Z czasem wszystkie tradycje ulegają zmianom.
Monoporcje adwokat to moja wizja nowoczesnego deseru wielkanocnego. Punktem wyjścia był obłędny karmel ajerkoniakowy, który zachwycił wszystkich testerów. Później powstał miękki kokosowy biszkopt, świetnie pasujący do karmelu. Ostatnim elementem jest bawarski krem ajerkoniakowy, o delikatnej, puszystej konsystencji. Świetnie podkreśla pozostałe smaki i sprawia, że od razu wiadomo jaki jest smak deseru.
Deser zachwyca również wyglądem. Żółciutki zamsz przywodzi na myśl wiosnę, a chrupiące gniazdka (pyszne!) wypełnione czekoladowymi jajeczkami nawiązują do wielkanocnych tradycji. Prawda, że pięknie to wygląda?
Jak zrobić monoporcje adwokat-kokos?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant regulowany lub blaszka (użyłam wielkości 16 x 16 cm)
- prosta forma silikonowa do mini deserków (bardzo Ci ją polecam bo jest szalenie uniwersalna), pojemność formy to 8 x 80 ml
- forma na mini muffiny lub podobna (do formowania gniazdek)
- okrągły wykrawacz o średnicy 5 cm (korzystam z takiego zestawu okrągłych wykrawaczy)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- blaszka do pieczenia
- waga kuchenna
- waga jubilerska
- termometr
- czekoladowe jajeczka Słodki Bufet (do dekoracji)
- żółty zamsz jadalny (użyłam Modecor – świetnie kryje!)
- doropatka lub szpatuła do wyrównywania (opcjonalnie)
- blender, malakser
- garnek, patelnia
- wysoki pojemnik/miska
- trzepaczka
- deska do krojenia, nóż
- patera obrotowa (opcjonalnie, przydatna do zamszowania)
- podkładki pod monoporcje (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Monoporcje adwokat-kokos z karmelem i chrupiącym gniazdkiem – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz 8 deserów.
Karmel adwokat – przepis
Składniki:
- 70 g drobnego cukru
- 50 g śmietanki 30%
- 60 g masła
- 40 g adwokatu
- 1 g żelatyny 180 bloom + 5 g zimnej wody
- duża szczypta soli
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru aby przykryć dno. Wsyp kolejną partię cukru, gdy poprzednia roztopi się. Podgrzewaj do momentu aż cały cukier zostanie roztopiony i nabierze bursztynowego koloru.
Możesz mieszać karmel przy pomocy silikonowej szpatułki (ale upewnij się, że nadaje się do użycia w tak wysokiej temperaturze!). Gdy ostatnia partia cukru będzie się rozpuszczać oczyść szpatułkę z kryształków cukru, zdrapując je przy pomocy noża do masła lub metalowej szpatułki.
3. Zmniejsz ogień na mały. Do gorącego karmelu dodawaj partiami śmietankę, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia. Podgrzewaj do momentu, aż cały karmel połączy się ze śmietanką i nie będzie widocznych grudek.
4. Karmel przełóż do wąskiego pojemnika. Dodaj masło, sól, ajerkoniak i napęczniałą żelatynę. Dokładnie zblenduj. Dzięki temu Twój karmel będzie aksamitny, a tłuszcz nie wytrąci się podczas chłodzenia.
5. Karmel przykryj folią w kontakcie. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do zamrażarki na min. 4 godzin, a najlepiej na całą noc.
Biszkopt kokosowy – przepis
Składniki:
- 1 białko ze średniego jaja (30 g)
- 40 g drobnego cukru
- 35 g wiórek kokosowych
- 30 g mąki pszennej
- 1 g proszku do pieczenia (1/5 łyżeczki)
- 50 g masła 82%, roztopionego i wystudzonego
1. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, do momentu aż się zarumienią. Wystudź.
2. Jeśli używasz grubych wiórek kokosowym to lekko je zmiel w malakserze. Ale tylko do momentu aż staną się drobniejsze, nie na mąkę!
3. Białka z cukrem roztrzep. Nie musisz ich ubijać.
4. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do białek wraz z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj do połączenia.
5. Dodaj masło i wymieszaj.
6. Przełóż do formy lub rantu cukierniczego. Włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i piecz przez ok. 20 minut.
7. Wyjmij z piekarnika, gdy ciasto lekko się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Odstaw do ostudzenia.
8. Z ciasta wytnij 8 okręgów. Ich rozmiar powinien być nieco mniejszy od średnicy formy silikonowej, w której będziesz składała deser. U mnie jest to 5 cm.
9. Na ciastka wyszprycuj karmel. Włóż do zamrażarki na min. 2 godziny.
Zamrożenie ciastek wraz z karmelem ułatwi późniejsze składanie deseru.
Bawarski krem adwokat – przepis
Składniki:
- 75 g mleka 3,2%
- 75 g śmietanki 30% (I)
- 30 g żółtek
- 30 g cukru
- 160 g śmietanki 30% (II)
- 40 g adwokatu
- 7 g żelatyny 180 bloom + 35 g zimnej wody
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. W misie ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna.
3. Mleko ze śmietanką (I) podgrzej niemal do wrzenia.
4. ⅓ gorącego płynu przelej do żółtek i szybko wymieszaj. W ten sposób zahartujesz masę i żółtka nie zetną się podczas dodawania do garnka.
5. Przelej mleko z żółtkami do garnka z pozostałym płynem i wymieszaj. Postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy krem angielski osiągnie temperaturę 82-85°C natychmiast zdejmij garnek z ognia.
Temperatura min. 82°C jest konieczna aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji, ale jeśli przekroczysz 85°C to żółtka zetną się, a Twój krem będzie miał grudki. Niestety przegrzany krem nie nadaje się do użycia, trzeba wszystko przygotować od nowa.6. Do gorącego kremu dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj ajerkoniak i wymieszaj. Krem wystudź to temperatury 30-35 stopni. Najlepiej przykryć krem folią i umieścić na kilka minut w zamrażarce.
8. Śmietankę (II) ubij do otrzymania konsystencji rozpuszczonych lodów, czyli do momentu, aż na powierzchni zaczną być widoczne pierwsze ślady trzepaczki, które po sekundzie znikną.
Dodaj śmietankę do wychłodzonego kremu angielskiego i dokładnie wymieszaj.
Składanie deseru
1. Foremkę silikonową ustaw na sztywnej podkładce lub desce, to ułatwi przenoszenie. Gotowy krem przelej do formy, wypełniając zagłębienia w 3/4. 2. W krem włóż ciastko, karmelem do dołu. Dociśnij, aby ciastko znajdowało się na równo z brzegiem formy. Krem, który wypłynie z boków zbierz szpatułką.
Desery umieść w zamrażarce na min. 4 godziny. Krem musi się całkowicie zamrozić.3. Zamrożone desery wyjmij z formy i od razu pokryj zamszem.
Najlepiej najpierw wyjmij 4 sztuki, ozamszuj, schowaj do lodówki, a dopiero potem wyjmij kolejne.
4. Zamrożone desery umieść na paterze obrotowej pokrytej folią spożywczą.
W jednej ręce trzymaj zamsz, psikaj równomiernym strumieniem i poruszaj ręką na boki. Drugą ręką kręć paterą. W ten sposób pokryjesz deser cienką warstwą zamszu.
Puszkę z zamszem trzymaj w odległości 20-25 cm od deserów.
Uwaga! Zamsz łatwo roznosi się po całej kuchni. Żeby uniknąć późniejszego sprzątania, polecam umieszczenie patery w pustej zmywarce lub w kartonie.
5. Desery przełóż na podkładki lub talerzyki. Umieść w lodówce na min. 3 godziny, żeby mogły się całkowicie rozmrozić.
Dekoracja – chrupiące gniazdka
Składniki:
- 5 g masła
- 40 g ciasta filo (lub kataifi)
- 50 g czekolady deserowej
1. Ciasto filo pokrój na paseczki i porozdzielaj, żeby się nie posklejały podczas smażenia.
2. Masło roztop na patelni. Ciasto filo podsmaż na złoty kolor. Wystudź.
3. Czekoladę roztop i dokładnie wymieszaj z ciastem.
Czekoladę możesz roztopić w mikrofalówce (podgrzewając w 10-20 sekundowych seriach, mieszając po każdym podgrzaniu) lub w kąpieli wodnej (miskę umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, cały czas mieszaj czekoladę).
4. Ciasto przełóż do foremki (użyłam formy na mini muffiny). Staraj się nie ugniatać go za bardzo, wtedy gniazdko wygląda bardziej realistycznie.
Odstaw do zastygnięcia do lodówki na min. 30 minut.
5. Gniazdko wypełnij czekoladowymi jajeczkami i umieść na deserze.
Do dekoracji użyłam uroczych czekoladowych jajeczek Słodki Bufet.
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufet.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na całe zamówienie!
Monoporcje adwokat-kokos z karmelem i chrupiącym gniazdkiem
Jestem szczególnie dumna z gniazdek, które nie tylko świetnie wyglądają, ale też miło je pochrupać. 🙂 Wypróbujesz?
Smacznego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.